Skocz do zawartości

Wojna na Wschodzie vol. 1/12

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Cypis napisał:

A nawet jak przestaną strzelać , to może być tak , że rano przychodzą do roboty , a tutaj cieć od pilnowania leży pijany , a maszyn dźwigów , narzędzi ni ma . A po GPSie widać , że są już 100 km za ruską granicą. Taka sytuacja

Donbas jest takim rejonem Ukrainy, że nigdy nie będzie wiadomo, czy ma się do czynienia z klasycznym ruskim homo sovieticusem, czy z Ukraińcem? I co w związku z tym może się wydarzać w jakimś podmiocie gospodarczym?

Przez równo 10 lat pracowałem w takiej jednej firmie, która z kolei pracowała dla światowej branży lotniczej. Była to moja najulubieńsza praca. Byłem szefem obsługi dwóch lotniczych korporacji brytyjskich, jednej brytyjsko-szwedzkiej, jednej szwedzkiej, jednej amerykańsko-kanadyjskiej i dwóch amerykańskich. Firma, w której pracowałem miała 18 przedstawicielstw na trzech kontynentach. W tym jedno przedstawicielstwo – UWAGA – w Moskwie.

Prezes naszej firmy był światowcem i dobrze znał ruskie realia. Żeby do ruskiej filii naszej firmy nie przyszli – jak zawsze i wszędzie w ZSRR/Rosji – rekieterzy z kalibrem 7,62 – to gdzie założył biuro moskiewskiej filii? Na terenie cerkiewnym, pod absolutną kontrolą cerkwi, bo sprytny prezes zaprzyjaźnił się z jakimś bardzo wysokim hierarchą cerkwi prawosławnej. On go nazywał „Father Fiodor”, ale nie wiem, kto to dokładnie był, bo to nie moje klimaty.

Nasz prezes, gdy odwiedzał którąś z 17 narodowych filii tej firmy zawsze się zapowiadał. Filia 18. – moskiewska – nigdy tego zaszczytu nie dostąpiła. Tam prezes wpadał niezapowiedziany. Efekt? Pewnego razu wchodzi, a tam na podłodze leży pijane całe biuro bez względu na płeć, a puste flaszki turlają się wszędzie. Porozwalane papiery, porozwalane i zarzygane wszystko. Przez moje 10 lat pracy tamże (tzn. w polskim przedstawicielstwie) moskiewskie biuro tej firmy wylatywało en bloc na zbite mordy cztery razy. Różnego rodzaju kradzieże z tego biura były częste. Raz ktoś rąbnął nawet kserokopiarkę.

Czy ktokolwiek może zagwarantować, że ukraiński zsowietyzowany do szpiku kości prowincjonalny Donbas to jest coś lepszego niż Moskwa?

Edytowane przez Jedburgh_Ops

To ja przebijam

Koncern Boeing przedstawił podczas kieleckich targów przemysłu obronnego, najnowszą wersję myśliwca F-15, F-15EX Eagle II, oferując zakup maszyn polskim siłom zbrojnym. Według firmy Polska jest zainteresowana tym samolotem.

53 minuty temu, Cypis napisał:

To ja przebijam

Koncern Boeing przedstawił podczas kieleckich targów przemysłu obronnego, najnowszą wersję myśliwca F-15, F-15EX Eagle II, oferując zakup maszyn polskim siłom zbrojnym. Według firmy Polska jest zainteresowana tym samolotem.

Nie przebijesz bo już wczoraj o tym napisałem 😉

• Słabe 1

США впервые отправят в Украину ракеты большой дальности ATACMS, — ABC

Już kilka razy były takie zajawki , nie uwierzę póki nie zobaczę .

Ale jeżeli byłaby to prawda , to jest to jakiś tam game changer

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie