Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• bodziu000000

3156

• Jedburgh_Ops

1995

• karpik

1815

• MarekA

1336

Napisano
23 minuty temu, beaviso napisał:

Tłumaczyłem wczoraj, że хуйня i пиздец to imiona boskie.

M.

:classic_smile:

Grunt, że nikt nie zrobi serwisu silnika ASz-62 temu gratowi tak dobrze, jak miałby w Polsce. Nie z taką kulturą techniczną, jak w PL, na co sporo lat się napatrzyłem, a także brałem w tym udział. A po takim przydzwonieniu w ziemię bicia na wale będą niezłe, albo wręcz wał na złom, być może razem z reduktorem.

Napisano

"Operatorzy SBS zlokalizowali systemy rakietowe Tor i Buk, holownik oraz inne ważne cele w TOT.

Wśród celów z nocy 10 czerwca były:

• system rakietowy Tor w miejscowości Vieršina Druga;

• system rakietowy Buk-M3 w miejscowości Szewczenko;

• holownik w miejscowości Berdiańsk w obwodzie zaporoskim;

• cysterny z paliwem w miejscowości Mariupol w obwodzie donieckim;

• punkt dowodzenia 88 batalionu czołgów lekkich 3 armii w miejscowości Sentianowka w obwodzie ługańskim;

• magazyn sprzętu wojskowego w miejscowości Nowoazowski w obwodzie donieckim;

• punkt dowodzenia pododdziałów z batalionu rozpoznawczego „Niezwyciężony” w miejscowości Miusynsk w obwodzie ługańskim;

• punkt dowodzenia 429 pułku piechoty morskiej 19 brygady piechoty morskiej 58 armii w miejscowości Rozdol w obwodzie zaporoskim.

Elektrownie:

• podstacja elektryczna 330 kW „Melitopolska” w miejscowości Melitopol w obwodzie zaporoskim;

• podstacja elektryczna w miejscowości Zołote w obwodzie ługańskim;

• podstacja elektryczna w miejscowości Debalcewe w obwodzie donieckim."

Napisano

"...Przy standardowym zwrocie na poziomie około 40 proc. Bruksela teoretycznie powinna..."

vs

Zmiany w działaniu Funduszu uzgodniono wiosną 2024 i już wtedy wprowadzono zmiany wiążące wpłaty donatorów z kwotami samodzielnie przekazanymi Ukrainie.

A, że łączna wysokość budżetu EPF w latach 2021–2027 wyniesie 17 mld euro, to z pierwotnych 65 % (?) refundacji zeszło to na 45 %, których i tak się nie da zapewnić.

Napisano (edytowane)

Wczorajsza fabryka trafiona flamingo. Jak widać była ważna dla dzikich bo cała otoczona rusztowaniem. Pewnie by zadziałało gdyby do ataku użyto np. Ukraińca rzucającego w okna patykami.

Edytowane przez karpik
Napisano
Godzinę temu, karpik napisał:

Jak widać była ważna dla dzikich bo cała otoczona rusztowaniem. Pewnie by zadziałało gdyby do ataku użyto np. Ukraińca rzucającego w okna patykami.

To rusztowanie jest chyba po to by zamaskować budynek. Jest na nim coś co wygląda na pseudoelewacja z czegoś zwiewnego.

maskowanie.jpg

Napisano

Ten komentarz dużo wyjaśnia 😆

"Oni po prostu mają lepszą technikę, wlasnie przesyłają benzynę do chmury. To nowoczesna technologia, tzw. cloud petrolum."

Napisano
21 minut temu, MarekA napisał:

Ten komentarz dużo wyjaśnia 😆

"Oni po prostu mają lepszą technikę, wlasnie przesyłają benzynę do chmury. To nowoczesna technologia, tzw. cloud petrolum."

Tylko czekać, jak Ptaki Madziara zabiorą się już nie za przemysł petrochemiczny, ale za pojedyncze stacje paliw - to dopiero dzicz zaskowyczy! Może to wreszcie będzie (nieprzekraczalny dotąd) próg bólu dziczy, bo ani oni nie będą jeździć, ani do sklepów nic się dzikim nie dowiezie?

Napisano
21 minut temu, MarekA napisał:

"Zgubili" dokumentacje V-1?

Boszszsz...

Jaki to jest rechot historii. Von Braun w piekle odkorkowuje kolejną flaszkę zaśmiewając się do rozpuku.

Napisano
2 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Tylko czekać, jak Ptaki Madziara zabiorą się już nie za przemysł petrochemiczny, ale za pojedyncze stacje paliw - to dopiero dzicz zaskowyczy! Może to wreszcie będzie (nieprzekraczalny dotąd) próg bólu dziczy, bo ani oni nie będą jeździć, ani do sklepów nic się dzikim nie dowiezie?

Nic z tych rzeczy. 95% narzekających ruskich absolutnie nie wiąże tej sytuacji z rozpętaną przez siebie wojną napastniczą. Nie widzą w tym konsekwencji decyzji władzy czy ich winy. Większość reakcji to "jebane hochły", "zbombardować Kijów", "obrzucić Ukrainę atomówkami". 

Napisano
Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Jaki to jest rechot historii. Von Braun w piekle odkorkowuje kolejną flaszkę zaśmiewając się do rozpuku.

On był od V-2. Ja jakoś sceptyczny jestem co do ukraińskości Flamingów. Skorupę zrobią, stary silnik lotniczy "wyklepią" by jeszcze kilka godzin popracował. Ale to nie wystarczy by zrobić Flaminga który trafi w chałupę po locie trwającym godzinę lub więcej. "Bebechy" raczej ktoś im robi. Ten "ktoś" chyba doszedł do wniosku że czas samemu sobie zrobić Flaminga +++.

Napisano

Tak samo na to patrzę. Wygląda toto prostacko, jak siekierą ciosane, jak leci to więcej tam hurgotu niż prędkości, ale cudów nie ma - naprowadzanie tam jest (obecnie) dość przyzwoite i musi być złożone z kilku komplementarnych wobec siebie systemów. Ukraińcy byliby za ciency, żeby sami to sobie zrobili.

Napisano
11 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Tak samo na to patrzę. Wygląda toto prostacko, jak siekierą ciosane, jak leci to więcej tam hurgotu niż prędkości, ale cudów nie ma - naprowadzanie tam jest (obecnie) dość przyzwoite i musi być złożone z kilku komplementarnych wobec siebie systemów. Ukraińcy byliby za ciency, żeby sami to sobie zrobili.

Jestem wierzący ale w przyziemnych sprawach nie wierzą w cuda. 

Napisano
26 minut temu, MarekA napisał:

On był od V-2. Ja jakoś sceptyczny jestem co do ukraińskości Flamingów. Skorupę zrobią, stary silnik lotniczy "wyklepią" by jeszcze kilka godzin popracował. Ale to nie wystarczy by zrobić Flaminga który trafi w chałupę po locie trwającym godzinę lub więcej. "Bebechy" raczej ktoś im robi. Ten "ktoś" chyba doszedł do wniosku że czas samemu sobie zrobić Flaminga +++.

Bo ja wiem? To-to nie leci jakoś specjalnie wysoko ani specjalnie szybko, a Ukraińcy przemysł lotniczy mieli dobrze rozwinięty.

Założenie musiało być takie: "dajcie nam cokolwiek co doleci na jakiś tam dystans, nie musi mieć wyśrubowanych parametrów, byle szybko i możliwie małym kosztem". Dodając pełny dostęp do komponentów zachodnich przy niezbyt wielkiej skali produkcji plus dobre rozpoznanie stref OPL wroga... Nie sądzę żeby to było poza zasięgiem ukraińskich inżynierów.

Napisano
2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

proszę bardzo:

Moskwa, 11 czerwca. INTERFAX.RU – P.o. gubernatora obwodu briańskiego Jegor Kowalczuk poinformował o ataku sił ukraińskich na stację benzynową w Starodubie. Siedem osób zostało rannych, w ataku odłamki uszkodziły pięć pojazdów cywilnych.