Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kilka dni po wybuchu pełnoskalowej wojny mówiłem żonie, że już po wojnie, w czasach pokoju, Polacy będą witani na Ukrainie jak bracia za tą pomoc, którą im zaoferowaliśmy. Niestety, powoli moje zdanie w tym zakresie się zmienia. Tutaj się udało ale ciekaw jak będzie za pół roku lub za rok. 

Towarzystwo Kultury Polskiej Ziemi Lwowskiej nie będzie musiało szukać nowej lokalizacji. Po interwencji dyplomatycznej władze miasta zdecydowały się przedłużyć umowę najmu z polską organizacją.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wladze-lwowa-chcialy-wyrzucic-towarzystwo-kultury-polskiej-nagly-zwrot/ebn1k45

Zresztą nie tylko w tym temacie. Ja się pytam tych głów państw oraz prezydenta Ukrainy-gdzie jest Polska w tych rozmowach? Gdzie jest w tych rozmowach i ustalaniach kraj, który jako pierwszy wyciągnął pomocną dłoń, przekazał sprzętu wojskowego i nie tylko wartego wiele monet, gdzie obywatele naszego kraju przywitali uchodźców z Ukrainy z wielkim sercem, gdzie sąsiadujemy z roSSją i biasłorusią i to my jesteśmy w pierwszej kolejności narażeni na atak z kierunku tych krajów. No gdzie? Daleko, daleko, daleko z tyłu aby nie pisać zbyt dosadnie.

Przywódcy Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec i Ukrainy przedstawili w niedzielę pięć warunków koniecznych do zakończenia wojny Rosji przeciwko Ukrainie. "Natychmiastowe i kompletne zawieszenie broni" oraz "integralność ukraińskich granic" to dwa z nich.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/piec-warunkow-zakonczenia-wojny-w-ukrainie-znamy-ustalenia-z-londynu/skwkfrm,79cfc278

• Odpowiedzi 12,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• bodziu000000

3110

• Jedburgh_Ops

1926

• karpik

1777

• MarekA

1286

Napisano
6 minut temu, pawel_breslau napisał:

Towarzystwo Kultury Polskiej Ziemi Lwowskiej

Ekhmmm....

Po pierwsze- władze Lwowa wypowiedziały umowy także czeskim i niemieckim stowarzyszeniom.

Po drugie- między, bodajże, 2015 a 2018 budżet państwa, poprzez nadzorowane przez PiS, a dokładnie Henryka Kowalczyka, Stowarzyszenie Wspólnota Polska, przepaliło -dziesiąt milionów złotych na budowę Domu Polskiego.

https://wspolnotapolska.org.pl/lwow/009.php

Napisano
16 minut temu, Cypis napisał:

skład amunicji w obwodzie biełgorodzkim

Wiecie co? 🤣 🤣 🤣

Tylko mnie zabijcie. Не стреляйте! Już normalnie żal mi tej cywilnej dziczy zamieszkującej Biełgorod i okolice.

Najpierw, 4 lata temu, rajd ukraińskich Mi-24 wyposażonych przez polskie PCO do operacji nocnych i rozpierducha infrastruktury paliwowej tego miasta. Potem  ~15 zrzutów ruskich bomb na to nieszczęsne miasto. Potem ukraiński rajd na Biełgorod i okolice; potem kolejne 10+ ruskich bomb na Biełgorod i okolice. A teraz Ukraińcy posadzili im tego grzyba.

🤣

Ale oczywiście głęboko ufam w prawidłowe głosowanie biełgorodowian, na kogo trzeba, w najbliższych wyborach prezydenckich.

Napisano

Kapituła się zebrała, decyzji nie podano, Nawrocki "podejmie decyzję w odpowiednim czasie".

Otóż rozwiązanie jest następujące: Zamiast bić pianę, należy publicznie poinformować p. Zełeńskiego o tym, że order NIE BĘDZIE mu odebrany. Przyznany został m.in. w uznaniu zasług na polu przewodnictwa nad narodem ukraińskim w chwili jego próby po napaści Rosji na ich kraj - obronie podstawowych praw człowieka. Zasług tych ani faktów nikt nie podważa, podstaw do odebrania odznaczenia nie ma. Wrażliwość narodu polskiego otworzyła wówczas granice i serca na potrzeby Ukraińców. Ta sama wrażliwość została obecnie zraniona poprzez decyzję p. Zełeńskiego. Samo w sobie nie jest to powodem do odebrania udzielonego odznaczenia przez władze RP. Na końcu tego komunikatu należy zarazem dodać, że jeżeli p. Zełeński ze znanych sobie powodów w dowolnym momencie podejmie decyzję o zrzeczeniu się orderu, wówczas adresem właściwym do jego zwrotu jest Kancelaria Prezydenta RP, ul. Wiejska 10, 00-489 Warszawa.

M.

• Super 1
  • Tak trzymać 1
Napisano
Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

Ekhmmm....

Po pierwsze- władze Lwowa wypowiedziały umowy także czeskim i niemieckim stowarzyszeniom.

Po drugie- między, bodajże, 2015 a 2018 budżet państwa, poprzez nadzorowane przez PiS, a dokładnie Henryka Kowalczyka, Stowarzyszenie Wspólnota Polska, przepaliło -dziesiąt milionów złotych na budowę Domu Polskiego.

https://wspolnotapolska.org.pl/lwow/009.php

A nie wiedziałam, widzisz🙃

Dzięki za oświecenie. 👍

Napisano
1 minutę temu, pawel_breslau napisał:

A nie wiedziałam

To jest nieruchomość, którą w 2012 czy 2013 ukraiński MON przekazał polskim instytucjom.
Jak widzisz z załączonego śnurka, plany były ambitne. 
Plany zostały, kasa... się rozeszła. 

Napisano
1 godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Wiecie co? 🤣 🤣 🤣

Tylko mnie zabijcie. Не стреляйте! Już normalnie żal mi tej cywilnej dziczy zamieszkującej Biełgorod i okolice.

Najpierw, 4 lata temu, rajd ukraińskich Mi-24 wyposażonych przez polskie PCO do operacji nocnych i rozpierducha infrastruktury paliwowej tego miasta. Potem  ~15 zrzutów ruskich bomb na to nieszczęsne miasto. Potem ukraiński rajd na Biełgorod i okolice; potem kolejne 10+ ruskich bomb na Biełgorod i okolice. A teraz Ukraińcy posadzili im tego grzyba.

🤣

Ale oczywiście głęboko ufam w prawidłowe głosowanie biełgorodowian, na kogo trzeba, w najbliższych wyborach prezydenckich.

W sumie to też im współczuję. To nie Moskwa czy inny Piter, to ludzie którym ich właśni rodacy zgotowali taki los.

Tylko mam nadzieję że już do nich dotarło że neoimperializm może ostro wyjść bokiem.

Napisano

od ruskich:

Oświadczenie Ministerstwa Energii Rosji w sprawie sytuacji paliwowej w regionach południowych.

W ostatnim czasie firmy paliwowe i energetyczne doświadczają nasilenia ataków powietrznych wroga, co prowadzi do czasowych przerw w dostawach paliw w kilku regionach południowych.

Napisano (edytowane)
25 minut temu, beaviso napisał:

To raczej fake. Nie znalazłem takiego newsa w archiwum PAP.

M.

to raczej nie fake

https://dzieje.pl/wiadomosci/prezes-ipn-upa-byla-organizacja-zbrodnicza

"Uważam, że swoich bohaterów Ukraińcy mają prawo wybierać sobie sami, nawet jeśli dla nich bohaterem jest Stepan Bandera czy Roman Szuchewycz. Polacy nie będą wybierać patronów ukraińskich ulic. To jest rzecz, do której jako prezes Instytutu Pamięci Narodowej w Polsce nie roszczę sobie żadnych pretensji. Natomiast nie jest dla mnie zrozumiały brak możliwości pochowania polskich ofiar" – podkreślił Karol Nawrocki.

Edytowane przez Cypis
Napisano

Zełenski powiedział, że ukraińscy żołnierze na pierwszej linii mają większy dostęp do internetu niż Rosjanie w centrum Moskwy

• Tak trzymać 1
Napisano

taka mała odskocznia od ciężkich tematów

Nowa Volga K50, tak zwany cud rosyjskiej branży motoryzacyjnej, różni się od chińskiego Geely Monjaro… zbiornikiem płynu do spryskiwaczy, który jest o 1 litr większy.

Samochód otrzymał również obsługę Android Auto i Apple CarPlay oraz tapicerkę z ekoskóry zamiast Alcantary.

Tak, to wszystkie zmiany — pomimo ceny, która jest prawie trzykrotnie wyższa.

HKN6b34XQAAr3wl.jpg

Napisano
Godzinę temu, Cypis napisał:

to raczej nie fake

https://dzieje.pl/wiadomosci/prezes-ipn-upa-byla-organizacja-zbrodnicza

"Uważam, że swoich bohaterów Ukraińcy mają prawo wybierać sobie sami, nawet jeśli dla nich bohaterem jest Stepan Bandera czy Roman Szuchewycz. Polacy nie będą wybierać patronów ukraińskich ulic. To jest rzecz, do której jako prezes Instytutu Pamięci Narodowej w Polsce nie roszczę sobie żadnych pretensji. Natomiast nie jest dla mnie zrozumiały brak możliwości pochowania polskich ofiar" – podkreślił Karol Nawrocki.

Faktycznie nie fake. Dzięki.

M.