Skocz do zawartości

Andrzej Duda objął patronatem święto Brygady Świętokrzyskiej. Tej, która kolaborowała z okupantem

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 559
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Godzinę temu, toska napisał:

Tyr z twoich opisów to wygląda jak byś usprawiedliwiał BS że imała się wszystkich sposobów coby przeistieć i nie tracić zasobów ludzkich..... Tylko jak chciało się JAKOŚ przeżyć to po cholere babrać się w partyzantkę. 

Może dla szpanu? Przecież to musiało fajnie wyglądać, jak oddział BŚ, uzbrojony po zęby przez Niemców, przechodził w biały dzień przez wieś.

Napisano

To następny mit Tyr_a a mianowicie nie chcieli szkopom krzywdy robić bo ci w odwecie by..... 

No właśnie co.... 

Jak cała Zamojszczyzna była w ogniu to pewnie przez AK i im podobne i jak by oni mieli układ z Flikami to tych akcji by nie było. 

Napisano

Rozkaz "Bohuna" z 19 stycznia 1945 roku

"Ofensywa bolszewicka zmusiła nas do przesunięcia się na zachód Polski. Na drodze stanęły nam umocnienia niemieckie. W dniu 14 bm. starliśmy się z Niemcami, chcąc przebić się na Zachód. Nie daliśmy rady. W dniu 15 bm. czołgi bolszewickie zaatakowały nas od wschodu. Dla ratowania Brygady porozumiałem się z dowództwem fortyfikacji niemieckich, aby przejść przez linie na Zachód. Tym samym weszliśmy w stan nieprowadzenia walki na czas nieokreślony. Mam nadzieję, że szybko toczące się wypadki wojenne pozwolą nam w niedalekiej przyszłości zameldować się u Naczelnego Wodza i Prawowitego Rządu Polskiego i według jego rozkazów zwrócić nasz oręż przeciwko wrogowi, którego każe nam zwalczać."

Napisano

Les jak by chodziło o ten jeden przypadek i ten jeden moment to pal licho mówi się trudno i żyje się dalej ale jak podobnych zagrywek jest więcej to coś tu nie halo. 

Napisano

Toska

To było zdarzenie, najważniejszy zarzut, który wypominany był Bohunowi po wojnie i zaprowadził go do więzienia i przed oblicze sądu. Nie muszę mówić jaki był wyrok sądu. A co najciekawsze, to bronili go wzruszeni Żydzi i niektórzy Polacy. 

Napisano

les...

Ale dlaczego nie zacytowałeś Bohuna do końca?

Żeby nie było, pomogę"

"Przypadł nam w udziale zaszczyt wkroczenia jako pierwszym oddziałom polskim na prastare nasze ziemie. To, co było marzeniem naszym, choć jeszcze dalekie od realizacji, zaczyna się spełniać. A jednocześnie przewidywania nasze, na których oparliśmy nasze plany, zaczynają się potwierdzać, bo ostatnie przemówienie premiera Arciszewskiego i Churchilla świadczą o zaostrzającym się konflikcie anglo-sowieckim na tle sprawy polskiej. Dzisiejsza historyczna chwila wymaga od nas wyjątkowego wysiłku i sprawności”

Powyższe dowodzi, że miałem rację pisząc, że dowództwo nawijało makaron na uszy żołnierzom, opowiadając o III WŚ, gdzie wraz z Zachodem wrócą do Polski.

Napisano
47 minut temu, toska napisał:

To następny mit Tyr_a a mianowicie nie chcieli szkopom krzywdy robić bo ci w odwecie by..... 

No właśnie co.... 

Jak cała Zamojszczyzna była w ogniu to pewnie przez AK i im podobne i jak by oni mieli układ z Flikami to tych akcji by nie było. 

Swoją drogą avatar masz adekwatny do wiedzy i stylu. Bleblasz coś o Zamojszczyźnie 1941-1942 gdzie akcja pacyfikacyjna była zaplanowana i przeprowadzana na rozkaz władz 3 rzeszy i akcja AK była obroną pacyfikowanych mieszkańców. Zupełnie inaczej rzecz się ma Kielecczyźnie tam akcje pacyfikacyjne były retorsjami za akcje partyzanckie. Vide Michniów. 

Argumentu jakie tu przytaczacie z balansem coś przypominają. Ubecka i sowiecka propaganda dokładnie to samo mówiła o AK, że stali z bronią u nogi...

Napisano
20 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

les...

Ale dlaczego nie zacytowałeś Bohuna do końca?

Żeby nie było, pomogę"

"Przypadł nam w udziale zaszczyt wkroczenia jako pierwszym oddziałom polskim na prastare nasze ziemie. To, co było marzeniem naszym, choć jeszcze dalekie od realizacji, zaczyna się spełniać. A jednocześnie przewidywania nasze, na których oparliśmy nasze plany, zaczynają się potwierdzać, bo ostatnie przemówienie premiera Arciszewskiego i Churchilla świadczą o zaostrzającym się konflikcie anglo-sowieckim na tle sprawy polskiej. Dzisiejsza historyczna chwila wymaga od nas wyjątkowego wysiłku i sprawności”

Powyższe dowodzi, że miałem rację pisząc, że dowództwo nawijało makaron na uszy żołnierzom, opowiadając o III WŚ, gdzie wraz z Zachodem wrócą do Polski.

To samo nawijali na uszy żołnierzom  AK ich dowódcy i przedstawiciele PSZ

Napisano
26 minut temu, les05 napisał:

Toska

To było zdarzenie, najważniejszy zarzut, który wypominany był Bohunowi po wojnie i zaprowadził go do więzienia i przed oblicze sądu. Nie muszę mówić jaki był wyrok sądu. A co najciekawsze, to bronili go wzruszeni Żydzi i niektórzy Polacy. 

Les on za to czape dostał fakt. 

Ale za co innego w PRL mieli go skazać  za to że rozwalił paru chłopaków z AK.

Napisano
3 minuty temu, Tyr napisał:

To samo nawijali na uszy żołnierzom  AK ich dowódcy i przedstawiciele PSZ

No tak, ale AK nie zawinęła się do jankesów pod opieką Gestapo z Radomia i to jest zasadnicza różnica, czy tego chcesz czy nie ?

Napisano

Za to ich zwinęli do więzień i obozów pracy w bratnim państwie które nas wyzwalało co trochę od 1772 zazwyczaj od nas samych;) No i jeszcze pozbyli się fizycznie  kilkudziesięciu tysięcy wrogów prl i zsrr...

Napisano

Wiesz Tyr kilka lat temu pewnie bym się dał zdenerwować ale teraz osobnik twojego pokroju nie jest wstanie tego dokonać. 

Piszesz o regionie działania BŚ jak by to było gdzieś na księżycu a nie w okupowanej Polsce i raptem kilka powiatów od Zamojskiego. Przypomnę ci że to u nas stoczono dwie największe bitwy partyzanckie w okupowanej Polsce.Dowudztwo BŚ wyszło z założenia że przeciwko sowietom to pod rękę nawet z diabłem. 

Napisano

Jak nie widzisz różnicy to chyba nie ma co strzępić klawiatury... Oprócz własnego mniemania nie zająknąłeś się tu żadną wiedzą...

Napisano

Faktów na to że BŚ kolaborowała z Niemcami w tym wątku było przytaczanych bez liku i kolejne niczego nowego nie wniosą. A to że się z nimi nie zgadzasz to twój problem.

Zresztą widzenie jednowymiarowe jest dziś bardzo popularne ale to już nie mój problem. 

Napisano
Godzinę temu, toska napisał:

Les on za to czape dostał fakt. 

Ale za co innego w PRL mieli go skazać  za to że rozwalił paru chłopaków z AK.

Źle mnie zrozumiałeś, Bohun miał proces w Paryżu gdzieś w końcu lat 40-tych. Oskarżono go o kolaborację z Niemcami i mordowanie Żydów. Sąd po przesłuchaniu świadków i analizie dowodów i materiałów przysłanych przez komunistów całkowicie oczyścił dowódcę BS z zarzutów mimo interwencji komunistów z Polski i ZSRR. Sąd potwierdził wprawdzie kontakty BS z Niemcami, ale orzekł, że były to działania taktyczne podyktowane ówczesną sytuacją. 

Napisano

Nie wiem czy ja cię dobrze zrozumiałem. 

Znaczy się jak Bohun w tym samym czasie z tymi samymi dowodami był  by sądzony w PRL to nie wywiną by się? 

To skoro tam się przyznał?

Napisano

Ja bym, na miejscu wyznawców i wyklętych, za bardzo się tym procesem nie interesował.
Tyr już podał śnurek do opracowania http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Niepodleglosc_i_Pamiec/Niepodleglosc_i_Pamiec-r2015-t22-n3_(51)/Niepodleglosc_i_Pamiec-r2015-t22-n3_(51)-s159-194/Niepodleglosc_i_Pamiec-r2015-t22-n3_(51)-s159-194.pdf

A w nim można, np, znaleźć:

odpis protokołu zeznań świadka Laubnera Wilhelma, byłego pracownika oddziału IV A 2 Gestapo w Radomiu, który zeznał: Wiadomym mi jest jako funkcjonariuszowi Gestapo oddziału IV A, że członko-wie Brygady a szczególnie sztab ofi cerów z Bohunem na czele jako komendant ca-łości jawnie i ofi cjalnie współpracowali z Gestapo. (...) bezpośredni kontakt z Bo-hunem i jego sztabem z ramienia brygady utrzymywał tak zwany Oddział IV N,wchodzący w skład komendy Gestapo Okręg u R a d o m s k i e g o. (...) o k ażdym przemar-szu brygady Bohun zawiadamiał nas telegrafi cznie bądź specjalnym meldunkiem.

odpis protokołu zeznań świadka Borta Juliana, byłego członka Brygady Świętokrzyskiej, który zeznał: Oddziały Rusina i Żbika zwyciężały oddziały Armii Ludowej ponieważ Bohun--Dąbrowski ściśle współpracował z Niemcami to jest z Gestapo i te oddziały były wspomagane przez Niemców przez przydzielanie nieraz żołnierzy niemieckich do prowadzenia walk z oddziałami Armii Ludowej. (...) do brygady zostali przy-dzieleni dwaj podofi cerowie w celu ażeby prowadzili wyznaczoną trasą

i sporo podobnych kwiatków... ?

PS Oczywiste jest, że powyższe i wszystkie pozostałe, zostały wymuszone przez bezpiekę i komunistów...

Napisano
8 minut temu, Tyr napisał:

O czym ty do nas rozmawiasz?

Że ty nie rozumiesz to ja rozumiem. 

A chodzi mi o to że wybierając Niemców jako swoich i BŚ protektorów wybrał,, mniejsze,, zło co według niego jeszcze w latach wojny miało znaczenie dla przyszłości po wojnie. 

Zachód już wtedy potrafił osłaniać zbrodniarzy przed odpowiedzialnością przed sądami w demoludach. 

Napisano
14 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

PS Oczywiste jest, że powyższe i wszystkie pozostałe, zostały wymuszone przez bezpiekę i komunistów...

dokładnie, dodałbym jeszcze, że tow. radzieccy też robili co należało. 

Napisano

toska

A ja rozumiem, że ty w temacie nie kumaty, bo nawet nie wiesz gdzie i kiedy Szacki miał proces i jaki wyrok zapadł! Jedyne co w dyskusji wnosisz to mniemanologię własną...

Jeszcze raz dowody na kolaborację zgodnie z definicją słowa please.

Napisano

les- i dlatego, przed niezależnym (?) i niezawisłym (?) francuskim sądem, którego raczej o komunizm posądzić nie można:

Na pytanie, czy walczył z partyzantami Armii Ludowej, oskarżony odpowiedział, iż walczył tylko z bandytami i Rosjanami*. „Jedynie w starciach od jego kul ginęli ludzie. Na zabijanie w innych okolicznościach nie pozwalał mu honor oficerski”.

* wstydził się przypomnieć, że z Niemcami podobnież także?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie