Skocz do zawartości

Wojna w Ukrainie vol.7

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Landszaft napisał:

Bjar naprawdę nie rozumiesz tego co piszę ?? , takie trudne do zrozumienia ?? . To tekst dla ludzi co co najmniej zawodówkę skończyli , oni się w tym łapią a ty nie ??

Mam wątpliwości czy zawodówkę ogarnąłeś i w prawdziwość tego wypierania się rusofili po tym coś zapodał wyżej.

Edytowane przez fala

7 godzin temu, Landszaft napisał:

Karpik to że jesteś podatny na propagandę sukcesu  to widać , słychać i czuć . Pokaż mi co produkuje obecnie Ukraina ??? , jakie ma zakłady remontowe ??.  Żebrać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi. Jakie ma możliwości kontrataku Ukraina ??. Obecnie kicha . Ty oczywiście mieszkasz w Rosji i doskonale wiesz jakie mają możliwości , co produkują , ile itd. Czytałem kiedyś prasę angielską z 1940 i 41 roku . Tam wszyscy pisali że Niemcy ledwie zipią , za chwilę padną i walczą przestarzałym sprzętem kompletnie zawodnym , zakłady mają zniszczone a ludność niemiecka praktycznie chce obalić Hitlera o dezercjach nie wspomnę i totalnym braku wyszkolenia Niemieckiej Armii. Tak tak czytam teraz to samo o Rosji co pisano o Niemczech w 1940 i 41 na zachodzie.  Jak propaganda lubi robić prostym ludziom wodę z mózgu oj lubi . Gorzej jest z tym że tu zabierają głos ludziska którzy na wschodzie nigdy nie byli, nigdy nie obcowali z tamtymi ludźmi ,kompletnie nie znają psychologii i charakteru ludzi wschodu. Potrafią tylko się z nich nabijać a kompletnie nie potrafią ich rozgryźć. Aby wygrać trzeba doskonale znać przeciwnika i jego charakter.  Rosjanie zapewniam że się uczą na błędach. I nie jestem tu rusofilem pałającym miłością do tej nacji , ale daleki jestem od jej niedocenienia. Ta wojna przypomina mi jak zachwycano się w trakcie II wojny nad tygrysem i panterą , jakie mocne , jakie cacy jakie hiper nowoczesne i... w dupę dostali od prymitywnych ruskich z karabinem na sznurku . Tak tak karpik nabijajmy się z nich a jak napisał Broniewski możesz się obudzić w takim stylu

Kiedy przyjdą podpalić dom,
ten, w którym mieszkasz – Polskę,
kiedy rzucą przed siebie grom
kiedy runą żelaznym wojskiem
i pod drzwiami staną, i nocą
kolbami w drzwi załomocą –
ty, ze snu podnosząc skroń,
stań u drzwi.
Bagnet na broń!
Trzeba krwi!

Tyle że obawiam się Karpik abyś nie wiał przez Zaleszczyki do Pernambuco boś nie docenił wroga.

Sam sobie odpowiadasz ale jakieś zaślepienie "potęgą" armii RF nie pozwala ci uświadomić, że wcześniej czy później Niemcy wojnę przegrały. Dzięki sojuszowi, który jest teraz przeciw dziczy. Dzięki dostawom broni, sprzętu (szczególnie ciężarówek) i surowców od sojuszu a nie dzięki karabinom na sznurku.

Teraz, Landszaft napisał:

Bjar naprawdę nie rozumiesz tego co piszę ?? , takie trudne do zrozumienia ?? .

Zacznij używać interpunkcji zgodnej z zasadami polskiego języka, to może zrozumiem.

Jak jesteś tak zafascynowany wschodem, to przecież droga wolna. Po twoich wynurzeniach na temat bezsensowności ukraińskiego oporu zapytałem, czy mieli się poddać już 25 lutego. Czegoś nie rozumiesz w pytaniu?

"Chamenei uścisnął dłoń Putina lewą ręką. W islamie szczególną uwagę zwraca się na bok ludzkiego ciała. Relacje "czyste" (jedzenie, picie, ubieranie) - preferencja prawego (boku), a podczas realizacji "brudnych" - (mycie, podmywanie, wydmuchiwanie nosa, rozbieranie, ) - lewe."

IMG_20220721_124806_339.jpg

• Super 1
  • Tak trzymać 1

Bjar a czy ja w jakimś zdaniu zaznaczyłem że Ukraińcy mieli się poddać ??? . gdzie w którym miejscu ?? . a gdzie ja piszę że jestem zafascynowany wschodem ???  . Tyle że ja tam bywałem a wy nigdy . Piszecie o Rosjanach nigdy z nimi nie przebywając , nie wiedząc jak żyją i jak to państwo wygląda od środka . Tylko opieracie swą wiedze o Polska prasę . To tak jakbym ja nigdy nie będąc na Grenlandii opisywał życie Inuitów czerpiąc wiedzę z pokątnych źródeł i określał się wszechwiedzącym . Fala ty nie dyskutuj bo ty to wiem od razu byś wojnę nuklearną zaczął, siedząc w bunkrze na zadupiu świata nie licząc się z tymi co zginą.   Przeczytajcie jeszcze raz te dwa teksty . W skrócie dla tych co nie potrafią rozkminić tekstu zaznaczam że propaganda sukcesu armii Ukraińskiej jest gigantyczna , która nijak nie pokrywa się z faktami. Fakty polityczne prowadzą do pełzającej wojny która i tak nie niszczy gospodarki kacapii. Kacapia pełną mocą obecnie produkuje cały arsenał artyleryjski ten prosty jak pocisk artyleryjski  i jest w stanie zasypać swym walcem artyleryjskim linie Ukrów, na co brak odpowiedzi ze strony przeciwnej . Niestety Ukraina nie jest teraz nawet w stanie produkować zwykłej amunicji , ba mało tego Europa nie jest w stanie jej tego dostarczyć . Te kilkaset Himarsów ma wojnę wygrać ??. Cała ta pomoc Europy razem wzięta jest mniejsza niż pomoc jaka udzielili sami Polacy . A ze nasza pomoc i tak nie jest gigantyczna bo my to nie kraj gigantów to pokazuje jak kiedyś pisałem za parę miesięcy nastąpi znudzenie się wojną przez Europę i pokroi ona Ukrainę aby mieć na kilka lat spokój. Kacapia jest cały czas w latach 60-70 XX wieku i oprócz stada oligarchów społeczeństwo marzy o powrocie komuny i stabilnym kraju jakim był za czasów ZSRR. Niestety Rosja nic nie skorzystała ze zmiany ustrojowej jak Chiny , jest to skorumpowany gigant ale ludność bez perspektyw uda się na wojnę bo co im pozostaje ???.   Felerem tego portalu jest to że każdy kto chce napisać co jest niestety oczywista prawdą od razu jest traktowany jako wróg i rusofil . Tak już was widzę PIS wychował że kto ma inne zdanie ten wróg. Zostaną tu tylko klakierzy obecnej propagandy ale na pewno nie prawdy. Smutne że nawet wolność słowa się stacza

• Tak trzymać 1

53 minuty temu, Landszaft napisał:

Bjar a czy ja w jakimś zdaniu zaznaczyłem że Ukraińcy mieli się poddać ??? . gdzie w którym miejscu ?? . a gdzie ja piszę że jestem zafascynowany wschodem ???  . Tyle że ja tam bywałem a wy nigdy . Piszecie o Rosjanach nigdy z nimi nie przebywając , nie wiedząc jak żyją i jak to państwo wygląda od środka . Tylko opieracie swą wiedze o Polska prasę . To tak jakbym ja nigdy nie będąc na Grenlandii opisywał życie Inuitów czerpiąc wiedzę z pokątnych źródeł i określał się wszechwiedzącym . Fala ty nie dyskutuj bo ty to wiem od razu byś wojnę nuklearną zaczął, siedząc w bunkrze na zadupiu świata nie licząc się z tymi co zginą.   Przeczytajcie jeszcze raz te dwa teksty . W skrócie dla tych co nie potrafią rozkminić tekstu zaznaczam że propaganda sukcesu armii Ukraińskiej jest gigantyczna , która nijak nie pokrywa się z faktami. Fakty polityczne prowadzą do pełzającej wojny która i tak nie niszczy gospodarki kacapii. Kacapia pełną mocą obecnie produkuje cały arsenał artyleryjski ten prosty jak pocisk artyleryjski  i jest w stanie zasypać swym walcem artyleryjskim linie Ukrów, na co brak odpowiedzi ze strony przeciwnej . Niestety Ukraina nie jest teraz nawet w stanie produkować zwykłej amunicji , ba mało tego Europa nie jest w stanie jej tego dostarczyć . Te kilkaset Himarsów ma wojnę wygrać ??. Cała ta pomoc Europy razem wzięta jest mniejsza niż pomoc jaka udzielili sami Polacy . A ze nasza pomoc i tak nie jest gigantyczna bo my to nie kraj gigantów to pokazuje jak kiedyś pisałem za parę miesięcy nastąpi znudzenie się wojną przez Europę i pokroi ona Ukrainę aby mieć na kilka lat spokój. Kacapia jest cały czas w latach 60-70 XX wieku i oprócz stada oligarchów społeczeństwo marzy o powrocie komuny i stabilnym kraju jakim był za czasów ZSRR. Niestety Rosja nic nie skorzystała ze zmiany ustrojowej jak Chiny , jest to skorumpowany gigant ale ludność bez perspektyw uda się na wojnę bo co im pozostaje ???.   Felerem tego portalu jest to że każdy kto chce napisać co jest niestety oczywista prawdą od razu jest traktowany jako wróg i rusofil . Tak już was widzę PIS wychował że kto ma inne zdanie ten wróg. Zostaną tu tylko klakierzy obecnej propagandy ale na pewno nie prawdy. Smutne że nawet wolność słowa się stacza

Balans- "obiektywny realista", Ty niosący "oczywiste prawdę".

Ja nie jestem ani obiektywny ani całej prawdy nie znam. Myślenie życzeniowe jest naturalnym zjawiskiem, nawet u w miarę zdrowych ludzi i mi też się pewnie udziela. Nijak jednak nie widzę wielkich sukcesów kacapstwa, a wręcz żałosne jest, że w priorytetowym kierunku, po 4 miesiącach, wystrzeleniu pewnie już grubo ponad miliona pocisków posunęli się o 30km, odnotowując bardzo duże straty.

Jeżeli ta "propaganda sukcesu" jest tak duża, tym bardziej podziwiam wolę walki. Nie ustępują pola. Oddają mało terenu i tylko gdy nie ma już sensu trzymanie linii.

"Póki walczą są zwycięzcami" i tego się będę trzymał do końca wojny. Nadal będę też siał "propagandę sukcesu" mimo Waszych "realiów" i "prawd".

Bjar- zadał pytanie w sumie retoryczne, bo jaka była alternatywa? Szczególnie dla nas. Na Ukrainie scenariusz z nową, prokremlowską władzą zakończyłby się mniejszymi stratami wśród ludzi i infrastruktury. Dla nas oznaczałoby to rychłą wojnę z Rosją i żołnierzami ruskimi, białoruskimi i... ukraińskimi.

Edytowane przez karpik
  • Tak trzymać 1

30 minut temu, karpik napisał:

Balans- "obiektywny realista"

Pisałem już, że do póki trwa tam wojna i giną ludzie, to będę unikał wypowiedzi na temat Ukrainy. No i znowu zostałem wywołany do tablicy, więc odpowiem.

Balans wiele lat temu przepowiedział tu na forum, że Pucz, inspirowany i finansowany przez CIA, z naszym udziałem zresztą, doprowadzi Ukrainę do tragedii, a my przy tym najbardziej ze wszystkich tak przy okazji oberwiemy. Właśnie się sprawdza... A balans jest realistą, bo ma swoje swoje lata i wiele już w życiu widział i dość dawno temu przestał się kierować emocjami.

A odnośnie propagandy, to Pentagon podaje 2x niższe straty Rosjan, a w lotnictwie to chyba nawet 4x niższe, niż to podaje strona ukraińska.

I taka uwaga na koniec - bez względu na wynik wojny, Ukraina nawet przez 30 lat się nie odbuduje, a przy tym błyskawicznie się wyludnia.

Godzinę temu, balans napisał:

Pisałem już, że do póki trwa tam wojna i giną ludzie, to będę unikał wypowiedzi na temat Ukrainy. No i znowu zostałem wywołany do tablicy, więc odpowiem.

Balans wiele lat temu przepowiedział tu na forum, że Pucz, inspirowany i finansowany przez CIA, z naszym udziałem zresztą, doprowadzi Ukrainę do tragedii, a my przy tym najbardziej ze wszystkich tak przy okazji oberwiemy. Właśnie się sprawdza... A balans jest realistą, bo ma swoje swoje lata i wiele już w życiu widział i dość dawno temu przestał się kierować emocjami.

A odnośnie propagandy, to Pentagon podaje 2x niższe straty Rosjan, a w lotnictwie to chyba nawet 4x niższe, niż to podaje strona ukraińska.

I taka uwaga na koniec - bez względu na wynik wojny, Ukraina nawet przez 30 lat się nie odbuduje, a przy tym błyskawicznie się wyludnia.

W kwestii strat ludzkich panuje spory mętlik będący jednak głównie winą dziennikarzy- wrzucają do wirka z napisem "zabici" również rannych, zaginionych i jeńców.
Ukraińskich danych o stratach w powietrzu nikt chyba nie traktuje do końca poważnie. Co nie zmienia faktu, że i tak są spore a także tego co dla Rosjan jest dużo gorsze- WKS nie są w stanie odegrać w tej wojnie poważniejszej roli. Ta kompromitacja pozostaje nieco w cieniu wpadek na lądzie czy wodzie ale należy zwrócić na nią uwagę. Zaryzykowałbym wręcz twierdzenie, że  Siergiej Szojgu lepiej zainwestowałby ruble wydane na siły powietrzne, paląc nimi w piecu.

1 godzinę temu, balans napisał:

Balans wiele lat temu przepowiedział tu na forum, że Pucz, inspirowany i finansowany przez CIA,

Czy balans tak samo nazywa wszystkie powstania i protesty w demoludach? Czy balans uważa Solidarność za puczystów?

9 godzin temu, karpik napisał:

Sam sobie odpowiadasz ale jakieś zaślepienie "potęgą" armii RF nie pozwala ci uświadomić, że wcześniej czy później Niemcy wojnę przegrały. Dzięki sojuszowi, który jest teraz przeciw dziczy. Dzięki dostawom broni, sprzętu (szczególnie ciężarówek) i surowców od sojuszu a nie dzięki karabinom na sznurku.

Jaki sojusz? Ten zlepek kilku państw trzyma się na cienkim włosku.

27 minut temu, Tyr napisał:

Czy balans tak samo nazywa wszystkie powstania i protesty w demoludach? Czy balans uważa Solidarność za puczystów?

To weź napisz do USA, niech Ci podadzą, ile $ zainwestowali w latach '80 w Solidarność. Od razu powiem, że nie dostaniesz takiej odpowiedzi, te dane są utajnione w hooy długo. Zaś w  temacie Ukrainy mamy o tyle dobrze, że Wiktoria N. powiedziała otwartym tekstem o 5 miliardach $ zainwestowanych w Majdan. Chyba się opłaciło.

34 minuty temu, Tyr napisał:

To jest trochę inna bajka, bo po pierwsze demoludy były mniej zależne od Sowietów niż Ukraina, a po drugie dostały potężny zastrzyk pieniędzy z UE. Ukraina natomiast była uzależniona od rosyjskich tanich surowców, a przede wszystkim od rosyjskiego rynku zbytu. Janukowicz próbował coś manewrować pomiędzy Zachodem i Rosją, ale został obalony i tak stracili rynek zbytu. Bo jeżeli ktoś myślał, że Zachód kupi np ich samoloty Antonowa, to był naiwny. I stało się to co było do przewidzenia - Ukraina jeszcze przed wybuchem walk, stała się, obok Macedonii, najbiedniejszym krajem w Europie.

PS. balans był w Solidarności od samego początku nieprzerwanie przez 12 lat, a nawet coś tam w latach 80-tych za to oberwał, ale jak się napatrzył jak robią robotników w bambuko, to mu w 1992 roku przeszło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie