Van Pelt Posted February 20, 2021 Posted February 20, 2021 Cześć. Czy to jest dziobak do lodu, czy może coś na wzór średniowieczny, na przykład widelec do pieczeni. Sporawy jest.
karpik Posted February 20, 2021 Posted February 20, 2021 1 godzinę temu, Erih napisał: Osełka powinna mieć powierzchnię drobno karbowaną, jak dla mnie kolec do lodu. Czy materiał na rękojeści to bursztyn? Firmy w ofercie mają też gładkie stalki. http://inwestpol.com/pl/inne/akcesoria/stalki Rękojeść raczej poroże/kość.
Erih Posted February 20, 2021 Posted February 20, 2021 4 minuty temu, karpik napisał: Firmy w ofercie mają też gładkie stalki. http://inwestpol.com/pl/inne/akcesoria/stalki Rękojeść raczej poroże/kość. Gładkie stalki zwyczajnie nie działają.
karpik Posted February 20, 2021 Posted February 20, 2021 Chropowata służy do ostrzenia, gładka do wygładzania. Może ta też ma różne. Po tych zdjęciach nie widać.
Erih Posted February 27, 2021 Posted February 27, 2021 2 godziny temu, szutnik napisał: Przeoczyłeś , że Robert już takowy komplet zapodał( cudeńko) i to od " nadwornego dostawcy " Nie przeoczyłem, i nie widzę w tym zestawie inwentarza. Ciekawe co byśmy zobaczyli, biorąc inkryminowany obiekt pod lupę stereoskopową. Rysy na sztychu czy na krawędziach? A co do nożorobów, to poza Zakonem Lustrzanej Krawędzi, wszędzie dziś ostrzy się pod włos, nigdy za włosem - bo takie ostrzenie nie dosyć że jest skrajnie nietrwałe, to bardzo przyspiesza erozję ostrza. Tak że, tego. PS Nawet przy takim podejściu, obok szpikulca do wygładzania, powinna być stalka do normalnego ostrzenia w zestawie.
szutnik Posted February 22, 2021 Posted February 22, 2021 W dniu 21.02.2021 o 12:29, takafura napisał: Nie jest to stalka do ostrzenia noży - świadczą o tym wklęsłe płaszczyzny. Rzeźnik którego obserwowałem przy pracy podostrzał noże okrągła w przekroju stalką. Wygląda to jak rodzaj widelca służącego do przenoszenia czy przytrzymania pieczeni podczas porcjowania. To, że nie widziałeś stalki z wklęsłymi płaszczyznami nie znaczy ,że takowych nie było. Ostrzenie za pomocą stalki polega na przeciąganiu po ostrej krawędzi i fakt ,że teraz dominują stalki gęsto rowkowane. Ale wcześniej bywały także graniaste https://imged.pl/stalka-do-ostrzenia-nozy-25927281.html
bert.F Posted February 26, 2021 Posted February 26, 2021 https://frenchgardenhouse.com/item_8706/Antique-Sterling-Silver-Carving-Knife-andhttps://www.ebay.com/itm/Antique-Knife-Sharpening-Steel-Bone-Handle-6-Shttps://www.etsy.com/pl/listing/615277594/antique-joseph-rodgers-sons-carving-set?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=antler+honing+steel&ref=sr_gallery-1-6&from_market_listing_grid_organic=1ided-Cast-Steel-Edge-Honing-Rod-12-/333408206862-Sharpening-Steel.htm
toyotomi Posted February 27, 2021 Posted February 27, 2021 Czołem. 46 minut temu, Erih napisał: wszędzie dziś ostrzy się pod włos, nigdy za włosem - bo takie ostrzenie nie dosyć że jest skrajnie nietrwałe, to bardzo przyspiesza erozję ostrza. Waszmość Erih - chyba trochę przesadziłeś...!!!
Van Pelt Posted February 21, 2021 Author Posted February 21, 2021 Wszystkie powierzchnie są gładkie i lekko wklęsłe. Może tu będzie lepiej widać.
Erih Posted February 27, 2021 Posted February 27, 2021 21 minut temu, toyotomi napisał: Czołem. Waszmość Erih - chyba trochę przesadziłeś...!!! Szanowny toyotomi, absolutnie nie. Ostrzenie za włosem tworzy bardzo cienki film na krawędzi ostrzonej, owszem, bardzo ostry - ale tez, zupełnie nietrwały. Tak ostrzona krawędź tnąca utraci swoje właściwości po przecięciu kartki papieru. I tu tzw honowanie może mieć zastosowanie . Na krótko przywraca ostrość. Tylko że takowa metoda ostrzenia użytkowo nie ma racji bytu.
wojtek780412 Posted March 3, 2021 Posted March 3, 2021 bert.F ma rację, to szpikulec do przytrzymywania dużych porcji pieczystego przy porcjowaniu
sqr Posted February 27, 2021 Posted February 27, 2021 1 godzinę temu, Erih napisał: co do nożorobów, to poza Zakonem Lustrzanej Krawędzi, wszędzie dziś ostrzy się pod włos, nigdy za włosem - bo takie ostrzenie nie dosyć że jest skrajnie nietrwałe, to bardzo przyspiesza erozję ostrza. Tak że, tego. Metoda ostrzenia noża, zależy od jego przeznaczenia. Można na kilka sposobów ostrzyć nóż, w zalaznosci, co i jak będziesz nim ciał, kroil, siekal, filetowal, trybowal, wykrawal, itp.
Van Pelt Posted February 26, 2021 Author Posted February 26, 2021 Honowanie czy ostrzenie, antyk czy nie, po ostatnim seansie stwierdzam, że na zombie będzie jak znalazł. Dzięki.
toyotomi Posted February 23, 2021 Posted February 23, 2021 Czołem Waszmościom. Żelazo / ostrze - prezentowanego "narzędzia" nie ma nic wspólnego ze stalką do ostrzenia noży. Stalki - czy to kiedyś, czy obecnie - miały przekroje okrągłe bądź soczewkowe. O różnej gradacji części roboczej 8 godzin temu, szutnik napisał: Ale wcześniej bywały także graniaste Stalka którą podlinkowałeś, to stalka o przekroju soczewkowym. Nie mająca nic wspólnego z 6-cio graniastym żelazem. Również i dziś można taką - nową - stalkę kupić. pzdr. stani
bert.F Posted February 28, 2021 Posted February 28, 2021 Błądzisz kolego Erih, "przestrzeliłeś temat" a idziesz w zaparte i nie potrafisz się do tego przyznać , wymyślasz jakieś głupoty o lodzie ,cukrze, ostrzeniu ,gładzeniu a to po prostu jest część zestawu do krojenia mięs
sqr Posted March 1, 2021 Posted March 1, 2021 Bolą mnie oczy od patrzenia na te bzdury. Każde ostrze, stworzone do konkretnego celu, w konkretnym stylu, ma swój własny, indywidualny styl/sposób ostrzenia. Nie znam uniwersalnego sposobu "śmigania" ostrza do wszystkich celów.
takafura Posted February 23, 2021 Posted February 23, 2021 Co za zwroty akcji Czyli ów szpikulec może być elementem jakiegoś rożna gdzie pieczono kuraki i wraz z nim podawano do stołu ?
takafura Posted February 21, 2021 Posted February 21, 2021 Nie jest to stalka do ostrzenia noży - świadczą o tym wklęsłe płaszczyzny. Rzeźnik którego obserwowałem przy pracy podostrzał noże okrągła w przekroju stalką. Wygląda to jak rodzaj widelca służącego do przenoszenia czy przytrzymania pieczeni podczas porcjowania.
Erih Posted March 1, 2021 Posted March 1, 2021 Konkretnie to od początku jest mowa o nożach stołowych.
wojtek780412 Posted March 5, 2021 Posted March 5, 2021 @bert.F - masz rację,że nie jest to narzędzie rzeźnicze,tylko element zastawy stołowej (kuchennej), na targach Polagra widziałem kiedyś porcjowanie pieczonego prosięcia przez dwóch kucharzy, jeden dzielił tuszę nożem przytrzymując ją "szpikulcem", drugi porcjował i podawał do degustacji korzystając z noża i dużego widelca. Jak napisał Cyrograf15 "stalką da się przytrzymać kawał mięsa", być może niezgodnie z jej przeznaczeniem ale całkowicie funkcjonalnie.
szutnik Posted February 24, 2021 Posted February 24, 2021 W dniu 23.02.2021 o 07:33, toyotomi napisał: Żelazo / ostrze - prezentowanego "narzędzia" nie ma nic wspólnego ze stalką do ostrzenia noży. Stalki - czy to kiedyś, czy obecnie - miały przekroje okrągłe bądź soczewkowe. Nie podważam Twojej wiedzy ale z stalkami ( a przynajmniej o sugestii co do ich przeznaczenia) o takim kształcie już wcześniej się spotkałem . Głównie import z Niemiec lub GB. https://www.ebay.com/itm/Antique-Knife-Sharpening-Steel-Bone-Handle-6-Sided-Cast-Steel-Edge-Honing-Rod-12-/333408206862 Kiedyś trafiłem nawet na taki komplet jak niżej , w której "ów" szpikulec najprawdopodobniej pełnił rolę stalki. ps. chyba ślepnę , ale nie zauważyłem od razu soczewki na zdjęciu
szutnik Posted February 24, 2021 Posted February 24, 2021 https://www.ebay.com/itm/Antique-1847-Rogers-Bros-Brothers-Silver-Color-Knife-Sharpening-Steel-Sharpener-/291536825578 Trochę bardziej do salonu niż na polowanie
szutnik Posted March 3, 2021 Posted March 3, 2021 Panowie ( oraz Panie? ) może już dajmy sobie spokój z tą dziwną dyskusją , w której argumenty i przekonania pojawiają się coraz dziwniejsze i bardziej absurdalne. Jeżeli ktoś potrzebuję dobrego, dużego kubła zimnej wody na eb proponuję przeczytać sobie jedną z bajek Leszka Kołakowskiego - " Legendę o cesarzu Kennedym " . Może to pozwoli złapać dystans do wiedzy minionej i niestety już zapomnianej , której nikt nie opisał z racji trywialności w żadnym elaboracie.
Question
Van Pelt
Cześć.
Czy to jest dziobak do lodu, czy może coś na wzór średniowieczny, na przykład widelec do pieczeni. Sporawy jest.
50 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.