szutnik Napisano 23 Styczeń 2025 Napisano 23 Styczeń 2025 W dniu 21.01.2025 o 23:19, karpik napisał: Bo najechało się sporo dzieci niezaszczepionych ze wschodu. To nie jest dobry argument ( choć prawdziwy ) Woda na młyn poronionych Konfabulantów ;). Mamy już pierwsze przypadki gorączki zachodniego Nilu a tylko patrzeć jak malaria wróci. I bez udziału imigrantów - chociaż jestem pewien ,że debilątka przypiszą jej obecność "inżynierom" z ciemną karnacją skóry.
karpik Napisano 23 Styczeń 2025 Napisano 23 Styczeń 2025 (edytowane) 39 minut temu, szutnik napisał: To nie jest dobry argument ( choć prawdziwy ) Woda na młyn poronionych Konfabulantów ;). Mamy już pierwsze przypadki gorączki zachodniego Nilu a tylko patrzeć jak malaria wróci. I bez udziału imigrantów - chociaż jestem pewien ,że debilątka przypiszą jej obecność "inżynierom" z ciemną karnacją skóry. Ciepłolubne robactwo groźne dla człowieka może do nas zawitać już w przyszłej dekadzie. Luty za pasem, a najniższa temperatura jaką widziałem u mnie tej zimy, to 3 na minusie . Środek zimy: Edytowane 23 Styczeń 2025 przez karpik
sebek1974 Napisano 24 Styczeń 2025 Napisano 24 Styczeń 2025 11 godzin temu, karpik napisał: Ciepłolubne robactwo groźne dla człowieka może do nas zawitać już w przyszłej dekadzie. Luty za pasem, a najniższa temperatura jaką widziałem u mnie tej zimy, to 3 na minusie . Środek zimy:
karpik Napisano 24 Styczeń 2025 Napisano 24 Styczeń 2025 1 godzinę temu, sebek1974 napisał: Klimat u nas się zmienia i to jest fakt. Kłócić się mogą co najwyżej czy to naturalny proces czy jednak przykładamy do tego rękę. Na mój chłopski rozum i to co wiadomo nie od dziś, to to, że za temperaturę na ziemi od miliardów lat odpowiadał głównie poziom CO2 w atmosferze. Myślę, że wytwarzamy go tyle, że nie jest to bez znaczenia dla klimatu. Spierać się nie będę bo już za stary jestem, żeby było to groźne dla mojej nędznej egzystencji.
sebek1974 Napisano 24 Styczeń 2025 Napisano 24 Styczeń 2025 5 godzin temu, karpik napisał: Klimat u nas się zmienia i to jest fakt. Kłócić się mogą co najwyżej czy to naturalny proces czy jednak przykładamy do tego rękę. Na mój chłopski rozum i to co wiadomo nie od dziś, to to, że za temperaturę na ziemi od miliardów lat odpowiadał głównie poziom CO2 w atmosferze. Myślę, że wytwarzamy go tyle, że nie jest to bez znaczenia dla klimatu. Spierać się nie będę bo już za stary jestem, żeby było to groźne dla mojej nędznej egzystencji. No cóż, klimat jest jaki jest i po prostu musimy się dostosować. Jest zimno ciepło się ubierać a jak jest ciepło rozbierać. Osobiście wole ciepła bo nie cierpię zimy, nie uprawiam żadnych sportów zimowych. Ale to tylko moje zdanie...
karpik Napisano 24 Styczeń 2025 Napisano 24 Styczeń 2025 2 minuty temu, sebek1974 napisał: No cóż, klimat jest jaki jest i po prostu musimy się dostosować. Jest zimno ciepło się ubierać a jak jest ciepło rozbierać. Osobiście wole ciepła bo nie cierpię zimy, nie uprawiam żadnych sportów zimowych. Ale to tylko moje zdanie... Ja nie cierpię upałów ale tu nie chodzi tylko o ciuszki. Prócz oczywistego zagrożenia życia człowieka (szczególnie dzieci i seniorzy) wyższa temperatura to latem więcej energii w powietrzu, która oddawana jest w postaci ekstremalnych zjawisk atmosferycznych. Szkody w mieniu i uprawach to koszty na odzieniu- dokładniej chodzi o kieszeń. Mam działkę i nasze, polskie standardowe drzewa i krzewy owocowe głupieją od tego ciepła na przedwiośniu. Szybko rozpoczynają wegetację i wypuszczają kwiaty, które coraz częściej niszczy przymrozek. Wystarczy czasem parę godzin gdy jest w pełni kwitnienia. Już sadząc nowe drzewa szukam takich odmian, które później kwitną a za parę lat wchodzę w palmy i ananasy
sebek1974 Napisano 24 Styczeń 2025 Napisano 24 Styczeń 2025 2 godziny temu, karpik napisał: Ja nie cierpię upałów ale tu nie chodzi tylko o ciuszki. Prócz oczywistego zagrożenia życia człowieka (szczególnie dzieci i seniorzy) wyższa temperatura to latem więcej energii w powietrzu, która oddawana jest w postaci ekstremalnych zjawisk atmosferycznych. Szkody w mieniu i uprawach to koszty na odzieniu- dokładniej chodzi o kieszeń. Mam działkę i nasze, polskie standardowe drzewa i krzewy owocowe głupieją od tego ciepła na przedwiośniu. Szybko rozpoczynają wegetację i wypuszczają kwiaty, które coraz częściej niszczy przymrozek. Wystarczy czasem parę godzin gdy jest w pełni kwitnienia. Już sadząc nowe drzewa szukam takich odmian, które później kwitną a za parę lat wchodzę w palmy i ananasy Może na przyszłość cze ba tak postępować. Jeżeli polska roślinność nie da rady ze zmianą klimatu to chyba innego wejścia nie ma. Już widzę promocje w Lidlu lub Biedronce na polskie kokosy, banany, figi, daktyle,cytruse i pomarańcze. A w Warszawie była kiedyś palma daktylowa.
karpik Napisano 24 Styczeń 2025 Napisano 24 Styczeń 2025 36 minut temu, sebek1974 napisał: Może na przyszłość cze ba tak postępować. Jeżeli polska roślinność nie da rady ze zmianą klimatu to chyba innego wejścia nie ma. Już widzę promocje w Lidlu lub Biedronce na polskie kokosy, banany, figi, daktyle,cytruse i pomarańcze. A w Warszawie była kiedyś palma daktylowa. Pamiętaj tylko, że będą hodować je ci sami ludzie co teraz, bo tam gdzie wcześniej to robili nie będzie można uprawiać i mieszkać.
sebek1974 Napisano 24 Styczeń 2025 Napisano 24 Styczeń 2025 30 minut temu, karpik napisał: Pamiętaj tylko, że będą hodować je ci sami ludzie co teraz, bo tam gdzie wcześniej to robili nie będzie można uprawiać i mieszkać. Ja jestem pozytywnie nastawiony do świata i do ludzi i myślę ze dadzą sobie rady. Życie mnie tak nauczyło. Nie można się poddawać tylko patrzyć naprzód. Największy problem polega na tym ze człowiek popełnia jakie błędy a potem szuka jakie rozwiązanie na gwałt co powoduje nowe problemy...
karpik Napisano 25 Styczeń 2025 Napisano 25 Styczeń 2025 15 godzin temu, sebek1974 napisał: Ja jestem pozytywnie nastawiony do świata i do ludzi i myślę ze dadzą sobie rady. Życie mnie tak nauczyło. Nie można się poddawać tylko patrzyć naprzód. Największy problem polega na tym ze człowiek popełnia jakie błędy a potem szuka jakie rozwiązanie na gwałt co powoduje nowe problemy... Światło w tunelu podczas majaków malarycznej gorączki to też droga do przodu . Nie ma co się martwić na zapas. Może będzie taka susza, że komar nie będzie miał gdzie się rozmnożyć. Co prawda nie będzie wtedy co jeść, ale ludzkość ma sposób na rozwiazanie każdego problemu. Na tą chwilę najlepszym sposobem jaki wymyśliła na suszę jest podnoszenie cen żywności
szutnik Napisano 25 Styczeń 2025 Napisano 25 Styczeń 2025 23 godziny temu, karpik napisał: Pamiętaj tylko, że będą hodować je ci sami ludzie co teraz, bo tam gdzie wcześniej to robili nie będzie można uprawiać i mieszkać. Sie weźmie , sie zbuduje muuuur und karabinen & granaten
Erih Napisano 25 Styczeń 2025 Napisano 25 Styczeń 2025 W dniu 24.01.2025 o 22:02, karpik napisał: Pamiętaj tylko, że będą hodować je ci sami ludzie co teraz, bo tam gdzie wcześniej to robili nie będzie można uprawiać i mieszkać. Gdybologia level hard. Równie dobrze może nastąpić przesunięcie stref monsunowych i Sahara znów się zazieleni, jak te pięć czy sześć tysięcy lat temu.
karpik Napisano 25 Styczeń 2025 Napisano 25 Styczeń 2025 (edytowane) 13 minut temu, Erih napisał: Gdybologia level hard. Równie dobrze może nastąpić przesunięcie stref monsunowych i Sahara znów się zazieleni, jak te pięć czy sześć tysięcy lat temu. Nie, teraz w modzie przebiegunowanie. Biegun nam ucieka 30km rocznie. Twardogłowi twierdzą, że takowe miało miejsce co ok.300k lat. Ostatnie było ok.700k lat temu, czyli grubo się spóźnia. Edytowane 25 Styczeń 2025 przez karpik
Erih Napisano 25 Styczeń 2025 Napisano 25 Styczeń 2025 Teraz, karpik napisał: Nie, teraz w modzie przebiegunowanie. Biegun nam ucieka 30km rocznie. Masz na myśli magnetyczny? Podobno dotarł gdzieś pod rosyjską granicę, stanął i się zastanawia ;).
Tyr Napisano 25 Styczeń 2025 Napisano 25 Styczeń 2025 kij z biegunem ale wszechświat jak się rozszerza:)
karpik Napisano 25 Styczeń 2025 Napisano 25 Styczeń 2025 20 minut temu, Tyr napisał: kij z biegunem ale wszechświat jak się rozszerza:) Do tego rozszerzanie przyśpiesza, gdzie z obliczeń twardogłowych wynika, że nie powinien.
bjar_1 Napisano 14 Lipiec 2025 Napisano 14 Lipiec 2025 Achtung. https://www.medonet.pl/koronawirus,covid-19-wrocil-do-polski--lekarz-podaje-najczestsze-objawy--nie-mamy-juz-przeciwcial,artykul,67728138.html
bjar_1 Napisano 22 Wrzesień 2025 Napisano 22 Wrzesień 2025 https://www.medonet.pl/koronawirus,ruszyly-szczepienia-przeciwko-covid-19--ekspert--ogromne-zainteresowanie,artykul,57039769.html
bjar_1 Napisano 1 Kwiecień Napisano 1 Kwiecień Powinni podzielić kwotę na wszystkich z rządu, którzy byli za terrorem szczepionkowym. 1
Cronos Napisano 4 Kwiecień Napisano 4 Kwiecień 12 godzin temu, bjar_1 napisał: Wspominam z nostalgią te imprezy na polanie w pewnym lesie. Straż miejska stała wtedy pod "drzwiami do lasu". Doskonale o nas wiedzieli:)
bjar_1 Napisano 7 Maj Napisano 7 Maj Fiuuu... https://www.eska.pl/news/swiat/alarm-w-europie-podejrzenie-groznego-wirusa-po-smierci-pasazerow-wycieczkowca-aa-KH7p-k52b-NBGV.html?fbclid=IwY2xjawRp0yJleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBvRzRJUjdHM0xzendNcVVYc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHhaitx89ffoOrtBWeq7vcYxV0pg6Gush6ugpw3vmEghPqeMpstk35sNNxB9n_aem_ZQxFMeJQ_zJ-rmAsNOmd7A&utm_campaign=mrf-facebook-radioeska&mrfcid=2026050769fc91508e8feb21c2e2596a
pawel_breslau Napisano 8 Maj Napisano 8 Maj Za długo było spokoju więc musieli wymyślić coś nowego. I cyk-jest.
Rekomendowane odpowiedzi