Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Idealnie wpisuje się to w logikę wielkiej armi narodowej. Jako, że przyszli oficerowie tej armii, kształceni we Wrocławiu, w czymś co obecnie nazywa się AWL to wiem jedno:

- jeśli przyszli oficerowie, którzy być może będą musieli obsłużyć łącze taktyczne, kalkulator balistyczny albo przypadkiem kwadrant artyleryjski nie są w stanie poradzić sobie z obsługą kasy samoobsługowej i to często grupowo, to przyszłość WP widzę raczej czarno.

- Za to namiętnie uczy się ich, że wkładanie spodni do butów jest zdrowe i nie powoduje komplikacji zdrowotnych.

Taka jest przyszłość czegoś, co już Pan Tymieniecki nazywał "wojskiej świętej Jadwigi". Lepsza beka jest chyba tylko u tych pretorianów Macierewicza. Im naprawdę nie będzie przeszkadzała pani jenerał badająca całe życie próbki WR.

Napisano

Słowo się rzekło... Liczę, że do 22 marca 2024 umowa na kolejnych sześć baterii systemu Patriot zostanie zawarta. Pora zacząć odliczanie.

F5lW5Y_XQAA-MtK.jpg

Napisano
3 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

Tiaaa...

Szelki-dusicielki spokojnie dojadą w WP do roku 2100.

Ano dojadą (choć prezentują poziom zaawansowania, no, powiedzmy, drugowojenny), choć kolega na szkoleniu rezerwy miesiąc temu nawet tego nie dostał (ŻW) tylko nosił wszystko na paskach przez ramię. dziwiliśmy się że nie biegał w kamuflażu mora i opinaczach...

Napisano (edytowane)
18 minut temu, bjar_1 napisał:

@Jedburgh_Ops to fachura jakiś od lotnictwa, czy na sztukę wzięty?

Fachura.

Pediatra mądrze zrobił i z pokorą, że jak sam się nie zna to się nie wymądrza, tylko deleguje sprawy na speca.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano

Generał „Ocet” - były dowódca Sił Powietrznych, wcześniej d-ca 1.plm, człowiek, który posprzątał po Błasiku. Za jego kadencji zero poważnych zdarzeń lotniczych. Bardzo pilnował dyscypliny. Nie wiem jak wpływał na inne aspekty wyszkolenia, ale w dziedzinie bezpieczeństwa miał szczególne osiągnięcia.

M.

• Super 1
Napisano
24 minuty temu, Erih napisał:

Ano dojadą (choć prezentują poziom zaawansowania, no, powiedzmy, drugowojenny), choć kolega na szkoleniu rezerwy miesiąc temu nawet tego nie dostał (ŻW) tylko nosił wszystko na paskach przez ramię. dziwiliśmy się że nie biegał w kamuflażu mora i opinaczach...

Jestem głęboko przekonany, że gdyby teraz wybuchło „W” to jako szelki (gdybym cokolwiek takiego chciał/musiał mieć) to musiałbym wyciągnąć z mojej kolekcji militariów szelki M1936 US Army. Nie mam też złudzeń, co do hełmu - musiałbym wziąć mojego drugowojennego M1 albo M1C, bo od państwa polskiego nawet bejsbolówki bym nie dostał.

Taki mamy klimat.

Napisano

Tu nawet nie ma co wymieniać tego, czego nie dostalibyśmy od państwa w razie „W”, gdyby była mobilizacja. Nawet butów byśmy nie dostali. Jest wystarczająco dużo samych tylko podcastów z żołnierzami mówiącymi, że WP nie ma choćby tylko porządnych butów, albo w ogóle ich nie ma i żołnierze używają jakichś porządnych outdoorowych cywilków za własne pieniądze.

To co tu dalej gadać o czymkolwiek innym? Przypuszczam, że gdyby było „W” to co najmniej ¾ mojej kolekcji militariów brytyjskich i amerykańskich z II wojny musiałoby na mnie wylądować, żeby jakoś i w czymś iść na front.

Napisano
50 minutes ago, Jedburgh_Ops napisał:

Jest wystarczająco dużo samych tylko podcastów z żołnierzami mówiącymi, że WP nie ma choćby tylko porządnych butów, albo w ogóle ich nie ma i żołnierze używają jakichś porządnych outdoorowych cywilków za własne pieniądze.

Ponieważ ja praktycznie codziennie robię drobne zakupy spożywcze w tym samym sklepie, co przyszłość polskiej armii, to sobie te ich buty doskonale obejrzałem. W porównaniu do nowoczesnych butów taktycznych, czy wręcz nowoczesnych butów outdoorowych to jest jakiś papeć z plastikową reklamówką szumnie nazywaną membraną.

Napisano
On 29.11.2023 o 22:04, Czlowieksniegu napisał:

M81

"...Dziękuję, bardzo lubię oldtimery. ..."

"...Nie chcę się znęcać nad tym pomysłem i przytaczać żartu o winie i skrzypcach...."

"Nie ma tego złego...."

Czyli co? Nie masz wiedzy, czy po prostu się nie da obronić F-50 w porównaniu do F-16AM/BM? Dla kolegi pytam...

Czyli nie da się obronić, żadną miarą. Ciekawe, że MON się nie pochwalił, ale poszukałem troszkę :) Maksymalne przeciążenie dla M-346 wynosi -3/+8G. I to jest samolot szkolny. Zgadnijcie jakie jest maksymalne dopuszczalne przeciążenie dla wielce bojowego FAfika?. No właśnie -3/+8g. Dla porównania- F-16 jest na FbW ograniczony do 9g. Nie konstrukcyjnie.

Napisano
2 godziny temu, Merill_Marauder napisał:

...sobie te ich buty doskonale obejrzałem. W porównaniu do nowoczesnych butów taktycznych, czy wręcz nowoczesnych butów outdoorowych to jest jakiś papeć z plastikową reklamówką szumnie nazywaną membraną.

Jest podcast, jak żołnierz WP mówi, że buty Wojska Polskiego (nówki sztuki nie śmigane) często nie wytrzymują jednego marszobiegu i są po prostu rozwalone.

Napisano

Mnie i kilkanaście innych osób, oficerów, podoficerów, kilku szeregowych wezwano ma tygodniowe szkolenie do jednej z brygad. Szeregowi saperzy i kierowcy. Reszta stanowiska w sztabie. Najstarszy 63 rocznik, średnia koło 50-tki część pierwszy raz od 15lat. Ogólnie widać było że WCR na siłę chciał wypełnić excela bo stanowiska były całkowicie przypadkowe i niezgodne z dotychczasowymi specjalnościami.

Ogólnie słaba. 1 dzień na pobranie mundurów i papiery. Ostatni (w piątek wojsko "pracuje" do 13:30) zdanie mundurów i papiery. Także realnie 3 dni. Jakże by inaczej hełmy stalowe i bechatka. Oczywiście Ci których rezerwę stanowimy nie wiedzieli że będziemy i nie byli przygotowani ani nie mieli dla nas czasu. Program teoretycznie był ale widać że żołnierze to instruktażu z obsługi broni itd. byli o to poproszenie tego samego dnia. 4 razy mieliśmy "zajęcia" z obsługi karabinka Grot. Egzamin (przepisany ze wzorca) żeby móc być dopuszczonym do strzelania. Jeden dzień na wyjazd na strzelnice bo okazuje się że taka duża jednostka strzelnice ma 60km od jednostki. W sumie 5 strzalow z pistoletu, 40 z karabinka i do domu. Program można było spokojnie zrealizować w 12 godzin.

[...]

GBYjVKrW8AAlFNi.jpg

Napisano
7 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Mnie i kilkanaście innych osób, oficerów, podoficerów, kilku szeregowych wezwano ma tygodniowe szkolenie do jednej z brygad. Szeregowi saperzy i kierowcy. Reszta stanowiska w sztabie. Najstarszy 63 rocznik, średnia koło 50-tki część pierwszy raz od 15lat. Ogólnie widać było że WCR na siłę chciał wypełnić excela bo stanowiska były całkowicie przypadkowe i niezgodne z dotychczasowymi specjalnościami.

Ogólnie słaba. 1 dzień na pobranie mundurów i papiery. Ostatni (w piątek wojsko "pracuje" do 13:30) zdanie mundurów i papiery. Także realnie 3 dni. Jakże by inaczej hełmy stalowe i bechatka. Oczywiście Ci których rezerwę stanowimy nie wiedzieli że będziemy i nie byli przygotowani ani nie mieli dla nas czasu. Program teoretycznie był ale widać że żołnierze to instruktażu z obsługi broni itd. byli o to poproszenie tego samego dnia. 4 razy mieliśmy "zajęcia" z obsługi karabinka Grot. Egzamin (przepisany ze wzorca) żeby móc być dopuszczonym do strzelania. Jeden dzień na wyjazd na strzelnice bo okazuje się że taka duża jednostka strzelnice ma 60km od jednostki. W sumie 5 strzalow z pistoletu, 40 z karabinka i do domu. Program można było spokojnie zrealizować w 12 godzin.

[...]

GBYjVKrW8AAlFNi.jpg

Te urocze hełmiki w gustownym kolorku to po MO, czy po ORMO? Bo IRCH-a to chyba łaziła bez hełmów z tego, co pamiętam.

Napisano
27 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

...mam trzy bilety, z których nie skorzystałem :-)

Jako stałemu klientowi należą Ci się punkty za oszczędność prądu PKP, albo karta stałego klienta w programie lojalnościowym. Nie zapomnij się upomnieć, bo to zawsze szkoda.

Napisano
32 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Te urocze hełmiki w gustownym kolorku to po MO, czy po ORMO? Bo IRCH-a to chyba łaziła bez hełmów z tego, co pamiętam.

W WOPK miałem hełm w podobnym kolorze. Te "blaszki" w porównaniu z "plastykowymi" hełmami maja jedną dużą zaletę: możliwość długiego składowania w magazynie. Z czasem nie tracą swoich parametrów.