Skocz do zawartości

Bieszczadzcy leśnicy nie chcą usunąć krzyży postawionych bez zezwolenia

grzeb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie może zmontujemy akcję, jedźmy na Ukrainę i postawmy sobie pomnik poświęcony naszym żołnierzom, którzy polegli w walce o polską Galicję Wschodnią. Ukraińcy to oczywiście rozwalą a my będziemy się oburzać i żądać dyplomatycznej interwencji i tego aby Ukraińcy na swój koszt odbudowali pomnik.
Zresztą zniszczonych polskich pomników w Galicji Wsch. jest tyle, że nie trzeba stawiać nic nowego a odnowić stare.
  • Odpowiedzi 158
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
tylko wbrew ich głupiemu myśleniu - tam nie stoją pomniki Polaków, którzy mordowali, tylko którzy bronili ojczyzny.

tutaj ten przypadek niestety nie znajduje odzwierciedlenia :)
zdrav!!
Napisano
Total Ukraińcy myślą o nas to co my o nich. Różnica jest tylko taka, że po ich stronie są dziesiątki tysięcy pomordowanych przez UPA Polaków a po naszej stronie ten tragiczny bilans jest znikomy.
Napisano
Total, w pełni zgoda z Toba. Z jednym detalem, to słynne zdjęcie wianuszek" z dziećmi obwiązanymi drutem kolczastym do drzewa to juz sie wyjaśnilo, że to nie Ukraińcy, ale jedna cyganka tak zrobiła. Ale to niestety tylko urywek.

Zbrodnie OUN-UPA były najgorszym bestialstwem jakie dopadlo Polskę południową w trakcie II Wojny Światowej.

Nieskromnie polecam swój artykuł na ten temat:
http://nczas.com/numer-biezacy/wyrostkiewicz-upa-z-kieszeni-polskich-podatnikow/
Napisano
P.S. Nie, Pomsee, rozmawiałem z wieloma Ukraińcami, są też badania. Juz za czasów UPA większść Ukraińców nie stała za nimi murem i nierzadko gineła (zwłaszcza Żydzi ukraińscy). Teraz tez wielu Ukraińców mysli o UPA źle.

A co do ofiar. Z ich strony to było ludobójstwo a z naszej odwet i to raczej przesiedleńczy, nieporównywalny. Nie mozna mylić kata z ofiara jak politycy, jak Kaczyński, który przeprasza i wybacza zacierając tę różnicę.
Napisano
Wyro z całym szacunkiem ale znam Ukraińców i ich język, przeżyłem między nimi parę latek i sporo się nasłuchałem.
Oczywiście masz też i rację bo rozmawiałem bowiem z Ukraińcami, którzy o UPA mówili mało oficjalne" rzeczy.
Co do bilansu ofiar to przecież napisałem, że w porównaniu do ilości pomordowanych przez UPA Polaków jest on znikomy.
Twój tekst jest OK, więcej takich! :)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 10:06 04-05-2009
Napisano
problem z usuwaniem takich pomników, postawionych w lesie, świadczy chyba o braku w Polsce radykalnych ugrupowań narodowych, które miałyby chęc i jaja aby taka akcję przeprowadzić, szczególnie że pomnik stoi w lesie a nie w środku miasta.
Napisano
A może inaczej- TV tam nie dojedzie, komary i muszki za to i owszem już są. No i nie ma jak u kelnera piwa zamówić :-).

A serio pisząc, kłaniają się lata niedomówień i oszustw, brak szczerej ( i popartej dowodami ) dyskusji, wykorzystywanie ( również w wielu innych sytuacjach ) historii koniunkturalnie.
Napisano
Albo asze" radykalne bojówki(w mundurach 2-4 paskowych), te nasze chłopaki z miasta, nie mogły se w lesie poradzić. I się pół batalionu zgubiło, część spotkała Władcę Bieszczad, a tych 8 chłopa co dotarło na miejsce nie dało rady...
  • 3 months later...
Napisano
Polska zwróciła się do Ukrainy z prośbą o udział naszych naukowców w ekshumacji w Łucku. Ukraińcy mają 30 dni na udzielenie odpowiedzi. Pierwsze reakcje są zdumiewające!

Sekretarz ukraińskiej komisji ds. wojen i represji politycznych Swiatosław Szeremet powiedział, że liczy, iż także strona polska odpisze na jego listy. Twierdzi, że na niektóre od września nie otrzymał odpowiedzi, a są wśród nich trzy dotyczące odnowienia zniszczonego w kwietniu pomnika Ukraińskiej Powstańczej Armii na górze Chryszczata w województwie podkarpackim.

Ukraińcy zamierzają w poniedziałek rozpocząć ekshumację. Liczbę ofiar w Łucku szacuje się na 4 tysiące. Prawdopodobnie co czwarta z nich była narodowości polskiej. Tym bardziej zdumiewa używanie szantażu odnośnie dopuszczenia do ekshumacji Polaków – szczególnie w kontekście UPA.
  • 9 months later...
Napisano
Jak kuba bogu, tak bóg kubie ..."

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7935668,Komisja_Lwowskiej_Rady_Obwodowej__13_polskich_znakow.html

Komisja Lwowskiej Rady Obwodowej: 13 polskich znaków do usunięcia"

Trzynastu polskich znaków o charakterze militarnym i antyukraińskim, które powstały wbrew prawu i powinny zostać usunięte, doliczyła się w obwodzie lwowskim specjalna komisja powołana przez Lwowską Radę Obwodową - poinformował ukraiński portal internetowy zik.

Sprawa polskich znaków była dziś omawiana na posiedzeniu Rady. Jej deputowani stwierdzili, że ich ubiegłoroczna uchwała o konieczności demontażu tych symboli nie jest realizowana.

Chodzi m.in. o miecz Szczerbiec na Cmentarzu Orląt Lwowskich, napis a kresach wschodnich" na Cmentarzu Janowskim we Lwowie, a także pomnik polskich ofiar pacyfikacji wsi Huta Pieniacka. W 1944 roku zginęło tam od 800 do 1200 Polaków, a zdaniem strony polskiej zbrodni dokonali żołnierze składającej się z Ukraińców dywizji SS-Galizien.

Ogółem powołana przez radę obwodu lwowskiego komisja doszła do wniosku, że takich upamiętnień, bądź symboli, które się tam znajdują i powstały z pominięciem prawa, jest 13.

Lwowska Rada Obwodowa zażądała inwentaryzacji pomników o treści antyukraińskiej w czerwcu 2009 roku, w odpowiedzi na zniszczenie pomnika Ukraińskiej Powstańczej Armii (UPA) na bieszczadzkiej górze Chryszczata w województwie podkarpackim.

Pomnik ten powstał w 2009 roku w miejscu, w którym znajdował się podziemny szpital UPA. Otoczony krzyżami monument został zbudowany bez uzgodnienia z władzami, więc nadzór budowlany nakazał go rozebrać. Polecenie to nie zostało wykonane, lecz pomnik został zniszczony przez nieznanych sprawców.

Sprawy dotyczące polskich upamiętnień na Ukrainie i ukraińskich w Polsce prowadzone są przez Radę Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa ze strony polskiej oraz ukraińską Państwową Międzyresortową Komisję ds. Wojen i Represji Politycznych. Przedstawiciele tych instytucji niejednokrotnie zapewniali, że uzgadniają między sobą treści i symbole w miejscach pamięci w Polsce i na Ukrainie.
Napisano
DObrze,że stoi w lasach,jak będzie mi się chciało siusiu na wypadzie bieszczadzkim,poszukam tegoż pomnika i nie będzie to de facto szczególnym świętokradztwem,bowiem to jedna z metod UPA upodlenia wroga - oddanie na niego przed śmiercią moczu.

Ps. Nie sposób odnieść się do każdej z nieinteligentnych wypowiedzi,ale gdyby nie Wisła",to UPa hulała by jeszcze z głowami na widłach przez pół komuny" i więcej.
Napisano
Yeti,nie jątrz,bo ja mogę tu zamieścić co najmniej kilka podobnych opowieści w kontekście polskiej ofiary i aby daleko nie szukać, zacznę najbliżej jak się da... Nie w tym rzecz.

Tu,w Bieszczadach,powinien stać pomnik na pomniku.
Napisano
Zauważ,że akcja Wisła" kończy hajdamacką eskapadę i krwawy rozdział między sąsiadami i w tym aspekcie uważam ją za konieczność.

PRześledziłam całość stosunków polsko- ukraińskich począwszy od dziewiczej niepodległości Polski z odwołaniem do wielu haseł i tradycji sprzed paru stuleci. Odwet goni odwet,ale pod niejednym odwetem kryje się szalenie prymitywna rzeź.

Nie chodzi o młodych,głupich,co pójdą za każdą ideologią.Chodzi o tych,którzy nie uwierzą w człowieka.
Napisano
Dlaczego Zadzierski nosił przydomek Wołyniak"?
Czy dwudziestoletnim chłopcem nie kierują w znacznym stopniu emocje,które skądś zapukały?
Zrobił straszną rzecz,mścił się.
Napisano
Nie tak szybko...

Problem w tym, że ( nie wiem dlaczego ) Akcję Wisła sprowadzasz tylko ( jak rozumiem ) do:
- walk polsko-ukraińskich ( przyjmijmy Polska kontra UPA );
- stosunków polsko-ukraińskich na kresach".

A gdzie inne mniejszości etniczne, a gdzie kraje ościenne, a gdzie stworzenie państwa jednorodnego narodowościowo, a gdzie problemy religijne, a gdzie problemy ekonomiczne, demograficzne...
Napisano
No tak,lecz cały ten wątek odnosi się do UPA,więc ja pisząc o akcji Wisła" także przypisuję ją ( w tym przypadku) do stosunków polsko - ukraińskich,mogę dopisać m.in.",aby Ci to nie przeszkadzało,sądziłam,że to jest zrozumiałe.

Poza tym Polska w tamtych czasach nie była szczególnie uczulona na tworzenie państwa jednonarodowego,taki postulat stosowała jedna z partii,która nie miała podczas okupacji znaczniejszych wpływów w Polsce Podziemnej.

W regionie liczył się,obok Wołyniaka", także Żubryd" i jego oddział NSZ UCH". Po przejściu egzaminów zamierzam zbliżyć ten temat i zapewne wiele mi to pomoże...
Napisano
Fajnie, że się Laleczko Twój wpis pojawił... Tyle, że co on wnosi poza obietnicą, że po egzaminach zbliżysz się z tym tematem?

Nie obraź się, ale Poza tym Polska w tamtych czasach nie była szczególnie uczulona na tworzenie państwa jednonarodowego,taki postulat stosowała jedna z partii,która nie miała podczas okupacji znaczniejszych wpływów w Polsce Podziemnej." to dla mnie bełkot...

Tym bardziej, im bardziej Akcja Wisła odbyła się po wojnie, gdy ta partia przejmowała-przejęła pełnie władzy ( tylko nie dyskutujmy czy słusznie i dlaczego nie ).

A plątanie Zdzierskiego i Żubryda, w Akcję Wisła, to ( dla mnie ) również wyższa szkoła jazdy.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie