Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 godzin temu, Woodhaven napisał:

Fake. 

Nigdy nie zbudowano takiego jaskółkowego Mistela - projekt pozostał na papierze. Fotka zapewne jest modelu, jak sprawdziłem na szybko w sieci sporo ich jest na rynku (Hasegawa. MPM...) 

Napisano
10 godzin temu, Woodhaven napisał:

Fake. 

Nigdy nie zbudowano takiego jaskółkowego Mistela - projekt pozostał na papierze. Fotka zapewne jest modelu, jak sprawdziłem na szybko w sieci sporo ich jest na rynku (Hasegawa. MPM...) 

Tu na jakiejś modelarskiej stronce jest opis

Me 262 Mistel

W skrócie, rozważano różne konfiguracje, w tym pocisk kierowany zdalnie z TV obserwacją celu (Mistele generalnie kierowane były programowo, podążały do celu na który pilot naprowadził cały zestaw przed wyczepieniem się). Uwagę zwraca planowany tam monstrualny ładunek wybuchowy - w jednej z konfiguracji aż 5210 kg (!): by pomieścić bliżej nieokreślony ciekły materiał wyb. zamierzano poświęcić część zbiorników paliwa. 

• Super 1
  • 1 month later...
Napisano
W dniu 7.11.2019 o 23:44, bodziu000000 napisał:

wymontowaliśmy „Diegtiariewa”, zabraliśmy ze sobą taśmy z pociskami

A tu jeszcze mam uwagę. Zapewnie nie był to karabin Diegtiariewa lecz SzKAS (Szpitalnego i Komarnickiego). Rzeczywiście "kukuruźnik" Po-2 bywał uzbrojony w lotniczy km DA konstrukcji Diegtiariewa ale już raczej nie w 1945 czy 46 roku, a przede wszystkim DA nie był zasilany z taśmy lecz z magazynka talerzowego. 

Napisano
W dniu 20.01.2020 o 10:46, Speedy napisał:

Rzeczywiście "kukuruźnik" Po-2 bywał uzbrojony w lotniczy km DA konstrukcji Diegtiariewa ale już raczej nie w 1945 czy 46 roku, a przede wszystkim DA nie był zasilany z taśmy lecz z magazynka talerzowego. 

Wbrew pozorom używano wtedy na Po-2 diegtiariewów, ale DT, a nie DA. Brało się to m.in. stąd, że szkasowska podstawa WU-U-2 miała za małe pole ostrzału do dołu, co było niejaką uciążliwością dla samolotu atakującego cele naziemne, a DA wypadł w międzyczasie z produkcji. O ile pamiętam, kabewuowskie Po-2 działające w Bieszczadach używały zarówno SzKASów, jak i DT - acz w tym kontekście wzmianka o taśmach amunicyjnych faktycznie zastanawia. ?

Napisano
20 godzin temu, Grzesio napisał:

Wbrew pozorom używano wtedy na Po-2 diegtiariewów, ale DT, a nie DA. Brało się to m.in. stąd, że szkasowska podstawa WU-U-2 miała za małe pole ostrzału do dołu, co było niejaką uciążliwością dla samolotu atakującego cele naziemne, a DA wypadł w międzyczasie z produkcji.

OO dzięki za wyjaśnienie. Czy to znaczy że używano DT na obrotnicy od DA? Nie zdziwiłoby mnie to, oba karabiny były bardzo podobne konstrukcyjnie (ciekawe czy DA też zrobił Szpagin?). 

BTW wyszperałem jeszcze, że istniał taki karabin DAS (Diegtiariowa Awiacjonnyj Skorostrielnyj) z lat 30., ale najwyraźniej nie był produkowany seryjnie. Ogólnie rzecz biorąc był to DA głęboko przekonstruowany przez Szpagina, o zwiększonej szybkostrzelności (1200/min) i z zasilaniem taśmowym. 

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Trudno tu się rozpisywać bo jeden to klasyczny samolot a drugi to śmigłowiec bądź wiatrakowiec . każdy z nich ma swoje zalety i wady. Nie wiem czy mamy porównywać klasyczny samolot czy też konstrukcje a'la  Harrier czy samoloty z przestawialnymi silnikami do startu pionowego i lądowania pionowego V 22 Osprey.  Czy zaleta to autorotacja u śmigłowców lub wiatrakowców. obie konstrukcje w zależności od typu mogą zawisnąć, latać do tyłu itp. więc zagadka dość trudna do intencji co jest zagadką. 

• 2 weeks later...
Napisano

BARDZO RZADKI PTASZEK NA e-BAY..HORTEN HO-229.....możliwe,że przygotowany to wywiezienia przez wielkiego brata...

hO-229 (2).jpg

• 2 weeks later...
Napisano
Cytat

Ostatnio znalezione przez QuestMasters w Archiwum Narodowym, College Park, Maryland, Signal Corps zdjęcie SC480592. To zdjęcie, zrobione w 1951 roku, przedstawia II WŚ B-17 G "Flying Fortress" jako cel, Aberdeen Proving Grounds, Maryland. Numer seryjny wydaje się być 44-82483 lub 44-82493.

92393448_1887613041371313_9104456688919904256_n.jpg