Jedburgh_Ops Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 44 minuty temu, Czlowieksniegu napisał: Czyli kolejnemu zabrakło* argumentów i "tylko" wycieczki osobiste zostały... Taki mamy klimat. Tu argumentów nie uświadczysz. Tu nie rozmowy ze Zbigniewem Preisnerem, który - zapytany o wiarę - zawsze odpowiadał „Wierzę w boga, który nie potrzebuje pieniędzy”. No niestety Preisner nie jest tutejszym forumowiczem.
Erih Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Panowie Tyr i les05, kiepscy z was chrześcijanie skoro nie potraficie odpowiedzieć na pytanie o dowód na istnienie Boga. PS Wiem, ale nie powiem.
Tyr Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Jebd cośtam .Może nie ma ochoty z szowinistycznymi ateistami, którzy obrażają ludzi o innych poglądach
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Marcin " o zbrodniach ateistów możesz poczytać w kontekście hitlera, stalina i krwawych dyktatorów skośnookich..." Czyli, jak rozumiem, AH, JS, różni tacy wszystkiego dokonali, gdyż byli ateistami? Czy to był "tylko" dodatek do ich chorych wizji? " Może nie ma ochoty z szowinistycznymi ateistami, którzy obrażają ludzi o innych poglądach" Po pierwsze primo- gdzie? Po drugie primo- argumenty na poparcie tez Les i części Twoich?
Tyr Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 4 minuty temu, Erih napisał: Panowie Tyr i les05, kiepscy z was chrześcijanie skoro nie potraficie odpowiedzieć na pytanie o dowód na istnienie Boga. PS Wiem, ale nie powiem. Masz rację, ze mnie kiepski chrześcijanin jako wierzący. Wierzę jednak w wartości uniwersalne zachodniej kultury oparte na chrześcijaństwie. A moja teoria o istnieniu Boga Cię nie przekonuję;)? Człowiek może raz Ty byś się wysilił i coś na poparcie swoich...
Jedburgh_Ops Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Godzinę temu, bjar_1 napisał: Te typy tak już mają - zapytasz konkretnie, to zaczynają się mętne tłumaczenia i ataki ad personam. Zawsze można zaproponować treści pisane, jeśli wymiana myśli się nie klei...
Erih Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Trochę mi się nie chce wchodzić w dyskusje teologiczne, ale jakoś wcale nie uważam by "wartości chrześcijańskie" miały jakieś fundamentalne znaczenie dla kultury zachodniej.
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Tyr " Człowiek może raz Ty byś się wysilił i coś na poparcie swoich... " Ależ proszę- mając w pamięci, dla przykładu, podboje obu Ameryk, wydaje mi się, że można pominąć wszelkiej maści herezji, za które w Europie uznano np Waldensów, Katarów, itp... Popatrz, w jaki sposób już zajęte tereny, np Ameryk, zostały wyludnione i kto do tego doprowadził.
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Erih- bo to widać drobiazgi, jak wojna religijna między Koroną a Irlandią, szczegóły typu Francja po Rewolucji, itp itd...
Erih Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Yeti, a wszystko się zaczęło od sprytnych mnichów od 'donacji Konstantyna". Ja to wiem i pewnie ty to wiesz, ale coponiektórych się nie przekona.
Tyr Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 https://wpolityce.pl/media/450087-chciala-byc-ofiara-oszustwo-niemieckiej-historyk
les05 Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 28 minut temu, Erih napisał: Panowie Tyr i les05, kiepscy z was chrześcijanie skoro nie potraficie odpowiedzieć na pytanie o dowód na istnienie Boga. PS Wiem, ale nie powiem. Wiara jest darem danym od Boga, niektórzy tego daru nie otrzymali. Wiara nie wymaga dowodów, choć one są i internet jest ich pełen. Ale osoba nienaznaczona darem wiary wszystko odrzuci i wszystko zakwestionuje. Dlatego ja niektórych z was rozumiem, choć się nie zgadzam. W życiu człowieka niewierzącego musi pojawić się jakiś wstrząs, znak, żeby uwierzył. Niektórzy takich znaków albo dowodów szukają. Inni ich nie potrzebują choć z zaciekawieniem śledzą pojawianie się znaków dawanych przez Boga w Polsce i na świecie, w życiu znajomych i całkiem obcych ludzi.
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Tyr- wątki Ci się pogibały... Chyba, że* przy braku argumentów usiłujesz temat zmienić... * znów nie będę zaskoczony...
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 les05 " śledzą pojawianie się znaków dawanych przez Boga w Polsce " Jakieś przykłady? Ale nie śledzących, a efektów tego śledzenia...
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Erih Napiszę więcej- zapewne jest sporo takich, którzy np krucjaty, bez względu na kierunek, ruchem czysto religijnym nazwą
Erih Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 7 minut temu, les05 napisał: Wiara jest darem danym od Boga, niektórzy tego daru nie otrzymali. Wiara nie wymaga dowodów, choć one są i internet jest ich pełen. Ale osoba nienaznaczona darem wiary wszystko odrzuci i wszystko zakwestionuje. Dlatego ja niektórych z was rozumiem, choć się nie zgadzam. W życiu człowieka niewierzącego musi pojawić się jakiś wstrząs, znak, żeby uwierzył. Niektórzy takich znaków albo dowodów szukają. Inni ich nie potrzebują choć z zaciekawieniem śledzą pojawianie się znaków dawanych przez Boga w Polsce i na świecie, w życiu znajomych i całkiem obcych ludzi. No toś właśnie sporą herezję popełnił. Ale kościół tak ma. 5 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Erih Napiszę więcej- zapewne jest sporo takich, którzy np krucjaty, bez względu na kierunek, ruchem czysto religijnym nazwą
balans Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Od tysięcy lat najlepiej żyło się czarownikom, szamanom i kapłanom, bo sprzedają towar [miliardy lat życia w wieczności], na który nikt z kupujących nie ma możliwości złożyć reklamacji...
Czlowieksniegu Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 les05 " Szukajcie a znajdziecie. " Doceniając głęboką merytoryczność obawiam się, że nie tylko nie chce mi się szukać, ale i iść tym samym tropem twojego idola AM. Czyli co? Znów echo i brak argumentów na poparcie kolejnego wpisu?
Erih Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Teraz, balans napisał: Od tysięcy lat najlepiej żyło się czarownikom, szamanom i kapłanom, bo sprzedają towar [miliardy lat życia w wieczności], na który nikt z kupujących nie ma możliwości złożyć reklamacji... No nie wiem. Czarownicy i szamani w razie negatywnej weryfikacji ich możliwości mieli przechlapane. Co do kapłanów-pełna zgoda.
les05 Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Czlowieksniegu Ciebie to zapewne taki znak by interesował. http://www.fronda.pl/a/cuda-niezwykle-znaki-pana-boga-dla-niewierzacych,109632.html
Tyr Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Pewnie niektórych ucieszy, że w tym stuleciu zginęło już ok 280 księży, zakonnic i zakonników...
les05 Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Erih Nie oceniaj, bo kim jesteś, żebyś oceniał. Ani brak wiedzy, ani wiary do tego cię nie upoważnia. Tylko niczym nie poparta pewność siebie a to za mało.
les05 Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Kasimir2 Daj sobie siana, ta dyskusja nie dla ciebie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.