Skocz do zawartości

GDZIE są romantyczni poszukiwacze??

kudi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

romantczni gdzie jesteście ????
stronka w dalszym ciągu jest aktualna tylko nikt tam nie zagląda
czyżby zapał umarł ... ?
a ja właśnie czytam sage pana samochodzika :)

pzdr
  • 4 years later...
  • Odpowiedzi 167
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Panowie, romantyków wciąż nie brakuje. Dzisiaj za książkę wyżej opisaną pt. Uwaga piegowaty" na Allegro wylicytowano 102 zł!
:)))

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 20:52 15-03-2009
Napisano
Na razie przybywa "fanciarzy." - cóż, chodzi mi to zdanie dzis po głowie... i chyba (niestety) muszę się zgodzić. Dlaczego? Mało niestety dziś poszukiwaczy dla prawdziwej pasji, liczą się sreberka", moneciaki etc... ja tam lubię wyjść i po prostu połazić po uroczyskach", stanąć w zadumie nad resztkami jakiegoś pałacu czy obiektu przemysłowego i powzdychać, załapać ducha minionych czasów, fanty materialne dziś są a jutro ich nie ma, a ciekawe historie, przeżycia ze zwiedzania ciekawych miejsc, nieraz dziwne" historie jakich się doświadcza-to pozostaje w pamięci. Sam doświadczyłem różnych, różnistych sytuacji, i tego klimatu się nie zapomina ;)
Napisano
Należałoby się jednak zastanowić, co znaczy omantyczni" poszukiwacze. Czy ktoś, kto nie chodzi po bunkrach lub ruinach, tylko przemierza lasy i pola z wykrywaczem nie jest romantycznym poszukiwaczem? Moim zdaniem może nim być, a jego postawę określa stosunek do znalezionych artefaktów oraz miejsc, które penetruje. Niestety, w naszym środowisku przybywa coraz więcej łowców fantów", dla których jedynym kryterium wartości znaleziska jest jego wartość rynkowa. Bezrefleksyjne podejście do penetrowanego terenu, wandalizm eksploracyjny, w skrajnych przypadkach nawet rozkopywanie pochówków w celu obdarcia zwłok z nieśmiertelnika (a potem lachę" na Allegro!) - wszystko to dalekie jest od prawdziwego ducha eksploracji. Kiedyś poszukiwacze byli rodzajem elitarnej grupy, teraz z eksploracji robi się niemal sport drużynowy, rozrywka masowa, a jak coś idzie w ilość, to ZAWSZE traci na jakości. Wpływa też na to coraz większa dostępność dobrego sprzętu. Niby dobrze, ale jak dla mnie nie do końca... Nie chodzi mi nawet o konkurencję, która tak silnie zaznacza się w naszym środowisku, ale o skundlenie" tego hobby, za które biorą się tłumy amatorów bez opamiętania przekopujące lasy i pola. Tylko czekać, aż wykrywki pokażą się w supermarketach... I gdzie ten romantyzm?
Napisano
Niestety panowie czasy się zmieniają. Dziś dominują poszukiwacze fantów, choć poszukiwacze prawdziwych przeżyć i historii na szczęście nie są jeszcze gatunkiem całkowicie wymarłym. Masz rację borsuk nie jest ważne co kto czym eksploruje, ważne jak i jaki ma stosunek znalezionych fantów. Mnie również doprowadza do szału coraz częstsza sytuacja w której na alledrogo pojawiają się przedmioty dopiero co zidentyfikowane na forum, często z identycznym jak na forum opisem. Niestety jako się rzekło czasy się zmieniają a kijem Wisły nie zawrócisz.
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Dalej Kolego Kudi szukasz omantycznych"..?Czytaj,patrz i bój się...http://odkrywca-online.com/ratujmy-j-zyk-polski-,650686.html#650686 .Ale jak byś miał jakieś wskazówki z pożydowskim mieniem " daj znak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie