Skocz do zawartości

Wojna na Ukrainie vol. 4

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

les

Wzruszyłeś mnie do łez swoją łaskawością w głoszeniu moskiewskiej wersji na, jakby nie było, nacjonalistycznym i pro-polskim portalu...

Nie ma to jak działać na emocje. Ja bym wypowiedzi biskupa nie spłycał tylko do obecnej sytuacji. Współcześni liberalno-lewicowi władcy świata w rodzaju Sorosa i in. narzucają ludziom, poprzez media, co ludzie mają myśleć, kogo popierać a z kim się nie zgadzać. Ogłupianie ludzi przychodzi im tym łatwiej, że likwidują albo bardzo ograniczają wolność słowa, wypowiedzi, wyboru. Putin jako zbrodniarz i wróg ludzkości zamknął wszystkie niezależne media i to nikogo nie dziwi, bo tak zwykle robią dyktatorzy. Ale dlaczego tzw. Wolny Świat zamyka u siebie media Putina, dlaczego nie pozwala, by ludzie sami zdecydowali czy chcą to oglądać czy nie. Wygląda na to, że Zachód traktuje swoich obywateli jak ludzi szczególnej troski, którym trzeba pokazywać, co jest dobre a co złe, co mogą oglądać a czego nie mogą. Widać tu w całej okazałości, że teoria konwergencji w polityce i w relacjach między państwami, którą wymyślił Brzeziński, znajduje swoje potwierdzenie. I o tym pisał w artykule biskup, z którym można się nie zgadzać za jego prorosyjskość ale poruszony temat w kwestiach poszanowania praw do wolności słowa na Zachodzie jest ważny.

Zalecam zobaczyć dlaczego Rosjanie twierdzą że Ukraińcy to faszyści , oczywiście jest to dosyć stronniczy reportaż nie pokazujący przyczyn a efekty polityki Janukowycza i niestety dla przemyślenia nasza polityka obecna też niesie często takie przesłanie może nie tak drastyczne ale bardzo podobne. Filmik dla ludzi rozsądnych co potrafią z niego odrzucić plewy ale i wyciągnąć wnioski   https://rumble.com/vw194a-caa-prawda-o-krymie-i-obecnej-sytuacji-na-ukrainie-.html.

13 minut temu, Landszaft napisał:

Zalecam zobaczyć dlaczego Rosjanie twierdzą że Ukraińcy to faszyści , oczywiście jest to dosyć stronniczy reportaż nie pokazujący przyczyn a efekty polityki Janukowycza i niestety dla przemyślenia nasza polityka obecna też niesie często takie przesłanie może nie tak drastyczne ale bardzo podobne. Filmik dla ludzi rozsądnych co potrafią z niego odrzucić plewy ale i wyciągnąć wnioski   https://rumble.com/vw194a-caa-prawda-o-krymie-i-obecnej-sytuacji-na-ukrainie-.html.

Myślę ,że plewów tam więcej niż prawdy. Obrazkowa analiza bez badania przyczyn nacjonalizmu ukraińskiego , za który odpowiadamy i my ( Polacy) i Rosjanie , a szczególnie Sovieci jest bez sensu. Przez wiele lat próbowałem zmusić do myślenia znajomych "prawaków" czy też innych narodowców , nacjonalistów do próby sformułowania przyczyn swoistej nienawiści pewnych grup ukraińskich do Polaków i jedyne co usłyszałem to brednie o "czarnym podniebieniu" czy innej "dziczy " lub prymitywie kulturowym z których ta miała wynikać. 

Mamy obecnie niesamowitą okazję zakopać stare topory i rozpocząć nowy okres wspólpracy i porozumienia z tym narodem . Już przed tą wojną nastawienie Ukraińców do Polski było bardzo pzrychylne i pełne podziwu za udana transformacje i zmiany demokratyczne , których my za bardzo nie cenimy , a których nam  zazdroszczą . 

Jako , że mam do granicy z 90 km wolałbym aby tam znajdowaało się przyjazne państwo , które będzie i mnie osłaniać przed zagrożeniem totalitarnym a i do którego spokojnie i bez obaw mogę przyjechać by zobaczyć tamtejsze niesamowite miejsca i klimaty.

„Слава Україні!” 

ps. Nota bene hasło to w naszym kraju mocno spopularyzował Stepan Bandera podczas procesu we Lwowie w 1936r. 

• Tak trzymać 1

Szutnik oczywiście w dużej części zgadzam się z tobą , Nie można przez ten film patrzyć że tak postępują wszyscy Ukraińcy i że większość to banderowcy bo to totalny kłam i hipokryzja , ale jest ale . Jeśli my Polacy i Niemcy mogliśmy się pojednać i to naprawdę kilka dekad po zakończeniu II wojny to dlaczego do dnia dzisiejszego to nie wystapiło między nami i Ukraińcami ??, Oczywiście polityka i historia jest brudna . Zalecam jeszcze jeden filmik przeanalizować

i mimo krzyczącego tytułu nic tu nie jest z gloryfikacją Rosji. Tam wojna trwa nie od 16 dni a już 8 lat CIĄGLE POD OSTRZAŁEM i to też jest Ukraina . ta wojna nie jest czarno biała i nie ma tylko jednego wroga.  Jest tu też dobry ogląd na sprawę bo obecna TVP , radio i net jesteśmy zachwyceni wojna i jak to dobrze że Rosjan leją " nie jestem w żadnym wypadku jakimś obrońcą Rosji Putina bo musiałbym być chory w kubeł" ale lubię analizę faktów a nie opieranie się tylko na propagandzie która jest zawsze jednostronna.

11 minut temu, Landszaft napisał:

propagandzie która jest zawsze jednostronna.

To też mnie przeraża :) Nawet tutaj nastawienie do Rosjan ( nie mylić z rządem FR ) jest poza jakimkolwiek poziomem akceptacji. 

Widziałem  jak we Lwowie , w latach 90'tych Ukraińcy radykalizowali się przeciwko Polakom za przyczyną prowokacji rosyjskich agentur ( np. sprawa Katedry św. Jura czy cmentarza Łyczakowskiego ) . Zobacz jak na Litwie długo trwało przystosowanie się ludności rosyjkojęzycznej ( nota bene przy wsparciu ludności polskiej ) i nie uleganie propagandzie Kremla . Dzisiaj Rosjanie na Litwie , Łotwie czy Estoni prędzej będą strzelać do swoich rodaków broniąc obecnej ojczyzny niż zgadzać się na jakąś wyimaginowaną własną republikę. 

W latach 90'tych na Ukrainie normą było brak wypłat przez kilka - kilkanaście miesięcy ! I gdybyś słyszał jak wtedy była nostalgia niektórych za ZSRR :) 

Donbas , to trochę inna bajka . Bogaty region , w którym grupa oligarchów zarabiała kokosy , często współpracując z Kremlem , a w którym to regionie propaganda  Putina bez przerwy lansowała bajkę o okradających ich Ukraińcach i jak to było dobrze za komuny . `I do tego prezydentura Petra Proszenki , który będąc u władzy w czasie wybuchu konfliktu o Krym i Donbas jednocześnie , mimo de facto wojny z Rosją był chyba największym eksporterem słodyczy i komponentów na rynek rosyjski :) Czas pokaże , czy Żełeński okaże się politykiem-propaństwowcem , który zacznie naprawiać Ukrainę czy kolejnym kumplem oligarchów myślącym jedynie o własnym koncie.

ps. Od czasu , gdy w 1989r zobaczyłem jak mój przyjaciel zmienił pisownie imienia i nazwiska na język ukraiński i zaczął się uczyć ukraińskiego ( wyobraź sobie - bokser, asystent na lwowskim AWF'ie , z łapami jak bochny , z odbitego na koszmarnym ksero podręcznika a la Falski 😁)  wierzyłem , że wreszcie Ukraina stanie się silnym , niepodległym państwem ( i do tego przyjaznym nam , mimo dzielącej nas historii )

les

"Nie ma to jak działać na emocje. Ja bym wypowiedzi biskupa nie spłycał tylko do obecnej sytuacji....."

vs stricte pro-kremlowskie, na szybko z większej ilości wybrane:

" W istocie mamy wrażenie, że administracja Bidena, NATO i Unia Europejska celowo prowokują Federację Rosyjską, utrzymując sytuację oczywistej nierównowagi, właśnie po to, aby uniemożliwić jakiekolwiek próby pokojowego rozwiązania kryzysu ukraińskiego. W tym właśnie tkwi powaga problemu. Jest to pułapka zastawiona zarówno na Rosję, jak i na Ukrainę, wykorzystująca oba te kraje, aby umożliwić globalistycznej elicie realizację jej zbrodniczego planu."

"Dochodzimy więc do kryzysu ukraińskiego, który jest nam przedstawiany jako konsekwencja ekspansjonistycznej arogancji Władimira Putina wobec niepodległego i demokratycznego państwa, do którego próbuje on rościć sobie absurdalne prawa. Mówi się, że „podżegacz wojenny Putin” masakruje bezbronną ludność, która odważnie powstała, aby bronić swojej ojczyzny, świętych granic swojego państwa i naruszonych swobód obywatelskich...."

"Praktycznie rzecz biorąc, Federacja Rosyjska jest zagrożona militarnie – zaledwie kilka kilometrów od swoich granic, jednocześnie nie posiadając żadnej bazy wojskowej w podobnej odległości od Stanów Zjednoczonych."

"Jak widzimy, NATO nie dotrzymało swoich zobowiązań wobec Rosji i wymusiło taką sytuację w bardzo delikatnym momencie dla równowagi geopolitycznej. Powinniśmy zadać sobie pytanie, dlaczego Stany Zjednoczone – a raczej amerykańskie głębokie państwo, które odzyskało władzę po oszustwie wyborczym, które wyniosło Joe Bidena do Białego Domu..."

"Nie brzmi to zatem jak przypadek, że w sierpniu 2021 roku Zelenski oświadczył, iż uważa gazociąg Nord Stream 2 między Rosją a Niemcami za „niebezpieczną broń, nie tylko dla Ukrainy, ale dla całej Europy”. Omijając Ukrainę, pozbawia on Kijów około miliarda euro rocznie dochodów z tytułu opłat tranzytowych....."

"Pozostając przy temacie amerykańskich interesów na Ukrainie, warto wspomnieć o znajdujących się na Ukrainie laboratoriach wirusologicznych, które znajdują się pod kontrolą Pentagonu i w których, jak się wydaje, zatrudnieni są wyłącznie amerykańscy specjaliści posiadający immunitet dyplomatyczny, podlegający bezpośrednio amerykańskiemu Ministerstwu Obrony."

"Należy też pamiętać o skardze Putina dotyczącej gromadzenia danych genomowych ludności, które mogą być wykorzystane do produkcji broni bakteriologicznej z selekcją genetyczną. Informacje o działalności laboratoriów na Ukrainie są oczywiście trudne do potwierdzenia, ale zrozumiałe jest, że Federacja Rosyjska uznała, nie bez racji, że laboratoria te mogą stanowić dodatkowe zagrożenie bakteriologiczne dla bezpieczeństwa Rosji. "

Więcej mi się nie chce, bo musiałbym w ramach podobnych wkleić cały artykuł...

Jeśli dla ciebie nie jest to wersja Kremlowska wymieszana z paranoją, to nic na to nie poradzę...

Ale. pierwsze z brzegu, z ciekawości- to Nord Stream 2 jest dobry czy zły? Wg Abp Carlo Maria Viganò ewidentnie musi być dobry, skoro wymienia i w domyśle krytykuje  próby blokowania jako "niebezpieczną broń, nie tylko dla Ukrainy, ale dla całej Europy”

PS Wątek pandemii pominę...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie