Skocz do zawartości

Niski stan rzek

sahara47

Rekomendowane odpowiedzi

Wszędzie słyszy się o bardzo niskim stanie wody w naszych rzekach. Pokazują w TV co zostało odsłonięte. Może na forum wrzucajmy zdjęcia naszych spostrzeżeń. Ciekaw jestem czy ekipa Było nie minęło szuka przy tej okazji czołgów z 39 roku w Wiśle pod Ryczywołem.

Ciekawe jaki stan wód w Pilicy, tylko że tam wszystko grubsze jeszcze pod paroma metrami piasku.
W regionalnych newsach jest sporo o wrakach na Wiśle i Odrze- barki, bocznokołowce, krypy. Między Nieszawą a Włocławkiem są chyba 3-4.

Z tego co ja wiem informacja o rzekomych 7TP w Wiśle w ok. Ryczywołu oparta jest tylko na jednej relacji oficera. A jak wiadomo od czasów rzymskich: jeden świadek - żaden świadek. Przy obecnej technice poszukiwawczej, gdyby te czołgi tam faktycznie były, już dawno by je namierzono, tym bardziej teraz gdy poziom wód jest tak niski jak w pamiętnym 1939r.

Nie wiemy jak było z braku wiarygodnych źródeł. Może było tak, że jednostka utraciła - na rzecz Niemców - czołgi z własnej winy i żeby się wybielić dorobiono legendę, że je zatopiono przez co w ręce wroga nie trafiły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie