MarekA Napisano %s o %s Napisano %s o %s 40 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Fajny temat, tylko nie mam na niego czasu, żeby zrobić z tego post, bo to czasochłonne, a za dużo się dzieje. Zrobiłem sobie żartobliwe-teoretyczne obliczenia, co by było, gdyby dzicz z Placu Czerwonego wystrzeliła cruise'a wyposażonego w normalny, zachodni, nowoczesny system nawigacji inercyjnej, żeby trafił w Pałac Kultury i Nauki w stolicy. Już wiem, w co by trafił w Warszawie, bo sobie to policzyłem, a nawigacja inercyjna nie podlega WRE. Ale to system normalny. Ruski? Nie wiem. Trzeba by wybrać jakieś miejsce na Mazowszu. Pamiętaj: radzieckie i rosyjskie rakiety z głowicami atomowymi mają największa możliwą celność: zawsze trafiają w epicentrum
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s 8 minut temu, MarekA napisał: Pamiętaj: radzieckie i rosyjskie rakiety z głowicami atomowymi mają największa możliwą celność: zawsze trafiają w epicentrum No wiem
Cypis Napisano %s o %s Napisano %s o %s 2 godziny temu, MarekA napisał: Co na to Japończycy? podsumowanie od ruskich : Tysiące tych małych rakiet można wystrzelić na tysiące kilometrów. Przy odpowiedniej pogodzie mogą one spalić lasy i pola. A odłamki grafitu można wykorzystać przeciwko podstacjom elektrycznym. W końcu uwalniają dżina z butelki. Nie bez powodu ZSRR milczał o „bąblach”(balonach). Zbyt wielu ludzi ma do nich dostęp – są proste i dość skuteczne. Zwłaszcza teraz, w dobie dzisiejszej elektroniki. Magazyny i fabryki muszą zostać zbombardowane; nie ma innych możliwości obrony. Ciśnienie atmosferyczne 167 hektopaskali odpowiada wysokości około 13 km:
Cypis Napisano %s o %s Napisano %s o %s Terminator 1984 rok , 32 lata później ........ Opracowana przez Ukraińców sztuczna inteligencja po raz pierwszy w historii samodzielnie podjęła decyzję o zabiciu Rosjan. Autonomiczne drony bez żadnej kontroli po raz pierwszy zlikwidowały żołnierzy Sił Zbrojnych Federacji Rosyjskiej. W ramach eksperymentu wykorzystano 10 dronów „Terminator” sterowanych przez sztuczną inteligencję.
Jedburgh_Ops Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu W dniu 15.06.2026 o 14:14, Jedburgh_Ops napisał: Eksperci wiedzą kto zakłóca sygnał GPS w Trójmieście. „Nie ma złudzeń” Tak nas ruscy robią i z lądu, i z orbity. Zakłócenia GPS w Europie z kosmosu Jak tak dalej pójdzie - a bez wątpienia pójdzie - to te wszystkie cudowne bronie, także kupione przez WP, oparte na GPS-ie staną się tak niecelne, że mało ważne. I również jeśli tak dalej pójdzie - a ruscy na razie bawią się zakłócaniem tylko sektora cywilnego - to najważniejsze śnp naszej strony będą musiały posługiwać się niemożliwym do zakłócenia wzorem z pierwszej klasy technikum lub liceum → droga = prędkość × czas. Czyli najważniejsza stanie się nawigacja inercyjna (INS), a więc taka trochę nawigacja zliczeniowa jak z II wojny, wspomagana GPS-em, mappingiem itp., a nie na odwrót, jak jest teraz, że rządzi GPS, a tylko jako wsparcie ma INS i parę innych rzeczy. A jak jeszcze gorzej pójdzie i ruscy wymyślą coś do zakłócania żyroskopów laserowych w INS, czyli np. zakłócania im źródła zasilania w czasie lotu danego śnp, to wrócimy do żyroskopów mechanicznych jak z V-1. No dobra, trochę żartuję. Nieszczęście polega na tym, że INS jest rewelacyjny (w sensie niesamowicie dokładny) pod jednym względem, ale pod innymi względami już taki nie jest. INS wniósł niesamowite dobro w życiu pilotów, bo mając INS można sobie dać spokój z obliczaniem przed lotem kąta znoszenia, czego pilotów zawsze uczono i zdawało się z tego egzamin, ale resztę mimo wszystko muszą załatwiać oczy pilota. INS w pocisku manewrującym - gdyby miał być jego jedynym systemem nawigacyjnym - nigdy nie będzie miał takiej celności, jak cruise sterowany GPS-em.
Jedburgh_Ops Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Erih i ja nie „ściągaliśmy” na tej „klasówce”, ani pan generał nie „ściągał” od nas, ale tak jakby mówimy jednym głosem: Powinniśmy się raczej skupić nie na nowych technologiach, bo w Polsce ich nie brakuje. Mamy wiele bardzo ciekawych i lepszych rozwiązań niż mają Ukraińcy. Powinniśmy się absolutnie skupić na doświadczeniach i wnioskach. Sposoby użytkowania dronów i bezpilotowców zmieniają się, a oni używają ich codziennie. Ukraińcy doskonalą procedury, opracowują nowe techniki, taktyki itd. itd. To powinno być głównym motorem napędowym budowania wojsk dronowych w Siłach Zbrojnych RP - mówił gen. Jarosław Kraszewski.
Jedburgh_Ops Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Porażka Ukrainy w Hadze. Trybunał odrzucił wniosek Kijowa Składający się z pięciu arbitrów trybunał uznał za bezzasadne twierdzenia Ukrainy dotyczące nielegalnego ustanowienia przez Rosję wyłącznej kontroli nad Cieśniną Kerczeńską. Trybunał uznał naruszenie przez Rosję przepisów prawa morskiego w związku z budową Mostu Krymskiego, ale nie przyznał żadnej ze stron prawa do odszkodowań. Orzeczenie zapadło 22 kwietnia, jednak dopiero w poniedziałek zostało ogłoszone przez Stały Trybunał Arbitrażowy w Hadze.
Czlowieksniegu Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Nie mamy pewności, w co gra Kijów czy Zelenski... Ale w ciemno wiadomo, w którą stronę idzie narracja np
Jedburgh_Ops Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu A myślałem, że to VHS ze stanu wojennego w PRL.
MarekA Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 11 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: A myślałem, że to VHS ze stanu wojennego w PRL. Zis piać z góry jechać pod górę pchać
Jedburgh_Ops Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu W dniu 15.06.2026 o 15:58, Jedburgh_Ops napisał: Jak to się mówi... Ukrainie być może „w d... się przewraca”,... A nie mówię, że się przewraca...? „Mam takie przekonanie, że Ukraińcy chcieliby, aby te MiG-i były dopasowane do bardziej nowoczesnych warunków bojowych. Natomiast po naszej stronie w tym momencie nie ma zainteresowania i zgody na to, abyśmy ponosili tego koszty” - powiedział wiceminister obrony.
Czlowieksniegu Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu Z jednej strony Łukaszenko wykazuje przejawy zdrowego rozsądku, gdy otwarcie mówi, co spotkałoby Białoruś i Białorusinów, gdyby Ukraińcy odpowiedzi na ich atak. Z drugiej.... peron z dworem mu odjeżdża. Dyktator stwierdził również, że tuż po wybuchu wojny Władimir Putin nie zdecydował się na zdobycie Kijowa ze względu na naciski Watykanu i Izraela. - W miarę jak walki postępowały [na początku wojny - red.], nie tylko ja, ale cały świat rozumiał, że wojna szybko zakończy się zwycięstwem Rosji. Wynikało to przede wszystkim z faktu, że Rosjanie byli w Kijowie - stwierdził Łukaszenka. - Ale potem niektórzy politycy i siły zbrojne zwrócili się do Putina z prośbą o zaprzestanie działań, wycofanie wojsk z Kijowa i zawarcie porozumienia pokojowego. Widząc tę sytuację, fakt, że wiele osób ginie i że wojna, szczerze mówiąc, nie przebiega zgodnie z planem, Putin zgodził się i wycofał swoje wysunięte jednostki z Kijowa - dodał białoruski polityk. - Po raz kolejny wiem, że te siły nas oszukały. To był Watykan. I, co zaskakujące, lobby żydowskie, Izrael. Oni, w imieniu Zełenskiego, oświadczyli: "Dążymy do pokoju, zgadzamy się". I tak samo postąpili inni - zaznaczył.
bjar_1 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowane) Mówi, co kacapy mu każą. On nie ma nawet 10% samodzielności, a ten kraj nie jest nawet w 10% suwerenny. Edytowane 14 godzin temu przez bjar_1
karpik Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 29 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Z jednej strony Łukaszenko wykazuje przejawy zdrowego rozsądku, gdy otwarcie mówi, co spotkałoby Białoruś i Białorusinów, gdyby Ukraińcy odpowiedzi na ich atak. Z drugiej.... peron z dworem mu odjeżdża. Dyktator stwierdził również, że tuż po wybuchu wojny Władimir Putin nie zdecydował się na zdobycie Kijowa ze względu na naciski Watykanu i Izraela. - W miarę jak walki postępowały [na początku wojny - red.], nie tylko ja, ale cały świat rozumiał, że wojna szybko zakończy się zwycięstwem Rosji. Wynikało to przede wszystkim z faktu, że Rosjanie byli w Kijowie - stwierdził Łukaszenka. - Ale potem niektórzy politycy i siły zbrojne zwrócili się do Putina z prośbą o zaprzestanie działań, wycofanie wojsk z Kijowa i zawarcie porozumienia pokojowego. Widząc tę sytuację, fakt, że wiele osób ginie i że wojna, szczerze mówiąc, nie przebiega zgodnie z planem, Putin zgodził się i wycofał swoje wysunięte jednostki z Kijowa - dodał białoruski polityk. - Po raz kolejny wiem, że te siły nas oszukały. To był Watykan. I, co zaskakujące, lobby żydowskie, Izrael. Oni, w imieniu Zełenskiego, oświadczyli: "Dążymy do pokoju, zgadzamy się". I tak samo postąpili inni - zaznaczył. Przekłamywanie historii w czasie rzeczywistym. Kłamstwo jest już w pierwszym zdaniu, a później dopisane są bajki do pierwotnego kłamstwa. Rosjanie próbowali zdobyć Kijów. Śmiesznie małymi siłami, bo putin uwierzył we własną propagandę o witaniu ich kwiatami. Nie wycofali się dobrowolnie. Dostali srogie bęcki i zostali odrzuceni za granicę. Łukaszenka za to udostępnił swoje terytorium do ataku i wspierał agresora. Nie mogę pojąć do dziś moim małym rozumkiem, dlaczego zamiast przygotowywania przeciw niemu sprawy w Hadze, jest klepany po pleckach.
Czlowieksniegu Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu 34 minuty temu, bjar_1 napisał: On nie ma nawet 10% samodzielności Tak... Ale zwróć uwagę, że nie ukrywa pod propagandą, jakiej skali byłaby ukraińska odpowiedź. A między słowami, że... niewiele dałaby białoruska obrona. W kontekście moskiewskiego PR'u i skali kłamstw, słabo im pomaga.
Czlowieksniegu Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu 2 minuty temu, karpik napisał: dlaczego zamiast przygotowywania Pomijając mityczną Hagę- "doceńmy", że DTrump znalazł z Mińskiem wspólne, ekonomiczne, tematy.
Czlowieksniegu Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu "wprowadza ograniczenia dotyczące...." Czy Ukraińcy już wydali oświadczenie, jak im to bardzo jest obojętne? I, że nie przyjmują do wiadomości.
pawel_breslau Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Europejski koncern rakietowy MBDA podpisał protokół ustaleń z ukraińskim Biurem Konstrukcyjnym Łucz w sprawie rozszerzenia współpracy. Ma ona dotyczyć pocisków dalekiego zasięgu. MBDA jest uważana za największego europejskiego producenta uzbrojenia rakietowego. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/tworca-storm-shadow-pomoze-ukrainie-nowe-pociski-dosiegna-moskwy/99p895y?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg
Czlowieksniegu Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu 3 minuty temu, pawel_breslau napisał: w sprawie rozszerzenia współpracy.
Rekomendowane odpowiedzi