Cypis Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu niezidentyfikowany obiekt dzisiaj nad Odessą IMG_3840.MP4 Cytuj
Cronos Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 38 minut temu, M81 napisał: Ta wrzutka jest kompleksową na temat twojego dekla. Paszoł won sabaka !! Cytuj
MarekA Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 4 godziny temu, Czlowieksniegu napisał: Teraz.... Ty mnie nie do końca zrozumiałeś. I R., i B. nie zostały opracowane z myślą o zastosowaniu jako OPL. Stąd albo rybka- KTO, albo akwarium- wykorzystanie ZSSW-30 do takiej funkcji. Doskonale wiem że ZSSW-30 nie jest systemem przeciwlotniczym. Ma jednak możliwość zwalczania celów powietrznych. Flak 18 był armata przeciwlotniczą, czy to oznacza że nie można było go używać do zwalczania czołgów? Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 25 minut temu, MarekA napisał: Doskonale wiem że ZSSW-30 Ale wiesz, co miałem na myśli... Bo tak na prawdę, to 24/7/365 od trzech lat powinno się produkować np ZUR-23-2SP, a nie łatać dziury... Cytuj
M81 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Nie róbcie sobie kabaretu. Jest amunicja programowalna 23 mm? ZUR ma zostać zastąpiony przez Sonę, tyle że o Sonie słuch zaginął. W międzyczasie opracowano całkiem sporo rozwiązań do walki z dronami,m choćby w Tarnowie (ale nie tylko). Cytuj
MarekA Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 5 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Ale wiesz, co miałem na myśli... Bo tak na prawdę, to 24/7/365 od trzech lat powinno się produkować np ZUR-23-2SP, a nie łatać dziury... Zgadzam się. Wojsko ma swoje potrzeby i inne systemy uzbrojenia które je zaspokajają. Do zwalczania dronów i pocisków manewrujących w głębi kraju, może nie idealnym ale dobrym uzbrojeniem jest ZUR-23-2SP. Po pierwsza już je posiadamy. Amunicja podkalibrowa znacznie zwiększa skuteczny zasięg działek. Mesko pracuje nad amunicją rozcalaną. Rakiety pozwalają na zwalczanie celów z silnikiem odrzutowym. Relatywnie mała masa pozwala na umieszczenie zestawu na np. dachach, lekkiej konstrukcji wieżach. Generalnie uważam że ta broń jest niedoceniana, ma złą prasę Cytuj
MarekA Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 16 minut temu, M81 napisał: Nie róbcie sobie kabaretu. Jest amunicja programowalna 23 mm? ZUR ma zostać zastąpiony przez Sonę, tyle że o Sonie słuch zaginął. W międzyczasie opracowano całkiem sporo rozwiązań do walki z dronami,m choćby w Tarnowie (ale nie tylko). Jest pewna różnica między systemami opl jednostek liniowych WP a systemami opl obiektów w głęb kraju. Wojsko ma rakietowego Poprada i wprowadzana uzbrojenia pojazdy bojowe mogące zwalczać cele powietrze za pomocą działka kal 30mm. Pytanie: po co im jeszcze kolejny system przeciwlotniczy z działkiem małego kalibru? Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 21 minut temu, M81 napisał: o Sonie słuch zaginął Hmmmm.... nie wiem, czy Błaszczak jest zadowolony z takiej krytyki. Pomijając, że od 2021 PGZ chyba nic z tym pomysłem nie zrobiło. Cytuj
MarekA Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) Pewne rozwiązania są ponadczasowe. https://x.com/nexta_tv/status/1967925750327046504 Edytowane 2 godziny temu przez MarekA Cytuj
M81 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 16 minut temu, MarekA napisał: Pytanie: po co im jeszcze kolejny system przeciwlotniczy z działkiem małego kalibru? Może potrzebują czegoś co działa. Cytuj
M81 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 15 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Hmmmm.... nie wiem, czy Błaszczak jest zadowolony z takiej krytyki. Pomijając, że od 2021 PGZ chyba nic z tym pomysłem nie zrobiło. Nie ma powodów do krytyki a zrobiono całkiem sporo. Cytuj
MarekA Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Mocne "W scenariuszu wspomnianej gry wojennej, po wyczerpaniu przez Stany Zjednoczone, jak i Chiny swoich zapasów pocisków dalekiego zasięgu, Chiny wykorzystały masowo drony. Użycie ich przez PLA miało stłumić i zniszczyć siły amerykańskie działające w obrębie pierwszego łańcucha wysp (obejmującego Morze Południowochińskie oraz Wschodniochińskie i biegnącego od Japonii, przez wyspy Riukiu, Tajwan, Filipiny i Borneo przypis autora). Według przeprowadzonej symulacji, ostatecznie skala zagrożenia ze strony chińskich dronów przewyższyła amerykańskie środki obrony aktywnej. Symulacja wyraźnie pokazała, w jakim stopniu przyszłe zagrożenia związane z dronami ze strony Chin będą się różnić od tych, które obserwujemy obecnie na Bliskim Wschodzie i podczas wojny na Ukrainie." Cytuj
MarekA Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 28 minut temu, M81 napisał: Może potrzebują czegoś co działa. System rozwijany w czasie 8 lat rządu PIS działa. Bez ironii. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 55 minut temu Napisano 55 minut temu Witold Jurasz dorzucił dziś do pieca mówiąc, że - wg jego źródeł - 9/10 września do Polski wleciało prawie 40 śnp, tylko część zawróciła. Nieźle dziennikarzami się gra, tylko pytanie kto gra? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 49 minut temu Napisano 49 minut temu Wtargnęli na teren stacji uzdatniania wody. „Ingerencja w najważniejsze obiekty” - „Mieliśmy ingerencję w nasze najważniejsze obiekty wodociągów, które na co dzień dostarczają wodę obywatelom miasta Krakowa. Mieliśmy wizytę pseudoturystów ze wschodu, którzy zostali zatrzymani” - mówił na antenie TVN24 generał Marian Janicki, były szef Biura Ochrony Rządu, który obecnie odpowiada za bezpieczeństwo krakowskich wodociągów. Potwierdziliśmy, że sprawą zajmuje się Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Cytuj
Erih Napisano 10 minut temu Napisano 10 minut temu W dniu 15.09.2025 o 20:33, Czlowieksniegu napisał: Gdyż? Gdyż ostatnio o nich ucichło. Zapewne z tego powodu że takie latadło zostawia za sobą włókno po którym można łatwo wyśledzić kryjówkę operatora, i zrobić mu kuku czymkolwiek. Cytuj
Erih Napisano 6 minut temu Napisano 6 minut temu 3 godziny temu, M81 napisał: Nie róbcie sobie kabaretu. Jest amunicja programowalna 23 mm? Amunicja programowalna nie jest niezbędna do zwalczania wolno lecących dużych dronów w głębi własnego terytorium, tylko na drony małe. ZUR-23-2SP miałby chronić jak rozumiem zaplecze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi