Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 minuty temu, MarekA napisał:

Chcesz mi powiedzieć

Nie, nie chcę...- o tym mówią Ci od wczoraj setki tuzów intelektu.

Dwa- jest b. dużo miejsc w internecie, gdzie standardowym elementem krytyki wystawy są np "kula w łeb dla kolaborantów", wychwalanie pod niebiosa Wyklętych, takie tam różne...

Napisano
2 godziny temu, Mirosław Jastrzebski napisał:

Ons Jongen ( nasi chłopcy) to określenie na młodych mężczyzn z Alzacji, Lotaryngii, Luksemburga i Belgii, których przymusowo wcielono do Wehrmachtu. Tam z bliżej nieznanych powodów to określenie nikogo nie oburzało. A w Polsce zaczął się jazgot ratlerów.

Bo "ratlery" będąc na " haju", rozpoczynają już swoje " wycie przedwyborcze".

Napisano

Mnie też przekonało, ale poszedłbym dalej wraz z prośbą do dziennikarzy śledczych o sprawdzenie, czy on jest z TYCH von Braunów? Bo z jego zoologicznym antysemityzmem to zupełnie tak, jak gdyby w kołysce miał grzechotkę zrobioną z nanizanych na sznurek odznak SS (po dziadku), a jego mamusia będąc w ciąży piła perhydrol papy Wernhera.

Napisano

Dla „Naszych chłopców” nie ma miejsca w Polsce „prawdziwej”

Kto będzie teraz decydował o tym, co znaczy być Polakiem? Kto nim jest, a kto nie jest? Dlaczego znana pisarka powinna "spadać do Reichu"? Czy Pomorzanie mają się wstydzić i nie wspominać tego, że ich dziadkowie walczyli w Wehrmachcie albo byli ormowcami? Awantura wokół wystawy w gdańskim muzeum pokazuje nam, że zaczynamy stąpać po cienkim lodzie. Co z tym zrobimy? Trudne pytanie. Ale najwyższy czas je sobie zadać.

Napisano
W dniu 14.07.2025 o 17:19, Cronos napisał:

A co nie pasuje? 

W dniu 14.07.2025 o 18:11, beaviso napisał:

Błaszczak zesrał się

W dniu 14.07.2025 o 18:56, Czlowieksniegu napisał:

Stąd nie widzę problemu w nazwaniu ich "nasi chłopcy"...

PS Tak naprawdę, to całe wzmożenie odnośnie Gdańska i... Wrocławia nie jest przypadkiem 

W dniu 14.07.2025 o 23:44, karpik napisał:

Gościu - rozumiesz tę wystawę tak jak Ci to wprasowali na tvrubel i nie docierają do ciebie żadne argumenty.(...)jesteś tu bezwiedną sprężynką w ubijaniu politycznej piany na wyssanych z palca "rewelacjach".

W dniu 15.07.2025 o 07:27, Sedco Express napisał:

<https://wiadomosci.wp.pl/nasi-chl opcy-oburzyli-politykow-bylismy-na-wystawie-7178228148521504a>

Hej,Muzykancie - przestań rzępolić na swoich skrzypeczkach !

19 godzin temu, Mirosław Jastrzebski napisał:

A w Polsce zaczął się jazgot ratlerów.

Funkcjonariusz uśmiechniętej Polski ( i to rzecznik rządu) też krytykuje pewne aspekty i dwuznaczności wystawy A Wy twardo ani kroku wstecz - kto się nie zachwyca ten pisowiec i onuca ?

Napisano

A tak na serio - tytuł to chyba taki Chiński chłyt metegingowy, można to zrozumieć.

Ciekawi mnie tylko czy turyści ze świata i młodzi ludzie z Polski dowiedzą się że wcielano tych chłopaków pod groźbą śmieci i szykan wobec ich rodzin ? Tylko tu widzę problem.

Napisano
W dniu 15.07.2025 o 18:28, Krzymen napisał:

Mam nadzieję, że wróciliśmy do tematu wystawy „Nasi Chłopcy”? Nie miałem okazji jej zwiedzać, zatem mogę się odnieść jedynie do jej tytułu. W moim odczuciu organizatorzy przesadzili, nawet jeżeli chcieli ludźmi wstrząsnąć i sprowokować do jakiejś refleksji. Chyba zabrakło im taktu i wyobraźni.

Mój rozmówca tłumaczy mi także, skąd pomysł na tytuł wystawy. - „Nasi chłopcy” to jest odwołanie do gazet z terenów Luksemburga, w których poszukiwano tych wcielonych do Wehrmachtu, którzy zginęli na froncie wschodnim. W Luksemburgu te doświadczenia historycy i społeczeństwo byli w stanie przepracować. Oni nie mają dziś tego problemu, żeby powiedzieć: „To byli nasi obywatele” i nie są ani gorsi, ani lepsi, są nasi. I czy my w Polsce też nie powinniśmy tak zacząć o naszych obywatelach myśleć? - mówi.

Napisano

Mam pytanie do Jedburgh_Ops, który tematowi nadał taki tytuł:

„Nasi chłopcy” z Wehrmachtu, z Kriegsmarine itp.

co to znaczy to  "itp"?