Jedburgh_Ops Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 1 minutę temu, PAULUS_pl napisał: Nie Musi przez Bosfor. Na Men, później kanałem Dunaj - Men a Dunajem to już z górki ;) Ruscy przerzucali niszczyciele z Bałtyku do floty północnej kanałem białomorskim w czasie IIWS, z trałowcem czy tez niszczycielem min po zdjęciu części wyposażenia myślę że też by się udało biorąc pod uwagę gabaryty jednostek które tu pływają. Ooo, super, dzięki za takie info.
Landszaft Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Niemcy tez przerzucili okręty podwodne w trakcie I wojny U 7 , 14 i 38 a w trakcie II przetransportowano ich aż 6 sztuk , koleją rzekami itd.
Jedburgh_Ops Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 23 minuty temu, PAULUS_pl napisał: Nie Musi przez Bosfor. Na Men, później kanałem Dunaj - Men a Dunajem to już z górki ;) Ruscy przerzucali niszczyciele z Bałtyku do floty północnej kanałem białomorskim w czasie IIWS, z trałowcem czy tez niszczycielem min po zdjęciu części wyposażenia myślę że też by się udało biorąc pod uwagę gabaryty jednostek które tu pływają. Boszszsz, prześledziłem to na mapie. Gdyby zaokrętowana kobieta zaszła w ciążę na początku trasy to rozwiązanie jak raz będzie po wpłynięciu na Morze Czarne. A już nie daj panie boże przysnąć na wachcie. Najbardziej pokrętny tor formuły 1 to pestka w porównaniu z tą trasą. Ale faktycznie - da się dostać od Holandii jakąś krypę i dotrzeć nią tą trasą do Ukrainy. Jeszcze raz dziękuję za fajną informację
Cronos Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Jest połączenie Bug - Prypeć, tylko przez krainę kartoflem płynącą. A Dunajem, to wspominając w myślach jaki jest szeroki na wysokości Linzu, to taka krypa spokojnie spłynie. Nie wiem jak kanały niemieckie.
Jedburgh_Ops Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Sprytny plan Ukrainy. Rosjanie zaczynają tracić kontrolę nad niebem Wielomiesięczna kampania Ukrainy, w ramach której Kijów zniszczył setki systemów rosyjskiej obrony przeciwlotniczej, zaczyna przynosić namacalne skutki. Pokazuje to atak z 14 kwietnia przeprowadzony zaledwie kilkadziesiąt kilometrów od linii frontu.
karpik Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 12 minut temu, bodziu000000 napisał: Gość niby nie rozumie dlaczego w tak spektakularny sposób (głównie wybuchowo) rozformowuje się bataliony czołgów, ale sam jest świadomy, że czołgi już od dobrego roku w tej wojnie nie biorą udziału i brać już nie będą. Może poza rzadkimi sytuacjami, gdy robią za bieda artę i gdzie będzie trzeba się złomu pozbyć i dowieźć czymś desant na pozycję. Będzie tak dopóki do użycia nie wejdzie aktywna ochrona, która z blisko 100% skutecznością będzie zdolna zniszczyć dziesiąt dronów w krótkim czasie, tj. nic nie podleci na przynajmniej 200m.
Jedburgh_Ops Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, karpik napisał: Będzie tak dopóki do użycia nie wejdzie aktywna ochrona, która z blisko 100% skutecznością będzie zdolna zniszczyć dziesiąt dronów w krótkim czasie, tj. nic nie podleci na przynajmniej 200m. Bardzo czarno to widzę. Na Ukrainie walczą już drony niezakłócalne - nie sterowane ani radiowo, ani starlinkowo, ani przewodowo. Drony autonomiczne, samosterujące przez AI. I taki gad jak nie zarobi czymś z uszkodzeniem mechanicznym (pocisk, śrut, siatka, laser, dron myśliwski, inny wynalazek) to doleci do czołgu i go trafi. Żeby pozbyć się takiego draństwa to każdy czołg musiałby za sobą ciągnąć przyczepę z radarem i gatlingiem, albo z działkiem laserowym, ale to przecież niemożliwe. Edytowane 5 godzin temu przez Jedburgh_Ops
Jedburgh_Ops Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Rosyjskie drony same rozpadają się w powietrzu. Nowe nagrania z Ukrainy Ukraińskie siły obrony powietrznej opublikowały nagrania, które rzucają nowe światło na jakość rosyjskich dronów szturmowych. Na materiałach widać maszyny typu Gierań, czyli rosyjską wersję irańskiego Shaheda-136, które ulegają uszkodzeniom od samego lotu, a nawet rozpadają się w powietrzu jeszcze przed osiągnięciem celu.
karpik Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał: Bardzo czarno to widzę. Na Ukrainie walczą już drony niezakłócalne - nie sterowane ani radiowo, ani starlinkowo, ani przewodowo. Drony autonomiczne, samosterujące przez AI. I taki gad jak nie zarobi czymś z uszkodzeniem mechanicznym (pocisk, śrut, siatka, laser, dron myśliwski, inny wynalazek) to doleci do czołgu i go trafi. Żeby pozbyć się takiego draństwa to każdy czołg musiałby za sobą ciągnąć przyczepę z radarem i gatlingiem, albo z działkiem laserowym, ale to przecież niemożliwe. Nie piszę o zakłócaniu. To musi być coś kinetycznego/ energetycznego. 50-100 gramowy mikrodron i kilka zasobników po kilkaset sztuk na tank.
Cypis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu zbiorniki w porcie tuapse nadal płoną IMG_6949.MP4
karpik Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 9 minut temu, bodziu000000 napisał: Jeżeli człowiek chce w coś wierzyć to fakty, absurd i logika nie mają żadnego znaczenia. Tam już nie potrzeba propagandy, tylko co jakiś czas światełko w tunelu. Ruskim został tylko sen o potędze i będą w tym letargu tkwić, żeby przetrwać. Psychicznie i fizycznie.
Cronos Napisano 50 minut temu Napisano 50 minut temu 1 godzinę temu, karpik napisał: Jeżeli człowiek chce w coś wierzyć to fakty, absurd i logika nie mają żadnego znaczenia. Tam już nie potrzeba propagandy, tylko co jakiś czas światełko w tunelu. Ruskim został tylko sen o potędze i będą w tym letargu tkwić, żeby przetrwać. Psychicznie i fizycznie. Czekaj na puszczenie dalej przez Berkowitza.
Erih Napisano 9 minut temu Napisano 9 minut temu 6 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Bardzo czarno to widzę. Na Ukrainie walczą już drony niezakłócalne - nie sterowane ani radiowo, ani starlinkowo, ani przewodowo. Drony autonomiczne, samosterujące przez AI. I taki gad jak nie zarobi czymś z uszkodzeniem mechanicznym (pocisk, śrut, siatka, laser, dron myśliwski, inny wynalazek) to doleci do czołgu i go trafi. Żeby pozbyć się takiego draństwa to każdy czołg musiałby za sobą ciągnąć przyczepę z radarem i gatlingiem, albo z działkiem laserowym, ale to przecież niemożliwe. Bo ja wiem? Zdemontować KM przeciwlotniczy z wieży czołgu, w to miejsce dać coś małokalibrowego plus radar/wykrywacz ruchu z oprogramowaniem ignorującym ptaki i takie inne... Pytanie czy da się skonstruować detektor na tyle skuteczny żeby sobie poradził.
Rekomendowane odpowiedzi