vis1939 Napisano 16 Listopad 2024 Napisano 16 Listopad 2024 Przecież oni sami dla siebie wymyślają te przywileje, czego oburzeni nie rozumieją? Zdecydowana większość cepów odpowiedzialnych za te ustawy, sama przesiaduje w ambonach. Cytuj
bjar_1 Napisano 17 Listopad 2024 Napisano 17 Listopad 2024 https://x.com/Adam_AS_2/status/1858183164948029508 2 Cytuj
pawel_breslau Napisano 17 Listopad 2024 Napisano 17 Listopad 2024 20 minut temu, bjar_1 napisał: https://x.com/Adam_AS_2/status/1858183164948029508 Brak przestrzegania podstawowych zasad bezpieczeństwa. Masakra. Cytuj
lowiec Napisano 17 Listopad 2024 Napisano 17 Listopad 2024 W dniu 2.09.2024 o 08:30, bodziu000000 napisał: https://analizasrodowiskowa.org/news/incydenty-z-wilkami-analiza-instytutu-analiz-srodowiskowych/ Cytuj
lowiec Napisano 17 Listopad 2024 Napisano 17 Listopad 2024 W dniu 2.09.2024 o 08:30, bodziu000000 napisał: No i drugi artykuł. Czyli: Ataki wilków na ludzi. Ile było ataków wilków na ludzi? Cytuj
lowiec Napisano 17 Listopad 2024 Napisano 17 Listopad 2024 1 godzinę temu, bjar_1 napisał: https://x.com/Adam_AS_2/status/1858183164948029508 Zgłosiłem do moderatora za niezgodność z tematem wątku Cytuj
karpik Napisano 17 Listopad 2024 Napisano 17 Listopad 2024 5 minut temu, lowiec napisał: Zgłosiłem do moderatora za niezgodność z tematem wątku 1 Cytuj
karpik Napisano 17 Listopad 2024 Napisano 17 Listopad 2024 6 minut temu, lowiec napisał: Zgłosiłem do moderatora za niezgodność z tematem wątku I już się nie mówi moderator. GEpsvyRz1IKuqsew0TUuhGrFvRD2Hd7w.mp4 2 Cytuj
lowiec Napisano 17 Listopad 2024 Napisano 17 Listopad 2024 Jak Rada Języka Polskiego zatwierdziła to chyba jest zadowolony Ja się nie znam na tych nowych sformułowaniach bo podobno już jestem stary 23 minuty temu, karpik napisał: I już się nie mówi moderator. GEpsvyRz1IKuqsew0TUuhGrFvRD2Hd7w.mp4 Cytuj
Janko Muzykant Napisano 17 Listopad 2024 Napisano 17 Listopad 2024 Faktycznie, tym razem to to nie myśliwi. Tak się zastanawiam, jak ma napis "sędzia" to pewnie też jest instruktorem i szkoli innych z BHP i BLOS ? Cytuj
beaviso Napisano 10 Styczeń Napisano 10 Styczeń (edytowane) ^^^ Dobrze napisane. Abstrahując od politycznych upodobań, koniunktur itd. itp. to niepojętym jest aby grupa ludzi mogła dysponować bronią bez praktycznie jakichkolwiek mechanizmów weryfikacyjnych już po jej uzyskaniu. Zwłaszcza, że wielu z nich to "stare dziady". Mamy 2025 r. a nadal wąsate spaśluchy trzymają się mocno. Rękę podniesioną na polskie łowiectwo odrąbiemy bez wahania! Po prostu cebulano-buraczana kraina, jeszcze do tego wciąż na wskroś katolska - następne spaśluchy, co się okopały i trzymają mocno. M. Edytowane 10 Styczeń przez beaviso 1 1 Cytuj
karpik Napisano 10 Styczeń Napisano 10 Styczeń 22 minuty temu, beaviso napisał: ^^^ Dobrze napisane. Abstrahując od politycznych upodobań, koniunktur itd. itp. to niepojętym jest aby grupa ludzi mogła dysponować bronią bez praktycznie jakichkolwiek mechanizmów weryfikacyjnych już po jej uzyskaniu. Zwłaszcza, że wielu z nich to "stare dziady". Mamy 2025 r. a nadal wąsate spaśluchy trzymają się mocno. Rękę podniesioną na polskie łowiectwo odrąbiemy bez wahania! Po prostu cebulano-buraczana kraina, jeszcze do tego wciąż na wskroś katolska - następne spaśluchy, co się okopały i trzymają mocno. M. Psychotesty i badania lekarskie potrzebne są nawet do obsługi dźwigu towarowo osobowego - tzw. windy. Sam ich lęk i walka z tą procedurą świadczy tylko o nich. Cytuj
Erih Napisano 10 Styczeń Napisano 10 Styczeń Obowiązkowe badania dla myśliwych, jasne że tak, a przy okazji dla kierowców z kategorią "B". I wszelkich innych uczestników ruchu drogowego. Pieszych nie wyłączając. Cytuj
dago2 Napisano 10 Styczeń Napisano 10 Styczeń Erih. To dla Waszego bezpieczeństwa, nim się na wzajem wystrzelacie. Cytuj
beaviso Napisano 10 Styczeń Napisano 10 Styczeń Za testami psychomoto i regularnym badaniem zdrowia dla kierowców A i B jestem jak najbardziej za! Tyle, że skarb państwa by przez to zubożał. Z myśliwymi łatwo nie pójdzie, bo to zwykle „szanowani obywatele” - pan prawnik, pan prokurator, pan doktor, pan oficer (były), pan polityk, pan sędzia, pan lokalny byznesmen - same dziki. Oby jak najwięcej dzików. M. 1 Cytuj
lowiec Napisano 11 Styczeń Napisano 11 Styczeń 8 godzin temu, beaviso napisał: ^^^ Dobrze napisane. Abstrahując od politycznych upodobań, koniunktur itd. itp. to niepojętym jest aby grupa ludzi mogła dysponować bronią bez praktycznie jakichkolwiek mechanizmów weryfikacyjnych już po jej uzyskaniu. Zwłaszcza, że wielu z nich to "stare dziady". Mamy 2025 r. a nadal wąsate spaśluchy trzymają się mocno. Rękę podniesioną na polskie łowiectwo odrąbiemy bez wahania! Po prostu cebulano-buraczana kraina, jeszcze do tego wciąż na wskroś katolska - następne spaśluchy, co się okopały i trzymają mocno. M. beaviso Toż to czystej wody mowa nienawiści i stygmatyzowanie Jestem szczupły i mam brodę. U spowiedzi nie byłem też z ćwierć wieku a i z chodzeniem do kościoła mam kłopot emocjonalny co u ultrasów rzymsko-katolickich eliminuje mnie z tzw kościoła mimo mojej tzw deklaracji wiary Na marginesie dodam jako ciekawostkę statystyczną, że tego typu moje zapatrywanie na wiarę i podejście do przyrody eliminuje od czasu do czasu możliwość lewego "poru...nia" raz u katoliczek dwa u kotko i pieskolubnych lewaczek ... Nie wyobrażacie sobie jak ciężkie jest życie łowcy a wy tu jeszcze z badaniami wyjeżdżacie A tak na poważnie (ale tylko nieco) projekt celowo wprowadzony teraz i celowo "uwalony" pod kierunkiem zwiększenia poparcia dla Hołowni. Nie miał żadnych podstaw i bazował tylko na szumie informacyjnym takim jak w poście bodziu000000 Z drugiej strony sceny politycznej na pewno zyska kandydat Konfederacji Niby logiczni w innych tematach (wojennych) jesteście a dajecie się ponieść. Co nie znaczy, że nie można czegoś zmienić (system dostępu nowych myśliwych do kół, kontrola, szkolenie, staż przed egzaminem taki jak kiedyś był w kołach czyli dłuższy) ale ten akurat projekt zmiany w UoBiA był bez sensu, bez podstaw, bez badań statystycznych. Zbudowany na emocjach i dezinformacji sianej wśród portali społecznościowych z naciskiem na polityków (wybory). Taka ruska maszynka dezinformacyjna. Celowany (teraz) w myśliwych ale na horyzoncie już są inni użytkownicy broni. Bo w dyskusjach z ideowymi przeciwnikami łowiectwa w realu i facebook otrzymuję stale informację, że w Polsce broni w rękach cywilnych jest za dużo i trzeba to zmienić, ukrócić ... Ciekawe nie? Powracając do tematu - sytuacje są różne Przykłady z brzegu https://poranny.pl/mysliwy-zastrzelil-rowerzyste-szokujace-ustalenia-bylo-wiecej-strzalow/ar/11875716 O wyroku nic nie znalazłem ale z artykułu widać, że postrzał i śmierć była wynikiem kłusownictwa a nie zgodnego z prawem polowania. Z innej beczki https://dzienniklodzki.pl/wyrok-dla-mysliwego-za-tragiczna-pomylke-zastrzelil-czlowieka-myslal-ze-to-dzik/ar/c1-14816742 Nierozpoznanie celu. Przepis mówi, że myśliwy powinien upewnić się co do możliwości bezpiecznego strzału do rozpoznanego celu. Ogólnie prosta sprawa dla prokuratora bo sytuacja strzału w czasie polowania nocnego w miejscu gdzie bytowały dziki. Polowanie zgodne z prawem. Była pewnie presja ochrony uprawy przed szkodami i wykonania (zatwierdzonego odgórnie - rola państwa w systemie) tzw planu odstrzałów dzika lub wykonanie zarządzenia wojewody dotyczącego odstrzału pod kierunkiem choroby ASF. Ale nie zwalnia to myśliwego z odpowiedzialności za nierozpoznanie co widać po wyroku. Mógł dłużej obserwować przed decyzją o strzale Ale ... Kto normalny o 23 łazi pod amboną ? Z drugiej strony patrząc Sam miałem sytuacje gdy jechałem na prośbę rolnika pilnować jego kukurydzy przed szkodami bytujących tam dzików. Uzgadniałem, by do godziny 4 tej nad ranem nie wychodził na TO pole bo będę tam pilnował... Siadam o 21:30. Godzina 1:45 z kukurydzy wyłania się ...rolnik . Miałem noktowizor ale mimo mgły dojrzałem. Na moje pytanie co tu robi mimo uzgodnień powiedział, że przyszedł sprawdzić jak mi idzie Następnie poszedł na inne i zaczął rzucać w uprawy mini petardy ... Dziki przyszły oczywiście następnego dnia kiedy nie mogłem przyjechać i "wymłóciły" część kukurydzy Rolnik zgłosił oczywiście szkodę którą nasze koło łowieckie musiało mu zapłacić - kilka tysięcy złotych. Takich szkód i sytuacji jest wiele. Pokrywamy szkody tylko z naszych prywatnych pieniędzy. Państwo polskie przez chwilę"myślało" ostatnio na wniosek rolników przejąć szacowania szkód od myśliwych ale zorientowało się po czasie, że to ogromne dla budżetu pieniądze, koszty a tu ma głupców którzy to robią za darmo. Dla mojej osobistej przyjemności sejm mógłby zlikwidować łowiectwo w Polsce. Oszołomy i bambinistyczna wyedukowana na filmach disneya część społeczeństwa (głównie miejskiego) pewnie przez jakiś czas biła by brawo. Problemem są jednak koszty ogromne tego kroku. A wypadki były i będą - niestety. Trochę więc realizmu w waszych dywagacjach ... Cytuj
szutnik Napisano 11 Styczeń Napisano 11 Styczeń 12 godzin temu, lowiec napisał: Kto normalny o 23 łazi pod amboną ? Ogarnij się . Bredzisz zupełnie jak te dupki , które komentowały zgwałconą biegaczkę o 3 czy 4 nad ranem w parku. Jest ograniczenie chodzenia po lesie ? To moje prawo . Chyba ,że masz prawo strzelać do ludzi w lesie w określonych godzinach? 12 godzin temu, lowiec napisał: Problemem są jednak koszty ogromne tego kroku. Podaj jakie to oooogromne koszta są , bo często epatujecie ogromem ale liczb nie podajecie . Ze dwa lata temu było to około 100 mln zł rocznie a z tego ułamek zapłacił PZW . Większość pokrył budżet państwa , czyli ja. Więc , skoro jest taka możliwość , to zabronić polowań a ja mogę płacić nawet trzy razy tyle a zwierzątka niech sobie biegają i wpierdzielają do woli. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi