Landszaft Posted June 27 Posted June 27 To jest film z pierwszej wizyty w listopadzie 1939 w Wielkiej Brytanii po nominacji na premiera na uchodźstwie dlatego francuski samolot. 1
Jedburgh_Ops Posted July 3 Posted July 3 Publikacje zachwycają się zawsze głównie bombowymi wersjami He 111, a nie tymi rzadkimi. Desant Fallschirmjägerów albo z He 111H-23, albo z He 111H-20/R1, bo one były przerobione dla spadochroniarzy. A poniżej ciekawy zasobnik Fallschirmjägerów. Znam kilkanaście wersji tych zasobników dla FJ, ale jak raz nie taki, jak właśnie zrzucany z tych He 111.
sebek1974 Posted July 3 Posted July 3 2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Publikacje zachwycają się zawsze głównie bombowymi wersjami He 111, a nie tymi rzadkimi. Desant Fallschirmjägerów albo z He 111H-23, albo z He 111H-20/R1, bo one były przerobione dla spadochroniarzy. A poniżej ciekawy zasobnik Fallschirmjägerów. Znam kilkanaście wersji tych zasobników dla FJ, ale jak raz nie taki, jak właśnie zrzucany z tych He 111. Abwurfbehälter. Ta metalowa ,,puszka`´ była amortyzatorem. 1
Jedburgh_Ops Posted July 3 Posted July 3 Też widzę te kilkanaście różnych behälterów dla FJ,... ...a tylko sposoby amortyzowania uderzenia o ziemię wiele razy ewoluowały.
Jedburgh_Ops Posted July 18 Posted July 18 Do Muzeum Lotnictwa Polskiego dotarł niezwykle cenny eksponat Ponieważ znam tę historię z własnego domu, albowiem mój ojciec miał z tym bardzo dużo do czynienia to mogę dodać, że: 1. Dostawcą włókien szklanych do konstrukcji tego szybowca była NRF-owska firma Interglas-Textil GmbH. Do dziś mam jeden z katalogów tej firmy z tamtych czasów z włóknami dla lotnictwa. Poniżej okładka katalogu i jego pierwsza strona z ręcznym dopiskiem po polsku „Wszystkie włókna ⌀ 5 µ”. Dopisek autorstwa guru polskiego szybownictwa i produkcji szybowców - pilota doświadczalnego mgr. inż. Jerzego Śmielkiewicza, wieloletniego dyrektora SZD Bielsko-Biała, czyli producenta szybowców Jantar i innych. 2. Żywicami były Epikote i jej utwardzacz Laromin.
Landszaft Posted July 18 Posted July 18 Sebek Ten TS-8 bies brał udział w filmie "Zezowate szczęście " gdzie Piszczyk biega w polu kapusty ostrzeliwany przez niemieckie lotnictwo - jak sam Piszczyk opowiadał potem " Pod Nieporętem , tam nas samoloty szatkowały jak kapustę ,tam ręce... głowy latały w powietrzu !!" 2
sebek1974 Posted July 18 Posted July 18 17 minut temu, Landszaft napisał: Sebek Ten TS-8 bies brał udział w filmie "Zezowate szczęście " gdzie Piszczyk biega w polu kapusty ostrzeliwany przez niemieckie lotnictwo - jak sam Piszczyk opowiadał potem " Pod Nieporętem , tam nas samoloty szatkowały jak kapustę ,tam ręce... głowy latały w powietrzu !!" Wiem, oglądało się...;) 1
gacol Posted August 1 Posted August 1 Chce ktoś Su? https://www.altair.com.pl/przetarg-na-sprzedaz-su-22-z-wzl-nr-2
Jedburgh_Ops Posted August 1 Posted August 1 (edited) 1 godzinę temu, gacol napisał: Super Aleś bracie wyczaił ten filmik! Mam fajny drugowojenny artykuł amerykańskiego pilota doświadczalnego, który testował Zera. Szykowałem go dla Krzysztofa Zalewskiego (speca od japońskiego lotnictwa z II wojny), ale oszalały psychopata z wydawnictwa Magnum niestety zamordował Krzysztofa. Edited August 1 by Jedburgh_Ops
Jedburgh_Ops Posted August 1 Posted August 1 14 minut temu, bodziu000000 napisał: Jedburgh_Ops, specjalnie dla Ciebie Bodziu, piękne, dziękuję Właśnie o to chodzi. Dziadowska droga, za którą nikt by 5 groszy nie dał, że to może być DOL, a to jednak jest DOL. I o to chodzi. Byłem na najtrudniejszym polskim DOL-u Kliniska, gdy lądował tam An-26, ale to jednak nie ta liga, co A400M. Świetny pilot, w sensie po prostu doświadczony i spokojny, sadzał tego Airbusa na tej podrzędnej dwupasmówce. I nie bał się bocznego wiatru. Lądowanie stałopłata ma 4 fazy: podprowadzenie, wyrównanie, wytrzymanie i dobieg. Widać na pograniczu wytrzymania i dobiegu, że to jest lądowanie z lekkim trawersem, czyli z kontrowaniem sterem kierunku bocznego wiatru.
sebek1974 Posted August 1 Posted August 1 51 minut temu, Sedco Express napisał: Hawker Hurricane biplan. 1 1
pawel_breslau Posted August 2 Posted August 2 18 godzin temu, bodziu000000 napisał: Jedburgh_Ops, specjalnie dla Ciebie No ja osobiście jestem w szoku
Recommended Posts