Skocz do zawartości

Wojna w Ukrainie vol.9

karpik

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyna ukraińska rafineria została zniszczona. Udawanie, że pojazdy w tym państwie napędzane są energią słoneczną bądź gazem drzewnym nie ma sensu.

Zestawienie może też uprzytomnić jak wielką rolę w tym konflikcie ma granica z Polską  Już wiosną ktoś porównał Rzeszów do drogi birmańskiej. I było to porównanie arcytrafne 

38 minut temu, Landszaft napisał:

Jedburgh_Ops  - ale to nie są wojenne MG 42 tylko niemieckie MG3 . W naszym wojsku też jest 600 takich karabinów na wyposażeniu Leopardów. Także nie ma się co podniecać , bardzo dobra konstrukcja tak w budowie jak i działaniu dlatego używana do nadal w wielu armiach .

Wiem, wiem; w końcu te wszystkie M2HB z tych ukraińskich filmików też nie są drugowojenne, tylko współczesne ;-) O tych mitycznych skrzyniach z bronią z II wojny wspomniałem tak tylko na marginesie.

Ponad 170 węgierskich generałów i wyższych oficerów wojskowych zostało w ostatnich dniach zmuszonych do przejścia na wcześniejszą emeryturę przez węgierskie Ministerstwo Obrony, na czele którego stoi Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Jest byłym partnerem biznesowym Transmashholding, rosyjskiej spółki państwowej.

Ależ te niemiaszki mają cykora przed tym jak ruskie zaczną się chwalić fotkami spalonych Leopardów! Bo to, że będą straty bojowe dowolnego sprzętu, nawet „niezwyciężonego”, to oczywiste. Zwłaszcza przy konflikcie o takiej skali i w sytuacji, gdy obsady nie będą załogami w pełni profesjonalnie wyszkolonymi w użyciu tych maszyn.

M.

• Haha 1

Teraz, Cypis napisał:

Według ustaleń niemieckiego wywiadu, do których dotarł tygodnik "Der Spiegel", ukraińskie wojska w walkach pod Bachmutem w obwodzie donieckim tracą codziennie trzycyfrową liczbę żołnierzy.

A nie ustalili przypadkiem, że kacapy tracą czterocyfrową?

5 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Boris Pistorius - nowy niemiecki minister obrony.

Pomija dziś fakt, że był członkiem Niemiecko-Rosyjskiej Grupy Parlamentarnej ds. Przyjaźni; ojciec adopcyjny dwóch rosyjskich sierot.

Nie wróży to dobrze. Postawienie kogoś takiego na te stanowisko może świadczyć o tym, że lobby rosyjskie w niemczech było bardzo silne i dalej się trzyma.

Daleko mi od obrony naszych odwiecznych przyjaciół zza Odry i Nysy, ale tym, którzy w czambuł potępiają Scholtza i jego rządu, proponuję sprawdzenie, jaki stosunek do Rosji, sankcji, przekazaniu broni, itp, itd mają np AfD, die Linke, czy nawet część CDU...

Podobnie, jak polecam sprawdzenie, jak mocno, in "-" dla Ukrainy zmieniają się wśród niemieckiego społeczeństwa poparcie dla np sankcji- w tej materii decyzje Putina odniosły przynajmniej częściowy sukces.

Znaczenie ma też antyunijna i antyniemiecka fobia naszych obecnie rządzących i działalność popierających ich mediów. My jesteśmy ci dobrzy a za całe zło tego świata odpowiadają Niemcy i "niemiecka UE".

Edytowane przez MarekA

4 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

Pojawianie się takich j/w informacji, powoduje momentalny wysyp wpisów prawilnych patriotów...
Nie z tego akurat, ale:

"Mam dość Ukrainy. Chcę by wojna skończyła się już i nie obchodzi mnie ile terytorium Ukry stracą. Rzygam żydowskim komikiem i sługami banderowców. Wolę ruskie surowce energetyczne bo są tańsze. Mam dość ukraińskiego języka na ulicach i niebiesko-żółtych flag. I dość ukroinflacji!"

4 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

Nie mogę znaleźć- Sakiewicz na serio takie coś napisał?

Fm26an1WABEk0t2.jpg

Jak wszystko Ci sie kojarzy z prawactwem a nic z ruskimi trollami przy takich komentarzach to powinieneś dla własnego dobra ograniczyć kontakt z netem...

• Super 1
  • Tak trzymać 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie