Skocz do zawartości

Wojna na Ukrainie vol. 4

Rekomendowane odpowiedzi

„Ukrinform na podstawie informacji ukraińskiego dowództwa sił powietrznych podał, że ukraińska obrona przeciwlotnicza zestrzeliła od początku wojny co najmniej 39 samolotów i 40 śmigłowców wroga. W piątek Rosjanie stracili trzy śmigłowce i trzy samoloty szturmowe Su-25”.

11 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

„Ukrinform na podstawie informacji ukraińskiego dowództwa sił powietrznych podał, że ukraińska obrona przeciwlotnicza zestrzeliła od początku wojny co najmniej 39 samolotów i 40 śmigłowców wroga. W piątek Rosjanie stracili trzy śmigłowce i trzy samoloty szturmowe Su-25”.

Nie wiem dlaczego "Ukrinform" tak bardzo zaniża straty ruskich - mają w tym jakiś cel? A te do dzisiaj wynoszą minimum 390 samolotów i 400 śmigłowców...

19 minut temu, balans napisał:

Nie wiem dlaczego "Ukrinform" tak bardzo zaniża straty ruskich - mają w tym jakiś cel? A te do dzisiaj wynoszą minimum 390 samolotów i 400 śmigłowców...

Układasz już wiązanki dla ruskich ?

10 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Ruskim zdarza się to, co lotnictwu argentyńskiemu na Falklandach - bomby-niewybuchy. Tutaj bomba burząca FAB-500 o masie ok. 500 kg.

1.thumb.jpg.35b41119f2781a3f71b3bc4b3a3c90a3.jpg

Ciekawe czy gość specjalnie tak stanął do zdjęcia, jakby trzymał tę bombę na ramieniu :) czy przypadkiem tak wyszło. 

BTW poszperałem sobie z ciekawości. Bomba to FAB-500M62 z tej opływowej rodziny bomb z lat 60. przystosowanych do przenoszenia przez samoloty naddźwiękowe na podwieszeniach zewnętrznych. Kod literowy w drugim wierszu to rodzaj materiału wybuchowego - TGAF-5M (59% RDX, 19% TNT, 17% Al, 5% cerezyna)

12 minut temu, Speedy napisał:

Ciekawe czy gość specjalnie tak stanął do zdjęcia, jakby trzymał tę bombę na ramieniu :) czy przypadkiem tak wyszło. 

BTW poszperałem sobie z ciekawości. Bomba to FAB-500M62 z tej opływowej rodziny bomb z lat 60. przystosowanych do przenoszenia przez samoloty naddźwiękowe na podwieszeniach zewnętrznych. Kod literowy w drugim wierszu to rodzaj materiału wybuchowego - TGAF-5M (59% RDX, 19% TNT, 17% Al, 5% cerezyna)

Tak jest. Spośród różnych FAB-ów 500 ta należy do tych najsmuklejszych, najbardziej opływowych, jak nie ruska.

Chyba Mi-24. Jednakże "klinicznie czysta" jakość filmu sugeruje, że chyba nie są to zdjęcia z walk, ale z poligonu, z jakiegoś np. testu rakiety, w którym zestrzelono śmigłowiec-cel latający.

Stany powinny stworzyć listę zbrodniarzy wojennych i wpisywać na nią wszystkich, którzy takich zbrodni będą się dopuszczali, od Putina w dół, dowódcy armii, dywizji aż do szeregowych żołnierzy. Coś na wzór listy niemieckich zbrodniarzy z IIWS. To będzie forma nacisku na walczących Rosjan i zawsze jakiś skutek odniesie, nawet jak minimalny, to jednak warto. Lista powinna wisieć w internecie, żeby każdy miał do niej dostęp i aby rodziny walczących również ją widziały.

Czy Stany słyszą!

6 minut temu, les05 napisał:

Stany powinny stworzyć listę zbrodniarzy wojennych i wpisywać na nią wszystkich, którzy takich zbrodni będą się dopuszczali, od Putina w dół, dowódcy armii, dywizji aż do szeregowych żołnierzy. Coś na wzór listy niemieckich zbrodniarzy z IIWS. To będzie forma nacisku na walczących Rosjan i zawsze jakiś skutek odniesie, nawet jak minimalny, to jednak warto. Lista powinna wisieć w internecie, żeby każdy miał do niej dostęp i aby rodziny walczących również ją widziały.

Czy Stany słyszą!

Nie cwaniakuj. Gdyby ulubieniec twoich pisiorów wygrał wybory w USA, to już by ruskie pod Warszawą stali.

NEXTA prawdę Ci powie...

Co nie znaczy, że Ruscy chyba trochę nie docenili tego, że Amerykanie od kilku lat wysyłali tam broń i instruktorów. Ale i tak UPAina jest skończona, nawet gdyby Ruscy przegrali tą kampanię, co jest zresztą mało prawdopodobne. Po prawdzie jestem agnostykiem, ale w tym przypadku uważam, że po tym jak na bohaterów wybrali sobie w 2014 roku zbrodniarzy z UPA, to NEMEZIS wystawiła im rachunek...

Edytowane przez balans

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie