Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

takafura

"Myją się i kąpią jak szopy pracze ? Każdy ma basen ? Ja nie wiem ;) "

nie... chyba nie.

Spora część mieszkańców krainy mlekiem i miodem płynącej ma genetyczną skłonność do oszustw. W tym przypadku nie zgłaszania, ilu mieszkańców zajmuje dany lokal*.  Więc siłą rzeczy na osobę się nie da- zostaje wyznacznik w postaci zużytej wody. Można, jak w Stolycy zDolnego Śląska od m2 mieszkania- co powoduje jeszcze większe bzdury, gdy samotna osoba w mieszkaniu 100 m2 w kamienicy, będzie płacić więcej niż 2+2 w małym mieszkaniu, które kupili na kredyt, bo na większe nie mieli zdolności.

* pomyśl, ile mieszkań jest wynajmowanych i nie są one zgłoszone czy do US, czy "do śmieci". Ewentualnie "delikatnie" jedna osoba, podczas gdy w mieszkaniu pół grupy seminaryjnej się gnieździ.

Gdy ja zgłaszałem w US wynajęcie mieszkania, patrzono na mnie jak na jednorożca.

Napisano
Godzinę temu, bjar_1 napisał:

Nie wierzę.

I bardzo słusznie, że nie wierzysz. Dokleić to można sobie nawet widok pustyni bez człowieka po horyzont i powiedzieć, że przestrzega się reżimu sanitarnego podczas mszy.

Uczciwe parafie, jak ta, z którą jestem zaprzyjaźniony, robią tak, że przed mszą stawiają na krzesełku laptopa z kamerką patrzącą na kościół i wszystko widać, kto tam jest. Czy jest tylko celebrans i pomocnicy plus ewentualnie diakonia muzyczna, czy w ogóle nikogo nie ma.

A „wkleić” to sobie można wąsy Franciszkowi, albo pusty stadion wraz ze ścieżką dźwiękową liturgii. A co się dzieje naprawdę i czy zbiera się na tacę to już „tajemnica wiary”. A środowisko kościelne sieje COVIDEM, jak z pepeszy i nikt tego nie goni w polskiej sitwie ołtarza z tronem.

Napisano
5 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

takafura

"Myją się i kąpią jak szopy pracze ? Każdy ma basen ? Ja nie wiem ;) "

nie... chyba nie.

Spora część mieszkańców krainy mlekiem i miodem płynącej ma genetyczną skłonność do oszustw. W tym przypadku nie zgłaszania, ilu mieszkańców zajmuje dany lokal*.  Więc siłą rzeczy na osobę się nie da- zostaje wyznacznik w postaci zużytej wody. Można, jak w Stolycy zDolnego Śląska od m2 mieszkania- co powoduje jeszcze większe bzdury, gdy samotna osoba w mieszkaniu 100 m2 w kamienicy, będzie płacić więcej niż 2+2 w małym mieszkaniu, które kupili na kredyt, bo na większe nie mieli zdolności.

* pomyśl, ile mieszkań jest wynajmowanych i nie są one zgłoszone czy do US, czy "do śmieci". Ewentualnie "delikatnie" jedna osoba, podczas gdy w mieszkaniu pół grupy seminaryjnej się gnieździ.

Gdy ja zgłaszałem w US wynajęcie mieszkania, patrzono na mnie jak na jednorożca.

Gdy weźmiemy pod lupę zużycie wody przez rodzinę mechanika samochodowego ( pranie odzieży roboczej, codzienne kąpiele po pracy w smarach i kurzu)  i porównamy z np. nauczycielami to zużycie wody może się różnić o 1000 %.

Tak samo jak zużycie chleba, parówek, soli, papieru toaletowego czy GB internetu.

Napisano

takafura- ale przecież napisałem, że głupie rozwiązanie. Podobnie, jak wiele innych, dopóki ludzie będą.. oszukiwać. To tak, jak z ogrzewaniem, gdzie mieszkańcy bloku, w mieszkaniu po środku, potrafią pozakręcać zawory w nadziei, że ich sąsiedzi ogrzeją, płacący przy okazji więcej. Były sprawy sądowe, gdzie "oszczędni" dostawali wyroki.

Taki dziwny kraj, z jakąś sporą grupą dzikich obywateli...

Masz inny pomysł niż przywołane zużycie wody? Dawaj...

Napisano
37 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Masz inny pomysł niż przywołane zużycie wody? Dawaj...

Stanisław Anioł by wiedział jako gospodarz ilu ludków mieszka w jego bloku czy kamienicy ;)

Ps. A woda - można wodę z pralki lać do wanny i zużyć w toalecie. A oszczędni to pewnie systemy odzyskiwania czystej wody zainstalują lub się do rynien z darmową deszczówką podłączą.

Napisano

takafura

Problem w tym, jak ilość osób powiązać z ilością śmieci. Przy uśrednieniu, że każdy Kowalski tyle samo produkuje, co także jest bzdurą na marginesie.

PS Deszczówka, wbrew pozorom, już nie jest darmowa dla części Polaków, a lada moment będzie "płatna" dla wszystkich.

Napisano (edytowane)

Na myśl mi przychodzi jedna rzecz wg. scenariusza "czarno to widzę". Obawiam się że księża i wierni uczestniczący w nabożeństwach bez masek i ponad dopuszczalną liczbę osób zaczną się wypowiadać że:

Pomimo że wierni którzy się odwrócili od wiary i Kościoła, nie uczestniczący we mszach (czyt. w obawie o zdrowie i  życie swoje i bliskich), oni, niezłomnie stanęli, w obronie Kościoła i Chrystusa.gdyż umocnieni w wierze wiedzą że nic im się stać złego nie może.

Mam nadzieję że nie podchwycą moich słów i taki scenariusz się nie sprawdzi. W przeciwnym wypadku będziemy mieć nowych, w zad pinkolonych ortodoksyjnych męczenników...

Edytowane przez traper6
Napisano

PS

Była wyżej dyskusja o sensie lub jego braku przy powiązaniu kosztów odbioru śmieci a zużycia wody...

Wiceminister klimatu Jacek Ozdoba zapowiedział walkę ze śmieciową drożyzną. Ta dla wielu rodzin jest konsekwencją zmiany naliczania opłat i uzależnienia ich od zużycia wody.

Według propozycji ministerstwa, jeżeli miesięczne zużycie wody w gospodarstwie domowym nie przekroczy 3 m sześc., to maksymalna stawka ma wynosić 40 zł. W przypadku zużycia wody od 3 do 12 m sześc. maksymalna kwota będzie na poziomie 91 zł. Natomiast kiedy miesięczne zużycie wody w jednym gospodarstwie domowym przekroczy 12 m sześc., wówczas maksymalna opłata nie będzie mogła przekroczyć 120 zł.

https://www.money.pl/gospodarka/oplaty-za-smieci-resort-klimatu-chce-ustalenia-maksymalnych-stawek-6624355920333760a.html

Napisano
18 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

Z zapisem na szczepienia, muszę przyznać, niesamowity Prima Aprilis wyszedł...

z26942025IH,Awaria-serwisu-Pacjent-gov-pl.jpg

No właśnie. I po co takie skomplikowane elektroniczne systemy jak można było rejestracje Kryśce Jandzie zlecić.

Napisano
7 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Tyr- coraz niższych lotów twoje aluzje...

No, ale to i tak trochę lepiej niż Twoje aluzje nieloty;)

Napisano

Kredą w kominie trzeba zapisać...

Dzisiejsza liczba nowych zakażeń jest mniejsza o 13% od odnotowanej tydzień temu. Ten spadek ma miejsce przy 100 tys wykonanych testów. To kolejny sygnał - po malejącej liczbie zleceń POZ na testy - wskazujący na odwrócenie tendencji w III fali. Bądźmy odpowiedzialni w te Święta! pic.twitter.com/aN4NuF1X9S

— Adam Niedzielski (@a_niedzielski) April 2, 2021