takafura Napisano 2 Maj 2020 Share Napisano 2 Maj 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, balans napisał: ktoś mało kumaty nie zauważy różnicy w tym, że Niemcy nie płaciły za wynajęcie Mirji(...) Jak nie manipulujesz to bezczelnie kłamiesz. Niemcy użyli Antonowa w ramach programu SALIS popieranego przez NATO. Ps. Tu możesz się dokształcić zamiast sie tak mylić i to nie bez udziału własnej świadomości: https://next.gazeta.pl/next/7,173953,25905582,an-225-mrija-poleciala-tez-do-niemiec-nie-komercyjnie-ale.html Edytowane 2 Maj 2020 przez takafura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 2 Maj 2020 Share Napisano 2 Maj 2020 Godzinę temu, takafura napisał: Niemcy użyli Antonowa w ramach programu SALIS popieranego przez NATO. NATO w ramach programu SALIS czarteruje samoloty od Ukrainy, a Polska wyczarterowała sobie samolot indywidualnie i o SALIS w naszym przypadku nie było mowy, tylko ile za to zapłacił KGHM. A mógł zapłacić LOT-wi i pieniądze zostałyby w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 2 Maj 2020 Share Napisano 2 Maj 2020 (edytowane) 8 minut temu, balans napisał: NATO w ramach programu SALIS czarteruje samoloty od Ukrainy, a Polska wyczarterowała sobie samolot indywidualnie i o SALIS w naszym przypadku nie było mowy, tylko ile za to zapłacił KGHM. A mógł zapłacić LOT-wi i pieniądze zostałyby w kraju. Może odnieś się jednak do swojego fragmentu "ktoś mało kumaty nie zauważy różnicy w tym, że Niemcy nie płaciły za wynajęcie Mirji". W końcu ktoś Ci zarzucił publicznie manipulację lub kłamstwo. Więc jak : Niemcy płacili czy jesteś tak kumaty że odniosłeś wrażenie że nie płacili ? Edytowane 2 Maj 2020 przez takafura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 2 Maj 2020 Share Napisano 2 Maj 2020 Godzinę temu, takafura napisał: Może odnieś się jednak do swojego fragmentu "ktoś mało kumaty nie zauważy różnicy w tym, że Niemcy nie płaciły za wynajęcie Mirji". W końcu ktoś Ci zarzucił publicznie manipulację lub kłamstwo. Więc jak : Niemcy płacili czy jesteś tak kumaty że odniosłeś wrażenie że nie płacili ? Hm, no płacili... ryczałtem. Trudno powiedzieć ile wyniósł ich ten konkretny lot. Dla porównania: wsiadamy do tramwaju z moim bratem. On kupuje bilet w biletomacie - płaci 4.40 zł. Ja nie płacę nic - mam wykupiony bilet okresowy (np.30-dniowy). Ile właściwie zapłaciliśmy za ten konkretny przejazd? On - 4,40, a ja? To należałoby policzyć: ile kosztował mnie bilet okresowy, ile przejazdów na nim dokonałem. Ale na początku miesiąca nie wiem tego - może będą 4 przejazdy dziennie, a może zachoruję i tylko ten jeden przejazd wykonam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 2 Maj 2020 Share Napisano 2 Maj 2020 Na ten ryczałt składa się zresztą kilka państw w ramach SALIS, ale nie to jest w tym wszystkim najważniejsze. Ale to, że wyprowadzono z kraju ok. 6 milionów złotych, a planowano wyprowadzić dużo więcej, w sytuacji gdy za chwilę LOT nie będzie miał pieniędzy na pensje dla załogi, bo samoloty stoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 3 Maj 2020 Share Napisano 3 Maj 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 3 Maj 2020 Share Napisano 3 Maj 2020 An unlucky boy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 3 Maj 2020 Share Napisano 3 Maj 2020 (edytowane) W dniu 2.05.2020 o 16:59, Speedy napisał: Hm, no płacili... ryczałtem. Trudno powiedzieć ile wyniósł ich ten konkretny lot. O, następny niekumaty jak ja. Balans powyżej wyraźnie napisał że Niemcy nie płacili "Program SALIS to wspierane przez NATO (ale formalnie nie program NATO) przedsięwzięcie dziewięciu państw Sojuszu - Belgii, Czech, Francji, Niemiec, Norwegii, Polski, Słowacji, Słowenii i Węgier. Jego celem jest zapewnienie możliwości lotniczego transportu strategicznego tym państwom, które same nie mają do tego odpowiednich samolotów. Państwa uczestniczące w programie zobowiązały się do wykorzystania dwóch ciężkich samolotów transportowych An-124 Rusłan przez minimum 1600 godzin w roku. Górnej granicy nie ustanowiono. W 2019 roku było to 1900 godzin. Nie podano do wiadomości publicznej wartości kontraktu ani tego ile płacą poszczególne państwa. Od tego zależy ile mają godzin lotu rocznie do wykorzystania. Ostatnie dane na temat udziału Polski w programie SALIS mam z 2015 roku. Przypadało nam maksymalnie 295 godzin lotu, z czego 123 godziny były obowiązkowo pełnopłatne a reszta 40 procent nawet w przypadku niewykorzystania. Z moich wyliczeń musiało to nas kosztować 5-6 milionów euro rocznie." https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/an-225-mrija-przywiózł-maseczki-niemcom-w-ramach-programu-salis-nie-zapłacili-jak-polacy/ar-BB13lD7g Edytowane 3 Maj 2020 przez takafura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 8 Maj 2020 Share Napisano 8 Maj 2020 Pocztówka dźwiękowa - Pro memoria... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 11 Maj 2020 Share Napisano 11 Maj 2020 www.allegro.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 12 Maj 2020 Share Napisano 12 Maj 2020 Szukając czegoś nowego do kolekcji znalazłem takie zdjęcie. I choć nie było tu nic dla mnie, to znalazłem tu polski akcent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 12 Maj 2020 Share Napisano 12 Maj 2020 Z serii „Pokaż lekarzu, co masz w garażu”… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 17 Maj 2020 Share Napisano 17 Maj 2020 Film grozy - Samoloty wychodzą na brzeg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 20 Maj 2020 Share Napisano 20 Maj 2020 Orędownik 11.11.1936 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 30 Maj 2020 Share Napisano 30 Maj 2020 https://allegro.pl/oferta/samolot-lotnisko-wojsko-2-samoloty-9297105752 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 30 Maj 2020 Share Napisano 30 Maj 2020 https://allegro.pl/oferta/samolot-lotnisko-wojsko-li-2-t-wojsko-9297118551 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 5 Czerwiec 2020 Share Napisano 5 Czerwiec 2020 Kolejna ciekawostka....wysyłka do USA Hortena 229... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 5 Czerwiec 2020 Share Napisano 5 Czerwiec 2020 Mieli Amerykańce z czego się uczyć. Te kształty nadal są w modzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 20 Czerwiec 2020 Share Napisano 20 Czerwiec 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 23 Czerwiec 2020 Share Napisano 23 Czerwiec 2020 Cytat Instructor of No. 7 Elementary Flying Training School briefing his pupils on a Tiger Moth trainer aircraft. Note the Wellington IV (Z1248) of No. 305 Polish Bomber Squadron in the background. RAF Desford, 24-26 November 1942. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 29 Czerwiec 2020 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2020 (edytowane) Edytowane 29 Czerwiec 2020 przez bodziu000000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 18 Lipiec 2020 Share Napisano 18 Lipiec 2020 Nie zmieścił się, trzeba ciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 20 Lipiec 2020 Share Napisano 20 Lipiec 2020 Tu-104. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 20 Lipiec 2020 Share Napisano 20 Lipiec 2020 Tupolew Tu-104_Wnukowo 1958 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 22 Lipiec 2020 Share Napisano 22 Lipiec 2020 Jedna z wersji Lockheed P-38 Lightning Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi