Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 minuty temu, Landszaft napisał:

Jasiu to czemu nie piszesz na priv tylko ofen na forum ?? . To nie ja tu cytuje bzdury i przekłamania a jeśli lubisz że ktoś przekłamuje brutalnie rzeczywistość to nie musisz czytać tego co piszę . wywal mnie z info i nie będzie Ciebie drażnić prawda .Możesz żyć w swojej indywidualnej bańce rzeczywistości . I nie pisz co ja mogę a czego nie mogę bo na pewno twoich rad nie posłucham jak sam nie prostujesz przekłamań i insynuacji tylca bo ci to odpowiada.

Brawo ty!!! Cytaty z donka i rympałka nazwać bzdurami i przekłamaniami...

Napisano
1 minute ago, Landszaft napisał:

Jasiu to czemu nie piszesz na priv tylko ofen na forum ?? . To nie ja tu cytuje bzdury i przekłamania a jeśli lubisz że ktoś przekłamuje brutalnie rzeczywistość to nie musisz czytać tego co piszę . wywal mnie z info i nie będzie Ciebie drażnić prawda .Możesz żyć w swojej indywidualnej bańce rzeczywistości . I nie pisz co ja mogę a czego nie mogę bo na pewno twoich rad nie posłucham jak sam nie prostujesz przekłamań i insynuacji tylca bo ci to odpowiada.

Czepiam się tylko formy.

Wkurza mnie gdy ludzie o dużej wiedzy, piszący arcyciekawie w działach specjalistycznych zniżają się do takiego poziomu. 

I nawzajem, jak będę chciał porady życiowej to się zgłoszę :)

Napisano
11 minutes ago, Landszaft napisał:

jak sam nie prostujesz przekłamań i insynuacji tylca bo ci to odpowiada.

Który punkt regulaminu nakazuje mi prostowanie wszystkich bzdur jakie czytam w necie ?

I czy to że się nie napierdzielam z każdym kretynem ( tak ogólnie ujmując ) oznacza z automatu że się zgadzam z tym co pisze ?!

Napisano

Janko masz rację - przepraszam istotnie nie musisz nic prostować ani udowadniać bo to indywidualne podejście .Niestety mnie tylec drażni swoimi przekłamaniami a powinienem go totalnie olać bo on i tak nic nie zrozumie i masz racje lepiej wywalić go z informacji o jego treściach to zniknie to co mnie drażni a zostawić tych z którymi można dyskutować.

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 7 months later...
Napisano

Rytuały przeprosin i ciepłe słowa ze strony niemieckich prezydentów i kanclerzy nie wystarczą. Nowy niemiecki rząd kanclerza Friedricha Merza powinien poważnie potraktować żądania reparacji ze strony Włoch, Grecji i Polski - pisze portal tygodnika „Spiegel”.

Polska komisja ekspertów określiła w 2022 r. dług na równowartość 1,3 bln euro. Niemiecki rząd pod rządami kanclerza Olafa Scholza odmówił wówczas zapłacenia, uzasadniając, że kwestia reparacji jest „zamknięta”. Już w 1953 roku socjalistyczna Polska zrzekła się odszkodowań od byłej NRD - przypomniał portal zwracając uwagę, że ówczesny rząd w Warszawie nie miał jednak demokratycznej legitymacji i był zależny od Moskwy.

Pod względem prawnym RFN może mieć rację, ale moralnie jest przegranym.

Niemcy muszą również finansowo sprostać swojej historycznej winie i wreszcie zapłacić swoje wojenne długi” - konkluduje „Spiegel”.

Napisano
6 minut temu, Janko Muzykant napisał:

Rytuały przeprosin i ciepłe słowa ze strony niemieckich prezydentów i kanclerzy nie wystarczą. Nowy niemiecki rząd kanclerza Friedricha Merza powinien poważnie potraktować żądania reparacji ze strony Włoch, Grecji i Polski - pisze portal tygodnika „Spiegel”.

Polska komisja ekspertów określiła w 2022 r. dług na równowartość 1,3 bln euro. Niemiecki rząd pod rządami kanclerza Olafa Scholza odmówił wówczas zapłacenia, uzasadniając, że kwestia reparacji jest „zamknięta”. Już w 1953 roku socjalistyczna Polska zrzekła się odszkodowań od byłej NRD - przypomniał portal zwracając uwagę, że ówczesny rząd w Warszawie nie miał jednak demokratycznej legitymacji i był zależny od Moskwy.

Pod względem prawnym RFN może mieć rację, ale moralnie jest przegranym.

Niemcy muszą również finansowo sprostać swojej historycznej winie i wreszcie zapłacić swoje wojenne długi” - konkluduje „Spiegel”.

No ale jak, czekaj... przecież rząd w Warszawie nadal nie ma demokratycznej legitymacji i jest zależny od Brukseli. Czy mylę przekazy z Nowogrodzkiej?

Napisano
Godzinę temu, Cronos napisał:

No ale jak, czekaj... przecież rząd w Warszawie nadal nie ma demokratycznej legitymacji i jest zależny od Brukseli. Czy mylę przekazy z Nowogrodzkiej?

Zacytuj te "przekazy" o braku demokratycznej legitymacji z podaniem źródła to ocenimy.

A co sądzisz o tym że nawet "Der Spiegel" tak dziwnie i rzeczowo pisze o wyszydzanych w tym temacie reparacjach ?

Napisano
Godzinę temu, Janko Muzykant napisał:

A co sądzisz o tym że nawet "Der Spiegel" tak dziwnie i rzeczowo pisze o wyszydzanych w tym temacie reparacjach ?

Bo to jest proces. Nikt od nich siłą tych pieniędzy nie wyciągnie, bo mają kwity i są na prawie.

Z drugiej strony dobrze wiedzą, że "rozliczyli się" z krajem, który nie był autonomiczny lub nazywając brutalniej, był okupowany przez ruskich, co jest też ogromną "zasługą" samych Niemców. Co ważne nie rozliczyli się też wystarczająco jeśli chodzi o wysokość "spłaty".

Pierwszym więc krokiem do tego jest spolegliwy rząd w Niemczech, a taki teraz jest i żaden prawicowy nie będzie. Drugi, ale rownie ważny to przekonać samych obywateli niemieckich. Bez ich dużego poparcia, a raczej braku sprzeciwu, nie ma nawet rząd niemiecki co próbować. 

Temu właśnie mają służyć tego typu artykuły i widzę już w tym tonie nie pierwszy, w niedługim czasie.

PS. Czy myślę, że to się uda? Nawet przy tych dobrych wiatrach, szansę na otrzymanie czegokolwiek (ze względów geopolitycznych i gospodarczych w samych Niemczech) w ciągu najbliższych 10 lat oceniam na 10%.

• Tak trzymać 2
Napisano
18 minut temu, karpik napisał:

Bo to jest proces. Nikt od nich siłą tych pieniędzy nie wyciągnie, bo mają kwity i są na prawie.

Z drugiej strony dobrze wiedzą, że "rozliczyli się" z krajem, który nie był autonomiczny lub nazywając brutalniej, był okupowany przez ruskich, co jest też ogromną "zasługą" samych Niemców. Co ważne nie rozliczyli się też wystarczająco jeśli chodzi o wysokość "spłaty".

Pierwszym więc krokiem do tego jest spolegliwy rząd w Niemczech, a taki teraz jest i żaden prawicowy nie będzie. Drugi, ale rownie ważny to przekonać samych obywateli niemieckich. Bez ich dużego poparcia, a raczej braku sprzeciwu, nie ma nawet rząd niemiecki co próbować. 

Temu właśnie mają służyć tego typu artykuły i widzę już w tym tonie nie pierwszy, w niedługim czasie.

PS. Czy myślę, że to się uda? Nawet przy tych dobrych wiatrach, szansę na otrzymanie czegokolwiek (ze względów geopolitycznych i gospodarczych w samych Niemczech) w ciągu najbliższych 10 lat oceniam na 10%.

Po tym jak przeczytałem odpowiedzi ankietowanych Niemców na temat co ich dziadkowie / rodzice robili w czasie II WŚ i czy komuś są jeszcze coś winni widzę sprawę reparacji bardzo podobnie.

Napisano
22 minuty temu, bjar_1 napisał:

A dlaczego mają płacić za kucharzy i orkiestrantów? ;)

Póki jest tam klimat, że się wstydzą prawdy, mam luz. Bać się będzie trzeba zacząć, gdy w dobrym tonie będzie się nią chwalić.

Napisano
6 godzin temu, otton1 napisał:

Jakie? Konkretnie!

Mają. I napisałem, że są słabe. Mimo to, żaden rząd, również ten pissowski nie wyszedł na prawną stronę ich podważenia. Temat jest do wygrania, ale u nas przypominają sobie o nim tylko w ramach wyborów lub przykrycia wałów.

ChatGPT

Powiedziałeś(-aś):

Czy Polska zrezygnowała z reparacji za II wojnę światową od Niemiec

ChatGPT powiedział:

Polska formalnie zrzekła się reparacji wojennych od Niemiec w 1953 roku w oświadczeniu rządu PRL skierowanym do NRD (Niemieckiej Republiki Demokratycznej). Decyzja ta była motywowana politycznie — pod wpływem ZSRR — i miała charakter jednostronny. Istnieją jednak poważne wątpliwości prawne co do ważności tego zrzeczenia, m.in. dlatego że:

Nie zostało ono ratyfikowane przez Sejm.

Dotyczyło tylko NRD, a nie całych Niemiec (RFN).

Nastąpiło w warunkach ograniczonej suwerenności PRL.

Od kilku lat (zwłaszcza od 2017 roku) Polska ponownie porusza temat reparacji, a w 2022 roku rząd RP opublikował raport szacujący straty wojenne i domagał się od Niemiec ok. 6,2 biliona złotych. Rząd Niemiec jednak konsekwentnie twierdzi, że kwestia reparacji została zamknięta.

Chcesz, żebym streścił główne argumenty obu stron?

Powiedziałeś(-aś):

Tak

ChatGPT powiedział:

Oto skrót głównych argumentów obu stron w sprawie reparacji wojennych między Polską a Niemcami:

Polska – argumenty za reparacjami:

Zrzeczenie z 1953 roku jest nieważne prawnie:

Nie zostało ratyfikowane przez Sejm.

Zostało wymuszone przez ZSRR.

Dotyczyło tylko NRD, nie RFN.

Brak traktatu pokojowego:

Polska nigdy nie zawarła kompleksowego traktatu pokojowego z Niemcami, który by regulował sprawy reparacyjne.

Ogrom strat wojennych:

Polska poniosła kolosalne straty ludzkie i materialne (ok. 6,2 biliona zł według raportu z 2022 r.).

Część innych krajów (np. Grecja) otrzymała reparacje, Polska – nie.

Zasada sprawiedliwości historycznej:

Polska była jedną z głównych ofiar III Rzeszy, a nie uzyskała adekwatnego zadośćuczynienia.

Niemcy – argumenty przeciwko reparacjom:

Sprawa została prawnie zamknięta:

Zrzeczenie się reparacji w 1953 r. (uznawane przez Niemcy za skuteczne).

Sprawa została zamknięta po zjednoczeniu Niemiec w 1990 r. (tzw. traktat "2+4").

Minęło zbyt wiele czasu (argument przedawnienia):

Reparacje wojenne są zwykle regulowane krótko po zakończeniu konfliktu.

Minęło ponad 75 lat od zakończenia wojny.

Wypłaty pośrednie i inne formy pomocy:

Niemcy wskazują na miliardy euro pomocy i odszkodowań wypłacanych ofiarom.

Polska otrzymała część mienia poniemieckiego po wojnie (tzw. ziemie odzyskane).

Obawy o precedens:

Uzyskanie reparacji przez Polskę mogłoby otworzyć drogę dla innych krajów do podobnych roszczeń

Napisano

Pierwsza rzecz na jaka należy spojrzeć, gdy ktoś coś krzycz, to przeciw komu ten ktoś NIE krzyczy (a powinien). I wychodzi cała narracja i to kto podsyca ten krzyk. 

Wiecie że po wojnie z Sowietami (1921) w Traktacie Ryskim (Tym co wycyckaliśmy w pupe Ukraińców aż miło) Sowieci mieli nam wypłacić 30 mln rubli w złocie. Nic nie wypłacili.

Temat reparacji od Rosji nie jest nawet poruszany, bo każdy wie że nic nie dostaniemy. Nie ma szans. A ze na zachodzie mamy cywilizowany świat, to taka szansa istnieje, więc mendy będą skomleć na kolanach o złamane ojro.

Napisano
2 godziny temu, Cronos napisał:

A ze na zachodzie mamy cywilizowany świat, to taka szansa istnieje, więc mendy będą skomleć na kolanach o złamane ojro.

Cywilizowany świat... zamieszki w berlinie - Szukaj w Google

Poza tym wyzwałeś od mend 58,2% Polaków, którzy popierają odszkodowania.

Kurła, w sumie, to jestem pod wrażeniem jak lewactwu skutecznie udało się wmówić parainteligentom takim jak ty, że są elitą: młodą, wykształconą i z dużych miast. Chyba zamienili wam znaczenie pojęć inteligencja z impertynencją... 

Napisano
56 minut temu, Tyr napisał:

Cywilizowany świat... zamieszki w berlinie - Szukaj w Google

Poza tym wyzwałeś od mend 58,2% Polaków, którzy popierają odszkodowania.

Kurła, w sumie, to jestem pod wrażeniem jak lewactwu skutecznie udało się wmówić parainteligentom takim jak ty, że są elitą: młodą, wykształconą i z dużych miast. Chyba zamienili wam znaczenie pojęć inteligencja z impertynencją... 

Masz, Twój sposób na zbieranie informacji zamieszki w moskwie - Szukaj w Google

Odszkodowanie powinno popierać 100%, od rosji.

O inteligencji nie pisz nic.

Napisano
6 godzin temu, Cronos napisał:

(...) mendy będą skomleć na kolanach o złamane ojro.

Budka: Możliwe reparacje od Niemiec może zapewnić tylko rząd PO

Wniosek: rząd PO to medy na kolanach ?

Nie poznaję kolegi :)

Napisano
Godzinę temu, Janko Muzykant napisał:

Budka: Możliwe reparacje od Niemiec może zapewnić tylko rząd PO

Wniosek: rząd PO to medy na kolanach ?

Nie poznaję kolegi :)

Widzisz,mogę mieć swoje zadanie:)