balans Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 15 minut temu, Tyr napisał: Balans nigdy nie jest za późno na obalanie komuny i pachołków Moskwy... Jak na razie to widzę tu pachołków Watykanu, Waszyngtonu i Tel-Awiwu. Czyli z deszczu pod rynnę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 A reakcjonistów i kułaków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 30 minut temu, Tyr napisał: A reakcjonistów i kułaków? Nie, tylko sługusów od laski i nawiedzonych głupoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 A białych myszek i innych zwidów nie widzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 28 minut temu, Tyr napisał: A białych myszek i innych zwidów nie widzisz? Takie coś jeszcze widzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2019 Jestem ciekaw, czy na wyrok sąd miała wpływ denazyfikacja Francji.. Mogłoby się okazać, że pod podobnym zarzutem i członkowie składu sędziowskiego mogli by się załapać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 I tu się z tobą balans po części zgodzę. A żeby lepiej zobrazować problem i byście lepiej zrozumieli, posłużę się waszym ulubionym fetyszem (twoim, fali i paru innych). Zawsze się znajdzie paru "pożytecznych", którzy świadomie lub nie będzie robić dobrze naszym przyjaciołom Niemcom, Żydom, Ruskim. Gdy w tych państwach uprawia się politykę oczerniania Polski i relatywizację historii u nas zawsze znajdą się tacy, co im przyklasną i sami z wielkim zapałem zaczną podsuwać im tematy. Vide Gross, Grabowski, Friszke i many, many więcej. Co gorsza ich brednie często trafiają na podatny grunt i służą do walki ideologiczno-politycznej. Z kolaborantami we Francji się nie cackano. I przypomnę, że USA uznały Brygadę za wojska sojusznicze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2019 " Z kolaborantami we Francji się nie cackano. " Wzruszyłeś minie... tak do łez... Tym bardziej, im bardziej np znakomitej większości funkcjonariuszy Vichy włos z głowy nie spadł. A a'propos i exilibris procesu- już o nim pisaliśmy. Zadałem Ci wtedy kilka pytań, ale nie doczekałem się odpowiedzi. Jedno z nich brzmiało- dlaczego Szacki udawał, że BŚ jest kawałkiem AK z dodatkiem Oddział Zachodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 15 minut temu, Tyr napisał: I przypomnę, że USA uznały Brygadę za wojska sojusznicze... No to odnośnie USA dodaj do tego jeszcze JUST Act 447, bo to zaboli i to bardzo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 32 minuty temu, Tyr napisał: Z kolaborantami we Francji się nie cackano. Chodzi może o golenie damskich głów? Jakby się nie cackali, to musieli by uziemić z 50% populacji kraju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 Marcin. Myślisz, że Amerykańce byli zorientowani w zawiłościach naszej partyzantki? We Francji wszystkich ideowych i wysokich oficjeli kolaboracji dostało KS. Ciebie też prosiłem. Jakieś udokumentowane przypadki walk po stronie niemieckiej. Pisałeś coś o Berlingowcach... I tak ogólnie o jakieś przypadki działania na szkodę państwa i narodu polskiego... Balans. Pewnie jak im wmówisz, że BŚ kolaborowała a Polacy mordowali masowo Żydów na pewno odpuszczą i sami nam kasę dadzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 Wszyscy kapitulują we wrześniu a wy panowie próbujecie doczołgać się do października. Z kolaboracją w Polsce nie daliście rady a już zabieracie się za kolaborację we Francji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 26 minut temu, Tyr napisał: Balans. Pewnie jak im wmówisz, że BŚ kolaborowała a Polacy mordowali masowo Żydów na pewno odpuszczą i sami nam kasę dadzą... Obrona BŚ niczym obrona Częstochowy mnie tylko śmieszy, bo raczej w naszym interesie powinno być przemilczeć takie sytuacje, że jakaś nasza formacja kolaborowała z Gestapo i ogólnie z Niemcami. A odnośnie Żydów, to ja na miejscu władz, gdy zaczyna się nagonka na nasz kraj, wyjechałbym z żydowską kolaboracją z Sowietami na terenach przez nich zajętych. Oczywiście nie wszyscy Żydzi kolaborowali, bo pod tamtą okupacją obowiązywała walka klas i bogaci Żydzi też byli uważani za wrogów, tyle że większość Żydów to była komunizująca biedota... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 Ale władze z tym nie wyjadą, bo klęczą wiadomo przed kim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2019 Marcin- musisz się zdecydować. Czy proces był przeprowadzony jak należy i teraz się sentencją wyroku podpieramy w dyskusji, czy też był farsą i nie należy go nawet przytaczać na obronę BŚ. Za tą drugą wersją świadczy przytoczony przez Ciebie śnurek, gdzie jest opisane działanie strony francuskiej, która chyba z góry wiedziała, jaką odpowiedź wystosuje do Warszawy. Balans... " Żydów to była komunizująca biedota " I tu się robi pewien problem... Poza pochodzeniem wg linii żeńskiej, znaczenie ma religia i stosunek do niej- a prawowiernemu Żydowi, do głowy nie przyszła by przynależność do takiej czy innej partii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 A mnie nazywanie ponad tysiąca polskich patriotów, którzy mieli dwóch wrogów i gotowi byli walczyć o Polskę- kolaborantami smuci. Kolaborował Jura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2019 Marcin- ale Jura był przynależny organizacyjnie do NSZ-J/BŚ i w dodatku dość wysoko w hierarchii. Był, dla przykłady dowódcą PAS w V Okręgu, chwilę wcześniej niż kpt. Mieczysław Dukalski ps. „Pomorski” przygotował "teczkę" Jury. Powyższa, wraz z wyrokiem wydanym przez Pacholczyka, mimo znanych kontaktów z Fuchsem, nie przeszkodziła NSZ-J umieścić go wysoko w II Oddziale Komendy Głównej NSZ-J. Znaczy się NSZ-J kierowały osoby o inteligencji ameby, czy już od połowy 1943 wybrały porozumienie z III Rzeszą i walkę z Moskwą? PS Ciekawe, czy wolta, tak mi teraz do głowy przyszło, miała związek z ujawnieniem Katynia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 52 minuty temu, Tyr napisał: A mnie nazywanie ponad tysiąca polskich patriotów, którzy mieli dwóch wrogów i gotowi byli walczyć o Polskę- kolaborantami smuci. Kolaborował Jura. Cały problem jest w tym, że najpierw mieli dwóch wrogów, a później zamienili to na jednego wroga i jednego przyjaciela. Tyle tylko, że ten "przyjaciel" bardzo źle się w Polsce kojarzy, za całokształt podczas okupacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 Możesz to o przyjaźni rozwinąć, czy tylko pieprzysz by pieprzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 Balans chyba przesadził. Może nie "przyjaźń", a "braterstwo broni"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 8 minut temu, Tyr napisał: Możesz to o przyjaźni rozwinąć, czy tylko pieprzysz by pieprzyć? Tu se poczytaj, bo artykuł jest dość wyważony i bezstronny. https://kurierhistoryczny.pl/artykul/co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 4 minuty temu, bjar_1 napisał: Balans chyba przesadził. Może nie "przyjaźń", a "braterstwo broni"? Masz oczywiście rację, mój błąd. Bo to faktycznie była raczej szorstka przyjaźń, ale braterstwo broni jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 Nie no, Bjar i Balans - stare dobre komusze metody. Dowodów zero ale szczere, socjalistyczne przekonanie o winie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 8 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2019 Marcin- a może, dla odmiany, przestaniesz błaznować, ale podasz dowody, że i ja, i Bjar się mylimy? Na razie, to kilka potyczek z Niemcami, i "niezależny" proces przed "niezależnym" francuskim sądem. A, gdy ja opisuję działalność Jury, wraz z przykładami, to Ty nagle ciszaaaaa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Wrzesień 2019 Share Napisano 8 Wrzesień 2019 Z turbopatriotami nie pogadasz. To tak, jakbyś miał przekonać o prawdzie "wrześniowców", dla których w kampanii zginęło 90000 szkopów, pod Mokrą zniszczyliśmy 100 czołgów, BB rozniosła pod Radosmkiem dwie dywizje pancerne, a w Wiźnie było 40:1. Ostatnio miałem (nie)przyjemność dyskutować z takimi cymbałami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.