Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• bodziu000000

3156

• Jedburgh_Ops

1995

• karpik

1815

• MarekA

1336

Napisano
Godzinę temu, MarekA napisał:

Po raz kolejny widać bzdury Wikipedii o rzekomej prędkości tego wynalazku. Wlecze się toto okrutnie.

Ale nawet to przerasta możliwości ruskiej opl 🤣 👍

Napisano
Godzinę temu, pawel_breslau napisał:

"Dziś wczesnym rankiem skierowałem nasze Siły Zbrojne do przechwycenia tankowca z floty cieni, który próbował przepłynąć przez kanał La Manche" — przekazał za pośrednictwem portalu X brytyjski premier Keir Starmer.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/akcja-brytyjskiego-wojska-przejeli-rosyjski-tankowiec/p29z8vb?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg

W związku z tym dziś nieco wcześniej rozpoczęła się bardzo intensywna narada towarzyszy Miedwiediewa i Smirnoffa. Być może jeszcze przed zachodem Słońca dowiemy się (jak już nieraz bywało), które brytyjskie miasta niebawem przeistoczą się w popiół radioaktywny.

Napisano
16 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

A ja nie jestem pewien.

Tylko 2 czy 3?
Będzie ich zdecydowanie więcej... 
Czy "Warszawa" powinna poprzeć? Nie mam przekonania, zwłaszcza, że to pieśń przyszłości i nie znamy warunków.

Napisano

Żeby odbudować Ukrainę to 100% UE w jednej chwili musiałoby się stać płatnikami netto do unijnego budżetu. Już widzę entuzjazm z tego powodu elektoratów w samych tylko demoludach.

Napisano
7 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Żeby odbudować Ukrainę to 100% UE

Nie ma to nic a nic wspólnego z akcesją U. do UE.

Więcej- pomijając szczegóły i powody, można w ciemno przyjąć, kto będzie wtedy rozdawał karty i dlaczego Polska będzie dokumentnie na marginesie.

Napisano
3 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Ta, jasne,

Do wpompowania -set miliardów dolarów czy euro, nie jest potrzebne, a nawet wprost przeciwnie, członkostwo w UE. 
Zwłaszcza, gdy spora część tych środków nie będzie miała z UE czy państwami członkowskimi związku.

PS Ukraina, podobnie jak wiele, także dość fantazyjnych państw, od lat jest stowarzyszona z UE.
Kilka dni temu pojawiła się informacja, że wszystkie (?) kraje członkowskie są za rozpoczęciem negocjacji z Ukrainą i Mołdawią w tle.

Napisano
3 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Kilka dni temu pojawiła się informacja, że wszystkie (?) kraje członkowskie są za rozpoczęciem negocjacji z Ukrainą...

Też mnie to uderzyło. Nie wiem, jaka gwiazda dziennikarstwa to wysmażyła. Za to wiem co innego - ta gwiazda nie czyta „Protokołów mędrców prawicy”, co najmniej polskiej.

Napisano
Teraz, Jedburgh_Ops napisał:

Też mnie to

To może być bardzo proste- uniwersalny PR i "uderzenie" w Kreml.

Nie wiem, jak w przypadku Mołdawii, ale odnośnie Ukrainy, to będzie jeden wielki PR i obłąkany taniec, gdzie tempo będą podawać i podkręcać przeciwnicy Ukrainy i/lub zwolennicy (?) Rosji.

Napisano (edytowane)

Ja tam uważam że Ukrainie członkostwo w EU jest tak potrzebne, jak nam w unii państw Oceanii. Ich karta to to, że na wschodzie mają rosję. I nawet jak reżim putina upadnie, to nie wierzę że dzicz turańską dosięgnie ewolucja społeczno kulturalna. Ukraina będzie wschodnią flanką Europy i na tym będą robić interesy, zawsze. Im wystarczą dobre umowy gospodarcze. Tam nie trzeba "pompować miliardów". Zobaczycie że jeszcze będą na nas zarabiać. I bardzo dobrze:) Tego się właśnie boja propagandyści konfiarscy itp.

Edytowane przez Cronos
Napisano
1 godzinę temu, Cronos napisał:

Ukraina będzie wschodnią flanką Europy

Jeśli to jest flanka to gdzie jest główny front?

Napisano
4 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

Po raz kolejny widać bzdury Wikipedii o rzekomej prędkości tego wynalazku. Wlecze się toto okrutnie.

Ale nawet to przerasta możliwości ruskiej opl 🤣 👍

Gdy zobaczyłem po raz pierwszy film z tym wynalazkiem w locie też zastanowiła mnie jego mała prędkość oraz rozmiary - to to wielkie bydle jest. Moje przypuszczenie jest takie, że najpierw dronami robią korytarz w ruskiej opl po czym wysyłają nim Flamingi. 

Napisano

Bardzo możliwe, że jest tak, jak piszesz. Lata toto wolno i relatywnie wysoko, czyli teoretycznie jest łatwe do zestrzelenia. Żeby to chociaż latało dużo, dużo niżej... no ale nie lata. Dlatego być może faktycznie ma toto robioną przed sobą „autostradę” z lecących przed tym cruisem dronów WRE różnego przeznaczenia.

Napisano (edytowane)

patrząc jak wolno lecą te drony , można powiedzieć , że OPL praktycznie nie działa .Info od ruskich z wczoraj , w zakład chemiczny uderzyło 10 dronów (!!!) , dzisiaj też liczba dronów uderzająca w jakiś cel to nie  są pojedyncze sztuki , ale całe stada 

Edytowane przez Cypis
Napisano

Coś dziwnego: pojazd wyleciał w kosmos na minie i ... atakującą ruska kolumna zawróciła. Fejk czy co ...

Napisano
15 minut temu, Cypis napisał:

patrząc jak wolno lecą te drony , można powiedzieć , że OPL praktycznie nie działa .Info od ruskich z wczoraj , w zakład chemiczny uderzyło 10 dronów (!!!) , dzisiaj też liczba dronów uderzająca w jakiś cel to nie  są pojedyncze sztuki , ale całe stada 

Ja to się zaśmiewam, jak no to wszystko patrzę. Ukraińscy piloci dronów spokojnie manewrują, okrążają poletko ataku, poprawiają sobie pozycję, uderzają raz, drugi, trzeci, kolejni spokojnie manewrują do dobitki. Jak na poligonie.

Napisano
9 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Jak na poligonie.

jak w gierce z właczeniem symulacji rzeczywistości na 10%

Napisano
16 minut temu, MarekA napisał:

Coś dziwnego: pojazd wyleciał w kosmos na minie i ... atakującą ruska kolumna zawróciła. Fejk czy co ...

ograniczanie strat , niedobrze , bo to znaczy , że zmianiają taktykę , dotychczas pchali się dalej , ąz do wykonczenia ostatniego pojazdu

Napisano
6 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Ja to się zaśmiewam, jak no to wszystko patrzę. Ukraińscy piloci dronów spokojnie manewrują, okrążają poletko ataku, poprawiają sobie pozycję, uderzają raz, drugi, trzeci, kolejni spokojnie manewrują do dobitki. Jak na poligonie.

To są obiekty o strategicznym znaczeniu. W czasie ataku dronów słychać ogień kilku, może kilkunastu km. Choć bardziej prawdopodobne jest że są to karabinki żołnierzy. Wojna trwa 5 rok. Takie obiekty, jako opl ostatniej szansy, powinny mieć np ZSU 23 działające w trybie automatycznym. Kamera, dalmierz laserowy i operator podejmujący decyzje o otwarciu ognia. Taki system będzie o rząd wielkości skuteczniejszy od grupy żołnierzy z Kałachami czy PK. 

Napisano
6 minut temu, Cypis napisał:

ograniczanie strat , niedobrze , bo to znaczy , że zmianiają taktykę , dotychczas pchali się dalej , ąz do wykonczenia ostatniego pojazdu

To wymagało by zmiany mentalności, kultury. Może być tak, że żołnierze przestają się bać dowódców a dowódcy zaczynają bać się żołnierzy. Może to też być wyjątek potwierdzający regułę. Ot jednej atakującej kolumnie udało się zawrócić po spotkaniu z pierwszą ukraińską miną. 

Napisano
53 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Bardzo możliwe, że jest tak, jak piszesz. Lata toto wolno i relatywnie wysoko, czyli teoretycznie jest łatwe do zestrzelenia. Żeby to chociaż latało dużo, dużo niżej... no ale nie lata. Dlatego być może faktycznie ma toto robioną przed sobą „autostradę” z lecących przed tym cruisem dronów WRE różnego przeznaczenia.

Właśnie sobie przypomniałem: ruskie mają jakieś myśliwce, prawda?