Skocz do zawartości

Wojna na Ukrainie vol. 5

Rekomendowane odpowiedzi

Je...

Prawdopodobnie, poza osobami o mocno nienachalnej inteligencji i próbujących, przy okazji, zbić jakiś kapitalik polityczny, wszyscy mają świadomość, że wysłanie obojętnie jak nazwanego kontyngentu wojskowego na Ukrainę "tylko" nakręci konflikt do poziomu niemożliwego do ogarnięcia.

PS Jak Ci się podoba deal księciunia Radziwiłła?

Tyr

"A ty zajrzyj gdzieś indziej niż do wyborczej. Gdzieś jeszcze słyszałem, że popiera plan kilka państw. "

Znów jakiś deficyt?
Podałem nagłówki pierwszych z brzegu, w oparciu o twój śnurek, informacji o stosunku USA do tego pomysłu...
Chyba nawet ty nie wiesz, co miałaby z powyższym wspólnego Wyborcza, o której wspominasz...

A jeśli nadal i wciąż nie rozumiesz, to proponuję jakąkolwiek reakcję NATO bez zgody i uczestnictwa USA... droga wolna.

Nienachalną inteligencję to cale europejskie lewactwo i liberalstwo miało hodują bydlaka i doprowadzając do wojny ale lewactwo tak ma... Myślenie, góra tydzień do przodu i o misce na łańcuchu...

4 godziny temu, formoza58 napisał:

Obecnie, pewnie by zareagowali kiedyś, jak za Keneedego. Być może , nie tak krwawo i głupio...

Przez lata do " matuszki" mieli blisko i ze strony Nato nic się nie działo. A poza tym, Balans, to wszystko preteksty przy obecnej technice. Czasami strasza nas, że pociski super hiper juz są w Kaliningradzie, czy mają być na Bialorusi. To jak byly w rosyjskich bazach, to bylo bezpiecznie?

Trudno jest wdawać się w polemikę, gdy tam teraz giną ludzie w tym cywile. Tym bardziej, że to co przed laty pisałem na ten temat sprawdziło się w 100%.

Ale skoro zostałem wywołany do tablicy, to tak w ramach odpowiedzi:

Amerykanom bardzo zależało na osłabieniu Rosji sankcjami i na odcięciu UE od tanich surowców z tejże Rosji. I to im się właśnie udało, bo zarówno Putin jak i Zelenski dali się w to wciągnąć.

Odnośnie Putina - jeżeli już postanowił zaatakować, to logika nakazywała aby ograniczył się do Donbasu, a infrastrukturę wojskową i krytyczną Ukrainy zniszczył za pomocą rakiet. A co zrobił? Ano zbyt małymi siłami starał się przejąć Kijów i wymienić tam władze, co było tym bardziej nierealne, że o tej porze roku  jest tam morze błota i kiepska sieć dróg, które łatwo zablokować. Do tego nie postarał się o uzyskanie całkowitego panowania w powietrzu, a mógł. A po kilku dniach, również zbyt małymi siłami "rozmienił się na drobne" atakując aż na trzech frontach - Kijów + Donbas + Chersoń. Obecnie pozostało mu przejść do wojny na wyniszczenie, bo dysponuje przewagą ilościową i materiałową.

Odnośnie Zelenskiego - był święcie przekonanym, że NATO będzie walczyło na Ukrainie i dzięki temu pobije Rosję, ale się bardzo zawiódł, bo za wyjątkiem Polski i Litwy pozostałe kraje NATO, w tym przede wszystkim USA, nie są zainteresowane wywołaniem III Wojny Światowej. Z tych zniszczeń Ukraina będzie się odbudowywała ze 20 lat, a i to pod warunkiem, że oligarchowie nie rozkradną pieniędzy...

https://www.onet.pl/sport/onetsport/prawie-18-mln-dolarow-w-autach-nieoficjalnie-slynni-bracia-uciekli-z-ukrainy/m7zz28f,d87b6cc4

1 godzinę temu, Ducati napisał:

Są dziś i takie informacje - które to dezinformacje?

obraz.thumb.png.2adda4c0176334b86100ddc62269b69b.png

Od kilku godzin krąży informacja, że WSU zdobyły Iwanowkę- ważny węzeł komunikacyjny- odcinając w ten sposób spadochroniarzy od zaopatrzenia. Potwierdzenia tych wiadomości brak.
Podobno wcześniej udało się odbić Makarow (na zachód od Kijowa oraz Mosczun- północ do miasta).

Teraz, balans napisał:

A co zrobił?

Ani Ty, ani ja nie jesteśmy strategami. Ale powiem szczerze, on również nie jest strategiem...

Teraz, balans napisał:

Obecnie pozostało mu przejść do wojny na wyniszczenie, bo dysponuje przewagą ilościową i materiałową

No i to chyba potrafi najlepiej...

Teraz, balans napisał:

Z tych zniszczeń Ukraina będzie się odbudowywała ze 20 lat, a i to pod warunkiem, że oligarchowie nie rozkradną pieniędzy...

A tutaj, ani Ty, ani ja nie jesteśmy Ossowieckim. Oby odbudowała się najrychlej, czego im ze szczerego serducha życzę ;-) A Ty?

Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

PS Jak Ci się podoba deal księciunia Radziwiłła?

A to Konstanty „Nic Nigdy Nie Mogę” Radziwiłł dokonał był dziś czegoś epokowego?

No popatrz, to jakoś mi umknęło.

Zapoznałem się za to dziś z innymi osiągnięciami tego indolentnego aroganta.

Wolontariusze na warszawskim Dworcu Centralnym już padają na twarz ze zmęczenia i trochę zaczynają się wykruszać z tego zmęczenia, a ten bezczelny bufon potrzebował aż dwóch tygodni, żeby łaskawie postawić przed dworcem namiot z gorącą herbatą dla Ukrainek i ich dzieci. Nic tylko nominować go do „Human Rights Award”.

Klienci mojej firmy potrzebują godziny, żeby ukraińskim matkom z dziećmi zapewnić wszystko - zapłacić za jakieś mieszkanie i jakieś rzeczy, jedzenie na rozruch w nowym kraju. Konstanty „Nic Nigdy Nie Mogę” Radziwiłł zapomniał kompletnie, jaki ma zawód wyuczony, ale to nic dziwnego - w TKM PiS każdy by zapomniał.

58 minut temu, Cypis napisał:

Czyli NATO wg takiego samego twojego toku myślenia , powinno w zeszłym roku rozpier.... Białoruś , po tym jak podpisali z Rosją układ i pozwolili na wprowadzenie na swój teren rosyjskich wojsk . Przecież bazy rosyjskie będą bliżej NATO.

Jak Ukraina w NATO to podżeganie do wojny , jak bazy ruskie w Białorusi to tylko po to by zachować pokój .  Typowe ruskie myślenie. Homosowieticus 

Powiem krótko.... Jedno wielkie "gó...no świata", " wojownicy pokoju". Ile jeszcze tragedii i plag sprowadzą na narody, które w ich pustych móżdżkach są wrogie. Na dzień dzisiejszy, dla niewielu " dumny naród", dla większości " podły i krwiożerczy"  ...

Polak wg. nich ziejący nienawiścią, kuźwa " kurica  nie ptica", a sami obnoszą się z maszkaronem o dwóch łbach, przypominającym raczej skutek popromienny niż orla. Widocznie ci Polacy, mają powód.  Teraz Ukrainę, którą mogli ulożyć cywilizowanymi metodami, a zamieniają w zgliszcza i ruinę. A mogli, mimo, ze Ukraińcy mieli wiele  powodów, aby ich toksycznie nie trawić. Choćby z tego powodu...

ODQ3NTQ3YCUwUThnfkhtMHMJbD04EWNmJBF0dn58YHJlBzZgZgFgIjhfKyY0QyBqNkE7JDBEP2ohX2E1IVpgMmAcKj0iQyMlKBwrOTNWK2szBSxmZVd-fXwLemBkHnt1YgtjNmAKLmk3VSwyNAB2ITULLWxzTg.jpg

ODQ3NTQ3YCUwUThnfkhtMHMJbD04EWNmJBF0dn58YHJlBzZgZgpgIjhfKyY0QyBqNkE7JDBEP2ohX2E1IVpgMmAcKj0iQyMlKBwrOTNWK2syBHc1ZFUqcXxQfzBmHnt8YgRjNWAAfGloVnthZQotdDcKK2VzTg.jpg

http://niezalezna.pl/435461-polska-zada-wykluczenia-rosji-z-grupy-g20-co-na-to-niemcy-nie-bylo-zaskoczenia

Polska żąda wykluczenia Rosji z grupy G20. Co na to Niemcy? Nie było zaskoczenia...

Kanclerz Niemiec Olaf Scholz był powściągliwy wobec wezwania Polski do wykluczenia Rosji z grupy G20. Jest to kwestia, która powinna być przedyskutowana wspólnie przez członków i rozstrzygnięta "nie indywidualnie i pojedynczo" - powiedział Scholz we wtorek w Berlinie.

Niesamowite, ale akurat mnie to nie dziwi. Może ludzie nie z branży lotniczej nie potrafią ocenić i docenić tego, co tu widać, ale ja doceniam po mojej pracy przy ruskich samolotach, a i tak jest to dla mnie szok. Czego by nie mówić o ruskach, to jednak lotnicze  hydroakumulatory mają bardzo dobre. Taki wrak, a stoi na własnym podwoziu, bo jeszcze dał radę je wypuścić. Naprawdę niezwykłe.

1 hour ago, srbm napisał:

Od kilku godzin krąży informacja, że WSU zdobyły Iwanowkę- ważny węzeł komunikacyjny- odcinając w ten sposób spadochroniarzy od zaopatrzenia. Potwierdzenia tych wiadomości brak.
Podobno wcześniej udało się odbić Makarow (na zachód od Kijowa oraz Mosczun- północ do miasta).

obraz.thumb.png.a1517591167078cf65d3691f517094d4.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie