Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przecież oni sami dla siebie wymyślają te przywileje, czego oburzeni nie rozumieją? Zdecydowana większość cepów odpowiedzialnych za te ustawy, sama przesiaduje w ambonach.

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

^^^ Dobrze napisane. Abstrahując od politycznych upodobań, koniunktur itd. itp. to niepojętym jest aby grupa ludzi mogła dysponować bronią bez praktycznie jakichkolwiek mechanizmów weryfikacyjnych już po jej uzyskaniu. Zwłaszcza, że wielu z nich to "stare dziady". Mamy 2025 r. a nadal wąsate spaśluchy trzymają się mocno. Rękę podniesioną na polskie łowiectwo odrąbiemy bez wahania! Po prostu cebulano-buraczana kraina, jeszcze do tego wciąż na wskroś katolska - następne spaśluchy, co się okopały i trzymają mocno.

M.

Edytowane przez beaviso
  • Tak trzymać 1
  • Haha 1
Napisano
22 minuty temu, beaviso napisał:

^^^ Dobrze napisane. Abstrahując od politycznych upodobań, koniunktur itd. itp. to niepojętym jest aby grupa ludzi mogła dysponować bronią bez praktycznie jakichkolwiek mechanizmów weryfikacyjnych już po jej uzyskaniu. Zwłaszcza, że wielu z nich to "stare dziady". Mamy 2025 r. a nadal wąsate spaśluchy trzymają się mocno. Rękę podniesioną na polskie łowiectwo odrąbiemy bez wahania! Po prostu cebulano-buraczana kraina, jeszcze do tego wciąż na wskroś katolska - następne spaśluchy, co się okopały i trzymają mocno.

M.

Psychotesty i badania lekarskie potrzebne są nawet do obsługi dźwigu towarowo osobowego - tzw. windy.

Sam ich lęk i walka z tą procedurą świadczy tylko o nich.

Napisano

Obowiązkowe badania dla myśliwych, jasne że tak, a przy okazji dla kierowców z kategorią "B". I wszelkich innych uczestników ruchu drogowego. Pieszych nie wyłączając.

Napisano

Za testami psychomoto i regularnym badaniem zdrowia dla kierowców A i B jestem jak najbardziej za! Tyle, że skarb państwa by przez to zubożał.

Z myśliwymi łatwo nie pójdzie, bo to zwykle „szanowani obywatele” - pan prawnik, pan prokurator, pan doktor, pan oficer (były), pan polityk, pan sędzia, pan lokalny byznesmen - same dziki. Oby jak najwięcej dzików.

M.

• Haha 1
Napisano
8 godzin temu, beaviso napisał:

M.

beaviso

Toż to czystej wody mowa nienawiści i stygmatyzowanie 😋 Jestem szczupły i mam brodę. U spowiedzi nie byłem też z ćwierć wieku a i z chodzeniem do kościoła mam kłopot emocjonalny co u ultrasów rzymsko-katolickich eliminuje mnie z tzw kościoła mimo mojej tzw deklaracji wiary 🤣

Na marginesie dodam jako ciekawostkę statystyczną, że tego typu moje zapatrywanie na wiarę i podejście do przyrody eliminuje od czasu do czasu możliwość lewego "poru...nia" raz u katoliczek dwa u kotko i pieskolubnych lewaczek ...

Nie wyobrażacie sobie jak ciężkie jest życie łowcy a wy tu jeszcze z badaniami wyjeżdżacie     🤪

A tak na poważnie (ale tylko nieco) projekt celowo wprowadzony teraz i celowo "uwalony" pod kierunkiem zwiększenia poparcia dla Hołowni. 

Nie miał żadnych podstaw i bazował tylko na szumie informacyjnym takim jak w poście  bodziu000000

Z drugiej strony sceny politycznej na pewno zyska kandydat Konfederacji

Niby logiczni w innych tematach (wojennych) jesteście a dajecie się ponieść. 😛

Co nie znaczy, że nie można czegoś zmienić (system dostępu nowych myśliwych do kół, kontrola, szkolenie, staż przed egzaminem taki jak kiedyś był w kołach czyli dłuższy) ale ten akurat projekt zmiany w UoBiA był bez sensu, bez podstaw, bez badań statystycznych. Zbudowany na emocjach i dezinformacji sianej wśród portali społecznościowych z naciskiem na polityków (wybory).

Taka ruska maszynka dezinformacyjna. 

Celowany (teraz) w myśliwych ale na horyzoncie już są inni użytkownicy broni. Bo w dyskusjach z ideowymi przeciwnikami łowiectwa w realu i facebook otrzymuję stale informację, że w Polsce broni w rękach cywilnych jest za dużo i trzeba to zmienić, ukrócić ... Ciekawe nie?

Powracając do tematu - sytuacje są różne

Przykłady z brzegu

https://poranny.pl/mysliwy-zastrzelil-rowerzyste-szokujace-ustalenia-bylo-wiecej-strzalow/ar/11875716

O wyroku nic nie znalazłem ale z artykułu widać, że postrzał i śmierć była wynikiem kłusownictwa a nie zgodnego z prawem polowania.

Z innej beczki

https://dzienniklodzki.pl/wyrok-dla-mysliwego-za-tragiczna-pomylke-zastrzelil-czlowieka-myslal-ze-to-dzik/ar/c1-14816742

Nierozpoznanie celu.

Przepis mówi, że myśliwy powinien upewnić się co do możliwości bezpiecznego strzału do rozpoznanego celu. Ogólnie prosta sprawa dla prokuratora bo sytuacja strzału w czasie polowania nocnego w miejscu gdzie bytowały dziki. Polowanie zgodne z prawem. Była pewnie presja ochrony uprawy przed szkodami i wykonania (zatwierdzonego odgórnie - rola państwa w systemie) tzw planu odstrzałów dzika lub wykonanie zarządzenia wojewody dotyczącego odstrzału pod kierunkiem choroby ASF. Ale nie zwalnia to myśliwego z odpowiedzialności za nierozpoznanie co widać po wyroku. Mógł dłużej obserwować przed decyzją o strzale

Ale ...

Kto normalny o 23 łazi pod amboną ?

Z drugiej strony patrząc

Sam miałem sytuacje gdy jechałem na prośbę rolnika pilnować jego kukurydzy przed szkodami bytujących tam dzików. Uzgadniałem, by do godziny 4 tej nad ranem nie wychodził na TO pole bo będę tam pilnował... Siadam o 21:30. Godzina 1:45 z kukurydzy wyłania się ...rolnik 🥶   😂. Miałem noktowizor ale mimo mgły dojrzałem. Na moje pytanie co tu robi mimo uzgodnień powiedział, że przyszedł sprawdzić jak mi idzie 😵‍💫

Następnie poszedł na inne i zaczął rzucać w uprawy mini petardy ...

Dziki przyszły oczywiście następnego dnia kiedy nie mogłem przyjechać i "wymłóciły" część kukurydzy  😆

Rolnik zgłosił oczywiście szkodę którą nasze koło łowieckie musiało mu zapłacić - kilka tysięcy złotych.

Takich szkód i sytuacji jest wiele. Pokrywamy szkody tylko z naszych prywatnych pieniędzy.

Państwo polskie przez chwilę"myślało" ostatnio na wniosek rolników przejąć szacowania szkód od myśliwych ale zorientowało się po czasie, że to ogromne dla budżetu pieniądze, koszty a tu ma głupców którzy to robią za darmo.

Dla mojej osobistej przyjemności sejm mógłby zlikwidować łowiectwo w Polsce.

Oszołomy i bambinistyczna wyedukowana na filmach disneya część społeczeństwa (głównie miejskiego) pewnie przez jakiś czas biła by brawo.

Problemem są jednak koszty ogromne tego kroku. 

A wypadki były i będą - niestety.

Trochę więc realizmu w waszych dywagacjach ...

Napisano
12 godzin temu, lowiec napisał:

Kto normalny o 23 łazi pod amboną ?

Ogarnij się . Bredzisz zupełnie jak te dupki , które komentowały zgwałconą biegaczkę o 3 czy 4 nad ranem w parku. Jest ograniczenie chodzenia po lesie ? To moje prawo . Chyba ,że masz prawo strzelać do ludzi w lesie w określonych godzinach? 

12 godzin temu, lowiec napisał:

Problemem są jednak koszty ogromne tego kroku. 

Podaj jakie to oooogromne koszta są 🤣, bo często epatujecie ogromem ale liczb nie podajecie . Ze dwa lata temu było to około 100 mln zł rocznie a z tego ułamek zapłacił PZW . Większość pokrył budżet państwa , czyli ja. Więc , skoro jest taka możliwość , to zabronić polowań a ja mogę płacić nawet trzy razy tyle  a zwierzątka niech sobie biegają i wpierdzielają do woli.

• Tak trzymać 1