Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
@Grzesio - faktycznie bardzo ciekawe.

Ten pistolet masz. był na wyposażeniu oddziałów SEALS czyli US Navy. Kupowała go też CIA dla rozmaitych miejscowych oddziałów samoobrony, antykomunistycznego podziemia, rozmaitych przedziwnych górali itp. No i swoich agentów. A tymczasem na fotce widzimy helikopter wojsk lądowych: widoczne na belce ogonowej litery ...MY" to najpewniej fragment napisu UNITED STATES ARMY występującego w tym schemacie malowania
http://vietnam-hueys.tripod.com/images/4th%20Avn%20Bn/1st%20platoon%20right%20side%20view.jpg

Rodzi to interesujące pytanie, dlaczego w delegację służbową udają się armijnym śmigłowcem czy to marynarze, czy w ogóle cywile (jeśli to CIA).
Napisano

Jak nie startować balonem? Nie wznosić się w centrum miasta jak tych dwóch kamikadze w mieście Vic w Hiszpanii (Katalonia). Przeżyli, ale są w stanie szoku. Ja też.

• 2 weeks later...
  • 3 months later...
  • 4 weeks later...
Napisano
Wydaje mi się, że to jest oznaczenie samolotów japońskich w okresie kapitulacji Japonii . Krzyż jest zielony ( ciemnozielony).
Poprawcie jeśli się mylę.
  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Napisano
W dniu ‎2017‎-‎05‎-‎25 o 21:32, Moskit1/2 napisał:

.

waco_cg4a_usaf.jpg&x=800

Czy ja wiem, czy to taka ciekawostka? Najgorszy szybowiec transportowy w historii, kapotujący zawsze i wszędzie, źle wyważony, ze źle obliczonym kątem przodowania podwozia, po prostu konstruktorskie dno.

• 5 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Soda napisał:

B29.thumb.jpg.98d8df5bb3209a4f7a8973e2963b4a8a.jpg

Piękne zdjęcie i jakież nastrojowe. Chmura w tle - rewelacja. Albo goły Cumulonimbus, albo Cumulonimbus Capillatus w trakcie budowania się, trudno powiedzieć, bo góra obcięta. Nie wolno wlatywać w takie chmury, bo można już nie wyjść, albo niekoniecznie w jednym kawałku. Dziś jest nakaz omijania takich chmur, ale do obserwowania są przepiękne i fascynujące.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano
47 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Piękne zdjęcie i jakież nastrojowe. Chmura w tle - rewelacja. Albo goły Cumulonimbus, albo Cumulonimbus Capillatus w trakcie budowania się, trudno powiedzieć, bo góra obcięta. Nie wolno wlatywać w takie chmury, bo można już nie wyjść, albo niekoniecznie w jednym kawałku. Dziś jest nakaz omijania takich chmur, ale do obserwowania są przepiękne i fascynujące.

Grzesiu .... to nie chmurki ? To chmury dymu spowodowane przez spalone japońskie miasto Kobe. Luty 1945. 

aaaaaa.JPG