Czlowieksniegu Napisano 4 Marzec 2019 Napisano 4 Marzec 2019 les05 Musisz się pogodzić z faktem, że wymienieni przez ciebie Mao czy Pol-pot to marksiści i to skrajni. A dla nich socjalizm to dużo niższe stadium rozwoju. Cytuj
les05 Napisano 4 Marzec 2019 Napisano 4 Marzec 2019 Marksizm jest odpryskiem socjalizmu. Pogódź się z tym, chociaż to nie ma znaczenia, bo to jest niezaprzeczalny fakt. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 4 Marzec 2019 Napisano 4 Marzec 2019 les05 " Marksizm jest odpryskiem socjalizmu." Dość ciekawa teza- mądrzej byś napisał, że kolejnym krokiem lub czymś, co powstało mając u podstaw. Cytuj
les05 Napisano 4 Marzec 2019 Napisano 4 Marzec 2019 Mogłem napisać, że komunizm jest czyrakiem na socjalistycznej dupie. Ale nie napisałem, doceń to. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 4 Marzec 2019 Napisano 4 Marzec 2019 les05 Po raz drugi* przyznam ci rację. Co nie zmienia faktu, że nasi rodzimi brunatni są jak widać wg waszego tłumaczenia lewicowcami, których wykazali się nacjonalistycznymi i rasistowskim odchyleniami. Prawie, jakbym Bieruta słyszał... * do czego to doszło... chyba się za karę herbaty napiję... Cytuj
Erih Napisano 4 Marzec 2019 Napisano 4 Marzec 2019 12 minut temu, Tyr napisał: Ostudźcie emocje bo Erich gorączki dostał;) Tyć, ty się najpierw naumiej jak się mój nick pisze. A że grypę złapałem, to już wina Dziubusia, nie wasza. Cytuj
Erih Napisano 4 Marzec 2019 Napisano 4 Marzec 2019 41 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Mao czy Pol-pot to marksiści i to skrajni. Mao jak cię mogę, ale Pol-Pot przyprawiłby Marksa o ból głowy niemożliwy. Wiem że to inne czasy i inne realia, ale pomysły komunistów z Azji południowo-wschodniej do teorii Marksa miały się troszkę nijak. Cytuj
magius28 Napisano 4 Marzec 2019 Napisano 4 Marzec 2019 Les05 dobrze, że sięgnąłeś do jakichś źródeł, jednakże, wybacz, wikipedia to nie wyrocznia. Stwierdzeniem, że marksizm i komunizmy wyrosły z idei socjalistycznych ameryki nie odkryłeś, bo to oczywista oczywistość, aczkolwiek tak dla ścisłości są raczej wypaczeniem, a nie odpryskiem idei socjalizmu. Tyr co by nie mówić, I Międzynarodówka nie była organizacją krajową, lecz międzynarodową. Tylko mi tu nie pisz zaraz że to marksizm, bo to bzdura, I Międzynarodówka (1864-1876) była mieszaniną całego rodzącego się ruchu lewicowego od skrajnych anarchistów począwszy na umiarkowanych socjaldemokratach skończywszy. Również o II Międzynarodówce (1889-1919) można mówić tylko i wyłącznie jako o organizacji zrzeszającej praktycznie całe spektrum lewicy (z wyjątkiem wykluczonych anarchistów). Ostateczny rozłam i podział nastąpił dopiero po I Wojnie Światowej, kiedy to powstał komunistyczny Komintern i istniejąca do dziś Międzynarodówka Socjalistyczna. To tak tylko w skrócie wielkim, bo jakbym chciał tu chociaż w miarę szczegółowo opisać genezę i rozwój idei socjalistycznych to bym musiał ze trzy strony zapisać, a Yeti by mi kartkę wlepił za offtopa. Reasumując, proponuję, aby kolega Tyr z kolegą Les05 umówili się na kawę z panem Zielińskim, Międlarem oraz Rybakiem i wytłumaczyli wyżej wymienionym, że głoszą lewackie poglądy. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 4 Marzec 2019 Napisano 4 Marzec 2019 Erih " Mao jak cię mogę, ale Pol-Pot przyprawiłby Marksa o ból głowy niemożliwy." Hmmmmm... wg mnie niekoniecznie. Zwłaszcza, że Wujek Sekretarz był także Stalinem zafascynowany. Cytuj
Erih Napisano 4 Marzec 2019 Napisano 4 Marzec 2019 Yeti, Marks widział motor przemian socjalistycznych w rozwoju świadomości klasy robotniczej i inteligencji. Natomiast Pol-Pot dążył do cofnięcia państwa do epoki przedindustrialnej. Ogólnie, pomysły watażków z południowo-wschodniej Azji, dosyć mocno zdryfowały w stosunku do europejskiej lewicowości. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 4 Marzec 2019 Napisano 4 Marzec 2019 Erih Tak, jak dla np Stalina "bohaterami" mieli być robotnicy, tak dla P-P rolnicy, którzy mieli utrzymać gospodarkę kraju. BTW- brniemy w straszne OT Cytuj
Erih Napisano 4 Marzec 2019 Napisano 4 Marzec 2019 Yeti, nie ja zboczyłem z międzywojnia do prawie współczesnych reżimów komunistycznych. Cytuj
Tyr Napisano 5 Marzec 2019 Napisano 5 Marzec 2019 Magius plączesz doktryny z organizacjami... Poza tym w czasie aktywności politycznej adolfa działał już komintern złożony z radykalnych partii komunistycznych od której to trzeciej międzynarodówki odcięły się partie lewicowe bardziej umiarkowane. Cytuj
magius28 Napisano 5 Marzec 2019 Napisano 5 Marzec 2019 5 godzin temu, Tyr napisał: Poza tym w czasie aktywności politycznej adolfa działał już komintern złożony z radykalnych partii komunistycznych od której to trzeciej międzynarodówki odcięły się partie lewicowe bardziej umiarkowane. Przecież dokładnie to napisałem w swoim poście, to po pierwsze. Po drugie, doktryny biorą się z powietrza?? Nie trzeba do ich powstania żadnych ruchów ani organizacji?? Cytuj
les05 Napisano 5 Marzec 2019 Napisano 5 Marzec 2019 Za kilkadziesiąt lat Niemcy doprowadzą do uznania Hitlera za jednego z twórców zjednoczonej Europy. Wiem, że dzisiaj brzmi to niedorzecznie, ale takie działanie jest w interesie Niemiec. Ich siła połączona z medialną kampanią, prowadzoną przez kilka pokoleń, powoli ale skutecznie zmieni wizerunek Adolfa na może i ekscentryka, może choleryka ale w gruncie rzeczy przywódcę-wizjonera. Wszystko co złe zwalą na otocznie. Winą za zbrodnie, holokaust, wojny obarczą Himmlera, Heydricha, Kaltenbrunnera i in. Zauważcie jak w filmach ostatnich lat pokazywany jest AH. Nie jest to tylko moja opinia, ale wielu recenzentów zwraca uwagę jak bardzo zmieniło się przedstawianie Adolfa we współczesnym kinie, w porównaniu z dawnymi filmami, wystarczy wspomnieć np. Upadek czy On wrócił. Również filmy dokumentalne lub paradokumentalne prezentujące Hitlera pokazują jego złożoność i wieloznaczność jako osoby prywatnej i polityka. To już nie jest pozbawiony skrupułów wielki planista masowych zbrodni. Jeszcze niedawno nie do pomyślenia było handlowanie obrazami namalowanymi przez Adolfa, a dziś - nie ma problemu. Main Kampf jest w Niemczech bestsellerem, bije rekordy sprzedaży. Już dziś wielu Niemców, nawet polityków uznaje dokonania AH za wielkie, na razie te do 1938 r. ale w przyszłości odpowiednio prowadzona polityka historyczna sprawi, że będą z niego dumni. Teraz Hitler jest dużym obciążeniem dla Niemiec, chcących dołączyć do klubu światowych mocarstw, dlatego nie żałują środków na wcale nie taki drobny lifting Fuhrera. Cytuj
magius28 Napisano 6 Marzec 2019 Napisano 6 Marzec 2019 Les05 uwierz chłopie wreszcie świat nie jest czarno-biały. Nawet tak jednoznacznie negatywne postacie jak A.H. miały swoje różne twarze i jest to oczywista oczywistość, zaś propagowany przez całe lata obraz prymitywnego, brutalnego zbrodniarza, był niczym więcej niż propagandowym fałszerstwem. Dziś o A.H. i jego życiu wiemy dużo więcej, wiemy o uzależnieniu od leków, wiemy o prawdopodobnej chorobie psychicznej, ect. ect. Nie wiem, co masz przeciw filmowi "Upadek" - który ukazuje A.H. jako oderwanego od rzeczywistości paranoika, naszprycowanego prochami. Ten obraz A.H. też jest prawdziwy. Obrazy pędzla A.H. sprzedawały się zawsze, choć nie osiągały może jakiś wysokich cen (bo i malarz był z niego kiepski) robiły za kolekcjonerską ciekawostkę, idąc tym tropem należałoby też zabronić w takim razie zbierania i kolekcjonowania np. klamer wehrmachtu lub SS. Ponadto, a może nawet przede wszystkim, jakbyś na to nie patrzył, dokonania A.H. w latach 33-38, jeśli wziąć pod uwagę poprawę warunków życia przeciętnego niemieckiego obywatela (o ile nie był żydem), rozwój gospodarczy i infrastrukturalny, jakby na to nie patrzeć były wielkie. Nie było w Europie kraju, który rozwijałby się tak szybko jak III Rzesza. Dla jasności, to nie jest żadna gloryfikacja A.H. tylko stwierdzenie obiektywnych faktów. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 6 Marzec 2019 Napisano 6 Marzec 2019 les05 Rozumiem, że wszyscy (?) polscy pogrobowcy i wyznawcy AH, to debile, którzy nie mając wiedzy są sterowani przez media, filmy, domy aukcyjne, itp? Tudzież sponsorowani i zachęcani do działań przez rząd niemiecki? Cytuj
les05 Napisano 6 Marzec 2019 Napisano 6 Marzec 2019 7 godzin temu, Czlowieksniegu napisał: les05 Rozumiem, że wszyscy (?) polscy pogrobowcy i wyznawcy AH, to debile, którzy nie mając wiedzy są sterowani przez media, filmy, domy aukcyjne, itp? Tudzież sponsorowani i zachęcani do działań przez rząd niemiecki? Trawestując słowa wieszcza - Co Niemiec wymyśli Polak polubi. Cytuj
fala Napisano 9 Marzec 2019 Napisano 9 Marzec 2019 Takie klimaty.... http://fakty.interia.pl/polska/news-pracownik-sadu-uczestnikiem-egzekucji-europoslow-po-ms-podej,nId,2873791 Cytuj
bodziu000000 Napisano 18 Marzec 2019 Napisano 18 Marzec 2019 http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24558413,fanatycy-faszyzmu-zatrzymani-mieli-przy-sobie-siekiery-tasaki.html#a=66&c=154&s=BoxNewsLink http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24558581,zamach-w-christchurch-stowarzyszenie-marsz-niepodleglosci-udostepnia.html#a=66&c=154&s=BoxNewsImg2 Cytuj
bodziu000000 Napisano 27 Marzec 2019 Napisano 27 Marzec 2019 http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24588619,nie-ma-zarzutow-dla-uczestnikow-marszu-niepodleglosci-2017.html#s=BoxOpImg2 "Bez zarzutów za Marsz Niepodległości. Uczestnicy mówią, że faszystowskie transparenty nie były ich Policji udało się ustalić tożsamość dziesięciu osób, które mogły złamać prawo podczas Marszu Niepodległości w 2017 roku, ale żadnej z nich nie postawiono zarzutów - podaje RMF FM. W toczącym się od półtora roku śledztwie wszyscy mają status świadków. Niektórzy przekonywali, że transparenty z nawołującymi do nienawiści hasłami nie należały do nich...." http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24588584,policja-zajmuje-sie-miedlarem-mowil-ze-terrorysta-z-nowej.html#s=BoxOpMT "Policja zajęła się nagraniem Jacka Międlara o zamachowcu w Nowej Zelandii. "Powołano biegłego" "Miał troszeczkę prawo, żeby tak się zachować" - mówił o mordercy 50 wiernych w meczecie w Nowej Zelandii Jacek Międlar. Sam tłumaczy, że go nie usprawiedliwiał. Jak ustaliliśmy w MSWiA, sprawą skandalicznego nagrania zajmuje się policja...." Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 18 Kwiecień 2019 Napisano 18 Kwiecień 2019 https://www.newsweek.pl/polska/dziennikarze-tvn-po-reportazu-o-neonazistach-pod-lupa-abw/ppfq51e " Tego samego dnia porucznik ABW Mateusz Piekoszewski przesłuchał taksówkarza Przemysława S., który uważał, że Bertold Kittel „wsiadł do jego samochodu i wysiadł, gdy dowiedział się, że jest zajęte”. " Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 1 Lipiec 2019 Napisano 1 Lipiec 2019 Rusza proces ws. "urodzin Hitlera". Akt oskarżenia mówi o propagowaniu nazizmu http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24951007,rusza-proces-ws-urodzin-hitlera-akt-oskarzenia-mowi-o-propagowaniu.html#a=66&c=159&s=BoxNewsLink Cytuj
Tyr Napisano 1 Lipiec 2019 Napisano 1 Lipiec 2019 W dniu 18.04.2019 o 19:55, Czlowieksniegu napisał: https://www.newsweek.pl/polska/dziennikarze-tvn-po-reportazu-o-neonazistach-pod-lupa-abw/ppfq51e " Tego samego dnia porucznik ABW Mateusz Piekoszewski przesłuchał taksówkarza Przemysława S., który uważał, że Bertold Kittel „wsiadł do jego samochodu i wysiadł, gdy dowiedział się, że jest zajęte”. " Bo by mogli Hugo Badera zatrudnić do prowokacji a nie Bertolda Kittela. Nikt by nie rozpoznał;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi