Tyr Napisano 9 Lipiec 2024 Napisano 9 Lipiec 2024 3 minuty temu, Landszaft napisał: Jasiu to czemu nie piszesz na priv tylko ofen na forum ?? . To nie ja tu cytuje bzdury i przekłamania a jeśli lubisz że ktoś przekłamuje brutalnie rzeczywistość to nie musisz czytać tego co piszę . wywal mnie z info i nie będzie Ciebie drażnić prawda .Możesz żyć w swojej indywidualnej bańce rzeczywistości . I nie pisz co ja mogę a czego nie mogę bo na pewno twoich rad nie posłucham jak sam nie prostujesz przekłamań i insynuacji tylca bo ci to odpowiada. Brawo ty!!! Cytaty z donka i rympałka nazwać bzdurami i przekłamaniami... Cytuj
Janko Muzykant Napisano 9 Lipiec 2024 Napisano 9 Lipiec 2024 1 minute ago, Landszaft napisał: Jasiu to czemu nie piszesz na priv tylko ofen na forum ?? . To nie ja tu cytuje bzdury i przekłamania a jeśli lubisz że ktoś przekłamuje brutalnie rzeczywistość to nie musisz czytać tego co piszę . wywal mnie z info i nie będzie Ciebie drażnić prawda .Możesz żyć w swojej indywidualnej bańce rzeczywistości . I nie pisz co ja mogę a czego nie mogę bo na pewno twoich rad nie posłucham jak sam nie prostujesz przekłamań i insynuacji tylca bo ci to odpowiada. Czepiam się tylko formy. Wkurza mnie gdy ludzie o dużej wiedzy, piszący arcyciekawie w działach specjalistycznych zniżają się do takiego poziomu. I nawzajem, jak będę chciał porady życiowej to się zgłoszę :) Cytuj
Janko Muzykant Napisano 9 Lipiec 2024 Napisano 9 Lipiec 2024 11 minutes ago, Landszaft napisał: jak sam nie prostujesz przekłamań i insynuacji tylca bo ci to odpowiada. Który punkt regulaminu nakazuje mi prostowanie wszystkich bzdur jakie czytam w necie ? I czy to że się nie napierdzielam z każdym kretynem ( tak ogólnie ujmując ) oznacza z automatu że się zgadzam z tym co pisze ?! Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 9 Lipiec 2024 Napisano 9 Lipiec 2024 Polsko-niemiecki podręcznik do historii w szkołach.. https://www.tysol.pl/a124491-polsko-niemiecki-podrecznik-do-historii-w-szkolach-jest-zielone-swiatlo Cytuj
Landszaft Napisano 9 Lipiec 2024 Napisano 9 Lipiec 2024 Janko masz rację - przepraszam istotnie nie musisz nic prostować ani udowadniać bo to indywidualne podejście .Niestety mnie tylec drażni swoimi przekłamaniami a powinienem go totalnie olać bo on i tak nic nie zrozumie i masz racje lepiej wywalić go z informacji o jego treściach to zniknie to co mnie drażni a zostawić tych z którymi można dyskutować. Cytuj
Janko Muzykant Napisano 9 Lipiec 2024 Napisano 9 Lipiec 2024 https://tenor.com/pl/view/you-own-me-gif-20447005 Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s Rytuały przeprosin i ciepłe słowa ze strony niemieckich prezydentów i kanclerzy nie wystarczą. Nowy niemiecki rząd kanclerza Friedricha Merza powinien poważnie potraktować żądania reparacji ze strony Włoch, Grecji i Polski - pisze portal tygodnika „Spiegel”. Polska komisja ekspertów określiła w 2022 r. dług na równowartość 1,3 bln euro. Niemiecki rząd pod rządami kanclerza Olafa Scholza odmówił wówczas zapłacenia, uzasadniając, że kwestia reparacji jest „zamknięta”. Już w 1953 roku socjalistyczna Polska zrzekła się odszkodowań od byłej NRD - przypomniał portal zwracając uwagę, że ówczesny rząd w Warszawie nie miał jednak demokratycznej legitymacji i był zależny od Moskwy. Pod względem prawnym RFN może mieć rację, ale moralnie jest przegranym. Niemcy muszą również finansowo sprostać swojej historycznej winie i wreszcie zapłacić swoje wojenne długi” - konkluduje „Spiegel”. Cytuj
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s 6 minut temu, Janko Muzykant napisał: Rytuały przeprosin i ciepłe słowa ze strony niemieckich prezydentów i kanclerzy nie wystarczą. Nowy niemiecki rząd kanclerza Friedricha Merza powinien poważnie potraktować żądania reparacji ze strony Włoch, Grecji i Polski - pisze portal tygodnika „Spiegel”. Polska komisja ekspertów określiła w 2022 r. dług na równowartość 1,3 bln euro. Niemiecki rząd pod rządami kanclerza Olafa Scholza odmówił wówczas zapłacenia, uzasadniając, że kwestia reparacji jest „zamknięta”. Już w 1953 roku socjalistyczna Polska zrzekła się odszkodowań od byłej NRD - przypomniał portal zwracając uwagę, że ówczesny rząd w Warszawie nie miał jednak demokratycznej legitymacji i był zależny od Moskwy. Pod względem prawnym RFN może mieć rację, ale moralnie jest przegranym. Niemcy muszą również finansowo sprostać swojej historycznej winie i wreszcie zapłacić swoje wojenne długi” - konkluduje „Spiegel”. No ale jak, czekaj... przecież rząd w Warszawie nadal nie ma demokratycznej legitymacji i jest zależny od Brukseli. Czy mylę przekazy z Nowogrodzkiej? Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s Godzinę temu, Cronos napisał: No ale jak, czekaj... przecież rząd w Warszawie nadal nie ma demokratycznej legitymacji i jest zależny od Brukseli. Czy mylę przekazy z Nowogrodzkiej? Zacytuj te "przekazy" o braku demokratycznej legitymacji z podaniem źródła to ocenimy. A co sądzisz o tym że nawet "Der Spiegel" tak dziwnie i rzeczowo pisze o wyszydzanych w tym temacie reparacjach ? Cytuj
karpik Napisano %s o %s Napisano %s o %s Godzinę temu, Janko Muzykant napisał: A co sądzisz o tym że nawet "Der Spiegel" tak dziwnie i rzeczowo pisze o wyszydzanych w tym temacie reparacjach ? Bo to jest proces. Nikt od nich siłą tych pieniędzy nie wyciągnie, bo mają kwity i są na prawie. Z drugiej strony dobrze wiedzą, że "rozliczyli się" z krajem, który nie był autonomiczny lub nazywając brutalniej, był okupowany przez ruskich, co jest też ogromną "zasługą" samych Niemców. Co ważne nie rozliczyli się też wystarczająco jeśli chodzi o wysokość "spłaty". Pierwszym więc krokiem do tego jest spolegliwy rząd w Niemczech, a taki teraz jest i żaden prawicowy nie będzie. Drugi, ale rownie ważny to przekonać samych obywateli niemieckich. Bez ich dużego poparcia, a raczej braku sprzeciwu, nie ma nawet rząd niemiecki co próbować. Temu właśnie mają służyć tego typu artykuły i widzę już w tym tonie nie pierwszy, w niedługim czasie. PS. Czy myślę, że to się uda? Nawet przy tych dobrych wiatrach, szansę na otrzymanie czegokolwiek (ze względów geopolitycznych i gospodarczych w samych Niemczech) w ciągu najbliższych 10 lat oceniam na 10%. 2 Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s 18 minut temu, karpik napisał: Bo to jest proces. Nikt od nich siłą tych pieniędzy nie wyciągnie, bo mają kwity i są na prawie. Z drugiej strony dobrze wiedzą, że "rozliczyli się" z krajem, który nie był autonomiczny lub nazywając brutalniej, był okupowany przez ruskich, co jest też ogromną "zasługą" samych Niemców. Co ważne nie rozliczyli się też wystarczająco jeśli chodzi o wysokość "spłaty". Pierwszym więc krokiem do tego jest spolegliwy rząd w Niemczech, a taki teraz jest i żaden prawicowy nie będzie. Drugi, ale rownie ważny to przekonać samych obywateli niemieckich. Bez ich dużego poparcia, a raczej braku sprzeciwu, nie ma nawet rząd niemiecki co próbować. Temu właśnie mają służyć tego typu artykuły i widzę już w tym tonie nie pierwszy, w niedługim czasie. PS. Czy myślę, że to się uda? Nawet przy tych dobrych wiatrach, szansę na otrzymanie czegokolwiek (ze względów geopolitycznych i gospodarczych w samych Niemczech) w ciągu najbliższych 10 lat oceniam na 10%. Po tym jak przeczytałem odpowiedzi ankietowanych Niemców na temat co ich dziadkowie / rodzice robili w czasie II WŚ i czy komuś są jeszcze coś winni widzę sprawę reparacji bardzo podobnie. Cytuj
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s A dlaczego mają płacić za kucharzy i orkiestrantów? ;) 1 Cytuj
karpik Napisano %s o %s Napisano %s o %s 22 minuty temu, bjar_1 napisał: A dlaczego mają płacić za kucharzy i orkiestrantów? ;) Póki jest tam klimat, że się wstydzą prawdy, mam luz. Bać się będzie trzeba zacząć, gdy w dobrym tonie będzie się nią chwalić. Cytuj
otton1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s W dniu 9.05.2025 o 12:25, karpik napisał: mają kwity Jakie? Konkretnie! Cytuj
Tyr Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) już tusk coś wymyśli... A jak nie to podpisze nowe... Edytowane %s o %s przez Tyr Cytuj
karpik Napisano %s o %s Napisano %s o %s 6 godzin temu, otton1 napisał: Jakie? Konkretnie! Mają. I napisałem, że są słabe. Mimo to, żaden rząd, również ten pissowski nie wyszedł na prawną stronę ich podważenia. Temat jest do wygrania, ale u nas przypominają sobie o nim tylko w ramach wyborów lub przykrycia wałów. ChatGPT Powiedziałeś(-aś): Czy Polska zrezygnowała z reparacji za II wojnę światową od Niemiec ChatGPT powiedział: Polska formalnie zrzekła się reparacji wojennych od Niemiec w 1953 roku w oświadczeniu rządu PRL skierowanym do NRD (Niemieckiej Republiki Demokratycznej). Decyzja ta była motywowana politycznie — pod wpływem ZSRR — i miała charakter jednostronny. Istnieją jednak poważne wątpliwości prawne co do ważności tego zrzeczenia, m.in. dlatego że: Nie zostało ono ratyfikowane przez Sejm. Dotyczyło tylko NRD, a nie całych Niemiec (RFN). Nastąpiło w warunkach ograniczonej suwerenności PRL. Od kilku lat (zwłaszcza od 2017 roku) Polska ponownie porusza temat reparacji, a w 2022 roku rząd RP opublikował raport szacujący straty wojenne i domagał się od Niemiec ok. 6,2 biliona złotych. Rząd Niemiec jednak konsekwentnie twierdzi, że kwestia reparacji została zamknięta. Chcesz, żebym streścił główne argumenty obu stron? Powiedziałeś(-aś): Tak ChatGPT powiedział: Oto skrót głównych argumentów obu stron w sprawie reparacji wojennych między Polską a Niemcami: Polska – argumenty za reparacjami: Zrzeczenie z 1953 roku jest nieważne prawnie: Nie zostało ratyfikowane przez Sejm. Zostało wymuszone przez ZSRR. Dotyczyło tylko NRD, nie RFN. Brak traktatu pokojowego: Polska nigdy nie zawarła kompleksowego traktatu pokojowego z Niemcami, który by regulował sprawy reparacyjne. Ogrom strat wojennych: Polska poniosła kolosalne straty ludzkie i materialne (ok. 6,2 biliona zł według raportu z 2022 r.). Część innych krajów (np. Grecja) otrzymała reparacje, Polska – nie. Zasada sprawiedliwości historycznej: Polska była jedną z głównych ofiar III Rzeszy, a nie uzyskała adekwatnego zadośćuczynienia. Niemcy – argumenty przeciwko reparacjom: Sprawa została prawnie zamknięta: Zrzeczenie się reparacji w 1953 r. (uznawane przez Niemcy za skuteczne). Sprawa została zamknięta po zjednoczeniu Niemiec w 1990 r. (tzw. traktat "2+4"). Minęło zbyt wiele czasu (argument przedawnienia): Reparacje wojenne są zwykle regulowane krótko po zakończeniu konfliktu. Minęło ponad 75 lat od zakończenia wojny. Wypłaty pośrednie i inne formy pomocy: Niemcy wskazują na miliardy euro pomocy i odszkodowań wypłacanych ofiarom. Polska otrzymała część mienia poniemieckiego po wojnie (tzw. ziemie odzyskane). Obawy o precedens: Uzyskanie reparacji przez Polskę mogłoby otworzyć drogę dla innych krajów do podobnych roszczeń Cytuj
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s Pierwsza rzecz na jaka należy spojrzeć, gdy ktoś coś krzycz, to przeciw komu ten ktoś NIE krzyczy (a powinien). I wychodzi cała narracja i to kto podsyca ten krzyk. Wiecie że po wojnie z Sowietami (1921) w Traktacie Ryskim (Tym co wycyckaliśmy w pupe Ukraińców aż miło) Sowieci mieli nam wypłacić 30 mln rubli w złocie. Nic nie wypłacili. Temat reparacji od Rosji nie jest nawet poruszany, bo każdy wie że nic nie dostaniemy. Nie ma szans. A ze na zachodzie mamy cywilizowany świat, to taka szansa istnieje, więc mendy będą skomleć na kolanach o złamane ojro. Cytuj
Tyr Napisano %s o %s Napisano %s o %s 2 godziny temu, Cronos napisał: A ze na zachodzie mamy cywilizowany świat, to taka szansa istnieje, więc mendy będą skomleć na kolanach o złamane ojro. Cywilizowany świat... zamieszki w berlinie - Szukaj w Google Poza tym wyzwałeś od mend 58,2% Polaków, którzy popierają odszkodowania. Kurła, w sumie, to jestem pod wrażeniem jak lewactwu skutecznie udało się wmówić parainteligentom takim jak ty, że są elitą: młodą, wykształconą i z dużych miast. Chyba zamienili wam znaczenie pojęć inteligencja z impertynencją... Cytuj
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s 56 minut temu, Tyr napisał: Cywilizowany świat... zamieszki w berlinie - Szukaj w Google Poza tym wyzwałeś od mend 58,2% Polaków, którzy popierają odszkodowania. Kurła, w sumie, to jestem pod wrażeniem jak lewactwu skutecznie udało się wmówić parainteligentom takim jak ty, że są elitą: młodą, wykształconą i z dużych miast. Chyba zamienili wam znaczenie pojęć inteligencja z impertynencją... Masz, Twój sposób na zbieranie informacji : zamieszki w moskwie - Szukaj w Google Odszkodowanie powinno popierać 100%, od rosji. O inteligencji nie pisz nic. Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s 6 godzin temu, Cronos napisał: (...) mendy będą skomleć na kolanach o złamane ojro. Budka: Możliwe reparacje od Niemiec może zapewnić tylko rząd PO Wniosek: rząd PO to medy na kolanach ? Nie poznaję kolegi :) Cytuj
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s Godzinę temu, Janko Muzykant napisał: Budka: Możliwe reparacje od Niemiec może zapewnić tylko rząd PO Wniosek: rząd PO to medy na kolanach ? Nie poznaję kolegi :) Widzisz,mogę mieć swoje zadanie:) Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s Godzinę temu, Cronos napisał: Widzisz,mogę mieć swoje zadanie:) OK, uznaję 1:0 w tym starciu ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi