Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

Panie i Panowie...

Nie wiem, który z Was już przechodził, ale podobnież jednym z następstw jest uszkodzenie mózgu... Nie mam pojęcia czy i jak obejmuje to instynkt samozachowawczy...

Wyłamię się i kolejny raz serio i w temacie: dwie znane mi osobiście osoby które dość uczciwie przechorowały covida ( ale bez hospitalizacji) mają problemy z pamięcią.

Np. 3 takie same przelewy z ciągu dnia albo 3 rozmowy na ten sam temat kolejnego rano że ważna zmiana w pracy uzgodniona z dyrem i jest ok.

Napisano
36 minut temu, karpik napisał:

Oprócz czosnku, bo nie wiesz nigdy, kiedy trafisz na wampira.

Z czosnkiem jest ten problem, że ten chiński nie jest tak skuteczny przeciwko wampirom, jak ten nasz rodzimy. Natomiast podobno jest niezły na smoki, bo jak mawiał Konfucjusz - Nie ma miejsca na dwa smoki w jednej wiosce...

Napisano
2 godziny temu, balans napisał:

Zauważyłem i to na kilku forach ciekawe zjawisko - im ktoś ma bardziej prawicowe poglądy, tym jest większym przeciwnikiem szczepień. Ci najbardziej na prawo wręcz głoszą spiskowe teorie dziejów, że za pomocą tych szczepionek instaluje się czipy, a nawet, że szczepionki mają posłużyć do depopulacji ludzkości. Czyżby Covid oznaczał koniec prawicy?

To co "odkryłeś" nazywa się efektem potwierdzenia :  https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_potwierdzenia

Napisano
59 minut temu, Tyr napisał:

A widzisz gdzieś napisane przeze mnie , że nie brałem  D wcześniej? Czy znowu sobie coś ubzdałeś? 

O nie. Nie chcę znać historii twoich chorób.

Jako świadomy i bezbłędny, na pewno wcześniej sprawdzałeś czy masz niedobory witamin i zapoznałeś się że skutkami ich nadmiaru.

Nigdy lekarz nie przepisał mi witaminowych suplementów diety.

Już to pisałem- Polak jest dziwny. Boi się szczepionki a faszeruje się kosmicznie drogimi suplementami, które nawet nie muszą być badane.

Napisano (edytowane)
17 minut temu, karpik napisał:

Jako świadomy i bezbłędny, na pewno wcześniej sprawdzałeś czy masz niedobory witamin i zapoznałeś się że skutkami ich nadmiaru.

Nigdy lekarz nie przepisał mi witaminowych suplementów diety.

Już to pisałem- Polak jest dziwny. Boi się szczepionki a faszeruje się kosmicznie drogimi suplementami, które nawet nie muszą być badane.

Leczyłem boreliozę w klinice. Lekarka "starej daty" zleciła badanie które stwierdziło znaczny niedobór D ( u leśnika który spędza na zewnątrz 8-14 godzin w ciągu doby) i naciskała na solidne łykanie witaminy jako ważny element leczenia i rehabilitacji.

Więc pomijając pewną modę coś w tej witaminie musi być ;)

Edytowane przez takafura
Napisano
3 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

takafura

"u leśnika który spędza na zewnątrz 8-14 godzin w ciągu doby"

A brałeś pod uwagę, że może trzeba się wstać, otrzepać się z liści, igliwia, itp i wyjść spod krzaków?

Może ważnym czynnikiem był ubiór - ze względu na kleszcze, jeżyny czy krzaczory zawsze długie spodnie i często długi rękaw ? Bo zjeść dobrze lubię więc zła dieta na drugim miejscu jako czynnik sprawczy niedoboru.

Ps. Ktoś tu widzę ma solidnie wdrukowany stereotyp gajowego Maruchy ;)

Napisano

W październiku zeszłego roku pojawiło się badanie interwencyjne (z doborem losowym uczestników badania do grupy badanej i kontrolnej), w którym wzięło udział 76 pacjentów hospitalizowanych z powodu COVID-19.

Pacjenci otrzymywali terapię standardową (hydroksychlorochinę i azytromycynę), przy czym jedna grupa dodatkowo przyjmowała aktywny metabolit witaminy D (kalcyfediol – patrz ramka poniżej).

Aż połowa osób w grupie nieprzyjmujących witaminy D wymagała hospitalizacji na oddziale intensywnej terapii (OIT), w tym 2 osoby zmarły. Natomiast wśród 50 osób przyjmujących tę witaminę tylko 1 pacjent wymagał przyjęcia na OIT – nikt w tej grupie nie zmarł.

Napisano

Pytasz i masz. Źródło: tłuste ryby morskie, żółtko jaja, sery, mleko i grzyby.;)

Zbilansowana dieta realizuje zaledwie 20 proc. zapotrzebowania na tę witaminę reszta słońce i suplementacja.

Napisano

Tyr- mi i tak D3 kazali jeśli...

Ale ciąg dalszy twojego śnurka, to:

W opisanym wyżej badaniu analizowano tylko pacjentów hospitalizowanych, obecnie nie wiadomo, czy u pacjentów leczonych ambulatoryjnie suplementacja witaminy D ma znaczenie.

Polscy Epidemiolodzy i Lekarze Chorób Zakaźnych w swoim ostatnim stanowisku (październik 2020 r.) wskazują, że obecnie nie ma wskazań do stosowania witaminy D w leczeniu COVID-19, chyba że jest to uzasadnione chorobami współistniejącymi.

Jednocześnie podkreśla się, że należy pamiętać o profilaktycznym przyjmowaniu suplementów witaminy D, które w naszej populacji wciąż pozostawia wiele do życzenia. Niedobór witaminy D dotyczy aż 90 proc. Polaków.

Napisano

Pewnie jak zrobią badania leczonych ambulatoryjnie wyjdzie ta sama zależność i zmienią stanowisko. W zagramanicznych też o D piszą pozytywnie w kontekście korony.

Napisano

Agencja Badań Medycznych rozpoczęła badania kliniczne dotyczące zastosowania amantadyny w leczeniu Covid-19. Efektywność stosowania preparatu zgłaszali wcześniej polscy lekarze, m.in. pulmonolog dr Włodzimierz Bodnar. Jak poinformował na antenie telewizji wPolsce.pl wiceminister sprawiedliwości Marcin Warchoł, w sprawie interweniował minister Zbigniew Ziobro.

[...]

https://www.wsensie.pl/polska/36401-ziobro-interweniowal-u-ministra-zdrowia-ws-przebadania-amantadyny-pod-katem-leczenia-covid-19

Napisano (edytowane)
Jerzy Urban w stanie wojennym:" Rząd się sam wyżywi." Profesor Andrzej Horban w 2021 roku: " Rząd się sam zaszczepi."
Edytowane przez fala
Napisano (edytowane)

Milion elektrycznych, stocznię, mieszkania i inne obiecanki już mamy, teraz pora na cudowny lek. Wyjdzie jak zawsze. Artykuł skopiuję i do archiwum, aby nie było że wina kolekcjonera win. 

Edytowane przez fala
Napisano

"Produkcja testowa w zakładzie Mabionu może ruszyć w II kwartale tego roku, zaś - jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem - na przełomie II i III kwartału możliwe będzie produkowanie szczepionki na dużą skalę."

A Sasin będzie to-to w Tarchominie rozlewał do kanistrów...

PS Ciekawe, kto wcześniej wiedział, patrząc na pik na giełdzie...

Napisano

Dostali bezwartościowe maseczki ochronne

Zgodnie z zapowiedziami ministra zdrowia Adama Niedzielskiego na Warmię i Mazury trafiło prawie 6 mln maseczek. Wszystkie cztery gminy powiatu oleckiego otrzymały 137 tys. sztuk. Szkopuł w tym, że ich data ważności już minęła.
Wczoraj do Olecka oraz do gminy: Kowale Oleckie, Świętajno, Wieliczki trafiło 137 kartonów maseczek (po 1000 szt. w każdym) z Agencji Rezerw Strategicznych.

„Prezent” od rządu miał być dzisiaj dystrybuowany wśród mieszkańców, ale w porę się zorientowano, że ich 6-miesieczny okres przydatności do użycia właśnie minął.

Wydział Zarządzania Kryzysowego Warmińsko- Mazurskiego Urzędu Wojewódzkiego w Olsztynie wstrzymał ich dystrybucję. Dzisiaj maseczki są odbierane przez strażaków i mają z powrotem trafić do Olsztyna.