bjar_1 Napisano 18 Październik 2022 Napisano 18 Październik 2022 Ej to na serio jest taki rarytas, żeby Stuhra wklejać już drugi dzień z rzędu?
takafura Napisano 18 Październik 2022 Napisano 18 Październik 2022 2 godziny temu, Tyr napisał: Bodziu tobie zrobili papkę z mózgu, czy ty starasz się zrobić innym? Za swoje wpisy niedługo dostaniesz nagrodę sołowiowa... Marże Orlenu i Lotosu skoczyły o kilkaset procent. 'Rafinerie to teraz kury znoszące złote jaja' | Biznes na Next.Gazeta.pl Cytat: "Rzeczniczka Orlenu Joanna Zakrzewska wyjaśniała natomiast, że modelowa marża jest wskaźnikiem teoretycznym i że jej łączenie z cenami paliw i zyskami koncernu jest manipulacją. Tłumaczyła, że "marża modelowa nie jest miarą zarobku koncernu, a jedynie odzwierciedla warunki makroekonomiczne" oraz że jest "kategorią rynkową i jest taka sama dla wszystkich rafinerii w regionie, różnicuje ją jedynie struktura produkcji". Ps. Nie mam pojęcia czy to prawda, podziwiam zapał z jakim niektórzy odkrywczo demaskują "marże modelowe" jak przyczynę kosmicznych cen paliwa. Dziwią tylko wzrosty cen w całej Europie. Kaczyński i Obajtek sprawcami ?
karpik Napisano 18 Październik 2022 Napisano 18 Październik 2022 26 minut temu, takafura napisał: Cytat: "Rzeczniczka Orlenu Joanna Zakrzewska wyjaśniała natomiast, że modelowa marża jest wskaźnikiem teoretycznym i że jej łączenie z cenami paliw i zyskami koncernu jest manipulacją. Tłumaczyła, że "marża modelowa nie jest miarą zarobku koncernu, a jedynie odzwierciedla warunki makroekonomiczne" oraz że jest "kategorią rynkową i jest taka sama dla wszystkich rafinerii w regionie, różnicuje ją jedynie struktura produkcji". Ps. Nie mam pojęcia czy to prawda, podziwiam zapał z jakim niektórzy odkrywczo demaskują "marże modelowe" jak przyczynę kosmicznych cen paliwa. Dziwią tylko wzrosty cen w całej Europie. Kaczyński i Obajtek sprawcami ? Cena ropy spada. Jest obecnie na poziomie sprzed roku. Skąd taka cena na stacjach i skąd rekordowe zyski jeżeli marża jest jakaś "wirtualna"? Serio pytam. Nie znam się i nie chce mi się zagłębiać.
Erih Napisano 18 Październik 2022 Napisano 18 Październik 2022 28 minut temu, karpik napisał: Cena ropy spada. Jest obecnie na poziomie sprzed roku. Skąd taka cena na stacjach i skąd rekordowe zyski jeżeli marża jest jakaś "wirtualna"? Serio pytam. Nie znam się i nie chce mi się zagłębiać. Rozchodzi się - jak czytałem - o to, że z Rosji nie płynęła wyłącznie surowa ropa, ale też gotowe paliwa. A przerób kosztuje.
bjar_1 Napisano 18 Październik 2022 Napisano 18 Październik 2022 No, ten przed czaszkowskim to dopiero schronów w Warszawie nabudował ;)
Tyr Napisano 19 Październik 2022 Napisano 19 Październik 2022 masz rację, ale nie ten tylko TA, przed dupiarzem też nie zbudowała schronów bo była zajęta oddawaniem kamienic nieśmiertelnym właścicielom...
bjar_1 Napisano 19 Październik 2022 Napisano 19 Październik 2022 Przecież wiadomo o kogo mi chodzi. A co reprywatyzacji , to ile osób pociągnięto do odpowiedzialności za to? 7 lat rządzą i się nie da?
takafura Napisano 19 Październik 2022 Napisano 19 Październik 2022 19 godzin temu, karpik napisał: Cena ropy spada. Jest obecnie na poziomie sprzed roku. Skąd taka cena na stacjach i skąd rekordowe zyski jeżeli marża jest jakaś "wirtualna"? Serio pytam. Nie znam się i nie chce mi się zagłębiać. Przy 20 % inflacji wszystkie ceny są w ruchu, choć paliwa podrożały masakrycznie i gwałtownie o 100 %. Paliwa, opał i prąd to rzeczy tak strategiczne, że m.in. ze względu na wybory w przyszłym roku kto by nie rządził będzie się starał utrzymać je w ryzach. Dopłatami, subwencjami, negocjacjami, zawieszeniem VAT. Dla swojego dobra ( czyli wyniku wyborczego) a nie naszego. Nie znam się, ale nie wierzę w samobójcze windowanie cen dla krótkoterminowych zysków. po wyborach to co innego ;) Ps. Trzeba by pójść tropem który sugeruje @Erih.
srbm Napisano 19 Październik 2022 Napisano 19 Październik 2022 Z życia (seksualnego) mediów demokratycznych: Polityka.pl: Tomasz Lis miał dopuścić się napaści seksualnej. Nowe doniesienia ws. dziennikarza | Wiadomości Radio ZET
Czlowieksniegu Napisano 19 Październik 2022 Napisano 19 Październik 2022 Stuhr*, może Lis... takimi problemami żyje "władza"... vs * dla jasności- wcale a wcale dzbana nie bronię...
bjar_1 Napisano 19 Październik 2022 Napisano 19 Październik 2022 Elektorat został uświadomiony, że to wina wojny, Fiutina i Tuska. Czego nie rozumiesz?
Tyr Napisano 19 Październik 2022 Napisano 19 Październik 2022 Podobno za poprzedniej ekipy węgiel z rosji miał być importowany w takich reklamówkach... 1
Rekomendowane odpowiedzi