Skocz do zawartości

Zamek w puszczy-czyli, kto bogatemu zabroni

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Fala, no właśnie nie jestem przekonany czy papiery były do końca lewe. I czy cofnięcie pozwolenia na budowę odbyło się na podstawie rzetelnych przesłanek.

I wcale się nie dziwię, że ludzie którzy władowali w przedsięwzięcie dużą kasę, nie poddaje się bez walki. Może w Twoich stronach urzędnicy są bezstronni w stosowaniu przepisów, tutaj jest niestety "po uważaniu".

• Odpowiedzi 262
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Szkoda jednak tego lasu, bo tak znacząca budowla będzie las niszczyła. Tłumy ludzi, obsługa hotelu, ścieki, śmieci, dla lasu nie będą obojętne.

zamek i wies sluzebna.jpg

Napisano
W dniu 5.02.2020 o 12:20, balans napisał:

Chcieliście Polski: Pana, Wójta i Plebana to teraz nie pyskować! W tym systemie to kasta Panów jest solą tej ziemi, a władza jest uczepiona u ich klamki. A więc jak taki Pan postanowi wybudować Gargamela w środku puszczy, to nikt mu nie podskoczy, bo prawo jest tylko dla maluczkich. Zapamiętajcie to sobie raz na zawsze.

Ale są też pozytywne przykłady - na południu kraju nowi właściciele odbudowali trzy zamki, z tego jeden to wyszła prawdziwa perełka, a i dwa pozostałe też dość nieźle się prezentują.

Jak to mówią - smoking dobrze leży dopiero na trzecim pokoleniu...

Powtórzę ponownie bo szybko znikło, a będzie jeszcze nieraz aktualne.

Napisano

les

" Szkoda jednak tego lasu, bo tak znacząca budowla będzie las niszczyła. Tłumy ludzi, obsługa hotelu, ścieki, śmieci, dla lasu nie będą obojętne. "

Nieprawda- przykład Oblatów ze Świętego Krzyża dowodzi, że wierni, turyści, itp, itd nie mają wpływu na środowisko, nawet w Parku Narodowym ? Nawet dyrektor PN tak twierdzi...

Napisano
Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

Nieprawda- przykład Oblatów ze Świętego Krzyża dowodzi, że wierni, turyści, itp, itd nie mają wpływu na środowisko, nawet w Parku Narodowym ? Nawet dyrektor PN tak twierdzi...

Bo w naszym bantustanie Pleban też może wszystko, a nawet jeszcze więcej...

Napisano
6 minut temu, takafura napisał:

Już parę tematów  i widzę że niektórym to dosłownie wszystko się z dupą kojarzy cokolwiek zobaczy czy przeczyta.

Jest las, a w lesie rosną deski i patyki na zapałki i sraj taśmę. I gdzie tu dupa? W tym sęk...

Napisano
11 godzin temu, balans napisał:

Jest las, a w lesie rosną deski i patyki na zapałki i sraj taśmę. I gdzie tu dupa? W tym sęk...

Ktoś ten las posadził, żeby rosły w nim dechy i patyki na zapałki i srajtaśmę.

Napisano
8 godzin temu, Erih napisał:

Ktoś ten las posadził, żeby rosły w nim dechy i patyki na zapałki i srajtaśmę.

Aby ten ktoś las posadził, to ten ktoś musiał wcześniej wyciąć las, więc łaski nie robi.

Problem jest w tym, że obecnie jest prowadzona rabunkowa gospodarka leśna i nie bardzo jest już co wycinać, no chyba że na zapałki i sraj taśmę. Stąd coraz liczniejsze zakusy na obszary cenne przyrodniczo, które powinny pozostać nietknięte dla przyszłych pokoleń.

Napisano
22 minuty temu, balans napisał:

Aby ten ktoś las posadził, to ten ktoś musiał wcześniej wyciąć las, więc łaski nie robi.

Problem jest w tym, że obecnie jest prowadzona rabunkowa gospodarka leśna i nie bardzo jest już co wycinać, no chyba że na zapałki i sraj taśmę. Stąd coraz liczniejsze zakusy na obszary cenne przyrodniczo, które powinny pozostać nietknięte dla przyszłych pokoleń.

Balans jeszcze o paletach drewnianych zapomniałeś..... 

Wiadomo że w technologii takowych potęgą jesteśmy i basta. 

Napisano

Pacząc na to co się dzieje przypomina mi sie powiedzenie:

> Prawo jest jak płot. Wąż się prześlizgnie, tygrys przeskoczy, tylko bydło nie rozłazi się z pastwiska <

I przypominam przy okazji: 

Sądy są od stosowania prawa.kropka   Prawo zaś  ustanawiają orły z Wiejskiej wybrane przez suwerena.

Problem zaczyna się, gdy poglądy  circa about  1/4  narodu  są artykułowane  jako wola większości suwerena, przy jej (tej większości) milczącym przyzwoleniu z powodu lenistwa, strachu , niewiedzy czy diabeł wie czego jeszcze zniechęcającego do działania, 

w tym  pofatygowania się do lokalu wyborczego.   

Napisano

Nie wywołuj wilka z lasu;) Jak pójdą głosować niegłosujący, to PiS będzie miał większość konstytucyjną i zagwarantowane następne kadencje. 

Napisano

Chyba skleroza mnie dopadła albo cuś innego. Wydawało mi się, że własnoręczne ten wątek założyłem a tu okazuje się, że jednak nie.

Idą zmiany, trzeba sprawdzić, czy ze wspólnych fotografii nie retuszują zasłużonych bojowników.

Napisano
51 minut temu, Tyr napisał:

Nie wywołuj wilka z lasu;) Jak pójdą głosować niegłosujący, to PiS będzie miał większość konstytucyjną i zagwarantowane następne kadencje. 

Większość konstytucyjna PiS-owi raczej nie grozi, bo max osiągnęli podczas ostatnich wyborów i pomimo tego, że rozdali miliardy, to i tak byli mocno rozczarowani. A teraz już nie ma kasy na rozdawanie, a i 500+ przez te ostatnie lata inflacja dość mocno uszczupliła. Natomiast zapewne  PAD zostanie na drugą kadencję i to pomimo tego, że robi za długopis, bo opozycja wystawiła do wyborów bardzo słabych kandydatów. Mnie to lotto, bo i tak nie chodzę na wybory.

Napisano
Godzinę temu, balans napisał:

......... Mnie to lotto, bo i tak nie chodzę na wybory.

To akurat jest grzech cieżki, tfuuu raczej ciężkie przewinienie obywatelskie.

Patrotyzmem nie będę cię epatował,  w grzechy i  niebo&piekło sp. z o.o.  akurat  nie wierzę.  Zakonnego pracownika tej spółki miałem w rodzinie, więc dobrze wiem jak ten interes wygląda z tyłu sklepu. 

1568618678_nadbkb_600.jpg

Napisano
14 godzin temu, balans napisał:

Problem jest w tym, że obecnie jest prowadzona rabunkowa gospodarka leśna i nie bardzo jest już co wycinać

Ilość bzdur które powielasz jednak to nie przypadek, w tym szaleństwie musi być metoda. Zalecam ostrożniejsze cytowanie lub niewypowiadanie się w dość specjalistycznych kwestiach o których nie masz raczej pojęcia a musisz się posiłkować wyszukiwarką.

Napisano
3 godziny temu, Flins767 napisał:

Problem zaczyna się, gdy poglądy  circa about  1/4  narodu  są artykułowane  jako wola większości suwerena(...)

Problemem jest demokracja bez alternatywna - jak wygrali "nasi" to był społeczny mandat i depisyzacja, jak przegrali to reżim i koniec demokracji, wyborczy są nagle oszołomami kupionymi za 500+ modlącymi sie do wizerunku Kaczora.

Takie oderwanie od rzeczywistości i hipokryzja to jest problem.

Napisano
7 minut temu, les05 napisał:

W latach trzydziestych tak wyglądały te okolice. 

puszcza.jpg

Pracuję jako leśnik na "ziemiach odzyskanych" i prawie 50 % lasów mojego leśnictwa to te posadzone na początku lat 50-tych.

Ps. W przypadku niektórych forumowiczów argumenty są drugorzędne, chodzi głównie o emocje :classic_wink:

Napisano
14 godzin temu, balans napisał:

Ten kto ten las wyciął, dawno już spoczywa dwa metry pod ziemią i zajmują się nim nawet nie robaki, a archeolodzy. Zaś co do zakusów, jak jakaś ciemnota robi z typowego lasu gospodarczego "obszar cenny przyrodniczo" no to nie dziwota.

PS To chyba ty pisałeś mi jak to pompowano AZP? No więc z "Natura 2000" było dokładnie to samo.

Napisano

W tym przypadku, Puszcza Notecka została zaatakowana przez jakieś latające robactwo i trzeba było wszystko wyciąć a później posadzić nowy las.

Napisano
8 minut temu, les05 napisał:

W tym przypadku, Puszcza Notecka została zaatakowana przez jakieś latające robactwo i trzeba było wszystko wyciąć a później posadzić nowy las.

W jakich latach została zaatakowana? Możesz coś bliżej? Wiem że rabunkowe cięcie szło w czasie DWS, Niemcy zupełnie się nie przejmowali nasadzeniami.

Napisano

Przewodnik mówił że na początku lat 30-tych jakiś szkodnik zaatakował drzewa i leśnicy nic nie mogli zrobić jak tylko wyciąć całą puszczę i posadzić nowe drzewa. Bano się, że ten szkodnik przeniesie się na inne kompleksy leśne i bardzo szybko usychające drzewa wycięto. Dzisiaj drzewa, głownie sosna, mają już blisko 100 lat i wkrótce pójdą pod topór, bo sosna pow. 100 lat słabo rośnie albo może i wcale.  

Napisano

Jasne, wyciąć lasy, choćby i sosnowe, wyasfaltować, postawić zamki potworki .Trzeba jeszcze być świadomym co będzie po tych "zabiegach".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie