Jump to content
  • 0

Kolec / widelec


Question

  • Answers 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters For This Question

Top Posters For This Question

Popular Posts

Czołem Waszmościom. Żelazo / ostrze - prezentowanego "narzędzia" nie ma nic wspólnego ze stalką do ostrzenia noży. Stalki - czy to kiedyś, czy obecnie - miały przekroje okrągłe bądź soczewko

https://www.ebay.com/itm/Antique-1847-Rogers-Bros-Brothers-Silver-Color-Knife-Sharpening-Steel-Sharpener-/291536825578 Trochę bardziej do salonu niż na polowanie 

Witam wszystkich. Panowie! Jedynie toyotomi którego bardzo cenię za zakres wiedzy o białej broni i w tym miejscu serdecznie pozdrawiam , skierował identyfikacje w kierunku łowiectwa. Jest to

Posted Images

Recommended Posts

  • 1

Honowanie? Nożoroby będą mieli (albo już mają) ubaw. Tego typu szpikulce mogły być używane do kruszenia lodu/cukru, ewentualnie do przyszpilania mięsa w trakcie krojenia. Zdecydowanie nie do pieczenia czy opiekania - organiczny materiał rękojeści mógłby się zbyt łatwo uszkodzić.

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
  • 0

Nie jest to stalka do ostrzenia noży - świadczą o tym wklęsłe płaszczyzny.

Rzeźnik którego obserwowałem przy pracy podostrzał noże okrągła w przekroju stalką.

Wygląda to jak rodzaj widelca służącego do przenoszenia czy przytrzymania pieczeni podczas porcjowania.

Link to post
Share on other sites
  • 0
W dniu 21.02.2021 o 12:29, takafura napisał:

Nie jest to stalka do ostrzenia noży - świadczą o tym wklęsłe płaszczyzny.

Rzeźnik którego obserwowałem przy pracy podostrzał noże okrągła w przekroju stalką.

Wygląda to jak rodzaj widelca służącego do przenoszenia czy przytrzymania pieczeni podczas porcjowania.

To, że nie widziałeś stalki z wklęsłymi płaszczyznami nie znaczy ,że takowych nie było. Ostrzenie za pomocą stalki polega na przeciąganiu po ostrej krawędzi i fakt ,że teraz dominują stalki gęsto rowkowane. Ale wcześniej bywały także graniaste 

https://imged.pl/stalka-do-ostrzenia-nozy-25927281.html

Link to post
Share on other sites
  • 0

Czołem Waszmościom.

Żelazo / ostrze - prezentowanego "narzędzia" nie ma nic wspólnego ze stalką do ostrzenia noży.

Stalki - czy to kiedyś, czy obecnie - miały przekroje okrągłe bądź soczewkowe.

O różnej gradacji części roboczej 

8 godzin temu, szutnik napisał:

Ale wcześniej bywały także graniaste

Stalka którą podlinkowałeś, to stalka o przekroju soczewkowym.

Nie mająca nic wspólnego z 6-cio graniastym żelazem.

1.stalka.thumb.JPG.62bf732a73fa0ba699905d8ae92da1da.JPG

Również i dziś można taką - nową - stalkę kupić.

 

pzdr.

stani

  • Thanks 1
  • Haha 1
Link to post
Share on other sites
  • 0

Czołem.

6 godzin temu, takafura napisał:

szpikulec może być elementem jakiegoś rożna gdzie pieczono kuraki

Skłaniał bym się w kierunku grubszej zwierzyny - coś z kierunku myślistwa.

 

pzdr.

stani

  • Haha 1
Link to post
Share on other sites
  • 0
W dniu 23.02.2021 o 07:33, toyotomi napisał:

Żelazo / ostrze - prezentowanego "narzędzia" nie ma nic wspólnego ze stalką do ostrzenia noży.

Stalki - czy to kiedyś, czy obecnie - miały przekroje okrągłe bądź soczewkowe.

Nie podważam Twojej wiedzy ale z stalkami ( a przynajmniej o sugestii co do ich przeznaczenia) o takim kształcie już wcześniej się spotkałem . Głównie import z Niemiec lub GB.

https://www.ebay.com/itm/Antique-Knife-Sharpening-Steel-Bone-Handle-6-Sided-Cast-Steel-Edge-Honing-Rod-12-/333408206862

Kiedyś trafiłem nawet na taki komplet jak niżej , w której  "ów" szpikulec najprawdopodobniej pełnił rolę stalki.

ps. chyba ślepnę , ale nie zauważyłem od razu soczewki na zdjęciu ☹️

stalka.jpg

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
  • 0
  • 0
W dniu 26.02.2021 o 00:03, Erih napisał:

Honowanie? Nożoroby będą mieli (albo już mają) ubaw. Tego typu szpikulce mogły być używane do kruszenia lodu/cukru, ewentualnie do przyszpilania mięsa w trakcie krojenia. Zdecydowanie nie do pieczenia czy opiekania - organiczny materiał rękojeści mógłby się zbyt łatwo uszkodzić.

Kol. Erih , a gdzieżeś ty widział taki szpikulec do lodu?

https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=old+ice+picks&sa=X&ved=2ahUKEwiu35DskYnvAhVsk4sKHfsPCwAQjJkEegQIAhAB&biw=1366&bih=657

do " przyszpilania mięsa" poręczniejszy widelec a utrzymanie noża w należytym stanie to nie tylko ostrzenie 

 https://www.pinklobster.pl/jak-poprawnie-ostrzyc-noze/

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...

Important Information