Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

Znaczy się strasznie głupi musi być ten jeleń, jeśli się zdecydował na takie a nie inne zlecenie i jego formę. ...

To samo napisałem powyżej.

PS Yeti, urocze zdjęcie.

PS do PS jakby się ktoś pytał, ten w futrze to jak najbardziej myśliwy

Edytowane przez Erih
Napisano
21 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Erih

"PS do PS jakby się ktoś pytał, ten w futrze to jak najbardziej myśliwy"

Do czego ma prawo, wykorzystując przy okazji do polowań kły i pazury, a nie nowinki technologiczne...

Yeti, ludzie pazury mają marne (wyjąwszy niektóre panie), kły też niespecjalne, więc muszą nadrabiać nowinkami technologicznymi w rodzaju atlatla.

PS Jak powiem znajomym że ich Iże i Mośki to nowinki techniczne to spuchną z dumy.

Napisano

[...]

Dziś Między godziną dziesiątą a 13 w Bełku na końcu ulicy Wysokiej ktoś zastrzelił nam pieska. Tak, zastrzelił. To był malutki "Misio", pomeranian, który nikomu nie zrobił nigdy krzywdy. Wszyscy w domu płaczą, dzieci płaczą. Ludzie jak was można nie nienawidzić? Osoba, która wskaże i udowodni, kto zastrzelił naszego pieska otrzyma od nas 10 000 zł. Wiemy już, że z broni myśliwskiej Remington - napisał.

[...]

https://www.plotek.pl/plotek/7,154063,27903569,adam-konkol-poinformowal-ze-jego-pies-zostal-zastrzelony-wszyscy.html#do_w=57&do_v=67&do_st=RS&do_sid=330&do_a=330&s=BoxOpLink

Napisano
11 godzin temu, woytas napisał:

Pies dostał z wiatrówki od miejscowego debila.

Pieseł oszczał komuś alufelgi, właściciel "fury" się wkurzył. Dziś rano obsobaczyłem pańcię, której pieseł srał u mnie pod garażem. Pieseł przeżył, pańcia uciekła z płaczem.

PS Pies w terenie ma mieć kaganiec na mordzie, i chodzić na smyczy.

Jak będzie ganiał zwierzynę leśno-polną, może zostać odstrzelony. A nawet powinien.

Napisano
20 minut temu, toska napisał:

w lesie prywatnym strzelać wam jak najbardziej można?

Oczywiście, jeżeli jest on częścią obwodu łowieckiego. Właściciel może go z obwodu wyłączyć (na dziś - nie dać zgody na włączenie) wtedy nikt z myśliwych tam zaglądał nie będzie. Tylko w takim wypadku, zapomnij np o odszkodowaniach itp.

Wyjątkiem są odstrzały sanitarne.

Napisano
18 minut temu, toska napisał:

To wyłącz swój garaż i teren do niego przylegający z psich defekacji bo jeśli tego nie zrobisz to nie możesz powyższego zabraniać.

Psie sranie pod garażem, klatką, na chodniku czy placu zabaw jest zabronione - ustawowo.

Jeżeli się zdarzy - właściciel ma psi obowiązek po swoim pupilu posprzątać.

Napisano
8 minut temu, Erih napisał:

Psie sranie pod garażem, klatką, na chodniku czy placu zabaw jest zabronione - ustawowo.

Jeżeli się zdarzy - właściciel ma psi obowiązek po swoim pupilu posprzątać.

Jak najbardziej powinien posprzątać tu zgoda ale jak wcześniej już to tłumaczyłem zgłaszanie gdzieś/komuś że nie podoba mi się że ktoś korzysta z mojej własności Jest chore.

Napisano

Pretensje do panów R i Ch że wkleili nas w określoną sytuację geopolityczną, gdzie wszystkie lasy były państwowe (a jeżeli nie były, to tylko niedopatrzenie miejscowych organów).

A z tym korzystaniem, to już pisałem - korzysta zwierzyna rozmaita. Myśliwi korzystając ze zwierzyny płacą - od każdej pozyskanej sztuki.

Plus płacą za wszelkie poczynione przez zwierzynę szkody.

W dodatku zwierzyna w podogoniu ma, czy las jest "prywatny" czy "państwowy".

Inny przykład - jak po "prywatnej" drodze ktoś będzie pycił 200/h na dużej bani, to też się oburzysz, że mu smerfy prawko zabiorą i do pierdla wsadzą?

Napisano
8 minut temu, Erih napisał:

Nie bardzo widzę żeby mieć drogę prywatną po której można ganiać 200 h na godzinę ale uwierz mi że prywatni właściciele szybciej poradzą sobie z czymś takim aniżeli nasze służby.Była plaga krosiaży i quadów i sobie z nią poradzono tylko z królami mysliwcami ciężko bo to ludek ustosunkowany.

• Haha 1
Napisano
19 minut temu, toska napisał:

Psinco sobie poradzono z krosiarzami, qadowcami i baranami urządzającymi sobie na "prywatnych drogach" rajdy ile fabryka dała na bani. W rodzinnych okolicach żony taki "kozak" tego lata skasował przystanek z którego minutę wcześniej bus zabrał dzieciaki. On przecież po swoim polu pycił... A ktoś mu tam przystanek bez jego zgody postawił...

Barany na motorkach czy tam rowerkach rozpychający się po górach to inny temat.

A myśliwi polujący w granicach swojego obwodu po prostu w prawie są, i takiemu durniowi, posiadaczowi zagajnika zwyczajnie w niczym nie przeszkadzają. Korzystać ze swojego "kawałka lasu" może w pełni. No, chyba że jest chorobliwym pieniaczem któremu wszystko i wszyscy przeszkadzają.

Napisano

Wiesz jak typowy dureń z 3 hektarowym kawałkiem lasu nie zapytam nawet z jakiego regionu naszego dziwnego kraju masz żonę,ale że tam taka patolnia to trudo.

Przeszkadza mi zasyfiony las pod postacią butelek po wudzie pod amboną (jak jeszcze była)👹💥przeszkadza mi syf jaki zwożą na nęciska przeszkadza mi padlina jaką zostawiają nachlańce jak coś ubiją i opatroszą przeszkadza mi wycinanie młodnika  bo jaśnie pany muszą do wysiadki dojechać przeszkadza mi to że jak widzę czerwone noski to boję się do swojego własnego lasu wyjść na spacer.

• Tak trzymać 2
Napisano

Żadna tajemnica, Kielecczyzna. Ale "rajdowców" spotkasz wszędzie.

O butelki popytaj może pod miejscowym sklepem - tam znajdziesz tych co z ambony korzystali w celach spożywczych. Podobnie odpadki, chyba że za "syf" uważasz jabłka czy kukurydzę. A flaki w lesie w 100% to nie pamiątka po polowaniu, tylko po uboju gospodarczym.

O robienie dróg w lesie popytaj kolegę Takafura, wyjaśni ci z detalami.

PS Pospaceruj sobie przed świtem po lesie tak w grudniu czy styczniu, będziesz miał nos jak Rudolof bez wspomagaczy.

Napisano

Pewnie są jeszcze jacyś etyczni myśliwi, na ten przykład ci, którzy protestowali gdy Minister Anty-środowiska kazał im mordować ciężarne lochy. Ale reszta to osobniki rządne krwi i zabijania. Bo jak inaczej można wytłumaczyć osobnika, który patrząc się na krowę widzi w niej dzika? Albo wali na oślep po krzakach bo się coś w nich poruszało...

A z tymi lasami prywatnymi to czysty skandal, bo albo jest własność prywatna w Polsce, albo jej nie ma? A jak sobie chcą postrzelać na prywatnym, to niech płacą jak za dzierżawę.

Napisano
40 minut temu, balans napisał:

A z tymi lasami prywatnymi to czysty skandal, bo albo jest własność prywatna w Polsce, albo jej nie ma? A jak sobie chcą postrzelać na prywatnym, to niech płacą jak za dzierżawę.

No to niech właściciele prywatnych lasów płacą myśliwym za ochronę przed zjadającymi te laski roślinożercami 😜

Od dłuższego czasu jest tak, że jeżeli właściciel nie wyrazi zgody, to jego las/pole/łąka nie jest włączany do obwodu łowieckiego (wcześniej był włączany z automatu).

Jakoś praktycznie nikt z tego prawa nie korzysta - zastanów się czemu.

Napisano

Erih, jesteś pewny, że mięsiarze nie pozostawiają po sobie syfu po polowaniu? Ja jestem innego zdania i mam gdzieś trochę fotek i gwarantuje Ci, że to nie ubój gospodarczy. A co do etyki dużej cześci tego środowiska nie będę pisał bo jak widzę będziesz ich bronił jak Częstochowy. Co by nie mówić nie macie dobrej opini w społeczeństwie ale sami na to zapracowaliście.

Napisano

Dago, jestem pewny ze myśliwi po polowaniu nie zostawiają syfu, bo sam w wielu polowaniach uczestniczyłem.

A wywalanie resztek pod płot sąsiada czy do lasu... mam takich fot od metra, włącznie z gębami wywalających.

PS A co do etyki myśliwych, to sami myśliwi o nią bardzo dbają.

Wiedzą, że są celem i łatwo skóry nie oddadzą.