Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
38 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Drony na światłowodach to już przeżytek - teraz najnowsza moda to drony sterowane przez starlinki. Tak mówi Damian Duda.

Rewolucja postępuje bardzo szybko. Małe drony już atakują cele w odległości 100 - 150 km. Dobry procesor, dysk ssd z katalogiem celów w dronie pozwala mu samodzielnie wykrywać i identyfikować cele. Z drugiej strony mamy pojazdy  bojowe z kamerami TV i termowizyjnymi, radary wykrywające drony, zintegrowane systemy dowodzenia wsparte przez AI szybko wykrywające i identyfikujące cele. Pojazdy bojowe maja armaty, działka i km za pomocą których mogą zwalczać drony. Systemy aktywnej obrony takie jaki Izraelski Trophy (nasze Abramsy i K2PL maję je otrzymać). Dron w przeciwieństwie do granatu artyleryjskiego czy ppk to powolny cel. Drony do dalekich uderzeń mogą być sterowane za pomocą łączy satelitarnych lub innych dronów translatorów. Powiedzieć że mamy rewolucję informatyczną to tak jak by nic nie powiedzieć. Jakich na potrzeba żołnierzy? Czy są potrzebni? Cywile nie bojący się komputerów (to nie żart, znam wielu "analogowych") bez względu na wiek i stan zdrowia mogą walczyć za pomocą dronów w odległości setek i tysięcy km. 

PS Tu widzę dużą przewagę Ukrainy nad Rosją. Ukraińskie drony mogą dostać wsparcie AI z zachodu. Kto wesprze rosyjskie drony?

Edytowane przez MarekA
Napisano
44 minuty temu, MarekA napisał:

AI i drony autonomiczne zredukują ilość operatorów.

I dlatego MON/WP, po trzech lata wojny w U. zapowiada otwarcie lub plan otwarcia w ramach szkół mundurowych nauki na operatorów :-)

Napisano
2 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

I dlatego MON/WP, po trzech lata wojny w U. zapowiada otwarcie lub plan otwarcia w ramach szkół mundurowych nauki na operatorów :-)

No tak, ale za ile? Za kolejne...20 lat? 🤣

Napisano

"Wczoraj podczas masowego ostrzału w nocy rosyjska strategiczna lotnictwo miała problemy.

Samolot „Tu-160” („Iwan Jarigin”, numer boczny - „04”) nie wystrzelił rakiet z powodu awarii mechanizmu wyrzutni.

Strategiczny bombowiec „Tu-160” („Ołeksij Płochow”, numer boczny - „16”) został trafiony przez piorun, w związku z czym musiał przerwać wykonanie zadania bojowego i wrócić na lotnisko. Uszkodzone zostało oszklenie kabiny pilotów.

Również jeden z samolotów przeznaczonych do wykonania zadania bojowego nie mógł wystartować z Engelsa. Przyczyna nieznana."

Napisano
49 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Drony na światłowodach to już przeżytek - teraz najnowsza moda to drony sterowane przez starlinki. Tak mówi Damian Duda.

16 minut temu, MarekA napisał:

Rewolucja postępuje bardzo szybko. Małe drony już atakują cele w odległości 100 - 150 km. Dobry procesor, dysk ssd z katalogiem celów w dronie pozwala mu samodzielnie wykrywać i identyfikować cele. Z drugiej strony mamy pojazdy  bojowe z kamerami TV i termowizyjnymi, radary wykrywające drony, zintegrowane systemy dowodzenia wsparte przez AI szybko wykrywające i identyfikujące cele. Pojazdy bojowe maja armaty, działka i km za pomocą których mogą zwalczać drony. Systemy aktywnej obrony takie jaki Izraelski Trophy (nasze Abramsy i K2PL maję je otrzymać). Dron w przeciwieństwie do granatu artyleryjskiego czy ppk to powolny cel. Drony do dalekich uderzeń mogą być sterowane za pomocą łączy satelitarnych lub innych dronów translatorów. Powiedzieć że mamy rewolucję informatyczną to tak jak by nic nie powiedzieć. Jakich na potrzeba żołnierzy? Czy są potrzebni? Cywile nie bojący się komputerów (to nie żart, znam wielu "analogowych") bez względu na wiek i stan zdrowia mogą walczyć za pomocą dronów w odległości setek i tysięcy km. 

PS Tu widzę dużą przewagę Ukrainy nad Rosją. Ukraińskie drony mogą dostać wsparcie AI z zachodu. Kto wesprze rosyjskie drony?

10 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

8 minut temu, pawel_breslau napisał:

No tak, ale za ile? Za kolejne...20 lat? 🤣

Pomyślelibyście 3,5 roku temu, że za naszego życia nadejdzie wojna, w której kwartał lub dwa będą oznaczały epokę?

Napisano
18 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Według danych z Urzędu Lotnictwa Cywilnego (ULC) na 19 września 2024 r., w Polsce zarejestrowano 279 977 operatorów Bezzałogowych Statków Powietrznych (BSP). Należy pamiętać, że liczba ta obejmuje wszystkich zarejestrowanych operatorów, a nie tylko pilotów posiadających uprawnienia

Napisano
11 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

image.thumb.jpeg.3a8abd0ed80bce85ae7eea848ca79594.jpeg

Widziałem wcześniej tą łabędzio - kaczkę. Potraktowałem to jako czyś wygłup 🙂 Jeszcze kila lat temu można by się zastanowić nad sensem takiego drona. Skoro taki stary pierdziel jak ja korzysta od pewnego czasu z AI, to marnie widzę przyszłość takich podróbek 😎

Napisano

"Azerski myśliwiec MiG-29 na stanie Sił Powietrznych Sił Zbrojnych Ukrainy w momencie wykonywania zadania bojowego 

To jeden z trzech samolotów, które w momencie rozpoczęcia pełnoskalowej inwazji były w naprawie na Ukrainie "

IMG_20250903_231449_007.jpg

Napisano

Moje pytanie skierowane jest wyłącznie do zwolenników Nawrockiego - jakie konkretne korzyści osiągnęła Polska po spotkaniu jego z prezydentem USA

• Tak trzymać 2
Napisano
3 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

Akurat dronom sterowanym przewodowo od razu można było wróżyć krótką karierę. Takie ustrojstwo zostawia za sobą ślad prowadzący prosto do operatora.

Napisano

Obejrzałem sobie filmiki z defilady z okazji 80-lecia zakończenia wojny w Chinach . Jak chociaż część z tego będzie dostarczana do rosji (po oficjalnym opowiedzeniu się chin za rosją) to Ukraina ma przechlapane.

Filmików nie mogę skopiować (nie mam X premium) , ale jak ktoś chce zobaczyć co pokazano to tutaj jest adres: https://x.com/OedoSoldier

Napisano
41 minut temu, MarekA napisał:

Moje pytanie skierowane jest wyłącznie do zwolenników Nawrockiego - jakie konkretne korzyści osiągnęła Polska po spotkaniu jego z prezydentem USA

Nie podpuszczaj... 

Na WP piszą (na razie) o wizycie w samych superlatywach.    🫢  🫣   🤫

Jako ten który głosował na "mniejsze zło"  😝  odpowiadam: nie wiem.

Ale może dożyję tej wiedzy.

Napisano
20 minut temu, Cypis napisał:

Obejrzałem sobie filmiki z defilady z okazji 80-lecia zakończenia wojny w Chinach . Jak chociaż część z tego będzie dostarczana do rosji (po oficjalnym opowiedzeniu się chin za rosją) to Ukraina ma przechlapane.

Filmików nie mogę skopiować (nie mam X premium) , ale jak ktoś chce zobaczyć co pokazano to tutaj jest adres: https://x.com/OedoSoldier

lasery lasery lasery

Napisano
5 godzin temu, Cypis napisał:

Mogli na platformach postawić x-wingi, łódź z Grom w Raju i samochód Drużyny A, na to samo by wyszło.

• Tak trzymać 1
Napisano (edytowane)

Za chat:

Wady i wyzwania chińskich systemów wojskowych

1. Awarie techniczne i pokazy

VT-4 (MBT-3000) — czołg prezentowany m.in. podczas Zhuhai Air Show uległ awarii i utknął w trakcie pokazu 

Typ-96B również miał awarię podczas zawodów Tank Biathlon w 2016 roku. 

2. Kwestie jakości i niezawodności

Eksperci wskazują na częściowo kopiowanie zachodnich konstrukcji, co często prowadzi do powstawania nieoptymalnych rozwiązań konstrukcyjnych 

Czołgi takie jak Type-99 mają słabiej opancerzone boki (ok. 350 mm) w porównaniu do rosyjskich (~600 mm) 

Systemy opancerzenia (stalowe boki Type-96 i Type-99) są podatne na ataki z RPG nawet przez słabo uzbrojone siły nieregularne 

3. Brak doświadczenia bojowego i słabe testy

Większość sprzętu nie była testowana w realnych konfliktach, co budzi wątpliwości co do jego sprawności i wytrzymałości.

Problemy z lokalizacją, integracją systemów i oprogramowaniem (np. radar, dowodzenie) także są wskazywane jako obszary do poprawy 

4. Przykłady zawodności w boju

W Cambodży chińska broń (np. LMG) zacięła się w realnym starciu 

Podczas “Operation Sindoor” w Pakistanie chińskie systemy przeciwlotnicze (HQ-9, HQ-16, radary) zawiodły w obliczu indyjskich ataków, co ujawniło ich słabość w obliczu zakłóceń elektronicznych.

W Mjanmie samoloty JF-17 (częściowo chińskie) miały liczne problemy strukturalne, silnikowe i radarowe, a flota została wycofana ze służby 

Ależ też broń artyleryjska (np. fregaty F-22P w Pakistanie) cierpiała na usterki radarów i pocisków, często wymagając interwencji państw trzecich.

Eksporty z Chin często spotykają się z negatywnym odzewem – np. Indonesia, Bangladesz czy Nigeria zgłaszały awarie sprzętu wojskowego.

5. Korupcja i systemowe ryzyko

W chińskim sektorze zbrojeniowym wykryto rozległą korupcję – w tym przypadki zatankowania pocisków wodą zamiast paliwa 

W efekcie rośnie ryzyko, że wadliwy sprzęt przedostaje się do linii frontu lub na eksport bez odpowiedniej kontroli jakości.

Zalety:

Dostępność dla krajów o ograniczonym budżecie.

Dobra oferta eksportowa, zwłaszcza dla państw z ograniczonym dostępem do amerykańskiej lub europejskiej technologii 

Pewne modele, jak Type 69, sprawdziły się w licznych konfliktach od lat 80., ze względu na prostotę i niezawodność.

Wady:

Częste awarie i słaba kontrola jakości – zauważalne zarówno podczas pokazów, jak i w bojowych warunkach.

Brak solidnych testów bojowych, co utrudnia ocenę realnej efektywności 

Wady konstrukcyjne – słabsze opancerzenie, silniki wciąż problematyczne, integracja systemów niedopracowana 

Problemy polityczne i korupcyjne wpływają na jakość i zaufanie do sprzętu.

Edytowane przez karpik
Napisano
37 minut temu, Spirit of Warsaw napisał:

4.thumb.jpg.277126a59d7b271c1cedfa1af681eba2.jpg

[...]  🥊  💪  🤩

Cieszę się:) Naprawdę :) Jakiś szerszy kontekst tej fotografii? Uchwycone jakiś mądre powiedzenie które przejdzie do podręczników historii? Czy jest to moment jak Trump próbuje wymówić nazwisko Nawrockiego ? :) Wizerunek dwóch prezydentów ociepla fakt, że z tyłu stoi cymbał i szkodnik, który pożera całe złe emocje z fotografii.

• Super 1