Jump to content

Niski stan rzek

sahara47

Recommended Posts

Posted
Wszędzie słyszy się o bardzo niskim stanie wody w naszych rzekach. Pokazują w TV co zostało odsłonięte. Może na forum wrzucajmy zdjęcia naszych spostrzeżeń. Ciekaw jestem czy ekipa Było nie minęło szuka przy tej okazji czołgów z 39 roku w Wiśle pod Ryczywołem.
Posted
Ciekawe jaki stan wód w Pilicy, tylko że tam wszystko grubsze jeszcze pod paroma metrami piasku.
W regionalnych newsach jest sporo o wrakach na Wiśle i Odrze- barki, bocznokołowce, krypy. Między Nieszawą a Włocławkiem są chyba 3-4.
Posted
Konserwacja czołgu hipotetycznie znalezionego przez BNM trwałaby do 2130 roku. Gorzki żart, zawsze zastanawiam się nad ich intencjami widząc w tv archiwalne odcinki.
Posted
Z tego co ja wiem informacja o rzekomych 7TP w Wiśle w ok. Ryczywołu oparta jest tylko na jednej relacji oficera. A jak wiadomo od czasów rzymskich: jeden świadek - żaden świadek. Przy obecnej technice poszukiwawczej, gdyby te czołgi tam faktycznie były, już dawno by je namierzono, tym bardziej teraz gdy poziom wód jest tak niski jak w pamiętnym 1939r.
Posted
Osoby siedzące w temacie polskiej broni pancernej już od lat wiedzą, że czołgi te nawet do Wisły nie dojechały, no ale tamci drążą z uporem maniaka. Cóż - wyprawy, programy i interes się kręci.
Posted
Nie wiemy jak było z braku wiarygodnych źródeł. Może było tak, że jednostka utraciła - na rzecz Niemców - czołgi z własnej winy i żeby się wybielić dorobiono legendę, że je zatopiono przez co w ręce wroga nie trafiły.
Posted
Z tego co się orientuję prawdopodobnie tylko 1 czołg dotarł do Wisły w okolice Ryczywołu. Reszta została pod Głowaczowem z powodu braku paliwa. Lepiej by poszukali lekkiego sprzętu, który został po prawej stronie Wisły.
Posted
A Wiśle nie ma nic innego nic nudne już 7TP ? Sowieci przeprawiali się na saperskich przeprawach, coś musiało zostać w wodzie. Szwaby mieli czas przejechać po mostach zanim je wysadzili.
Posted
27 niemieckich bomb lotniczych http://istotne.pl/boleslawiec/wiadomosc/Cdv/25-bomb-lotniczych-w-korycie-rzeki-na-miejscu-nasi-saperzy
Posted
A no sorry, nie widziałem galerii ino wątek z linku Spikera a tam tabliczka nie była pokazana. Mój błąd, nie mniej jednak nie jest to łódź tylko ponton i na dodatek bliźniaczo podobny do naszych LMPS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information