Cypis Napisano %s o %s Napisano %s o %s niezidentyfikowany obiekt dzisiaj nad Odessą IMG_3840.MP4 Cytuj
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s 38 minut temu, M81 napisał: Ta wrzutka jest kompleksową na temat twojego dekla. Paszoł won sabaka !! Cytuj
MarekA Napisano %s o %s Napisano %s o %s 4 godziny temu, Czlowieksniegu napisał: Teraz.... Ty mnie nie do końca zrozumiałeś. I R., i B. nie zostały opracowane z myślą o zastosowaniu jako OPL. Stąd albo rybka- KTO, albo akwarium- wykorzystanie ZSSW-30 do takiej funkcji. Doskonale wiem że ZSSW-30 nie jest systemem przeciwlotniczym. Ma jednak możliwość zwalczania celów powietrznych. Flak 18 był armata przeciwlotniczą, czy to oznacza że nie można było go używać do zwalczania czołgów? Cytuj
Czlowieksniegu Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 25 minut temu, MarekA napisał: Doskonale wiem że ZSSW-30 Ale wiesz, co miałem na myśli... Bo tak na prawdę, to 24/7/365 od trzech lat powinno się produkować np ZUR-23-2SP, a nie łatać dziury... Cytuj
M81 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Nie róbcie sobie kabaretu. Jest amunicja programowalna 23 mm? ZUR ma zostać zastąpiony przez Sonę, tyle że o Sonie słuch zaginął. W międzyczasie opracowano całkiem sporo rozwiązań do walki z dronami,m choćby w Tarnowie (ale nie tylko). Cytuj
MarekA Napisano %s o %s Napisano %s o %s 5 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Ale wiesz, co miałem na myśli... Bo tak na prawdę, to 24/7/365 od trzech lat powinno się produkować np ZUR-23-2SP, a nie łatać dziury... Zgadzam się. Wojsko ma swoje potrzeby i inne systemy uzbrojenia które je zaspokajają. Do zwalczania dronów i pocisków manewrujących w głębi kraju, może nie idealnym ale dobrym uzbrojeniem jest ZUR-23-2SP. Po pierwsza już je posiadamy. Amunicja podkalibrowa znacznie zwiększa skuteczny zasięg działek. Mesko pracuje nad amunicją rozcalaną. Rakiety pozwalają na zwalczanie celów z silnikiem odrzutowym. Relatywnie mała masa pozwala na umieszczenie zestawu na np. dachach, lekkiej konstrukcji wieżach. Generalnie uważam że ta broń jest niedoceniana, ma złą prasę Cytuj
MarekA Napisano %s o %s Napisano %s o %s 16 minut temu, M81 napisał: Nie róbcie sobie kabaretu. Jest amunicja programowalna 23 mm? ZUR ma zostać zastąpiony przez Sonę, tyle że o Sonie słuch zaginął. W międzyczasie opracowano całkiem sporo rozwiązań do walki z dronami,m choćby w Tarnowie (ale nie tylko). Jest pewna różnica między systemami opl jednostek liniowych WP a systemami opl obiektów w głęb kraju. Wojsko ma rakietowego Poprada i wprowadzana uzbrojenia pojazdy bojowe mogące zwalczać cele powietrze za pomocą działka kal 30mm. Pytanie: po co im jeszcze kolejny system przeciwlotniczy z działkiem małego kalibru? Cytuj
Czlowieksniegu Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 21 minut temu, M81 napisał: o Sonie słuch zaginął Hmmmm.... nie wiem, czy Błaszczak jest zadowolony z takiej krytyki. Pomijając, że od 2021 PGZ chyba nic z tym pomysłem nie zrobiło. Cytuj
MarekA Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Pewne rozwiązania są ponadczasowe. https://x.com/nexta_tv/status/1967925750327046504 Edytowane %s o %s przez MarekA Cytuj
M81 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 16 minut temu, MarekA napisał: Pytanie: po co im jeszcze kolejny system przeciwlotniczy z działkiem małego kalibru? Może potrzebują czegoś co działa. Cytuj
M81 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 15 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Hmmmm.... nie wiem, czy Błaszczak jest zadowolony z takiej krytyki. Pomijając, że od 2021 PGZ chyba nic z tym pomysłem nie zrobiło. Nie ma powodów do krytyki a zrobiono całkiem sporo. Cytuj
MarekA Napisano %s o %s Napisano %s o %s Mocne "W scenariuszu wspomnianej gry wojennej, po wyczerpaniu przez Stany Zjednoczone, jak i Chiny swoich zapasów pocisków dalekiego zasięgu, Chiny wykorzystały masowo drony. Użycie ich przez PLA miało stłumić i zniszczyć siły amerykańskie działające w obrębie pierwszego łańcucha wysp (obejmującego Morze Południowochińskie oraz Wschodniochińskie i biegnącego od Japonii, przez wyspy Riukiu, Tajwan, Filipiny i Borneo przypis autora). Według przeprowadzonej symulacji, ostatecznie skala zagrożenia ze strony chińskich dronów przewyższyła amerykańskie środki obrony aktywnej. Symulacja wyraźnie pokazała, w jakim stopniu przyszłe zagrożenia związane z dronami ze strony Chin będą się różnić od tych, które obserwujemy obecnie na Bliskim Wschodzie i podczas wojny na Ukrainie." Cytuj
MarekA Napisano %s o %s Napisano %s o %s 28 minut temu, M81 napisał: Może potrzebują czegoś co działa. System rozwijany w czasie 8 lat rządu PIS działa. Bez ironii. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Witold Jurasz dorzucił dziś do pieca mówiąc, że - wg jego źródeł - 9/10 września do Polski wleciało prawie 40 śnp, tylko część zawróciła. Nieźle dziennikarzami się gra, tylko pytanie kto gra? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Wtargnęli na teren stacji uzdatniania wody. „Ingerencja w najważniejsze obiekty” - „Mieliśmy ingerencję w nasze najważniejsze obiekty wodociągów, które na co dzień dostarczają wodę obywatelom miasta Krakowa. Mieliśmy wizytę pseudoturystów ze wschodu, którzy zostali zatrzymani” - mówił na antenie TVN24 generał Marian Janicki, były szef Biura Ochrony Rządu, który obecnie odpowiada za bezpieczeństwo krakowskich wodociągów. Potwierdziliśmy, że sprawą zajmuje się Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Cytuj
Erih Napisano %s o %s Napisano %s o %s W dniu 15.09.2025 o 20:33, Czlowieksniegu napisał: Gdyż? Gdyż ostatnio o nich ucichło. Zapewne z tego powodu że takie latadło zostawia za sobą włókno po którym można łatwo wyśledzić kryjówkę operatora, i zrobić mu kuku czymkolwiek. Cytuj
Erih Napisano %s o %s Napisano %s o %s 3 godziny temu, M81 napisał: Nie róbcie sobie kabaretu. Jest amunicja programowalna 23 mm? Amunicja programowalna nie jest niezbędna do zwalczania wolno lecących dużych dronów w głębi własnego terytorium, tylko na drony małe. ZUR-23-2SP miałby chronić jak rozumiem zaplecze. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano wczoraj o 05:51 Autor Napisano wczoraj o 05:51 7 godzin temu, Erih napisał: Gdyż ostatnio o nich Hmmmm.... Patrząc na długość śnurka i jego widoczność, to... nie sądzę. Cytuj
beaviso Napisano wczoraj o 06:26 Napisano wczoraj o 06:26 9 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Witold Jurasz dorzucił dziś do pieca mówiąc, że - wg jego źródeł - 9/10 września do Polski wleciało prawie 40 śnp, tylko część zawróciła. Nieźle dziennikarzami się gra, tylko pytanie kto gra? Intruzja miała miejsce dość wcześnie, Ukraińcy pisali już ok. 1 w nocy, że drony przekroczyły naszą granicę. Zwalczanie podjęto po godz. 3. Ale jeszcze o 0352 usłyszałem przez radio, że „group over Polish border”. To było rozciągnięte w czasie. Może właśnie te co pojawiły się ok. godz. 4 wleciały i wyleciały? M. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi