mariusz.mario Napisano 8 Wrzesień 2019 Napisano 8 Wrzesień 2019 Nie szukamy dla siebie - pracy i kasy (bez żadnego wsparcia) zostało włożone ogrom. Tego też oczekiwaliśmy od innych ludzi dobrej woli... Jeżeli Admin uzna, że nie na temat - można usunąć Cytuj
formoza58 Napisano 8 Wrzesień 2019 Napisano 8 Wrzesień 2019 Myślę Mariusz, że jak najbardziej w temacie, mimo, że zdjęcia pochodzą z czasu, gdy pomysł przechodził " ze słowa w ciało". Przy okazji, bardzo żałuję, że podczas uroczystości nie było okazji poznać się i spędzić czas na pogaduchach I podziękować za to , co zrobiliście. Dwa zdjęcia ruin leśniczówki datowane na lata czterdzieste odzwierciedlają, jak wyglądała po bitwie. Wprawdzie zniknęly kominy i pryzma gruzu, ale otoczenie, drzewa nie zmieniły się przez kilka lat od wydarzeń Cytuj
miroslav Napisano 8 Wrzesień 2019 Napisano 8 Wrzesień 2019 Są różne formy aktywności społecznej . Niestety ,niezależnie od tego jak bardzo szanuję to co wrzuciłeś zdjęcia nie pojawiają się na zamówienie .Proces weryfikacji trwa długo . Niektóre z widocznych fotek zostały dokładniej opisane po wielu latach od pojawienia na forum . Co więcej znajdują się obecnie najczęściej w prywatnych ( kosztownych ) zbiorach . Więc Twoja prośba może zostać spełniona jutro lub za lat 10 . Co piszę nieprzypadkowo - moja została spełniona po podobnym okresie czasu . Cytuj
Soda can Napisano 8 Wrzesień 2019 Napisano 8 Wrzesień 2019 Siemanko Panie Mirosławie, właśnie wpadłem na taką fajną stronkę: http://abteilung7.org/aa7/?p=3660 i jest tam taki akapit pt: "Chrzest ogniowy 35 pułku pancernego". A na samym jego końcu jest informacja o stratach. Mniemam, że te 14 czołgów to tzw, straty całkowite. Cytuj
miroslav Napisano 8 Wrzesień 2019 Napisano 8 Wrzesień 2019 Czołgiem ... Panie Soda , Ten tekst a w zasadzie jego niemiecka wersja były przyczyną wielu moich internetowych wędrówek . Najczęściej poznawałem bardzo przychylnie nastawione osoby, choć nie obyło się bez zgrzytów . Tak- możliwe że są to straty całkowite . Jednak zawsze pozostaje pytanie czy autor znał rzeczywistą liczbę zniszczonych pojazdów lub chciał ją ujawnić . Kreatywna księgowość potrafi czynić cuda :) Dziękuję za pomoc przy ostatnim zdjęciu . Cytuj
miroslav Napisano 9 Wrzesień 2019 Napisano 9 Wrzesień 2019 Dla jasności . Wcale nie uważam że zdjęcia zniszczonego sprzętu i zabudowań są najważniejsze . Jedno z otrzymanych w podarunku jest mi szczególnie bliskie . Cytuj
Soda can Napisano 9 Wrzesień 2019 Napisano 9 Wrzesień 2019 Z adnotacji w lewym rogu wnioskuję, że to zdjęcie wrześniowe. Jesli mam rację, to faktycznie zdjęcie jest "nieziemskie". Czas wojny a tu uchwycona niemal sielanka, z całymi zabudowaniami w tle. Umiejscowiłeś przypadkiem w terenie? W kwestii tamtego zdjęcia to nie ma za co. Staram się mieć oko na ten temat i spośród zalewu codziennej, tandetnej chińszczyzny staram się identyfikować i wyławiać okazy dla wątku. narka bąbelki górą Cytuj
miroslav Napisano 9 Wrzesień 2019 Napisano 9 Wrzesień 2019 Niestety o zdjęciu można powiedzieć jedynie to że pochodzi z początku września oraz znajdowało się w zestawie wraz ze fotografiami Mokrej . Z dużym prawdopodobieństwem okolice Częstochowy . Wrzucam kilka sprawdzonych ujęć z Łobodna . W każdym opisie bitwy istnieje wzmianka o fali uchodźców . Tak to wyglądało w ówcześnie . Cytuj
miroslav Napisano 10 Wrzesień 2019 Napisano 10 Wrzesień 2019 Oczywiście "z" nie "ze " :) Niestety zauważyłem po fakcie . Cytuj
miroslav Napisano 16 Wrzesień 2019 Napisano 16 Wrzesień 2019 Zaznaczyłem na zdjęciach i mapie punkty w których stały trafione pojazdy . Jest jeszcze kilka "podejrzanych" miejsc ale nie mam pewności więc pomijam . Jak widać na mapie czołgi zaznaczone kolorem niebieskim znalazły się w zasięgu 1 i 3 Baterii ( około 600 - 900 m ) . Natomiast obszar oznaczony na zielono można łączyć z 1 Baterią (ok.700 m.) Trzy zniszczone w jednej linii czołgi wyglądają jakby pojawiły się w polu widzenia ponad oznaczonym wzniesieniem . W zasadzie należałoby to zbadać wysokościomierzem . Pomimo przewiezienia części czołgów do warsztatów polowych na fotografiach widzimy nadal sporo wraków . Ogólnie sądzę, że jest to wynik kilku kolejnych faz Bitwy . Pozostaje kwestia naszego sprzętu . Gdzieś ,kiedyś.. wyczytałem ,że 1 Bateria poniosła straty podczas walk w otwartym terenie ... może właśnie to obserwujemy na ujęciach lotniczych ?. Cytuj
miroslav Napisano 4 Październik 2019 Napisano 4 Październik 2019 Wynik wspólnych uwag i ustaleń . Prawdopodobnie obrazy związane z 1 Baterią . 1. Oświetlenie zdjęć wskazuje że działo znajduje się w osi północ - południe i jest skierowane ( domyślnie ) na Mokrą III . 2. Na powiększeniach fotografii las w tle to raczej ogrodzony sad - jak dawniej bywało z dużymi drzewami owocowymi. 3. Zdjęcia pochodzą z forum oraz albumu - http://wraki39.pobitwie.pl/index.php?/category/156 przy czym kolejne rozpoznane ujęcia prowadzą od Liswarty przez Krzepice,Opatów co oznacza że z wysokim prawdopodobieństwem przedstawiają Bitwę pod Mokrą . Sądzę że jest jeszcze kilka związanych z tematem . 4.Fotografie wykonano celem oficjalnej dokumentacji walk 4 PD czyli obecność wyższych oficerów sztabowych na miejscu pierwszej dużej bitwy po przekroczeniu granicy wydaje się oczywista. Prawdopodobnie znajdowali się w centrum Mokrej II, (obok szkoły ). Mapa WIG 25 dla tej okolicy była aktualizowana w 1931 r. Niestety nie zawiera wszystkich zabudowań . To jest przyczyną naszej niepewności . Obraz uszkodzeń tarczy działa jest identyczny na obu ujęciach . Może z działka kalibru 20mm KwK 38 ? Proszę o opinię . Jest jeszcze jeden argument przemawiający za sadem w tle . Błahy ale ... W narożniku ( sadu?) widać pionową rysę podobną do skazy na materiale fotograficznym . Jednak pamiętam do czego służyły wysokie żerdzie ustawiane wśród drzew owocowych ... Ktoś jeszcze wie i wróci do wspomnień z dzieciństwa ? Cytuj
cezary czarek Napisano 10 Październik 2019 Napisano 10 Październik 2019 Pozostałości leśniczówki. Przed nią rozlokowano stanowiska 3 baterii. Cytuj
cezary czarek Napisano 10 Październik 2019 Napisano 10 Październik 2019 A tak wyglądała okolica leśniczówki w 1940. Cytuj
miroslav Napisano 11 Marzec 2020 Napisano 11 Marzec 2020 Witam Jeden z ostatnich postów zakończyłem nieco absurdalną wzmianką nt. żerdzi do odstraszania ptaków .Jeśli komuś poprawiłem humor ok. :)Jednak już wcześniej spotkałem podobne ujęcie .Sprawdziłem na widoku ogólnym Mokrej II . Istnieje fizyczny obiekt który może odpowiadać fotografiom nr. 144 .Jeśli znacie inne obrazy może uda się to potwierdzić . Cytuj
miroslav Napisano 12 Marzec 2020 Napisano 12 Marzec 2020 Niestety błąd i nie mogę wygumkować :) 4 izolatory na słupie oraz droga w nieodpowiednim miejscu . Czyli nadal poszukuję . Cytuj
miroslav Napisano 7 Kwiecień 2020 Napisano 7 Kwiecień 2020 Dzięki Bodziu . Wszyscy żrą się z virusem ,dobrze że masz chęć do pracy . Staram się drukować i składam prowizoryczne przyłbice dla Szpitali . Zdjęć z Mokrej zostało jeszcze dwa . W obliczu zarazy może wszelkie zasady nieistotne . Forum jest zainfekowane od lat - jakoś z tym żyjecie . Mnie nieco trudniej , jak audytor patrzę z zewnątrz .Poglądy lewe czy prawe bez znaczenia . Liczy się polaryzacja poglądów i wewnętrzne skłócenie . Natomiast obecny wirus j w przestrzeni wirtualnej niegroźny . Zdjęcia wrzucę mam nadzieję że nie powielą dla zarobku . Cytuj
miroslav Napisano 7 Kwiecień 2020 Napisano 7 Kwiecień 2020 Fotka z zasobów PR 35 - przekazana prze Pana Zeisa . Jak mówi Pismo - po owocu poznacie drzewo... .Owszem była na forum :). Reprodukcji na EB przypilnuję osobiście ...:))) Cytuj
Tyr Napisano 8 Kwiecień 2020 Napisano 8 Kwiecień 2020 Nie wiem czy to z bitwy pod Mokrą. Okoliczności przyrody podobne. Cytuj
RDW60 Napisano 8 Kwiecień 2020 Napisano 8 Kwiecień 2020 Fotka TKS-a wklejona przez Bodzia 31 marca. Czy widoczna we włazie bocznym jest to wypalona twarz plutonowego Marcina Wieliczko??? Cytuj
miroslav Napisano 9 Kwiecień 2020 Napisano 9 Kwiecień 2020 U podstaw naszej wiary leży wybaczenie które nie jest możliwe bez wiedzy i świadomości obu stron . Nie można wybaczyć nie znając przyczyny . Zarazem wybaczenie bez świadomości winy nie ma znaczenia . Na szczęście Ludzi dobrej woli jest więcej i mocno wierzę w to... Zdjęcie do celów niekomercyjnych . Zdrowych Świąt Życzę Wszystkim - niezależnie od wyznania i pochodzenia . Cytuj
RDW60 Napisano 10 Kwiecień 2020 Napisano 10 Kwiecień 2020 18 godzin temu, miroslav napisał: U podstaw naszej wiary leży wybaczenie które nie jest możliwe bez wiedzy i świadomości obu stron . Nie można wybaczyć nie znając przyczyny . Zarazem wybaczenie bez świadomości winy nie ma znaczenia . Na szczęście Ludzi dobrej woli jest więcej i mocno wierzę w to... Autora powyższego tekstu proszę o wyjaśnienie celu, logiki i do kogo jest skierowany ten tekst akurat w tym wątku. Cytuj
miroslav Napisano 10 Kwiecień 2020 Napisano 10 Kwiecień 2020 Logika Chrześcijańska , Cel Świąteczny . Przyczyn wiele - " wypalona twarz " może istnieje na zdjęciu może to złudzenie . Jednak jak poprzednie zdjęcie spalonych zwłok wywołuje głębokie głębokie wrażenie i skłania do przemyśleń .Czy wszystko co zrobiłem lub napisałem było słuszne lub jak wiele osób dotknąłem nieopatrznym słowem . Pokazuję też płaszczyznę porozumienia dzięki któremu otrzymałem wrzucane zdjęcia . Wiele lat temu Ksiądz w trakcie rozmowy w Mokrej stwierdził "Synu czyś ty aby stron nie pomylił ? " Wtedy nie odpowiedziałem .Teraz w obliczu zarazy i kwarantanny poczuwam się do wspólnoty ze Wszystkimi Ludźmi , zwłaszcza dobrej woli . Czy zaglądają tu Niemcy lub obywatele Rosji moim zdaniem tak . Poza tym to Forum dyskusyjne a zdjęcie choć dla mnie ważne jest jedynie pretekstem do rozmowy . Jeśli wyjaśniłem wątpliwości to się cieszę .Jeśli nie proszę o sprecyzowanie pytania lub wystąpienie do Moderatora z propozycją usunięcia . Serdecznie Pozdrawiam i proszę o odpowiedź . Cytuj
balans Napisano 10 Kwiecień 2020 Napisano 10 Kwiecień 2020 W dniu 8.04.2020 o 01:31, miroslav napisał: Fotka z zasobów PR 35 - przekazana prze Pana Zeisa . Jak mówi Pismo - po owocu poznacie drzewo... .Owszem była na forum . Reprodukcji na EB przypilnuję osobiście ...:))) Ten Hs 126 to z okolic Mokrej jest? Możesz coś więcej napisać na jego temat? Cytuj
RDW60 Napisano 11 Kwiecień 2020 Napisano 11 Kwiecień 2020 15 godzin temu, miroslav napisał: Jeśli wyjaśniłem wątpliwości to się cieszę .Jeśli nie proszę o sprecyzowanie pytania lub wystąpienie do Moderatora z propozycją usunięcia . Serdecznie Pozdrawiam i proszę o odpowiedź . Moderator jest tutaj niepotrzebny. Odpowiedziałeś w tonie dyplomatycznym, lecz dla mnie zrozumiałym. Jak powstał ten wątek to się ucieszyłem i zacząłem się trochę udzielać. Tak się złożyło, że byłem w tamtym roku na obchodach 80 rocznicy tej bitwy a nie miałem blisko. Zgromadzenie w jednym miejscu informacji, fotografii, wspomnień jest koniecznie potrzebne. Ale... no własnie, po wpisach Miroslava odniosłem wrażenie, że to My mamy dać info a nie je otrzymać, prościej się wyrażając mam wrażenie, ze info jest zbierane na potrzeby kogoś "pancernego" z Niemiec. Chciałbym się mylić, lecz Miroslav Twój sposób i styl wypowiedzi jest w większości jakiś zagmatwany, trudny a jednocześnie dyplomatycznie zrozumiały. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi