Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
41 minut temu, formoza58 napisał:

I zaraz znowu będziesz łkał i chlipał, że Ciebie obrażają. Jeśli tak uważasz,że bananowa, to zmień klimat, ale nie sraj w gniazdo, w którym całe życie poruszasz " skrzydełkami". 

Nic na to nie poradzę, że Rzeczpospolita nie stworzyła elit politycznych z prawdziwego zdarzenia. Na ten przykład taki XVIII wiek to była jedna wielka katastrofa, czego efektem były rozbiory. W II RP demokracja, a w zasadzie sejmokracja, była tylko przez kilka lat, bo nastąpiła sanacja określana jako junta pułkowników. W PRL jakąś wizję miał Gierek, ale kryzys światowy związany z wojną naftową go wykończył. A w 1989 roku władzę dostali historycy i ci którzy drukowali ulotki w piwnicach + kilku neoliberałów po kursach w USA. Obecna władza skupia się na tym, aby wygrać kolejne wybory i utrzymać się u koryta i dzielnie próbuje zwalczać problemy, które sama stworzyła [np węgiel]. Do tego dochodzi drukowanie pieniędzy bez ograniczeń, sny o potędze i pseudo polityka jagiellońska. Inna sprawa, że opozycja jest niestety niewiele lepsza...

Napisano

Walisz wywód na temat  braku elit...,  Przez ostatnie 30 lat  tylu ludzi pracowało na to , żeby ten umęczony kraj podniósł się po komunie i "pracy" pachołków wschodu. Ludzie byli rożni, mali, duzi, wierzący i nie, głupi, ,mądrzy i mądrzy na swój sposób. A Ty , kuźwa, na odwertkę. Ponoć maszerowałeś z Solidarnością noga w nogę, a więc nie byłeś fanem wschodu, bo to wtedy  była reguła. A potem, jak kiedyś wspomniałeś,nastąpiło ' tąpniecie" i bęc, nawrócenie na kierunek wschodni. Jeśli musisz to okazywać, robić z siebie ofiarę na forum rób tak dalej. Ale sraj obok, a nie min. na siebie, bo do tej pory mieszkasz w tym kraju. Nie on stał się powodem Twoich frustracji,być może jacyś ludzie Ciebie skrzywdzili, ale nie ta ziemia...

Napisano
16 godzin temu, formoza58 napisał:

Walisz wywód na temat  braku elit...,  Przez ostatnie 30 lat  tylu ludzi pracowało na to , żeby ten umęczony kraj podniósł się po komunie i "pracy" pachołków wschodu. Ludzie byli rożni, mali, duzi, wierzący i nie, głupi, ,mądrzy i mądrzy na swój sposób. A Ty , kuźwa, na odwertkę. Ponoć maszerowałeś z Solidarnością noga w nogę, a więc nie byłeś fanem wschodu, bo to wtedy  była reguła. A potem, jak kiedyś wspomniałeś,nastąpiło ' tąpniecie" i bęc, nawrócenie na kierunek wschodni. Jeśli musisz to okazywać, robić z siebie ofiarę na forum rób tak dalej. Ale sraj obok, a nie min. na siebie, bo do tej pory mieszkasz w tym kraju. Nie on stał się powodem Twoich frustracji,być może jacyś ludzie Ciebie skrzywdzili, ale nie ta ziemia...

Wątek jest o zakupie F-35, jeżeli więc bardzo zadłużony kraj, jakim jest Polska, stać na zakup bardzo kosztownych w eksploatacji samolotów, to czemu nie. Mnie tylko irytuje, że nie kupiliśmy tego sprzętu, tak jak to robią w krajach cywilizowanych, czyli na zasadzie przetargu, a więc z automatu uzyskując lepsze warunki, jakieś nowe technologie i inwestycje we własny przemysł. Tym bardziej, że Amerykanie jak trafią frajera, to go puszczają boso.

Odnośnie osób, o których wspominasz na początku, to coby nie mówić o tzw. komunie, to ona zapewniła im bezpłatne wykształcenie, bo inaczej wielu z nich by pasało krowy u pana, wójta lub plebana. A prawdziwy skok cywilizacyjny nastąpił u nas po przyjęciu do UE, a to akurat zasługa SLD i Kwaśniewskiego [nie są z mojej bajki, zresztą na wybory od bardzo dawna już nie chodzę].

Nigdy nie byłem "fanem wschodu", a wręcz przeciwnie, bo uważam, że cała ta nasza polityka wschodnia, zwana jagiellońską, to jedna wielka katastrofa, która już nas kosztuje stratę dziesiątków miliardów złotych i dolarów. Owszem Wchód powinien być traktowany jako tanie surowce i rynek zbytu [obecnie już nie aktualne], a w pozostałych kwestiach należy się od niego jak najbardziej dystansować. Osobiście jestem zwolennikiem, nazwijmy to umownie, polityki piastowskiej, czyli integracji z cywilizacją zachodnią, a nie budowania, jak to nazwał PAD, państwa dwu narodowego. Bo to już przerabialiśmy w II RP, z opłakanymi skutkami zresztą.

I na koniec - ty mnie nigdzie nie wysyłaj, bo w latach 80-tych miałem okazję wyemigrować z tego kraju i nie skorzystałem, bo wierzyłem, że coś można zmienić tu na lepsze. A przy tym nikt mnie nie skrzywdził [incydentu z SB nie liczę], a w III RP udało mi się spaść na cztery łapy. No i nie sram na siebie, bo ja tylko na bardzo już stare lata przestałem się kierować emocjami, a jedynie chłodną analizą tego co obserwuję.

Napisano
5 godzin temu, balans napisał:

Nigdy nie byłem "fanem wschodu", a wręcz przeciwnie

😆 To bądź w związku z tym od tej chwili  konsekwentny, choć nawet w ostatnim poście nie odmówiłeś sobie przeczyć  względem tego co wyznałeś.

Napisano
1 godzinę temu, formoza58 napisał:

😆 To bądź w związku z tym od tej chwili  konsekwentny, choć nawet w ostatnim poście nie odmówiłeś sobie przeczyć  względem tego co wyznałeś.

Przyznaję, że nie zrozumiałem tego bełkotu.

Napisano
9 godzin temu, formoza58 napisał:

To ja więcej nie będę Tobie tłumaczył, byś zrozumiał

jeden z lwow z cmrntarza.jpg

Widzę, że zabrakło ci argumentów i zaczynasz uprawiać szamanizm...

• 11 months later...
  • 5 weeks later...
Napisano

^^^ 
No cóż, za późno już na renegocjację kontraktu w tak zasadniczych jego kwestiach.
Pozostaje jedynie postawić winnych przed Trybunałem Stanu. Głównego winnego znamy doskonale - a jest nim Donald Tusk.

M.

• Haha 3
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Tak w sprawie Czechów i F35:

Polska za 32 sztuki tych maszyn zapłaciła mniej, niż dziś Czesi muszą wyłożyć za 24 egzemplarze.

Polska zapłaciła 4,6 mld dolarów za 32 egzemplarze. W 2023 r. Szwajcaria wydała 5,5 mld dolarów na 36 sztuk, a Praga będzie musiała przeznaczyć 5,6 mld dolarów na tylko 24 jednostki.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Napisano
21 minut temu, bodziu000000 napisał:

Ja nie w temacie. To coś złego?

Prerogatywy prezydenta to właśnie rola reprezentacyjna i lobbowanie na rzecz kraju na arenie międzynarodowej. W końcu może coś innego niż polityczne gierki z kolesiami z partii i ratowanie ich złodziejskich dup.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
1 godzinę temu, M81 napisał:

Owszem. Pogratulować Finom! 
Ten uśmiech to z podziwu dla ich umiejętności prowadzenia procesu wyłonienia myśliwca kolejnej generacji oraz negocjowania warunków towarzyszących zakupowi? Czy uśmiech przez łzy nad sprawnymi-inaczej w tej materii Polakami? Nie ma miejsca na łzy, będą F/A-50 na otarcie.

M.