bjar_1 Napisano 17 Wrzesień 2025 Napisano 17 Wrzesień 2025 Teraz, Cronos napisał: Fajne pola że Alu w takim stanie... Bez oksydy i nalotu. Pozazdrościć Ukraińskiego czarnoziema;) Nie jeden taki widziałem wyciągnięty z bakielitowego zasobnika. Niech pokażą te składy, a nie jednym zapałem aferę kręcą.
Cronos Napisano 17 Wrzesień 2025 Napisano 17 Wrzesień 2025 47 minut temu, bjar_1 napisał: Nie jeden taki widziałem wyciągnięty z bakielitowego zasobnika. Niech pokażą te składy, a nie jednym zapałem aferę kręcą. To jest chyba AZ23 tak na oko, a były stosowane z przejściówką w amunicji 85mm do np armaty D-44, a takie powyciągali chyba z magazynów muzealnych? Frankensteinów była masa.
Jedburgh_Ops Napisano 17 Wrzesień 2025 Napisano 17 Wrzesień 2025 Z życia dziczy: Moskwa wypowiada europejską konwencję o zapobieganiu torturom
MarekA Napisano 17 Wrzesień 2025 Napisano 17 Wrzesień 2025 (edytowane) 5 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Mamy niestety „batalię źródeł”, co do wlotu: - rząd, że 19 dronów - kancelaria prezydenta, że 21 dronów - wojskowi sygnaliści dziennika Rzeczpospolita, że 23 drony - wojskowi sygnaliści Witolda Jurasza, że prawie 40 dronów Obecnie mamy akcje szukania ruskich dronów. Akcja może zakończyć się znalezieniem większej ilości dronów. Znajdowane mogą być drony które leżały sobie spokojnie, wisiały na drzewach od tygodni czy miesięcy. Nikt nie zauważył (albo zignorował) ich wlotu do Polski. Edytowane 17 Wrzesień 2025 przez MarekA
bjar_1 Napisano 17 Wrzesień 2025 Napisano 17 Wrzesień 2025 Grzyby się ruszą, to grzybiarze na bank jakieś trafią.
MarekA Napisano 17 Wrzesień 2025 Napisano 17 Wrzesień 2025 Co w temacie kolei? Granica zamknięta i co dalej?
Czlowieksniegu Napisano 17 Wrzesień 2025 Autor Napisano 17 Wrzesień 2025 15 minut temu, MarekA napisał: Co w temacie kolei? A w czym problem? DTrump nieustannie próbuje PL/UE wciągnąć, coraz bardziej, w wojnę handlową USA-Chiny. W tle mamy wojnę w Ukrainie, gdzie Rosja jakby nie patrzeć jest pod nadzorem Chin. Jeśli Chinom zależy na utrzymaniu przepływu towarów liniami kolejowymi, mają gdzie się wykazać. PS A jeszcze bardziej serio- w mojej branży od dłuższego czasu widać efekty wojny handlowej. Teraz z każdym dniem postojów pociągów sytuacja coraz bardziej nabiera rumieńców- część importerów wybierała kolej, a nie drogę morską.
Jedburgh_Ops Napisano 17 Wrzesień 2025 Napisano 17 Wrzesień 2025 2 minuty temu, karpik napisał: Minus buk. VID_20250917_184219_503.mp4 Samobójcze misje, żeby tak się wystawiać na wielkiej otwartej przestrzeni. Wczoraj była informacja, że przeżywalność czołgu na Ukrainie wynosi 3 minuty. W razie „W” u nas byłoby to samo. Chyba że nastąpi cud i będzie wynaleziony taki antydronowy system hard kill, że czołgi pożyją trochę dłużej.
pawel_breslau Napisano 17 Wrzesień 2025 Napisano 17 Wrzesień 2025 24 minuty temu, karpik napisał: Minus Łada. VID_20250917_184453_998.mp4 To się wyklepie
M81 Napisano 17 Wrzesień 2025 Napisano 17 Wrzesień 2025 19 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Samobójcze misje, żeby tak się wystawiać na wielkiej otwartej przestrzeni. Wczoraj była informacja, że przeżywalność czołgu na Ukrainie wynosi 3 minuty. W razie „W” u nas byłoby to samo. Chyba że nastąpi cud i będzie wynaleziony taki antydronowy system hard kill, że czołgi pożyją trochę dłużej. Jest takie coś, co nazywa się trophy.
Czlowieksniegu Napisano 17 Wrzesień 2025 Autor Napisano 17 Wrzesień 2025 26 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Wczoraj była informacja, że przeżywalność Nie przesadzajmy... Dla przykładu wciąż w linii są Twarde na przykład.
Jedburgh_Ops Napisano 17 Wrzesień 2025 Napisano 17 Wrzesień 2025 (edytowane) 18 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Nie przesadzajmy... W pierwszej chwili też się zdziwiłem, ale jak się słucha Damiana Dudy, albo nieoficjalnego szefa polskich droniarzy na Ukrainie to już nie dziwota. Tam jest jeden bzyk dronów. Wszędzie. Nie można się nigdzie ruszyć, żeby nie było dronów. Wyjechanie jakimś wozem, jak te ruskie Buki (bo to przecież nie pierwszy raz) na taką wielką otwartą przestrzeń to jest mogiła zagwarantowana i liczona minutami, najwyżej kwadransami. Edytowane 17 Wrzesień 2025 przez Jedburgh_Ops
Czlowieksniegu Napisano 17 Wrzesień 2025 Autor Napisano 17 Wrzesień 2025 4 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: W pierwszej chwili też Zapewne oczywista oczywistość, gdzie o ilości i koszcie mogą świadczyć nagonki na pojedynczych żołnierzy, czy cywili. Tyle, że jak mamy w Ukrainie/Rosji, czy np w Jemenie*, przykłady zarówno duże, jak i małe są niemal niemożliwe do wyplenienia. A to, że U. nie znaleźli na nie pomysłu, przy potężnej jakościowej ucieczce do przodu, dowodzi, że to nie jest takie miki-hop. * zauważ, że w Afryce, nawet tam, gdzie U. uczestniczą nie ma- są pojedyncze filmy/informacje o wykorzystaniu przez Korpus Afrykański
MarekA Napisano 17 Wrzesień 2025 Napisano 17 Wrzesień 2025 1 godzinę temu, Czlowieksniegu napisał: A w czym problem? DTrump nieustannie próbuje PL/UE wciągnąć, coraz bardziej, w wojnę handlową USA-Chiny. W tle mamy wojnę w Ukrainie, gdzie Rosja jakby nie patrzeć jest pod nadzorem Chin. Problem? Nie ma problemu. Podobno przez Polskę przechodzi 90% transportu kolejowego z Chin do UE. Zamykając granicę z Białorusią nie bierzemy udziału w wojnie handlowej USA - Chiny? Nie uderzamy w relacje Rosja - Chiny? Nie bierzemy odwetu na Białorusi za przepychanie do nas nielegalnych imigrantów? Itd.
Czlowieksniegu Napisano 17 Wrzesień 2025 Autor Napisano 17 Wrzesień 2025 3 minuty temu, MarekA napisał: Problem? Nie ma problemu. Bardzo mi się podoba Twój tok rozumowania :-) Z jednym "ale"- to musi być, a wiemy, że niestety nie będzie, gra zespołowa. I mam na myśli, przede wszystkim, nasze wewnętrzne podwórko.
MarekA Napisano 17 Wrzesień 2025 Napisano 17 Wrzesień 2025 1 minutę temu, Czlowieksniegu napisał: Z jednym "ale"- to musi być, a wiemy, że niestety nie będzie, gra zespołowa. I mam na myśli, przede wszystkim, nasze wewnętrzne podwórko. Mnie zastanawia względna cisza w mediach i nie tylko. Ktoś w UE protestuje? Nikt nie zauważył zamknięcia granicy i związanych z tym konsekwencji? Nikt nie ponosi strat w wyniku tej decyzji? To jest podejrzane.
Czlowieksniegu Napisano 17 Wrzesień 2025 Autor Napisano 17 Wrzesień 2025 1 minutę temu, MarekA napisał: Nikt nie zauważył zamknięcia Przespałeś, choć faktycznie były to pojedyncze informacje- któryś z branżowych (?) bytów transportu ciężarowego b. głośno protestował- były nawet w kontrze oficjalne wypowiedzi z rządu. Przy czym problemem miało być zbyt późne ogłoszenie decyzji i zostawienie firmom trzech dni na wjazd do UE lub na decyzję o niewjeżdżaniu na teren Białorusi.
Cronos Napisano 17 Wrzesień 2025 Napisano 17 Wrzesień 2025 Ja mam bliską styczność z serwisowaniem urządzeń Made in USA. I jest jajo z sprowadzeniem podstawowych części zamiennych. I jest to bardziej skomplikowana sprawa niż opóźnione pierdoły z AliExpress.
Rekomendowane odpowiedzi