Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Taka ciekawostka z klimatu wystawy: "Wchodzimy na wystawę, okazuje się, że cały czas przewija się taka informacja, taka lekka, bardzo swobodna dotycząca właśnie udziału Polaków w niemieckich wojskach. Mówi się o tym, że służyli, mówi się o tym, że po prostu byli wcielani. To wygląda tak, jakby ci ludzie siedzieli, czekali na to, żeby po prostu zostać zabrani przez Niemców i walczyć po ich stronie. To jest oczywiście kłamstwo, to jest nieprawda, ponieważ ci, którzy z własnej woli wstępowali do wojsk niemieckich naprawdę byli malutkim procentem" Ile przymusowo walczyło w Wehrmachcie? No właśnie, ale tego nie widać z tej wystawy. Ja nie mówię o osobie, która jest zainteresowana, ja mówię o turystach, którzy tutaj wejdą. Dla tych turystów wynika z tego, że po prostu Polacy bardzo chętnie, tak jak to jest napisane: „towarzyszył im co prawda strach, przygnębienie, ale nierzadko też ekscytacja wywołana nowym doświadczeniem i możliwością zobaczenia nieznanych dotąd stron”. Niemcy przyjdą, będą się cieszyć - „co zafundowaliśmy może tym Polakom wycieczkę, co?” Tak to wygląda. Tak to przedstawiliście Edytowane %s o %s przez Janko Muzykant 1 1 Cytuj
Czlowieksniegu Napisano %s o %s Napisano %s o %s Stary Płażyński się w grobie przewraca.... Kończ chłopcze, wstydu sobie oszczędź. Cytuj
canabis.dw Napisano %s o %s Napisano %s o %s Z tym tytułem "Nasi chłopcy" to dla mnie oczywiste jest, że chodzi właśnie o pokazanie tego przymusu wcielenia, że nikt mimo tej służby ich nie potępia ani się nie odcina i zdrajcami nie nazywa Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) 27 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Stary Płażyński się w grobie przewraca.... Kończ chłopcze, wstydu sobie oszczędź. Pomijając Twoje urojenia wyższościowe, wycieczki osobiste, zwoływanie pałkarzy do linczu na forum... Daruj sobie zwrot "chłopcze" do starszej od siebie osoby... Zmień schemat - użyj może choć jednego argumentu zamiast obrażania i prowokowania Edytowane %s o %s przez Janko Muzykant 1 Cytuj
karpik Napisano %s o %s Napisano %s o %s 6 minut temu, Janko Muzykant napisał: Pomijając Twoje urojenia wyższościowe, wycieczki osobiste, zwoływanie pałkarzy do linczu na forum... Daruj sobie zwrot "chłopcze" do starszej od siebie osoby... Zmień schemat - użyj może choć jednego argumentu zamiast obrażania i prowokowania Gościu - rozumiesz tę wystawę tak jak Ci to wprasowali na tvrubel i nie docierają do ciebie żadne argumenty. Zmartwię cię. Nie odkrywasz nam wielkiego spisku ryżego, który chce germanizować Polskę, tylko jesteś tu bezwiedną sprężynką w ubijaniu politycznej piany na wyssanych z palca "rewelacjach". Cytuj
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 2 godziny temu, Janko Muzykant napisał: Ta sama Brygada Świętokrzyska ltóra po weryfikacji przez Amerykanów, została uznana za jednostkę sojuszniczą, a nie za kolaborantów. Ta sama, której oficerem łącznikowym podczas teleportacji był SS-Hauptsturmführer Paul Fuchs, szef wydziałów IV A/IV N radomskiego gestapo, najlepszy spec od zwalczania polskiego podziemia? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 40 minut temu, canabis.dw napisał: Z tym tytułem "Nasi chłopcy" to dla mnie oczywiste jest, że chodzi właśnie o pokazanie tego przymusu wcielenia, że nikt mimo tej służby ich nie potępia ani się nie odcina i zdrajcami nie nazywa A do tego Bjar napisał: Cytat A co do Polaków w Wehrmachcie, to znam temat z autopsji z Łódzkiego, z terenów wcielonych do Warthegau. 4 braci - trzech gefallen na Ostfroncie, czwarty nie chciał iść - do Auschwitz. I o to w tym wszystkim chodzi. O nic więcej. Wystawa ma tytuł krótki zgodnie z kanonem wystaw. Przecież nie można było dać wystawie tytułu np. „Nasi chłopcy w pierwszej w ich życiu sytuacji dramatycznych wyborów”. Jak była w Warszawie słynna i kultowa (przynajmniej dla takich jak ja i dziesiątków tysięcy innych) wystawa prac kubistów, futurystów, dadaistów i surrealistów tworzących w Paryżu w latach 20. i 30. to jaki był tytuł wystawy? Nader krótki i treściwy - „4 × Paryż”. I koniec, kropka. Ani wystawy, ani ich tytuły nie są dla intelektualistów w rodzaju aferzysty-kochanka posłanki PiS Iwony Arent, który heroicznym zrywem jest absolwentem szóstej klasy szkoły podstawowej. I dlatego też - jak wspomniałem w otwierającym poście - zupełnie innym okiem spojrzałem na postać Mateusza Delinga i jego działalność. Odkąd ogłosił 2-3 tygodnie temu, że w jego muzeum organizuje wystawę poświęconą Kaszubom siłą wcielanym do Kriegsmarine i że będzie Polakom tłumaczył to, jakie to były sytuacje dla tych młodych mężczyzn i jakiego rodzaju okoliczności bez żadnego de facto wyboru (vide słowa Bjara powyżej) to mam naprawdę gigantyczny szacunek dla Delinga. Jakiej trzeba odwagi cywilnej w takim sparszywiałym i zbrunatniałym kraju, jak tutejszy, żeby zrobić taką wystawę? Ano już widać po wystawie „Nasi chłopcy” jaką trzeba mieć odwagę cywilną. Mam nadzieję, że do Kłanina nie pofatyguje się szumowina bąkiewicza, żeby na muzeum Mateusza Delinga np. namalować swastykę, albo i coś zdewastować, bo po tym bydle wszystkiego można się spodziewać. I mam też nadzieję, że „polski patriota” o typowo polskim nazwisku braun też nie odwiedzi kłanińskiego muzeum i nie rozbije szkła gablot z postaciami Polaków w mundurach Kriegsmarine, bo po tym psychopacie można się spodziewać wszystkiego bez żadnych ograniczeń. Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s 6 godzin temu, bjar_1 napisał: Ta sama, której oficerem łącznikowym podczas teleportacji był SS-Hauptsturmführer Paul Fuchs, szef wydziałów IV A/IV N radomskiego gestapo, najlepszy spec od zwalczania polskiego podziemia? A kto miał się kontaktować z Polskimi "bandytami" - Królewna Śnieżka ? Mieli się obrazić i w proteście zgłosić się do sowieckich łagrów ? Cytuj
Sedco Express Napisano %s o %s Napisano %s o %s <https://wiadomosci.wp.pl/nasi-chl opcy-oburzyli-politykow-bylismy-na-wystawie-7178228148521504a> Hej,Muzykancie - przestań rzępolić na swoich skrzypeczkach ! Cytuj
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 53 minuty temu, Janko Muzykant napisał: A kto miał się kontaktować z Polskimi "bandytami" - Królewna Śnieżka ? Mieli się obrazić i w proteście zgłosić się do sowieckich łagrów ? Jesienią 1944 roku, gdy wspólnie z żandarmerią ich patrole łaziły po świętokrzyskich wsiach też już myśleli o łagrach? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 17 godzin temu, beaviso napisał: Rozwodnik, pediatra z PeeSeLu nie zmarnował okazji do ugruntowania opinii idioty i też wypowiedział się krytycznie, a w dodatku „nie widziałem, ale nie podoba mi się.” Jego wypowiedź w tej sprawie jest kwintesencją kołtuństwa, jakiego w tym grajdołku szczerze nienawidzę i z jakim będę żył do końca. Prymitywne niezrozumienie delikatnej, arcytrudnej i tragicznej historii wyboru między złem i śmiercią. Instytut naukowy zajmujący się aborcją oraz możliwościami rozwodów, a dla niepoznaki zwany MON, przecież musiał się wypowiedzieć nawet bez jakiejkolwiek wiedzy o tym, czym wystawa jest i o co w niej chodzi. Szef tego instytutu jest postacią tak obrzydliwą, tak oślizłą, tak fałszywą, zarazem bigoteryjną, że nie należy być zdziwionym jego reakcją na wystawę. 17 godzin temu, beaviso napisał: Wolskie bagno. Na szczęście są ludzie, którzy po prostu robią swoje. W sumie dobrze wychodzi, bo na takich „minach” elegancko podrywają się osobnicy, których warto sobie zapamiętać. M. Czy bagno wolskie, czy bagno polskie - w każdym razie bagno biorące się z mieszaniny nieuctwa, bigoterii i fanatyzmu. A będzie gorzej, jeśli chodzi o traktowanie historii Polski i Polaków. Do głosu niebawem dojdzie Poczet Wielkich Polskich Alfonsów, który tworzą między innymi Alfons Karpiński, Alfons Sierakowski, Alfons Górnik, Alfons Zgrzebniok, Alfons Parczewski, Alfons Nossol, Alfons Mańkowski i alfons Batyr, a w każdym razie dojdzie do głosu jeden z członków Pocztu. Cytuj
bodziu000000 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Przepraszam, a Gustlik to bohater czy zdrajca? 1 Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Na marginesie tego wszystkiego... Czy ktoś wie, czy przedwojenni pracownicy polskiego przemysłu lotniczego byli siłą wcielani do Luftwaffe? Wcielani na zasadzie jak zawsze - albo wcielenie, albo idziesz do KL. Znane są takie przypadki? Cytuj
Cypis Napisano %s o %s Napisano %s o %s 17 godzin temu, Janko Muzykant napisał: Ta sama Brygada Świętokrzyska ltóra po weryfikacji przez Amerykanów, została uznana za jednostkę sojuszniczą, a nie za kolaborantów. Którą komuchy do dzisiaj oczerniają. u amerykanów taka weryfikacja to norma , von Braun też został pozytywnie zweryfikowany 2 Cytuj
Cypis Napisano %s o %s Napisano %s o %s 1 godzinę temu, bodziu000000 napisał: Przepraszam, a Gustlik to bohater czy zdrajca? zdrajca i to podwójny , najpierw kolaborował z niemcami , a potem z ruskimi Cytuj
Cypis Napisano %s o %s Napisano %s o %s powinno się również rozliczyć rodziny robotników , którzy produkowali np. działa samobieżne Wespe w Czechowicach , a pewnie znajdą się dziesiątki lub setki tysięcy robotników (nie przymusowych) , którzy pracowali w fabrykach i zakładach produkujących sprzęt dla Wehrmachtu. 1 Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s 7 godzin temu, Sedco Express napisał: <https://wiadomosci.wp.pl/nasi-chl opcy-oburzyli-politykow-bylismy-na-wystawie-7178228148521504a> Hej,Muzykancie - przestań rzępolić na swoich skrzypeczkach ! Ale ja nie neguję że wystawa może się wielu osobom podobać. Dzięki za link z Onetu (polskojęzycznego portalu należącego do Ringier Axel Springer Media) , z niego dowiedziałem się że to jacyś tajemniczy naziści"zamordowali tysiące osób na Pomorzu Gdańskim". Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s 18 minut temu, Cypis napisał: powinno się również rozliczyć rodziny robotników , którzy produkowali np. działa samobieżne Wespe w Czechowicach , a pewnie znajdą się dziesiątki lub setki tysięcy robotników (nie przymusowych) , którzy pracowali w fabrykach i zakładach produkujących sprzęt dla Wehrmachtu. Już manipulujesz - nikt nawet nie wspomniał o rozliczaniu, karaniu, szykanowaniu. Wiec się tak nie rozpędzaj - to wyłącznie Twoja fantasmagoria. Raczej chodzi o podsuwanie na tacy Niemcom odpowiedzi skąd się brali ci straszni naziści. 1 Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s 7 godzin temu, bjar_1 napisał: Jesienią 1944 roku, gdy wspólnie z żandarmerią ich patrole łaziły po świętokrzyskich wsiach też już myśleli o łagrach? Jesienią '44 to sowieci stali już pod Warszawą i obserwowali jak jacyś naziści mordują i palą... Na Wołyniu Niemcy nawet uzbroili naszą samoobronę. Antoni Cybulski z Pańskiej Doliny wspominał: ''Z uwagi na konieczność obrony życia i naszego istnienia zdecydowaliśmy zwrócić się do Niemców po broń i zezwolenie na jej posiadanie. Postanowiliśmy udać się bezpośrednio do Kreisleitera w Dubnie z prośbą o wydanie broni do obrony gospodarzy podczas prac polowych przy zbiorze plonów. Motywując, że jeśli nie będzie ochrony, to wieś zostanie doszczętnie spalona i setki hektarów zboża ulegną zniszczeniu. Gospodarze nie będą w stanie wywiązać się z kontyngentów. Wiedzieliśmy, że to dla Niemców był bardzo nęcący haczyk. Po wyjściu z gabinetu kapitan Wehrmachtu zaprowadził nas do magazynów i rozkazał magazynierowi, by wydał nam uzgodnionych sześć rosyjskich karabinów, amunicję i kilka granatów. Ponadto wydano nam odpowiednie ausweisy na posiadanie broni. 1 Cytuj
Cypis Napisano %s o %s Napisano %s o %s 14 minut temu, Janko Muzykant napisał: Już manipulujesz - nikt nawet nie wspomniał o rozliczaniu, karaniu, szykanowaniu. Wiec się tak nie rozpędzaj - to wyłącznie Twoja fantasmagoria. Raczej chodzi o podsuwanie na tacy Niemcom odpowiedzi skąd się brali ci straszni naziści. ok , to odpowiem tak , szkoda , że nie było takiego rabanu , jak najważniejszą osobą dla 1,4 mld ludzi na świecie został żołnierz Wehrmachtu. 1 Cytuj
MarekA Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) 21 minut temu, Janko Muzykant napisał: z niego dowiedziałem się że to jacyś tajemniczy naziści"zamordowali tysiące osób na Pomorzu Gdańskim". Gwoli ścisłości to byli sąsiedzie którzy znali się ofiarami od dziecka. Edytowane %s o %s przez MarekA Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s 5 minut temu, MarekA napisał: Gwoli ścisłości to byli sąsiedzie którzy znali się ofiarami od dziecka. Czytałem wspomnienia z mojej miejscowości zamieszkałej przed IIWS częściowo przez Niemców - w pierwszych godzinach września '39 już były pierwsze aresztowania Polaków. Załatwiano nawet swoje prywatne, sąsiedzkie porachunki za pomocą donosów... 1 Cytuj
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Teraz, Janko Muzykant napisał: Jesienią '44 to sowieci stali już pod Warszawą i obserwowali jak jacyś naziści mordują i palą... Pod Kielcami też stali. A po drugiej stronie frontu po wsiach spacerowali żandarmi z BŚ. Teraz, Janko Muzykant napisał: Na Wołyniu Niemcy nawet uzbroili naszą samoobronę. Taaa... a czym uzbroili i w jakiej ilości? Posiadanie dubeltówek i starych karabinów do obrony przed Ukrami zrównujesz z przekraczaniem frontu pod opieką radomskiego Gestapo? Masz chyba luki w wiedzy historycznej n/t BŚ. Na początek proponuję poczytać meldunki AK Jodła do KG AK i meldunki KG AK do Londynu. Edytowane %s o %s przez bjar_1 Cytuj
Janko Muzykant Napisano %s o %s Napisano %s o %s 10 minut temu, Cypis napisał: ok , to odpowiem tak , szkoda , że nie było takiego rabanu , jak najważniejszą osobą dla 1,4 mld ludzi na świecie został żołnierz Wehrmachtu. Dobre Cytuj
Sedco Express Napisano %s o %s Napisano %s o %s 38 minut temu, Janko Muzykant napisał: Ale ja nie neguję że wystawa może się wielu osobom podobać. Dzięki za link z Onetu (polskojęzycznego portalu należącego do Ringier Axel Springer Media) , z niego dowiedziałem się że to jacyś tajemniczy naziści"zamordowali tysiące osób na Pomorzu Gdańskim". To nie link do Onetu a WP ! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi