Czlowieksniegu Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 Śmiertelna choroba drobiu wróciła do Polski po pół wieku. Już wybiła jedno stado W Topilcu zlikwidowano całe stado drobiu, które liczyło kilkadziesiąt tysięcy zwierząt. Jak podaje Inspekcja Weterynaryjna, powodem jest niewidziana w Polsce od 49 lat choroba, podobna do ptasiej grypy. Jej śmiertelność to niemal 100 proc. W miejscowości Topilec z powodu choroby zabito stado 40 tys. kur. Inspekcja weterynaryjna wystąpiła w środę do wojewody podlaskiego o wydanie rozporządzenia ws. wyznaczenia stref wokół ogniska choroby: obszaru zapowietrzonego w promieniu trzech km wokół miejsca wystąpienia zakażenia i dziesięciokilometrowego obszaru zagrożonego. Obszar obejmie powiaty białostocki oraz wysokomazowiecki- informuje PAP. W okolicy jest jeszcze 40 ferm drobiu. [...] https://next.gazeta.pl/next/7,172392,29969181,smiertelna-choroba-drobiu-wrocila-do-polski-po-pol-wieku-juz.html#do_st=RS&do_a=1046&do_sid=1046&do_w=57&do_v=739#s=BoxOpLink PS bjar "Nie wiem do czego pijesz, bo nie mam seata, ani tatuaży, ani krzyżyka, ani kotwic :D" Ale za to nieustannie zbierasz na alusy...- to też się liczy prawdopodobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 Teraz, Czlowieksniegu napisał: zbierasz na alusy Mam od dawna, kupiłem wraz z autem. A te ustrzelone 40000 kur to do piachu czy do marketu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 bjar- jeśli serio pytasz, to przez komin... A znając tupolewizm i podobne, za moment będziemy to-to mieli w całej socjalistycznej Ojczyźnie. Przykład ptasiej grypy to potwierdza- z malutkiego ogniska kilka lat temu, mamy teraz, w zasadzie, w całym kraju... Początek, kolejnej "erupcji, to 2017 rok jeśli dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
canabis.dw Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 29 minut temu, bjar_1 napisał: Mam od dawna, kupiłem wraz z autem. A te ustrzelone 40000 kur to do piachu czy do marketu? Dla kotków będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 canabis.... I tu byś się zdziwił, zwłaszcza, jeśli myślisz o dietach wet. czy dobrych jakościowo karmach... Gwarantuję, że nie jesz posiłków tak poukładanych jakościowo i zbilansowanych "treścią"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 (edytowane) 13 minut temu, Czlowieksniegu napisał: canabis.... I tu byś się zdziwił, zwłaszcza, jeśli myślisz o dietach wet. czy dobrych jakościowo karmach... Gwarantuję, że nie jesz posiłków tak poukładanych jakościowo i zbilansowanych "treścią"... Kolega opowiadał- zakład produkcyjny- hasło "salmonella"- odzew "mortadella". Edytowane 13 Lipiec 2023 przez karpik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 (edytowane) 36 minut temu, Czlowieksniegu napisał: canabis.... I tu byś się zdziwił, zwłaszcza, jeśli myślisz o dietach wet. czy dobrych jakościowo karmach... Gwarantuję, że nie jesz posiłków tak poukładanych jakościowo i zbilansowanych "treścią"... Tak, ale karma puszkowa jako taka jest bezpieczna - bo jej mięsne składniki najpierw są gotowane na paćkę, a sama konserwa utrwalana termicznie, tak że tego - żadna ptasia grypa nie przejdzie, bo szybko zginie w tym procesie. Tu chodzi o to, że są przypadki, gdy ludzie karmili koty syfem jakim jest "kurczaczek z promki". Polski czy ukraiński, cholera go wie, ale tani i bardzo pyszny. Nie wiem czemu sierściuchy w ogóle jedzą taką breję, surowy kurczak odpycha. Mogę zjeść krwistą kaczkę, wątróbkę, ale żeby kurczaka? Nie wpadłbym na to, żeby spróbować dać to mojemu kotu, mimo że to rasowy wychowanek wiejskiej dżungli. A w temacie - 2 dni temu wróciłem do Gdańska i na wjeździe do miasta przywitały mnie żółte tablice "Wysoce zjadliwa grypa ptaków". M. Edytowane 13 Lipiec 2023 przez beaviso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szutnik Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 6 godzin temu, bjar_1 napisał: Nie wiem do czego pijesz, bo nie mam seata, ani tatuaży, ani krzyżyka, ani kotwic :D Oraz Covid przeszedłeś łagodnie lub wcale;) i na takiej podstawie wyciągasz wnioski. Zabawne ,że ospy właściwej też nie bano się ze wzg. na śmiertelność ( 20-30 %) ale z powodu blizn , które zostawiała na gębie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 Dwa dni temperaturę miałem i na kilka dni zupełny brak węchu. Dlatego dałem sobie spokój z wątpliwej prowienencji szczepionkami. I jakoś żyję. Nie jestem jakimś tam foliarzem, wiem że takie cos jak covid jest, ale wprowadzone dla umęczenia ludu obostrzenia były niewspółmierne do zagrożenia. Jakoś nagle zniknął nie? ;) Kto miał zarobić, to zarobił, więc covida wygaszono i pewnie poszukuje się nowego zabójcy ;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szutnik Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 12 minut temu, beaviso napisał: Nie wpadłbym na to, żeby spróbować dać to mojemu kotu, mimo że to rasowy wychowanek wiejskiej dżungli. To kiedyś popatrz w sklepie i zastanów się po cholerę te babcie kupują 10dkg wątróbki czy innych kurzych podrobów. Sam często daję surową wołowinę i kiedyś wieprzowinę ( ostatnio brak zaufania ze wzg. na ASF) swoim sierściuchom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szutnik Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 2 minuty temu, bjar_1 napisał: Dwa dni temperaturę miałem i na kilka dni zupełny brak węchu. Dlatego dałem sobie spokój z wątpliwej prowienencji szczepionkami. I jakoś żyję. Nie jestem jakimś tam foliarzem, wiem że takie cos jak covid jest, ale wprowadzone dla umęczenia ludu obostrzenia były niewspółmierne do zagrożenia. Jakoś nagle zniknął nie? ;) Kto miał zarobić, to zarobił, więc covida wygaszono i pewnie poszukuje się nowego zabójcy ;) No to gratuluje fartu. Ja przed szczepieniem ( niestety) załapałem się na pocovidowy zawał i jedna komora ma teraz wydolność 39% . Ale jak to pierdyknął kiedyś Sowa - selekcja naturalna :) Pewnie nigdy nie przeczytał kogo głównie zmasakrowała hiszpanka :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 11 minut temu, bjar_1 napisał: Dwa dni temperaturę miałem i na kilka dni zupełny brak węchu. Dlatego dałem sobie spokój z wątpliwej prowienencji szczepionkami. I jakoś żyję. Nie jestem jakimś tam foliarzem, wiem że takie cos jak covid jest, ale wprowadzone dla umęczenia ludu obostrzenia były niewspółmierne do zagrożenia. Jakoś nagle zniknął nie? ;) Kto miał zarobić, to zarobił, więc covida wygaszono i pewnie poszukuje się nowego zabójcy ;) Sam covid to parę dni bólu głowy ale smak i węch wracał bardzo powoli, tygodniami. Do teraz nie wrócił do stanu przed choroby i pewnie tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 To chyba wszyscy z mojego otoczenia takie farty mieli, bo nikogo nie poskładało. No, ale to może dzięki tym maseczkom ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szutnik Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 Jasne , 6 promili można mieć w d... Jakby było 60% , to byś zauważył :D Kwiatki wyjdą po latach a i wtedy nie będzie do końca wiadomo co można było zrobić lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Lipiec 2023 Share Napisano 13 Lipiec 2023 Było minęło. W każdym bądź razie mam zwolnienia maseczkowe zalaminowane na następną okazję ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Sierpień 2023 Share Napisano 10 Sierpień 2023 :D https://www.medonet.pl/koronawirus/to-musisz-wiedziec,wariant-eris---czy-powinnismy-sie-go-bac--wszystko-o-nowej-mutacji-omikronu--wyjasniamy-,artykul,48545888.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 12 Sierpień 2023 Share Napisano 12 Sierpień 2023 Eris, nowy podwariant omikronu, dynamicznie się rozprzestrzenia. Został odnotowany już w 45 krajach w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. - Prawdopodobnie również dotarł już do Polski - przekazała wirusolożka ewolucyjna z Uniwersytetu Oksfordzkiego, Emilia Skirmuntt. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała o nowej mutacji omikronu, szczepie EG.5.1., nazywanym nieformalnie Eris. - To potomek subwariantu XBB.8 i został przez WHO zaklasyfikowany jako Variant under Monitoring, czyli znajdujący się pod obserwacją - przekazała w rozmowie z portalem cowzdrowiu.pl prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska z Katedry Wirusologii i Immunologii Instytutu Nauk Biologicznych UMCS w Lublinie. PS A na Cyprze epidemia FIP, czyli zarazy, która dziesiątkuje sierściuchy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 14 Sierpień 2023 Share Napisano 14 Sierpień 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Sierpień 2023 Share Napisano 17 Sierpień 2023 No niesamowite wręcz: https://wiadomosci.onet.pl/kraj/kontrowersyjna-kilometrowka-nowej-minister-zdrowia-tyle-wydala-na-przejazdy/pdeh75y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 22 Sierpień 2023 Share Napisano 22 Sierpień 2023 PS Abstrahując od powyższego, dla informacji- Martin Demirov żyje w alternatywnej rzeczywistości, czego 24/7/365 daje przykłady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janko Muzykant Napisano 22 Sierpień 2023 Share Napisano 22 Sierpień 2023 On 17.08.2023 o 11:45, bjar_1 napisał: No niesamowite wręcz: https://wiadomosci.onet.pl/kraj/kontrowersyjna-kilometrowka-nowej-minister-zdrowia-tyle-wydala-na-przejazdy/pdeh75y Niesamowite to jest Pańskie zdziwienie, że kilometrówka to zwrot kosztów także za "przejazdy posłów w związku z wykonywaniem mandatu poselskiego samochodem własnym lub innym" ". Pytałem mojego czwartoklasistę jak rozumie zwrot "samochodem własnym lub innym" - załapał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Sierpień 2023 Share Napisano 22 Sierpień 2023 Może dlatego nie kumam, że jestem dopiero w drugiej klasie. Zapytaj pan syna, w której o tym uczą - w trzeciej czy już w czwartej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janko Muzykant Napisano 22 Sierpień 2023 Share Napisano 22 Sierpień 2023 6 minutes ago, bjar_1 napisał: Może dlatego nie kumam, że jestem dopiero w drugiej klasie. Zapytaj pan syna, w której o tym uczą - w trzeciej czy już w czwartej. Ta druga klasa to i tak sukces. Korepetycje czy nauka zdalna w czasie pandemii pomogła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 22 Sierpień 2023 Share Napisano 22 Sierpień 2023 E-receptę otrzymało już 37 422 346 pacjentów! Od momentu wystartowania programu wystawiono aż 1 708 180 915 e-recept, z czego zrealizowano ich 1 448 347 815! Za tymi liczbami i sukcesem stoi m.in. Janusz Cieszyński, który kierował programami, takimi jak e-recepta oraz IKP. To krok w dobrą stronę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 23 Sierpień 2023 Share Napisano 23 Sierpień 2023 Zakażenie bakterią Ligionella pneumophila potwierdzono jak na razie u 71 osób w województwie podkarpackim - wynika z najnowszego komunikatu opublikowanego w środę (23 sierpnia) przez Państwowy Inspektorat Sanitarny w Rzeszowie. Większość z nich przebywa w szpitalach na terenie Rzeszowa. Nadal nie jest znane źródło zakażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi