Erih Napisano wczoraj o 18:53 Napisano wczoraj o 18:53 1 minutę temu, szutnik napisał: Rzeczpospolita dała im tylko niesamowite możliwości wzbogacenia na bazie zastosowania praw w niej obowiązujących a kompletnie nie akceptowalnych na Rusi ( Ukrainie) Prawa na Ukrainie obowiązywały te same co w reszcie Korony (odkąd Ukraina stała się tejże Korony częścią). Przy czym, ciekawostka, nieco inne prawa obowiązywały na Litwie. Ciekawostka druga, wiele najmożniejszych rodów magnackich (Sapiehowie, Radziwiłłowie) wywodziło się właśnie z WXL.
szutnik Napisano wczoraj o 18:56 Napisano wczoraj o 18:56 (edytowane) 4 minuty temu, Erih napisał: Prawa na Ukrainie obowiązywały te same co w reszcie Korony (odkąd Ukraina stała się tejże Korony częścią). Przy czym, ciekawostka, nieco inne prawa obowiązywały na Litwie. Ciekawostka druga, wiele najmożniejszych rodów magnackich (Sapiehowie, Radziwiłłowie) wywodziło się właśnie z WXL. Nie odwracaj kota ogonem! Do których z rodów Polskich byli przypisani wymienieni przeze mnie ? Możesz też dorzucić swoich Litwinów Edytowane wczoraj o 18:58 przez szutnik
Erih Napisano wczoraj o 19:02 Napisano wczoraj o 19:02 https://polona.pl/public-collections/collection/5cc5e359-7ecb-4a2a-9bfb-a0bf4db273d3 A poszukaj sobie sam... PS "Dopuszczenie do herbu" nie znaczyło że szlachta litewska przyjmowała herby szlachty polskiej. Owszem, mogło tak być ale nie musiało.
szutnik Napisano wczoraj o 19:18 Napisano wczoraj o 19:18 9 minut temu, Erih napisał: https://polona.pl/public-collections/collection/5cc5e359-7ecb-4a2a-9bfb-a0bf4db273d3 A poszukaj sobie sam... PS "Dopuszczenie do herbu" nie znaczyło że szlachta litewska przyjmowała herby szlachty polskiej. Owszem, mogło tak być ale nie musiało. To trochę bezczelne w rozmowie rzucać jakieś twierdzenie a potem " szukaj sobie". Jak już coś twierdzisz , to bądź w stanie to obronić . I nie chodzi mi o cwaniaków , którzy przypisywani byli do herbowych w Polsce ( nawet chłopi się szlachcili ) tylko które z rodów wymienionych przeze mnie musiały to zrobić by być pełnoprawnymi Panami.
karpik Napisano wczoraj o 19:18 Napisano wczoraj o 19:18 Godzinę temu, Cypis napisał: kolejny MiG-29 nie doleciał , nasze będą coraz cenniejsze Piszą, że rakieta którą wystrzelił eksplodowała zaraz po odpaleniu, a mi się wydaję, że nie odczepiła się od pylonu??? VID_20260810_211702_690.mp4 VID_20260810_211707_339.mp4
szutnik Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Godzinę temu, MarekA napisał: Ja np. chciałbym dowiedzieć się jaka jest orientacyjna wartość strat materialnych Ukrainy w wyniku ataków rakietowych z ruskich okrętów. Czy przypadkiem nie stanowi wielokrotności wartości zniszczonych przez Ukraińców ruskich okrętów. Czy bez obecności na Morzu Czarnym okrętów i samolotów państw wspierających Ukrainę mogła by ona osiągnąć to co osiągnęła. Co z tego że nie masz okrętów jeśli twoje działania wspierają okręty sojuszników? Wybacz, ale nie widzę wielkiej floty NATO na morzu Czarnym. O wsparciu satelitarnym czy radarowym wie każdy. To wszystko nie ma znaczenia . W czasie II wojny św. rakiety V-1 i V-2 w nalotach na W.B. dowiodły mikrego efektu . Gdzieś czytałem ,że użyto ok. 4500 tychże i zabiły one ok. 4000 Angoli. Dosyć drogi sport i wątpię , żeby jakiekolwiek państwo byłoby na to stać. Podobnie jest na Ukrainie . Czasami czytam ,że jakiś Iskander ( za circa 3mln.$) zabił 3 lub 5 osób. To tragedia ale wybitnie nieopłacalna dla agresora. Tu masz fajne zestawienie Ile kosztował Rosjan dzisiejszy atak na Kijów? Oto dokładne wyliczenie - rp.pl
Erih Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 7 minut temu, szutnik napisał: To trochę bezczelne w rozmowie rzucać jakieś twierdzenie a potem " szukaj sobie". Jak już coś twierdzisz , to bądź w stanie to obronić . I nie chodzi mi o cwaniaków , którzy przypisywani byli do herbowych w Polsce ( nawet chłopi się szlachcili ) tylko które z rodów wymienionych przeze mnie musiały to zrobić by być pełnoprawnymi Panami. Żaden nie musiał, to proste. "Przypisanie do herbu" oznaczało uznanie praw stanowych szlachty litewskiej na równi z prawami szlachty polskiej. Rody możnowładcze które wymieniłeś nie musiały w tym celu przyjmować herbów polskich, bo miały własne. Natomiast rody pomniejsze, które własnych herbów nie miały, mogły przyjąć któryś z herbów szlachty koronnej. Ruskie "bojarstwo" to była jednak klasa trochę bardziej płynna od polskiej szlachty, nawet tej z końcówki XVI wieku.
Cypis Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu poranny atak w Tatarstanie , pracownicy centrum logistycznego , ani jednego ruska , sami imigranci tmpuhdhmevq.mp4
M81 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 11 godzin temu, bodziu000000 napisał: Ruskie dzban nawet nie sprawdził, powołując się na moskiewskie źródła Tani pocisk dla Patriota przyspiesza. Nowe informacje
Cypis Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu — Putinie, dlaczego zaatakowałeś Ukrainę? — Ponieważ Ukraina nie istnieje. — Serio? — Lenin ją wymyślił. — I dlatego ją zaatakowałeś? — Ukraińcy i Rosjanie to jeden naród. — Więc twierdzisz, że naród ukraiński nie istnieje? — Nie istnieje. — To kto mieszka na Ukrainie? — Kto inny? Rosjanie. — To po co atakowałeś Ukrainę, skoro tam mieszkają Rosjanie? — Żeby ją zdenazyfikować. — Zdenazyfikować kogo? — Ukraińców. — Ale właśnie powiedziałeś, że Ukraińcy nie istnieją. — Chcieliśmy chronić rosyjskojęzycznych. — Przed kim? — Przed kim innym? Przed nazistami. — Ale właśnie powiedziałeś, że tam są tylko Rosjanie! — Sam już nie wiem. To kompletna bzdura. — Więc z kim dokładnie walczyłeś przez prawie pięć lat? — Z NATO. — Czy Ukraina jest członkiem NATO? — Nie. — To dlaczego twierdzisz, że walczysz z NATO? — Ponieważ NATO walczy z nami poprzez Ukraińców. — Tych Ukraińców, którzy nie istnieją? 1 1
Jedburgh_Ops Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) 21 godzin temu, szutnik napisał: Myślę, że możesz się mylić co do wypowiedzi Załużnego. Żeby to był jeden niefortunny swoją agresywnością wobec NATO wywiad Załużnego, ale były co najmniej dwa. Nie wiem, jak w innych państwach NATO, bo nie mam czasu aż tak tego śledzić, ale po tych jego wywiadach Załużny jest już w Polsce pośmiewiskiem i publicystów polityczno-wojskowych, i byłych oficerów WP. Nazywają go kreatorem „Ukrainy-Imperium”. Moim zdaniem nazywają go i tak jeszcze grzecznie i w miarę sympatycznie, bo ja byłbym bardziej precyzyjny - to takie „Imperium” za nieswoje pieniądze. Gdyby nie nasze wspólne, czyli NATOwskie i UE, nieustanne wsparcie finansowe Ukrainy to gen. Załużny nie byłby teraz ambasadorem w Wielkiej Brytanii, ale byłby ambasadorem baraku nr 14 w ruskiej kolonii karnej w Pietropawłowsku Kamczackim. 21 godzin temu, szutnik napisał: Cypis nabija się z zamówionych OP i słusznie. MW nie moja bajka, ale skoro już czytam wszystko o tych OP to też jestem wkurzony, że nie będą miały cruise'ów, bo przecież miały je mieć i było to jedno z naczelnych założeń. 21 godzin temu, szutnik napisał: ...proste pytanie - ile takiego sprzętu posiada Ukraina ? I ile takiego sprzętu zatopiła na podobnym akwenie kacapom , nie posiadając takiego? Pytania idealne do napastliwych wobec NATO bredni wygadywanych przez Załużnego. A dzięki komu i czemu Ukraina nazatapiała tyle tych ruskich kryp sama nie mając MW? Kto do tych udanych ukraińskich ataków daje targeting tej najmądrzejszej z całej wsi „Ukrainie-Imperium” nabijającej się z NATO? Tutaj już pan Załużny nie ma nic do powiedzenia, bo to nie pasuje do koncepcji. Tak samo ogólnie rzecz biorąc ukraińska propaganda sukcesu nie ma nic do powiedzenia na taki temat. Codziennie dla Ukrainy pracuje do 36 najlepszych NATOwskich satelitów SARowskich - polskich, francuskich, brytyjskich i amerykańskich. I są to satelity o niesamowitym (nieosiągalnym dla ruskich) czasie rewizyty poniżej 15 minut tak, że każdą ruską krypę na morzu można śledzić w czasie niemal rzeczywistym. Bez naszej, tej obecnie wyszydzanej przez Załużnego pomocy i bez naszego targetingu to Ukraina mogłaby sobie publikować zatopione ruskie okręty i statki w książeczkach „Porysuj mi mamo”. To, co wygaduje teraz Załużny to jest czyste chamstwo i prostactwo człowieka z (bardzo)Wschodniej Europy. 21 godzin temu, szutnik napisał: Ja dorzucam jeszcze nieszczęsne Mieczniki, [...] Będą się ładnie prezentowały w porcie i na pokazach a w razie W zatoną w ciągu miesiąca, chyba że wycofają się "na z góry upatrzone pozycję " np. w W. Brytanii No nie, aż tak to nie. Co mówią oficerowie polskiej MW, że gdzie okręt jest najbezpieczniejszy na świecie? Na morzu. Wyłącznie. Nie istnieje taki port z choćby najsilniejszą OPL, gdzie nie można by zatopić okrętu. Jak się komuś te stwierdzenia nie podobają to uprzejma prośba o dyskusję z oficerami MW. Popracujemy sobie z wzorem z fizyki z pierwszej klasy szkoły średniej: droga = prędkość × czas ● Prędkość maksymalna fregat Miecznik = 28 węzłów ● 1 węzeł = 1,852 km/h ● Prędkość maksymalna fregat Miecznik = 28 × 1,852 = 51,9 km/h ● Czas rewizyty ruskich satelitów szpiegowskich = 3 ÷ 15 dni ● W ciągu 1 doby fregata Miecznik pokonuje z prędkością maksymalną 51,9 × 24 = 1246 km ● Po 3 dobach od wykrycia fregaty Miecznik przez ruskiego satelitę fregata jest 3 × 1246 = 3 738 km od miejsca wykrycia ● Po 15 dobach od wykrycia fregaty Miecznik przez ruskiego satelitę fregata jest 15 × 1246 = 18 690 km od miejsca wykrycia Всего хорошего dla żeby przy takich satelitach (SARowskiego mają zepsutego) dopaść na morzu któregoś z Mieczników, bo mu opracują targeting z tak gigantycznym opóźnieniem. Edytowane 3 godziny temu przez Jedburgh_Ops
bjar_1 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu https://x.com/JanR210/status/2087132183244734516
Cypis Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu setki dronów czekają na drodze na pojawienie się ruskich celów na tyłach obwodu Donieckiego video_2026-08-11_17-02-10.mp4
Rekomendowane odpowiedzi