Skocz do zawartości

ko-ko-ko-ko reko-(nie)-spoko... czyli o tym jak nie odtwarzać W.P. `39

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 369
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Aha - czyli można odtworzyć wrzesień 1939 w współczesnych kurtkach kamuflażowych używanych przez fanów ASG.

Ostatnio wątek o rekonstrukcyjnych dziwadłach jest niemal nieustannym, codziennym źródłem nowych powodów do tragikomicznego śmiechu - niesamowite ile takich ekonstrukcji w Pizdochlewicach" jest w tym kraju.
Napisano
http://pultuszczak.pl/galeria/index.php?cat=3

jeszcze galeria zdjęć

Ależ oczywiście, że to profanacja o ogólnie jedno wielkie gówno, ale przynajmniej nie udają bóg wie czego zobaczcie kto to tworzył - grupa ASG czego wy się spodziewaliście. Ja się cieszę że chociaż wyszła jakaś inicjatywa. Może za rok będziemy mieli nową grupę, już w miarę ogarniętą. Przypomina mi się jakaś rekonstrukcja robiona przez harcerzy (każdy ubrał coś byle w moro, dostali mosiny, kałachy i hurrraaaa)

Ale ja staram się dostrzec światełko w tunelu, tą iskrę nadziei - jak już pisałem tą inicjatywę. No ale to też już pisałem na razie profanacja, nie mająca nic wspólnego z rekonstrukcją, a nawet inscenizacją, nie wiem czy to się zalicza do widowiska batalistycznego. Ale jak by ich jakoś wesprzeć, to kto wie...

Dobra rozmarzyłem się - w drugą część postu chyba sam nie wierzę, ale może kiedyś... ;)
Napisano
Dotrwałem do siódmej minuty tego reportażu. Mniej wytrwałym streszczę;

Najpierw leci samolot- już jest dobrze. Efekt poprawia msza z brawurową wartą honorową, mają DP więc chyba wiedzą co robią... Jest qóń więc sprawa dzieje się we wrześniu 1939 roku bo z mundurów bym ni huhu nie zjarzył. Potem na łakę wpada quasi Wołoszański i zagaja. Po rzece suną Schnell Booty, rozpryskują sie Achtungi rozganiając opalających się plażowiczów. Do akcji schodzą US marines lub chłopaki z Black Water(sądząc po oporządzeniu taktycznym) przeciwko nim wyruszają turbo ułani. Na wozie drabiniastym zaopatrzonym w opony wiozą brytyjskiego żołnierza. Pan Sławek opowiada nam później o tym jak piękna jest to impreza religijno- patriotyczna (religijna bo umówił ją z proboszczem a patriotyczna- no bo tak). Mało brakowało a za imprezę zabraliby się zawodowi rekonstruktorzy" ale sytuację (a raczej budżet gminy) uratował filantrop Pan Benek z chłopakami z ASG. Potem mamy SS- manna jak trza (to chyba Hans Landa) ,który docenia pięknie walczących" Polaków, którzy podczas owej walki o zgrozo ie dbali o własne zdrowie". Kiedy po raz enty zamajaczyła mi ponętna blandyna w mundurze turboułańskim i pojawili się Hells Angels z Pułtuska przerwałem ogladanie. Dosyć wrażeń na dzisiaj. Może jutro dam radę kontynuować...

Warto żyć dla takich imprez...
Napisano
Obejrzyj do końca jest spora dawka samokrytyki ( od 8 minuty) a nawet przepraszają poważne grupy,ze może ich obrazili tym jak to zrobili i że z założenia to nie miała być rekonstrukcja tylko widowisko.
Napisano
I gdyby się znalazła GRH gotowa ich rzeczywiście wesprzeć, dajcie coś zjeść i strzelaki po jednym na dwie osoby, a my wam zrobimy kawałek wojny, toby pewnie nie odrzucili. Organizator w pewnym momencie otwarcie mówi, że to wyglądało tak, a nie inaczej, głównie ze względów ekonomicznych.
Ja bym nawet w czymś takim wziął udział. Ładny teren. I nie daleko ode mnie.

[Na wozie drabiniastym zaopatrzonym w opony]

Pojazdy zaprzęgowe na gumach w miejscach i czasach, w których ich wcale być nie ma powodu, to jest ból wielu rekonstrukcji z Mławą włącznie.
Napisano
Filmu szósta minuta i sekund trzydzieści . Cytuję ; Byłem na kilku rekonstrukcjach i ta na prawdę mi się podobała .Przedstawiała tą bitwę w naprawdę wiarygodny historycznie sposób" Dla tego Pana złote usta " !
  • 3 weeks later...
Napisano
http://www.pionki24tv.pl/nowosci,wydarzenia,12,1,rekonstrukcja_akcja_na_zalamanku,264.html
Mnie ta impreza prawie zabiła. Królowiec który wali zza motoru to najwiekszy popeliniarz swiata, a swoim zachowaniem przebil tych wszystkich przebieranców. Jak odwiedzaja mnie koledzy z grupy zawsze prosza zeby im to puscic i płaczemy ze smiechu...Nie zapomne tego do konca zycia. Nawet pijackie ryje z rajdu karabanowa tego nie przebija. Boje sie tylko o Dunczyka zeby zawalu nie dostał.
Napisano
Lechuuuuu !!!! Będziesz mnie miał na sumieniu !!!! Genialne !!!! Ten zza motoru debeściak, ale przez cały czas oglądania zachodziłem w głowę, jak się jego losy potoczą, rzeczywistośc przerosła moje wyobrażenia !!!!!! Partyzant przekonał go szepcząc mu do ucha żeby umarł !!!!!! R E W E L E C J A !!!!
Czas będzie zając się rekonstrukcją Zulusów bo takie cuda nigdy by mi do głowy nie przyszły.
Napisano
Miałem okazję widzieć w akcji tych niemiaszków. No przecież nie mogło być tak, że z tych 15/20 sztuk hukowej amunicji do Mausera zdąży wystrzelić tylko jeden raz. Nie po to harcerze kupowali 5 guzikowe bluzy M43 dla SS, obszyte adlerem WH, patkami w barwie artylerii WH i do tego hełmy z kalkami SS i partyjną ze swastą. Jak zresztą poniekąd widać na filmie, żołnierzowi nic więcej oprócz hełmu, bluzy, spodni, pasa i DDR-owskich gofrownic nie potrzeba. Na naboje są kieszenie w spodniach a reszta szpeju tylko brzęczy i eliminuje element zaskoczenia podczas brawurowych akcji przeciwpartyzanckich.
Napisano
Nie wiem jak Wy ale ja zdębiałem..

http://www.powiat.kalisz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1116:rekonstrukcja-walk-wojennych-z-poznaczykiem-w-tle&catid=3:powiat&Itemid=17

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie