Grzesio Napisano 10 Lipiec Napisano 10 Lipiec W dniu 8.07.2025 o 23:20, Spirit of Warsaw napisał: Warszawa, dn. 07-08.07.2025 trwają ćwiczenia amerykańskich żołnierzy.. https://www.facebook.com/reel/1261374598993281 W ostatnią niedzielę widziałem dwa Chinooki nad Warszawą. Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 10 Lipiec Napisano 10 Lipiec 14 godzin temu, Grzesio napisał: W ostatnią niedzielę widziałem dwa Chinooki nad Warszawą. - Widziałem te maszyny nad moim domem, precyzyjnie, o godz. 13:48, kierunku do Okęcia.. Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 25 Lipiec Napisano 25 Lipiec Wyciągarka? Po co? https://www.youtube.com/shorts/sHwRrNKL3X4 Cytuj
Woodhaven Napisano wczoraj o 12:29 Napisano wczoraj o 12:29 Cytat 5 lat temu, 27 lipca 2020 r. zmarł Jerzy Janczukowicz. Założyciel i wieloletni prezes Gdańskiego Klubu Płetwonurków "Rekin". Świetny nurek, postać nietuzinkowa. Wspominam go dziś, bo od kilku dni na FB pojawia się historia Junkersa, znalezionego ostatnio w Bałtyku. Jerzy był łowcą samolotów, a zwłaszcza Junkersów - i w 1961 r. z pomocą wojska nurkowie z Rekina wyciągnęli taki bombowiec z jeziora Mamry, gdzie w czasie wojny załamał pod nim lód i zatonął. Samolot wyciągnięto cały - i przekazano do huty na złom! Ciekawe, czy dziś, takie znalezisko zaliczono by do naszego Dziedzictwa Narodowego? A swoją drogą, to był wyczyn i logistyczny i nurkowy - w tamtych czasach, przy braku sprzętu - nurkowie z Rekina pracowali przy tym samolocie na tleniaku Medi Nixe! Jakość zdjęć nie najlepsza, bo autentyczne z albumu. Po obróbce pewnie będą lepsze, ale daję autentyk. Cytuj
sebek1974 Napisano wczoraj o 15:48 Napisano wczoraj o 15:48 Szkoda bo mógł by stać koło tego Messerschmitta.:( Cytuj
Sedco Express Napisano wczoraj o 15:58 Napisano wczoraj o 15:58 Ju 188 odrodził się w postaci łyżeczek aluminiowych ! :-) W 1961 przeprowadził operację wydobycia kompletnego samolotu bombowego w wersji wywiadowczej Junkers Ju 188 D2 z jeziora Mamry[4]. Podniesiony z dna samolot został w całości doholowany do brzegu i przekazany do huty aluminium w Skawinie pod Krakowem, gdzie przetopiono go na 13 246 łyżek i łyżeczek do barów mlecznych[ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi