formoza58 Napisano 9 Listopad 2021 Share Napisano 9 Listopad 2021 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hrusovsky Napisano 22 Listopad 2021 Share Napisano 22 Listopad 2021 Witam, Mam pytanie dot. budowy hangaru szybowcowego na Górze Gugona (Świętochłowice). Czy te widoczne 6 bloków mogły być częścią ówczesnego hangaru, czy zostały w tym miejscu zbudowane już po rozebraniu hangaru? Budowa i struktura betonu tych bloków bardzo jest podobna do fundamentów. Zawierają między innymi drewniane deski, śruby do mocowania konstrukcji. Ogólnie mówi się, że te bloki zbudowno na tej posadzce i miały służyć jako ławkim w celach rekreacyjnych (były podobno jakieś zadaszenia nawet). Mi coś nie pasuje i chciałbym się upewnić, czy takie elementy mogły być od początku fukcjonowania hangaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Listopad 2021 Share Napisano 22 Listopad 2021 SG3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Listopad 2021 Share Napisano 22 Listopad 2021 Z 1938 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Listopad 2021 Share Napisano 23 Listopad 2021 Lwów 134. Polscy szybownicy w drodze na zawody do Bukaresztu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 25 Listopad 2021 Share Napisano 25 Listopad 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 25 Listopad 2021 Share Napisano 25 Listopad 2021 W dniu 22.11.2021 o 13:12, hrusovsky napisał: Witam, Mam pytanie dot. budowy hangaru szybowcowego na Górze Gugona (Świętochłowice). Czy te widoczne 6 bloków mogły być częścią ówczesnego hangaru, czy zostały w tym miejscu zbudowane już po rozebraniu hangaru? Budowa i struktura betonu tych bloków bardzo jest podobna do fundamentów. Zawierają między innymi drewniane deski, śruby do mocowania konstrukcji. Ogólnie mówi się, że te bloki zbudowno na tej posadzce i miały służyć jako ławkim w celach rekreacyjnych (były podobno jakieś zadaszenia nawet). Mi coś nie pasuje i chciałbym się upewnić, czy takie elementy mogły być od początku fukcjonowania hangaru. Hej..Dużo informacji o historii Wzgórza Hugona jest na stronie Urzędu Miejskiego jak i na stronach stowarzyszeń..Te elementy na pewno są z lat 80-tych....hangar przedwojenny nie przetrwał to raz i nie miał podwalin betonowych..Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 27 Listopad 2021 Share Napisano 27 Listopad 2021 Szybowiec S-1 konstrukcji inż. Józefa Wallisa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hrusovsky Napisano 29 Listopad 2021 Share Napisano 29 Listopad 2021 (edytowane) On 25.11.2021 o 11:55, Hornet napisał: Hej..Dużo informacji o historii Wzgórza Hugona jest na stronie Urzędu Miejskiego jak i na stronach stowarzyszeń..Te elementy na pewno są z lat 80-tych....hangar przedwojenny nie przetrwał to raz i nie miał podwalin betonowych..Pozdro. Ale czy na pewno te boczne elementy z betonu (murek, schody) nie były częścią ówczesnego drewnianego hangaru? Racja, te bloki w środku słabo pasują do reszty, która wydają się być elemantami całej zabudowy. https://i.postimg.cc/TRmfd4hF/hugon.jpg Edytowane 29 Listopad 2021 przez hrusovsky literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Listopad 2021 Share Napisano 30 Listopad 2021 Z 1937 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Grudzień 2021 Share Napisano 1 Grudzień 2021 1933 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 2 Grudzień 2021 Share Napisano 2 Grudzień 2021 Z 1935 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 2 Grudzień 2021 Share Napisano 2 Grudzień 2021 Wrona, używana przy 4 PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Grudzień 2021 Share Napisano 12 Grudzień 2021 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Grudzień 2021 Share Napisano 27 Grudzień 2021 " Czajka" w Bezmiechowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 27 Grudzień 2021 Share Napisano 27 Grudzień 2021 W dniu 12.12.2021 o 17:13, formoza58 napisał: Raczej powinno być „próba szczotki”. Uczniom-pilotom Instruktorzy zawsze doradzają (niebezpodstawnie), aby synchronizację ruchu nóg (ster kierunku) i rąk (lotki) na sterownicach do wykonania zakrętu ćwiczyć na kiju od szczotki. Na początek zaleca się, aby te ruchy wykonywać jednocześnie. Dopiero później już sam człowiek się przekonuje, że na większości stałopłatów, jeśli nie na wszystkich, zawsze lepiej o 0,5-1 sek. wcześniej wcisnąć pedał steru kierunku a dopiero po tym czasie kończyć zakręt lotkami. Ja przynajmniej tak wolę. Fajne zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Grudzień 2021 Share Napisano 28 Grudzień 2021 Ppłk. B. Kotarba, Bydgoszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Grudzień 2021 Share Napisano 29 Grudzień 2021 Mjr. Szczudłowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Grudzień 2021 Share Napisano 29 Grudzień 2021 Wanda Modlibowska w motoszybowcu ITS 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 30 Grudzień 2021 Share Napisano 30 Grudzień 2021 Piękne zdjęcie! Kolejny raz widać bardzo cenioną w Polsce przedwojennej i powojennej niemiecką pomiarową dyszę kombinowaną Askania Ldü 41. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TMD Napisano 30 Grudzień 2021 Share Napisano 30 Grudzień 2021 7 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Piękne zdjęcie! Kolejny raz widać bardzo cenioną w Polsce przedwojennej i powojennej niemiecką pomiarową dyszę kombinowaną Askania Ldü 41. No niezłe fotki, oglądam. Daję ITS-a-8, z dyszą kombinowaną Askania Ldü 41... Ale do rzeczy. Widać dwa motoszybowce ITS: z przodu ITS-8W, z tyłu ITS-8. PS. Czy fotografie szybowca PWS-103 ujrzą kiedyś światło dzienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 30 Grudzień 2021 Share Napisano 30 Grudzień 2021 10 godzin temu, TMD napisał: Czy fotografie szybowca PWS-103 ujrzą kiedyś światło dzienne? Nie fotografie, ale fotografie i artykuł Andrzeja Glassa, Twój i mój. Obiecuję, że w styczniu 2022 dostarczę Ci to. Amerykański nadgorliwiec z agencji Wide World Photo pomazał te zdjęcia tak, że wyczyszczenie ich teraz w Photoshopie to gehenna. Mimo że pracuję z najlepszymi grafikami wydawniczymi to sorry, ale nie stać mnie na wydanie „w czynie społecznym” x-dziesięciu tys. zł na wyczyszczenie tych zdjęć z ambitnych kresek amerykańskiej agencji fotograficznej. Robię to sam i pamiętam o Tobie. Do grobu tych zdjęć nie zabiorę, bo to nie moja mentalność. Za darmo zobaczą je wszyscy. Pozdrowienia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 30 Grudzień 2021 Share Napisano 30 Grudzień 2021 PS Zaczął te amerykańskie zdjęcia PWS-103 czyścić mój ś.p. ojciec, który był absolutnym mistrzem Photoshopa i dobrym kolegą Andrzeja Glassa ze studenckiej ławy. Ale niestety tata przed śmiercią nie skończył swojego dzieła i cała masa radosnej amerykańskiej twórczości na tych zdjęciach spadła na mnie. Nie boję się Photoshopa, lubię go, ale pracochłonność tej roboty jest potworna. A ja nie jestem niestety emerytem z nadmiarem czasu wolnego, tylko jeszcze długie lata przede mną na zarabianie na zawartość miski dla mojej labradorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 30 Grudzień 2021 Share Napisano 30 Grudzień 2021 31 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Za darmo zobaczą je wszyscy. Hmm,... tzn. za 15,40 zł, czyli za cenę jednego numeru Przeglądu Lotniczego Aviation Revue. Ja w każdym razie przekażę to całkowicie za darmo - bez liczenia USD, za które musiałem wygrać aukcję na te zdjęcia i bez liczenia ceny grubych dziesiątków godzin czyszczenia tych zdjęć z maziaków naniesionych na nie przez amerykańską Wide World Photo. Cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Styczeń 2022 Share Napisano 11 Styczeń 2022 Z 1936 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi