Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• bodziu000000

3192

• Jedburgh_Ops

2027

• karpik

1834

• MarekA

1348

Napisano
4 minuty temu, bodziu000000 napisał:

Ciekawą informacją byłoby ile musieli wysłać tych dronów na Moskwę, żeby jeden doszedł celu.

Napisano

Ktoś akurat się tam toczył...

"Na zdjęciu widać skutki ataku na most przez rzekę Gruzski Jelanczik w Nowoazowsku w Donieckim ."

IMG_20260616_162725_825.jpg

IMG_20260616_162726_260.jpg

IMG_20260616_162725_554.jpg

Napisano

"Ptaki SBS odwiedziły hub o nazwie „Bordel” w Doniecku (gniazdo i magazyny „Somalii”, „Rubikona” oraz 9. brygady piechoty morskiej 51. armii), — Madiar

Takie jest życie w gniazdach, jak i w burdelach. Wśród różnych celów Ptaków SBS w nocy z 15 na 16 czerwca w głębi operacyjnej pozycji wroga znalazły się systemy rakietowe „Osa”, 5 nadbrzeżnych radarów na Krymie, magazyny broni, sprzętu wojskowego i warsztaty dronów, punkty dowodzenia personelu, logistyczny ruch ładunków w kierunku paraliżu itp."

Napisano
17 godzin temu, Erih napisał:

Ojej. Tak się składa że jednym z głównych dostawców technologii dronowych dla UA jest jak najbardziej polska firma. Firma ta zaopatruje też WP. Jeżeli sądzisz że tą firmą zarządzają amatorzy którzy nie zbierają wszelkiego info od strony ukraińskiej, to...

PS Firma jest prywatna, za państwową bym nie ręczył.

Chciałbym mieć Twój optymizm, lecz myślisz, że Ukraińcy dzielą się chociaż 50-cioma % tego co wymyślą? Ja uważam, że nie, chcą mieć, jak to ładnie ujął DT, karty w ręku. I to jest z ich punktu widzenia zrozumiałe, walczą o przetrwanie. Jak najbardziej, posiadamy wspaniałych ludzi, którzy zakładają firmy i mają swój ogromny wkład w to co piszesz. Tylko czy my, jako kraj, będziemy umieli to wykorzystać czy też niektóre z pomysłów zostaną sprzedane do innych krajów, gdyż, być może nasi nie będą nimi zainteresowani?

6 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Bardzo słusznie Waść prawisz. 👍

Kto ukraińskim Mi-24 dał szerokie możliwości operacji nocnych? Chiny? Zachód? Ukraina? No nie - polskie PCO.

Itd., itp.

Nieraz krytykuję tu różne aspekty dronizacji i antydronizacji WP, ale jak raz nie takie, że nie damy z tym rady od strony naukowo-technicznej i B+R. Bo damy radę. Czy to przypadek, że studenci MEiL wygrywają w USA różne prestiżowe konkursy?

Jest już polski balistyk. Powstaje polski cruise i na pewno nie będzie miał na grzbiecie odrdzewionych silników od Iskier i Iryd i na pewno nie będzie miał takiego groteskowego wyglądu, jak ukraiński Flamingo, że w zaświatach aż się Hanna Reitsch obudziła. Polskich dronów różnego przeznaczenia powstaje cała masa, a nie wszystkie firmy chcą się z tym ujawniać.

I mam nadzieję, że z nas trzech to ja się BARDZO mylę 😉

Napisano

I chylę czoła przed naszymi krajanami, którzy będą uczestniczyć w tym projekcie. Mam wielką nadzieję, że będzie on zrealizowany do końca 🙂

W Polsce dopiero co zameldowały się samoloty F-35, a przed naszym krajem otwiera się szansa na pozyskanie jeszcze ciekawszej lotniczej konstrukcji — myśliwca X-BAT — ujawnił sam Donald Tusk.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/to-moze-byc-nowy-mysliwiec-polski-donald-tusk-zlozono-nam-propozycje/4t2lnps

Napisano

Moim zdaniem chodzi o wymuszenie na amerykanach jednoznacznej deklaracji i ucięcie wszelkich spekulacji w tej sprawie:

"Premier Donald Tusk wcześniej informował, że projekt uchwały przedstawił właśnie szef MON. Podkreślił wówczas, że Polska nie może czekać na realizację deklaracji prezydenta USA Donalda Trumpa dotyczących dodatkowych żołnierzy i musi przygotować odpowiednie warunki logistyczne, finansowe, organizacyjne oraz mieszkaniowe."

https://defence24.pl/polityka-obronna/rzad-przyjal-uchwale-ws-utworzenia-stalej-bazy-wojsk-usa-w-polsce

Napisano (edytowane)
47 minut temu, pawel_breslau napisał:

Rosjanin Asłan Chakimow w Ukrainie mieszka już od ponad dekady, ma tam żonę, dzieci i sukcesy na rzecz ukraińskiej armii. Teraz jednak grozi mu deportacja, która, jak twierdzą eksperci, może być równoznaczna z karą śmierci.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosjaninowi-grozi-deportacja-z-ukrainy-to-moze-go-narazic-na-kare-smierci/rj7zep6

Makkartyzm jest ponadnarodowy, nie umiera, ma się znakomicie, ponieważ miał się znakomicie nawet przed epoką popaprańca Josepha R. McCarthy'ego, co opisałem w wątku o Normandii. To jest zresztą to samo, co macierewiczyzm. Oba te indywidua z dwóch stron oceanu mogłyby paść sobie w objęcia (i na pewno tak się stanie), ale jedno z nich musi jeszcze chwilę poczekać, ponieważ to drugie jest w innym wymiarze.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano
1 godzinę temu, karpik napisał:

Ciekawą informacją byłoby ile musieli wysłać tych dronów na Moskwę, żeby jeden doszedł celu.

Napisano
Godzinę temu, pawel_breslau napisał:

I mam nadzieję, że z nas trzech to ja się BARDZO mylę 😉

Paweł, duży chłopczyk jesteś, to wiesz, jak będzie - gdy/jeśli będzie „W” to prawda się uśredni między nadziejami Eriha i moimi a Twoimi.

Gdy/jeśli za 1,5 roku do władzy dojdzie ta szumowina, te męty, te śmiecie, ta gangsterka i to złodziejstwo, które już było, to powrócą „projekty” NCBiR, jak ten za 123 bańki na temat moczenia kabli podmorskich, które moczył gangster w wannie. By już nie wspominać udanego inaczej drona PGZ spadającego na parking z samochodami oficjeli, którzy mieli go podziwiać. I „podziwiali”. Szczególnie podziwiali „badania naukowe” kelnera K. Wiśniewskiego z jego 55 bańkami wyłudzonymi dzięki PiS z NCBiR.

oraz.../albo...

Gdy/jeśli będzie „W” to prawdopodobnie ocaleje jakaś część projektów takich, jakie toczą się obecnie i za państwowe, i za prywatne pieniądze, a które to projekty działają, sprawdzają się, a wręcz walczą na Ukrainie bez żadnej łaski Ukraińców w kwestii przekazywania Polsce jakiegoś know-how.

Jakaś średnia być może z tego wyjdzie, a może nie będzie średniej, bo za 1,5 roku kartka wyborcza zdecyduje, że banda złodziei PiS nie dojdzie do władzy i ocaleją projekty z normalnej III RP, nie z gangsterskiej.

Napisano
10 minut temu, MarekA napisał:

Fajny temat, tylko nie mam na niego czasu, żeby zrobić z tego post, bo to czasochłonne, a za dużo się dzieje.

Zrobiłem sobie żartobliwe-teoretyczne obliczenia, co by było, gdyby dzicz z Placu Czerwonego wystrzeliła cruise'a wyposażonego w normalny, zachodni, nowoczesny system nawigacji inercyjnej, żeby trafił w Pałac Kultury i Nauki w stolicy. Już wiem, w co by trafił w Warszawie, bo sobie to policzyłem, a nawigacja inercyjna nie podlega WRE. Ale to system normalny. Ruski? Nie wiem. Trzeba by wybrać jakieś miejsce na Mazowszu. 🤣

Napisano

Na terenie obwodu chmielnickiego doszło do głośnego wybuchu. Wstępnie rozważa się wersję katastrofy lotniczej.

Świadkowie twierdzą, że przed zdarzeniem słyszeli hałas przypominający przelot samolotu.

prawdopodobnie MiG-29 ukraiński