Skocz do zawartości

Rozminowanie pod przekop Mierzei

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

takafura

"Podsumowując nie ma pojęcia jak ocenią przekop fachowcy za 5-10 lat. ..."

Wróć... zadałem proste (?) pytanie/prośbę do ciebie, jako zwolennika i przekopu, i przewodniej partii narodu...

A dowiedziałem się*, że:

"Nie znam się na transporcie morskim, rzecznym, logistyce"

Otrzymałeś prostą odpowiedź - nie wiem. Sam jestem ciekaw co z tych założeń wytrzyma próbę czasu.

Co do Twoich systematycznych kpin w jednej tonacji:

uchyl może rąbka tajemnicy i pochwal się swoimi doświadczeniami i wiedzą w w/w temacie. Projektowałeś kiedyś port, pływałeś masowcem, pracowałeś jako starszy specjalista w Maersk Line ( 550 własnych kontenerowców) ?

Powtórzyłem link @bjar_1 bo tam są ciekawe opinie, np. :

-  kanał przez mierzeję zaktywizuje rozwój całego regionu i miasta

- Wiemy, że to jest inicjatywa skazana na powodzenie.

- Na całym świecie funkcjonuje system dużych portów morskich, tak zwanych hubów, i współpracujących z nim portów śródlądowych, tak zwanych feederów

- Dzisiaj do Gdańska wpływa około 650 statków, które mają parametry pozwalające je rozładować w porcie w Elblągu.

- Port w Gdańsku, który jest nastawiony na obsługę dużych jednostek, bardzo chętnie pozbędzie się tych statków o małej ładowności i chętnie je przekaże do Elbląga. 

Źródło: prorządowy i propolski Onet.pl

15 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

a ma po prostu pozwolić na ominięcie części biurokracji i pozwoleń...

Takie drobne utrudnienia, 2 tygodnie czekania na zgodę, tylko polskie jednostki, zamykanie toru kiedy im pasowało...

Był sens rozbudowy portu gdy była tak ogromna zależność od humoru Rosjan ?

takafura

A gdybyś tak, ze zrozumieniem przeczytał, to do czego się odnosisz?

Odpisywałem Balansowi, który odniósł się do militarnych uzasadnień przekopu... Nic a nawet jeszcze mniej, nie pisałem o systemie pozwoleń i zgód od Rosjan...

PS

"- Na całym świecie funkcjonuje system dużych portów morskich, tak zwanych hubów, i współpracujących z nim portów śródlądowych, tak zwanych feederów

- Dzisiaj do Gdańska wpływa około 650 statków, które mają parametry pozwalające je rozładować w porcie w Elblągu."

I dlatego, w nawiązaniu do przekopu i portu w Elblągu PKP od dwóch lat się zastanawia, czy zrobić nowoczesną linię Braniewo-Elbląg-Malbork... do tranzytu z Obwodu...

36 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

takafura

A gdybyś tak, ze zrozumieniem przeczytał, to do czego się odnosisz?

Odpisywałem Balansowi, który odniósł się do militarnych uzasadnień przekopu... Nic a nawet jeszcze mniej, nie pisałem o systemie pozwoleń i zgód od Rosjan...

Gdybyś przeczytał ze zrozumieniem co zacytowałem z Twojej wypowiedzi ( że przekop "ma po prostu pozwolić na ominięcie części biurokracji i pozwoleń") to byś lepiej ogarnął sens mojego komentarza :)

40 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

"- Na całym świecie funkcjonuje system dużych portów morskich, tak zwanych hubów, i współpracujących z nim portów śródlądowych, tak zwanych feederów

- Dzisiaj do Gdańska wpływa około 650 statków, które mają parametry pozwalające je rozładować w porcie w Elblągu."

I dlatego, w nawiązaniu do przekopu i portu w Elblągu PKP od dwóch lat się zastanawia, czy zrobić nowoczesną linię Braniewo-Elbląg-Malbork... do tranzytu z Obwodu...

Po co wielki port jak nie ma głębokiego toru wodnego, po co tor wodny jak nie ma portu, po co nowe połączenia lądowe jak nie było przekopu, toru wodnego i towarów do transportu.

Itp. itd.

takafura

"po co nowe połączenia lądowe jak nie było przekopu, toru wodnego i towarów do transportu. "

Ty sobie jaja robisz, a ja, w ramach krytyki przekopu, serio pytam- czy i dlaczego, postawiono misia, który przez najbliższe -naście miesięcy a bardziej przez najbliższe kilka lat, będzie wydmuszką...

Gdy pytałem, czy wiesz "coś" o modernizacji portu-sieci kolejowej, ty mi alternatywnie "że się nie znasz" i/lub, że to wszystko wymaga czasu...
Więc pytam- co jest już zaplanowane/rozpoczęte, a co jest dopiero w planach i sennych marzeniach...

Rozumiem, że przeżywasz, że boli cię ruska dusza ale zamiast rusia today, tass  i innych szmatławców zerknij co piszą w Europie i na świecie o przygłupach wspierających rosję i putina... Będzie boleć i ma boleć...

Edytowane przez Tyr

Godzinę temu, Tyr napisał:

Rozumiem, że przeżywasz, że boli cię ruska dusza ale zamiast rusia today, tass  i innych szmatławców zerknij co piszą w Europie i na świecie o przygłupach wspierających rosję i putina... Będzie boleć i ma boleć...

Zamiast argumentów, znowu czytam jakieś obraźliwe insynuacje pod moim adresem. Jaki ty, swoją drogą prymitywny jesteś. Ale czego można się spodziewać po pislamiście i zapewne katotalibie - wyznawcy Czarnoksiężnika z Torunia. Mimo wszystko, to żal mi was, bo macie bardzo mocno zryte pod beretem i to na pograniczu choroby...

1 godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

ty mi alternatywnie "że się nie znasz" i/lub, że to wszystko wymaga czasu...
Więc pytam- co jest już zaplanowane/rozpoczęte, a co jest dopiero w planach i sennych marzeniach...

Pytałem Ciebie:

- jakie masz osobiste kwalifikacje w w/w materii,

- co samorządowcy sądzą o przejęciu portu przez rząd,

- czy był sens inwestowania w port przy takim uzależnieniu połączenia od kacapów,

- ile ostatnio statków przepłynęło przez cieśninę Piławską,

Ps. Rozumiem, że PiS powinien jednocześnie rozpocząć budowę przekopu, pogłębianie toru wodnego, rozbudować port, doprowadzić nową linię kolejową, autostradę, lotnisko i pewnie i metro ;)

Miszcz odwracania kota ogonem najpierw pisze że "zamiast argumentów, znowu czytam jakieś obraźliwe insynuacje".

No i w drugim zdaniu zagaja dyskusję:

- prymityw jesteś

- pislamista

- katolib

- wyznawca Czarnoksiężnika z Torunia

-  masz mocno zryte pod beretem

- na pograniczu choroby

Kocham to forum :))

7 godzin temu, takafura napisał:

Miszcz odwracania kota ogonem najpierw pisze że "zamiast argumentów, znowu czytam jakieś obraźliwe insynuacje".

"Miszczem" odwracania kota ogonem, to akurat ty tu jesteś ekspertem. A ja sprowokowany odniosłem się do prymitywnych insynuacji jakiegoś palanta.

a co ty byś balans pomyślał o łajzie co swoje porażki życiowe zwala na ustrój, ojczyznę i brak gazu od putina? Bo ja, że nieudacznik ma pretensje do wszystkich tylko nie do siebie i wymyślił sobie zostać ruską onucą...

18 minut temu, takafura napisał:

I mogłeś zrobić to na 100 sposobów.

Jaki wybrałeś - każdy widzi.

Zamiast odpowiedzi, kilka cytatów z dzieł wybranych tego pajaca:

Rozumiem, że przeżywasz, że boli cię ruska dusza...

Wiesz balans wolę kółka różańcowe niż sierpo-młotowe... Które, te ostatnie reprezentujesz z kolesiami forumowymi...

Bo ja, że nieudacznik ma pretensje do wszystkich tylko nie do siebie i wymyślił sobie zostać ruską onucą...

Pozostawiam to bez komentarza...

6 minut temu, balans napisał:

Zamiast odpowiedzi, kilka cytatów z dzieł wybranych tego pajaca(...)

W przedszkolu to sie biegło do pani i mówiło że "Jacek się przezywa".

Jest takie powiedzenie wrednych feministek że mężczyźni rozwijają się do 7 roku życia a potem już tylko rosną.

takafura

A propos i exilibris, skoro o "jakiś" Frombork wywołałeś...

Chyba nawet w podawanych przez ciebie śnurkach padają kwoty, które są potrzebne, aby Elbląg mógł przysłowiowe jachty o zanurzeniu maks 4,5 metra, przyjmować...
Za 17 milionów, to w Elblągu można kilka patriotycznych ławeczek postawić- tam, na początek, są potrzebne dziesiątki jak nie setki milionów... Nie licząc pogłębienia mitycznych 900 metrów i bieżącego utrzymania tego, co już jest...